Hozzászólok Aktív témák

 • csiga997

  őstag

  A GSM rendszerű telefonok megfelelő eszközökkel évek óta lehallgathatók.

  Ez, khm, butaság. Már csak az hiányzik hozzá, hogy ''közismerten'' :D
  Pl. fel lehet tenni a kérdést, hogy hol hallgatható le? A rádió interfészen pl. bajosan, mivel az titkosított, mégha nem is annyira erős algoritmusokkal, mint az AES. Ennél fogva pl. a titkosszolgálatok sem a rádióinterfészen végzik a lehallgatást, hanem pl. a központokban, ahol már titkosítás nélküli az adatfolyam. Erre azonban nem képes akárki, sőt, még maga a szolgáltató sem.

  Másrészről ez az utólagos titkosítás felvet egy csomó használhatósági problémát is. A GSM titkosítási rendszere olyan, ami együttműködik a hibajavítási eljárással és megenged bizonyos mértékű bithibákat. Valamint maga a kódolási eljárás sem veszteségmentes (pl. G.711-EFR), tehát nem arról van szó, hogy bejön egy bitfolyam, azt titkosítom, elküldöm a címzettnek, az dekódolja és már hallja is a hangomat. Ha a folyamatba beteszünk egy plusz olyan titkosító algoritmust, ami már 1 bit átviteli hiba esetén is hulladékot ad ki az outputján (és a felsorolt algoritmusok ilyenek) akkor az az egész kommunikációt alááshatja.

  Ami megoldás lehet, ha nem-transzparens data call-ként történik a hívás és ebbe pakolja bele a saját kodekjét használva a mobil magát a titkosított beszédfolyamot. Persze ez se fenékig tejfel, mert nem-transzparens hívásnál nincs garancia a delayre és a delay variationre (viszont garantáltan hibamentes az átvitel), ami beszédkapcsolatnál meglehetősen zavaró lehet. Arról nem is beszélve, hogy egy csomó hálózaton nincs is ilyen szolgáltatás... ;]

Hozzászólok Aktív témák