Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Sipi

  addikt

  válasz Ptech #4 üzenetére

  Mielőtt ilyeneket írsz, ki is próbálhatnád... Az én GeForce2 GTS kártyámon, Athlon 700MHz-es procival szaggatásmentes az egész.

  Egy érsze valóban csiricsáréság (az ablak berezonál, ha megnyílik, ellenáll, ha mozgatod), de az átlátszóságnak haszna is van. A Windows-on megszokott üzenetablakok helyett (Szia, user, hiba történt, semmi gond, nyomj okét a folytatáshoz) itt ugyanis léteznek olyan ablakok, melyek nem kapnak fókuszt. Pl. az új levél jött üzenet ilyen ablakban jelenhet meg, így nyugodtan dolgozhatsz. Ha ez félig átlátszó, még a képernyőt sem takarja el.

  Sipi

  [Szerkesztve]

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #8 üzenetére

  Nem mondtam olyat, hogy az xgl-compiz találta fel a spanyolviaszt.
  Mindezek egy része korábban is létezett. Két apró problémával:

  - ezek a kiegészítők nem a Windows részei, így klasszul fejre tudják állítanipl. az átírt explorer.exe-vel
  - iszonyatosan zabálják az erőforrásokat

  Ezek értelmetlen dolgok, valóban. Ne is így nézd. Tekints rá így: ujjgyakorlatként pár ember írt egy olyat, aminek a demo videója kb. 11 perces. Ennek a videónak kb. az első perce az, amit a Vista is tud. Az összes többi jóval túlmuitat rajta.
  A Vista-hoz jelenleg nem igazán létezik elég erős vas.

  Én sem hiszem, hogy akadásmentesen elvégezhető lenne. Remélem, nem gondoltad komolyan a kérdést - az én gépemen a q3 maga fullra lefogja a gépet. Innentől nincs értelme a kérdésnek...
  Amit én mondtam: ez NEM igényel túlzott erőforrásokat. Mivel lényegében mindent OpenGL-ben, vagyis a grafkártyával végeztet, ezek a csicsák nem nagyon terhelik magát a rendszert. Az én gépemen nem fut minden ugyanilyen szépen. De egy mai gép szépen viszi - mint ahogy az összes többi, ennek töredékét megvalósító program a mai gépeken is szépen tud szaggatni.

  Egyébként pl. a nem egyenes vonalban közlekedő ablak szerintem valami piszkálódás lehet, ugyanis ilyenről szó sincs. Érdemes megnézni a compiz bemutató videóját. Az ablak oda megy, ahova akarod, csak egy kicsit közben ''viháncol'' a kurzor alatt.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #11 üzenetére

  A virtuális asztal csak az úgynevezett Desktop Managerekben van. Az X semmit sem ad, az csak a grafikus képernyőt, egerte, billentyűt, hálózati kommunikációt kezeli. Minden egyéb (ablak, gomvb, tálca) az erre épülő window manager vagy desktop manager feladata.
  Szerintem 4 virtuális asztal is épp elég, nem hiszem, hogy bárki többet használna... :)
  Egyébként a kocka (is) kikapcsolható, ha nem akarod használni. Minden egyes feature kikapcsolható, ha nem tetszik.

  Kis kiegészítés (cikkírónak is): az XGL egy másfajta X Server. Az Xorg, mint X Window System rendszer egyik megjelenési formája, rendelkezik egy X serverrel. Az xgl azonban olyan X servert ad, ami OpenGL felett fut. (Az X server felelős közvetlenül a grafkártya kezeléséért, a pixelek kirakásáért.)

  Erre épül a compiz, ami egy Window Manager. Nem képes ablakot készíteni, start menüt adni. Ennek egyetlen feladata a dekoráció, illetve az X-ben lévő Composite Extension (alpha channel, stb.) használata. Emiatt szinte bármilyen WM vagy DM indítható a compizzal, s így lecseréli az abban lévő dekorációkat, ablakkezelést a saját, izgő-mozgó változatára.

  Véleményem szerint inkább azt kellene nézni, hogy egy alfa-állapotú (sőt, a compiz a Windows-ban szokásos terminológiát nézve még alfa sincs) rendszer jelenlegi formájában is erre képes.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #14 üzenetére

  Asszem, jócskán elbeszélünk egymás mellett. :)
  Nem baj... Kicsit a hibbant Linuxosok Windows-topikba szabadulására emlékeztetsz. :D

  A Vistát próbáltam. Illetve most is fut itt valahol. Vagyis próbál futni. :) Nem láttam benne olyat, amit eddig ne láttam volna - talán csak a fantasztikusan letisztult felület az, ami meglepett. Gyönyörűen néz ki, végre felvettek egy hozzáértő grafikust, aki ikonokat csinált az eddigi borzalmak helyett. Nagyon tetszik.

  A VGA-val nem tudom, mi a gond. A compiz recommended kártyáinak sora elég sok (mást nézhettem), s azért van csak, mert ezeken már volt, aki tesztelte, hogy futott.

  A kapaszkodást ne úgy képzeld el, hogy körömszakadtan kapaszkodik, és nyúlik, mint egy rágó. Pár pixelnyi mozgásokat végez, inkább a snap to window egy izgő-mozgó változata.

  Mivel nem kötelező, nem kell bekapcsolnod. Sőt, ha egyáltalán nem akarsz ilyen csicsát használni, akkor be sem kell töltened a compizt. :)
  Az xgl maga nem ad semmiféle csicsát, az csak a grafkártya 3D-képességeit használja ki a gyors megjelenítés érdekében. (Lévén a modernebb kártyák 3D-teljesítménye jócskán felülmúlja a 2D-t.)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #15 üzenetére

  Egyet elfelejtesz. Nem kötelező ezt használni. Ha nem kell, egyszerűen fel sem teszed. A rendszered ugyanúgy működni fog továbbra is.
  Ha kell, akkor pedig ki-be kapcsolgatod az Általad szükségesnek ítélt funkciókat.

  Nem arról van szó, hogy kijön egy ablakkezelő Linux alá, és milyen szar, mert hót csicsa, ha kikapcsolom a csicsát, akkor meg minek. Ez a teljes grafikus asztalfelület egyik, nagyon apró eleme. Ha ez kijön, berakhatod a rendszeredbe, s némi gyönyörködés után törölheted. :) Ha nem kell, fel sem teszed.

  Nem vagy rákényszerítve, hogy két hónap múlva tetszik, nem tetszik, compizes Linuxok lesznek csak a földön, és mindent elborítanak a pattogó ablakok.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #18 üzenetére

  Az első után rájöttem, csak kicsit még piszkáltalak előtte, hogy jobban kijöjjön. :)
  A Vista Beta2, 5270-es build, nem tudom, ez mikori. Mindenesetre szép.
  Csak sajnos, 3GHz P4, 512MB RAM integrált videóval kicsit kevés a teljesen csupaszított futásához. :)
  Nem izgat különösebben sosem a recommended hw lista sehol. Eddig még sosem volt igazuk. Én csak a saját gépemen végzett tesztet ismerem. Azon egyedül az mplayeres videolejátszás volt lassabb xv kimenettel, amit nem csodálok. Ha lesz időm, megnézem opengl kimenettel is.

  Ezt a ''több százmillió lehet elavult''-dolgot nem igazán értem... Tekintve, hogy GNU/Linuxból kismillió létezik, s gépre szabhatod, ami alatt még éppen elfut... Elnézve az én konfigomat... Nálam egyedül a videólejátszás okozott kisebb sokkot, de mondom, azt még nem piszkáltam, és valszeg tudom, mi az oka.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #27 üzenetére

  A vista glass nemtom, micsoda, akkora hardverem nincs. :)
  Az opacity-ben az az érdekes, hogy persze, eddig is kismillió ilyen létezett, de az mind fake. Lefotózza az ablak mögött lévő hátteret pixelenként, megnézi az ablakpixeleit, majd az alpha csatornával kikeveri, hogy átlátszónak túnjön. Ez marha lassú...
  Itt átvitték OpenGL alá, mivel egy hóttrégi grafkártya is képes ezt kisujjból kirázni.

  Egyébként mit értesz sima átlátszóságon?

  Hm, semmi extra a mozgatásban. Akkor lemaradtam valamiről, mert én még nem láttam ilyet. :)

  Az átlátszóság nem teszi homályossá az ablakot. Átlátszóvá teszi. :)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #32 üzenetére

  Semmi értelme. Mint ahogy jórészt az egésznek nincs.
  Én személy szerint annak fogom fel, hogy játékos kedvű, unatkozó programozók ''pár nap'' alatt összedobtak valamit (összedobás, mert a sorozatszám valahol 0.0.x körül jár, ami még az alfát sem igen éri el). Ez a valami megmutatja, kis energiával hogyan lehet minimális hardverigényű programot írni, ami így, összességében leköröz minden eddigit.
  Igen, tudom, létezik opacity win alá, meg másik program segít ebben, harmadik csinál olyat. De nincs egy cucc, ami elvégezné, ezért az egész csak tákolmány marad.
  Ráadásul azok piszok lassúak.

  A quake, stb. azért fut átlátszóan a demóban, mert minden ablaknak definiálva van az átlátszósága, és azt demonstrálja, hogy egy opengl alapú felületen tökmindegy, az ablak sima ablak, vagy opengl játék, vagy openglre ültetett xvideo kimenetű video. A lényeg, hogy opengl felett fut mind, akkor pedig minden ablak ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik. Ez szintén nincs meg még sehol.

  Ja, és mondom ezt úgy, hogy én pedig nem szeretem a desktop csicsákat, mert többnyire lassú hozzá a gépem.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #36 üzenetére

  1. you have new email. would you like to open it?
  Ez eddig szinte minden rendszerben úgy zajlott, hogy gépelek, félóra múlva felnézek, látom, hogy egy ideje nem ír. Halk kanyja, lenyomom a rohadt Cancel gombját, mert nem érek rá.
  2. fata error occured. press OK to terminate
  Ez eddig szinte minden rendszerben úgy zajlott, hogy gépelek, félóra múlva felnézek, látom, hogy egy ideje nem ír. Halk kanyja, lenyomom a rohadt OK gombját, hogy továbbmehessek.

  A nem fűkuszos ablakot úgy képzeld el, hogy ha ráadásul átlátszó is, hogy kapsz egy téglalapot. halványat. Van rajta OK, Cancel, stb. gomb. De ettől függetlenül gépelhetsz tovább, mert ez az ablak nem tud fókuszt kapni.
  Pl. az üzenetküldőmben ilyen ablak ugrik fel, ha valaki bejelentkezik. Ha nem csibálok semmit, egy idő után eltűnik. Ha valahova ráklikkelek, azonnal eltűnik. Ha a Csevegés gombra kattintok rajta, akkor csevegni kezdek vele. Viszonylag kicsi, így keveset takar ki pl. az aktuális ''Word'' doksiból. De takar. Viszont nem lopja el a fókuszt, nem vesztem el fél órányi gépelésemet.
  Ha átlátszó, még ennyire sem zavaró.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #39 üzenetére

  Valószínűleg eltűnik a süllyesztőben. Nem probléma, a compiz tizenvalahány új dolga közül egyet kikapcsolsz induláskor. :)
  Egyébként igazi opacity szerintem max. Mac-ra volt eddig...Az eddigi próbálkozások a sima ''lefényképezem, ami mögötte van, oszt kevergetem''-től a CPU-igényes számítgatásokig terjedtek.
  S mondom, ez abban több, hogy nem tesz különbséget az ablakok között. Az Outlook új levél desktop értesítője szuper, de CSAK az Outlook új levél értesítője ilyen átlátszó. Majd egy x programmal megbuherálhatom a rendszert fake átlátszóvá, azzal esetleg rommá döntve az Outlookot.
  Itt a teljes, konzisztens működésen van a hangsúly.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #43 üzenetére

  Félig vicc volt. :)
  Én úgy tekintek erre, mint egy technology preview-ra. Nézzétek, minimális melóval ezt lehet csinálni. Aki akar, segít, aki akar, fikáz.
  Ez nem egy kötelező dolog, senkinek sem fogják feldugni a hátsójába. Ha nem kell, nem használja. Ha kell, akkor is egyesével megadhatja, mit akar használni.
  Van benne pár dolog, ami nekem hasznos. Másoknak más lesz. És igen, ez így igaz, nem tudom, miért nem gondoltak erre régebben, hogy így kihasználják a videokártyát. (Egyébként a compiz nem csak ablakkezelő-effektező, hanem composit manager IS, pl. az átlátszóságért is felelős. És ezt is hardverből teszi - de a composit extensionnek ennél jóval több tudása van.)

  Amíg el nem dőlt örökre, volt windows-on, ismerem ezt a kis tweaket. Ismerem, nem rossz cucc, bár nem használtam. Az volt az érzésem, nem igazán hardverből kezelte az effektjeit, nekem elég lassú volt.

  Szóval: ez nem Win-Lin flame, háború. Ez egy bemutató, meg lehet nézni, mennyire tetszik a népnek, fejleszteni hozzá. (A compiz korlátlanul bővíthető pluginokkal, egy egyszerű keretrendszert ad hozzá.) Az, hogy ez először csak 2005-ben, Linux alatt bukkant fel, inkább másoknak szégyen. Annyira pofonegyszerű a dolog... (Egyébként a compiz jóval bonyolultabb annál, hog yitt néhány szóval le lehessen fikázni. Az alatta dolgozó Xorg, illetve xgl-xorg-server rendelkezik egy tonna eszközzel, amit eddig sokszor ki sem használtak. Emiatt nem hiszem, hogy más rendszerekre hasonlót meg lehet majd írni. Szerintem várható, hogy egyre több plugin jelenik majd meg, ami a mai X spéci dolgait használják ki.)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #47 üzenetére

  Annyi különséggel, hogy ennek gyakorlatilag nincs hardverigénye. :)
  A compiz egyik függősége a mesa opensource opengl könyvtár. Ez szoftveres ugyan, de az X opensource videódrivereihez optimalizált. Azokon a kártyákon elég jó teljesítményt érhet el, persze nem PII alatt. :)
  Ráadásul - hamu a fejemre, ha rosszat szólnék - a Vista csicsái a Hétholdas Pagonyban sincsenek ehhez az alfa előtti szösszenethez képest...
  Pont azért nem tudom, valaha is meg lehetne-e ilyet rendszerszinten írni más OS-ben, mert az X felépítése annyira moduláris, hogy gyakorlatilag össze-vissza cserélgetheted a komponenseit. Itt is ez történt. Kiszeded a régi mesa-t, beteszel újat, a régi server részt az xgl-re, hajrá. Innentől a _teljes_ rendszered opengl felett fut.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz sidhe #48 üzenetére

  Elég fél, mert így meg a teljes képernyős ablakom mögött jelenik meg, ergo lehet, hogy csak a gép leállításakor veszem észre. :)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #51 üzenetére

  1. Nem mindig tudok, sajna... :B
  2. Köszi, nem tudtam, hogy ez egyre jobban terjedő, beépített fícsör. Ha közel 100%-ban elterjed, hasznos lenne.
  (Bár a hibajelzések egyszem OK gombos ablakait is száműzhetnék a tálcára :) )

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #53 üzenetére

  Szerintem ''normál üzemben'', amikor a sima desktopodat látod, nincs terhelés. Akkor annyi, hogy a rendszer nem a videokártyához, hanem az opengl-hez kerül, az meg passzolja tovább a kártyának. (Ugyanis nem hinném, hogy ha egyszer nem látszik a kocka, akkor is folyamatosan számolgatná, feszítgetné. Nálam tutira meg sem nyikkanna akkor.)

  Nem hiszem, hogy ilyen üzemben számottevően nőne bármiféle fogyasztás, terhelés. Annyi, hogy az adatokat átkergeted még egy plusz könyvtáron. Eddig a kártyához csapott 2D chip kapta meg. Ezek már jópár éve nemigen fejlődnek, elérték a maximumukat teljesítményben, minőségben. Régóta a 3D-megjelenítőkre koncentrálnak. A 2D teljesítménye jóval alacsonyabb, mint a 3D chipé, úgyhogy szerintem inkább a 2D chip izzadt eddig, míg a pixelhegyeket kellett módosítgatnia.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés