Hozzászólok Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz LordX #46 üzenetére

  És ezt szerinted hogy fogja tolerálni az ügyfél ha neki már az gáz hogy nem használhatja úgy a TV-jét ahogy eddig tette? Ha mondjuk 4 vonalat kellene ehhez bekötni az ügyfélhez akkor első lépés a telekom cég részéről újabb kábelek behúzása lenne az adott háztartáshoz, ami fúrás,faragás, kábehúzás, már ha egyáltalán van rá lehetőség. Aztán lesz-e a közelben olyan trönk aminek van szabad kapacitása ezen új vonalakat befogadni. Szóval már a fizikai kilakakítás komoly problémákat vetne fel.

  Aztán ott van az eszköz oldal, 4 modem kell hozzá a központban meg 4 DSLAM port, plusz mind kliens mind szerver oldalon komoly L3-as eszközpark ami összefogja egyé ezeket a külön kapcsolódásokat. Ennek igen komoly költség vonzata lenne amit mondjuk egy üzleti csomag esetén be lehet építeni az árba ahogy pl. Externet teszi a saját PowerDSL csomagjai esetén, de egy lakossági tízezres árszintű csomag esetén ez nem lesz kivitelezhető. Ha meg nem fogja össze akkor minden modemre direkbe köti az STB-ket. Mindenesetre ez elég messz esne a Triple play azon filozófiájától hogy egyetlen vonali kapcsolódáson keresztül ér el több párhuzamos szolgáltatást az előfizető. Ez a sok dedikált kapcsolódás, dedikált szolgáltatáshoz formula alaposan megnövelné a költségeket, amit már nem biztos hogy rá lehetne hárítani a fogyasztóra, mert a túl drága szolgáltatást 1xűen megköszönné és nem kérné.

  Egy szintin lehet ez a vonal összekapcsolást űzni de inkább max csak kettőig. Az xDSL vonalaknál ha eszköz oldalról támogatva van létezik az úgynevezett bonding ahol a fizikai layeren keresztül kapcsolja össze egyetlen hw eszköz a két vonalat így nincs szükség drága layer3-as eszközre ezen feladat megoldására. Ezzel a módszerrel duplázni lehet a vonali kapacitást, persze azért mind eszköz mind fizikai kialakítás oldalán hozzá is kell tenni. Ezt a módszert AT&T is talonba tette saját IPTV projectje esetében, és talán még a kényszer is rá fogja őket vinni hogy ez irányba nyissanak, de ez alaposan felrúgná az előzetes (pénzügyi) terveket.

Hozzászólok Aktív témák