Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz gorlin #42 üzenetére

  Az IPTV csalóka dolog főleg ha a szolgáltató valóban meg akar felelni a valós előfizetői elvárásoknak, nem pedig csak azt akarja rákényszeríteni az előfizetőre amit épp a technológia szint megenged. Márpedig a fogyasztó nem igazán szeret visszalépni ha már egyfajta működést megszokott.

  Manapság azért egy háztartásban nem ritka a 2-3 vagy akár mégtöbb tv készülék. És az sem ritka hogy miköben minden eltérő műsort néznek mellett még rögzíteni is szeretnének egy újabb adó műsorát. Szóval legalább 4 párhuzamos videostream elérhetőségét kell megcélozni a szolgáltatónak ahhoz hogy az előfizetők többségének igényeinek megfeleljen. Ez pedig azért komoly sávszél igényt szül. Még SD képminőség mellett is modernebb pl. H.264-es kódolást használva 2-3Mbps között lehet jó képminőség mellett szolgáltatni. Ha e mellé még egy jobb sebességű netet(3-6Mbps) is biztosít a szolgáltató akkor 15Mbps-es sebességű az a kapcsolat amire minimálisan szükség van

  Ha viszont már a HD a cél akkor sokkal többre van szükség mint 30Mbps, egy 720p-s stream 6-8Mbps között ad jobb képet, egy 1080-asnak már akár 10-12Mbps-is elkél. Ebből 4 párhuzamos stream esetén egy jobb broadband kapcsolattal együtt már inkább 50-60Mbps a sávszél igénye.

  Persze ha spórol a szolgáltató a video bitrátáján a minőség rovására, vagy a biztosítható egyidejű streamek számán, vagy csak 2 HD és 2SD egyidejűségét biztosítja akkor lehet lentebb kényszeríteni a minimális sávszél igényt. De ezt a kompromisszumot nem biztos hogy az előfizető torelárni fogja, főleg ha korábban többet, jobbat szokott meg.

  Persze idehaza könnyebben el lehet kápráztatni az előfizetőt akár SD képminőséggel is akár kicsi video bitráta mellett is, ha adnak mellé némi olyan plusz többlet szolgáltatás ami idehaza eddig totál ismeretlen volt. A Tí az induló IPTV szolgáltatásával is ezt teszi, a kép nem lesz valami HQ, de kapsz majd mellé PVR-t, VoD-ot,EPG-t és ez majd olyan nagy szám lesz mert idehaza ezt még nem igen kínálja senki. Ezért az előfizető még erre is totális csodálkozással fog tekinteni hogy húúú, ilyet is lehet, de modern, meg hasonlót.

  Persze ugyanez amcsiban eladhatatlan lenne, mivel az ottani kábel TV-k kínálatában a HD műsorszórás teljesen megszokott, akár 20 HD csatorna is vírít a kínálatban akár már évek óta. PVR-os STB, a VoD és EPG szolgáltatás is jó ideje része a szolgáltatásnak. Így ott az IPTV-nek legalább azt tudnia kell amit a TV szolgáltatók évek óta kínálnak és az előfizetők már hozzászoktak, sőt valami pluszt is hozzá kellene adnia hogy valamivel kitünhessen. Ezt viszont igen nehéz megoldani mert olyan komoly sávszélesség igénye van amihez infrastruktúrában is fel kell tudni nőni. Az ADSL ehhez már kevés és a VDSL2 is csak igen kicsi rézkábel távolság mellett hoz akkora sebességet ami elégséges lenne. És bizony egyelőre úgy tűnik hogy a nagy amcsi AT&T be fog fürödni az IPTV szolgáltatásával mert túl kicsi az a sávszél kapacitás amit biztosítani tudnak előfizetői oldalon. Erre egyre jobban rájönnek maguktól is ami csak egyre tovább kitolja a projectük beindulását ami már így is jó ideje csúszásban van. A LightSpeed fantázianéven futó projectjük nagyon nem akar beindulni és az eddigi tesztek eredményei nem túl kecsegtetőek.

  Sokat kell még fejlődnie a jelenlegi rézalapú infrastruktúráknak és sokat kell még rákölteni ahhoz hogy megfelelő minőségben és valós előfizetői igényeket kiszolgálva tudjon IPTV-t adni, úgy hogy felvegye a versenyt a kábeltv szolgáltatók kínálatával.

  Szóval a cikkben említett mire elég 30Mbps-es netre a válasz az, ha IPTV szolgáltatást is akar az előfizető és SD képminőség van megcélozva akkor sok is, elég lesz a fele is. Ha viszont HD minőség a cél akkor pedig kevés, inkább a duplája kellene.

  Persze köztes megoldásokkal lehet csökkenteni a sávszél igényt. Pl. a cikkben említett Verizon FIOS is a TV szolgáltatást nem IP alapon oldja meg hanem egy független freki tartományban hagyományos broadcast módon ahogy a kábeltv-s cégek. Az adatkapcsolat pedig csak a VoD és telefon és adatforgalomra van felhasználva így nem szükséges akkora kapacitás mintha a IPTV-vel a TV-t is azon kellene megoldani. Egy ilyen konstrukció mellett a 30Mbps-es adatkapcsolat bőven elégséges kapacitást fog biztosítani.

Hozzászólok Aktív témák