Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz kraftxld #2 üzenetére

  Kevés szolgáltatónak van DOCSIS 2.0-ára felfejletett hálózata, az a szabvány nem hozott olyan sebesség többletet amire a szolgáltatóknak szüksége volt, az upload meg jó ideig nem érdekelte őket. Inkább csak mostanában vált érdekessé számukra ahogy az IP telefon szolgáltatásaikkal ők is előléptek a telco cégek riválisaiként, ahogy pl. idehaza a UPC. Csak adakint már millió fölötti előfizetői táborokat szedtek össze a nagyobb kábeles cégek, habár az igazán nagyon elég lemaradva csak nemrég kezdtek megmozdni a témában. Szóval a szolgáltatók többségének DOCSIS 1.x-es hálója van.

  A nagy sebességű 10,15,20,30 Mbps-es csomagok amikkel az elmúlt év ősze óta kijöttek a piacra igazából csak elkeseredett lépés. És persze ezek az ajánlatok mind lokálisak, csak ott jön elő sávszél emeléssel vagy extra nagy sebességű csomaggal egy kábeles cég, ha a területén megjelenik a Verizon a saját FIOS szolgáltatásával. Addig amíg nincs konkurencia, ott sem törik össze magukat a szolgáltatók. Így elég nagyok az eltérések vannak egyes területek között.

  Az elmúlt jó két alatt amióta a telcok jobban teret nyertek a piacon az ADSL szolgáltatásaikkal a kábeleseknek is reagálniuk kellett így némileg lentebb vitték az árakat és sebeséget emeltek. Most már a nagyobb szolgáltatók 4-6-8 Mbps-es sebesség szintig tornázták fel az átlagosabb csomagokat. Persze csúcsidőben amikor sok előfizető lóg egy szegmensen akkor a közös sávszél kapacitáson osztozni kell, olyankor könnyen megnőnek a pingek és belassulnak a kapcsolatok. De PR szintjén meg a szórólapokon jól mutatnak a nagyobb számok. Nem szabad azt hinni hogy ilyen dolgokat a fejlett nyugaton nem lépnek meg és ott minden tökéletes.

  Minél nagyobbak lesznek a sebességek annál inkább kiütközik az osztott közös sávszél szűkössége, annál inkább elkezdik valamilyen fronton korlátozni a szolgáltatók azt nehogy túlzásba essenek az adatforgalommal a felhasználók. Egyre jobban erősödik, az adatforgalom szűrése, priorizálása, korlátozására irányuló akciók a nagy telekom cégek részéről.

  Aztán hogy a DOCSIS 3.0 végre mikor születik meg az jó kérdés. Tavaly már nagyon biztosan állították hogy végre idént tavaszra kész lesz, aztán abból sem lett semmi ahogy már hosszú évek óta. Pedig a nagy amcsi kábelcégek már évek óta egyre vörösebb fejjel verik az asztalt a szabvány elkészültéért hisz egyre inkább lemaradnak technológialag a konkurensekkel szemben. Legutóbb azt olvastam nem várják ki a 3.0 elkészültét hanem egyes nagyobb falatokból amik a szabványt alkotják átemelik a jelenleg legsürgetőbbeket és abból lesz egy 2.0B szabvány ami hamarabb kihozható. A bondigot fogja tartalmazni és az IPv6 támogatást és állítólag csak 3 csatorna összefogása az elsődleges cél ami úgy 100Mbps-es kapacitást feltételez. Végülis ha ezzek már meglettek volna tavaly akkor még csak-csak elég lett volna, de minél tovább késnek vele annál inkább kevesebbet érnek a múltban megfogalmazott, akkor még olyan rózsaszínben tündöklő célok.

Hozzászólok Aktív témák