Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Polesz

  addikt

  válasz FTeR #27 üzenetére

  Az agyad a sima opacity, talán kipróbálnád mielőtt szokás szerint baromságot írsz.
  Bocs.

  Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #27 üzenetére

  A vista glass nemtom, micsoda, akkora hardverem nincs. :)
  Az opacity-ben az az érdekes, hogy persze, eddig is kismillió ilyen létezett, de az mind fake. Lefotózza az ablak mögött lévő hátteret pixelenként, megnézi az ablakpixeleit, majd az alpha csatornával kikeveri, hogy átlátszónak túnjön. Ez marha lassú...
  Itt átvitték OpenGL alá, mivel egy hóttrégi grafkártya is képes ezt kisujjból kirázni.

  Egyébként mit értesz sima átlátszóságon?

  Hm, semmi extra a mozgatásban. Akkor lemaradtam valamiről, mert én még nem láttam ilyet. :)

  Az átlátszóság nem teszi homályossá az ablakot. Átlátszóvá teszi. :)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • ReJim

  őstag

  válasz FTeR #28 üzenetére

  mondjuk szerintem ő nem arra gondolt, hanem amikor feljön egy figylemeztető (alert) ablak. pl: ''a program szabálytalan bűveletet hajtott végre és leállt''

  </end.?>

 • escie

  őstag

  válasz FTeR #32 üzenetére

  mi értelme?
  persze semmi.
  esetleg annyi, hogy a néző azt mondja, ''hmm, nem semmmi...''
  ez egy prezentáció, bemutatják mit tud.
  ennyi.
  ne félj, nem lesz benne a quake 5 EULA-ban, hogy csak a kocka élén, és 30%-os átlátszóság mellet szabad játszani.
  :)
  (ezt a karótnyelt bandát, nem igaz... :D )
  --
  a kockás dolog szerintem is elég jó. főleg olyasmire gondolok, hogy nem-túl-power-júzer éppen most találkozik ilyen többdesktopos rendszerrel, és így talán könnyebb felfognia, hogy több asztal van...
  tudod, ilyen vizuális típusokra gondolok. esetleg megint csak az idősebbekre, akiknek nem olyan mindennapos dolog ez...
  de lehet, hogy hülyeség, nem tudom, ma ilyen szociálisan érzékeny vagyok. :DDD

  és itt az egyszeri elfordulásról beszélek(ctrl+alt+jobbra/balra nyíl), nem a szabadon forgatásról(ctrl+alt+drag). ezutóbbi nagyon vagány, de annyira talán nem praktikus...

  I'm back, baby!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #32 üzenetére

  Semmi értelme. Mint ahogy jórészt az egésznek nincs.
  Én személy szerint annak fogom fel, hogy játékos kedvű, unatkozó programozók ''pár nap'' alatt összedobtak valamit (összedobás, mert a sorozatszám valahol 0.0.x körül jár, ami még az alfát sem igen éri el). Ez a valami megmutatja, kis energiával hogyan lehet minimális hardverigényű programot írni, ami így, összességében leköröz minden eddigit.
  Igen, tudom, létezik opacity win alá, meg másik program segít ebben, harmadik csinál olyat. De nincs egy cucc, ami elvégezné, ezért az egész csak tákolmány marad.
  Ráadásul azok piszok lassúak.

  A quake, stb. azért fut átlátszóan a demóban, mert minden ablaknak definiálva van az átlátszósága, és azt demonstrálja, hogy egy opengl alapú felületen tökmindegy, az ablak sima ablak, vagy opengl játék, vagy openglre ültetett xvideo kimenetű video. A lényeg, hogy opengl felett fut mind, akkor pedig minden ablak ugyanazokkal a jellemzőkkel rendelkezik. Ez szintén nincs meg még sehol.

  Ja, és mondom ezt úgy, hogy én pedig nem szeretem a desktop csicsákat, mert többnyire lassú hozzá a gépem.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #36 üzenetére

  1. you have new email. would you like to open it?
  Ez eddig szinte minden rendszerben úgy zajlott, hogy gépelek, félóra múlva felnézek, látom, hogy egy ideje nem ír. Halk kanyja, lenyomom a rohadt Cancel gombját, mert nem érek rá.
  2. fata error occured. press OK to terminate
  Ez eddig szinte minden rendszerben úgy zajlott, hogy gépelek, félóra múlva felnézek, látom, hogy egy ideje nem ír. Halk kanyja, lenyomom a rohadt OK gombját, hogy továbbmehessek.

  A nem fűkuszos ablakot úgy képzeld el, hogy ha ráadásul átlátszó is, hogy kapsz egy téglalapot. halványat. Van rajta OK, Cancel, stb. gomb. De ettől függetlenül gépelhetsz tovább, mert ez az ablak nem tud fókuszt kapni.
  Pl. az üzenetküldőmben ilyen ablak ugrik fel, ha valaki bejelentkezik. Ha nem csibálok semmit, egy idő után eltűnik. Ha valahova ráklikkelek, azonnal eltűnik. Ha a Csevegés gombra kattintok rajta, akkor csevegni kezdek vele. Viszonylag kicsi, így keveset takar ki pl. az aktuális ''Word'' doksiból. De takar. Viszont nem lopja el a fókuszt, nem vesztem el fél órányi gépelésemet.
  Ha átlátszó, még ennyire sem zavaró.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #39 üzenetére

  Valószínűleg eltűnik a süllyesztőben. Nem probléma, a compiz tizenvalahány új dolga közül egyet kikapcsolsz induláskor. :)
  Egyébként igazi opacity szerintem max. Mac-ra volt eddig...Az eddigi próbálkozások a sima ''lefényképezem, ami mögötte van, oszt kevergetem''-től a CPU-igényes számítgatásokig terjedtek.
  S mondom, ez abban több, hogy nem tesz különbséget az ablakok között. Az Outlook új levél desktop értesítője szuper, de CSAK az Outlook új levél értesítője ilyen átlátszó. Majd egy x programmal megbuherálhatom a rendszert fake átlátszóvá, azzal esetleg rommá döntve az Outlookot.
  Itt a teljes, konzisztens működésen van a hangsúly.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • escie

  őstag

  válasz FTeR #39 üzenetére

  ''a kockázsdi első rendes grafikus megoldás a terminlosdira...''
  háát, azért az eddigi sem volt olyan vészes...

  ''ez a fajta átlátszóság teljesen értelmetlen''

  ''próbálkoztak ezzel winen és macen is, linuxon sem lesz másként.''
  többször bebizonyosodott már ebben a szakmában, hogy nem szabad jóslásokba bocsátkozni, lásd 640kbyte, meg a társai... ;)
  én annyit tudok mondani: meglátjuk...
  használni nem kötelező, ez tény. :) nekem megtetszett ez az átlátszóság(ctrl+shift+scroll, tehát fokozatmentesen is állítható), még ha nem is ''üvegtégla''...

  I'm back, baby!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #43 üzenetére

  Félig vicc volt. :)
  Én úgy tekintek erre, mint egy technology preview-ra. Nézzétek, minimális melóval ezt lehet csinálni. Aki akar, segít, aki akar, fikáz.
  Ez nem egy kötelező dolog, senkinek sem fogják feldugni a hátsójába. Ha nem kell, nem használja. Ha kell, akkor is egyesével megadhatja, mit akar használni.
  Van benne pár dolog, ami nekem hasznos. Másoknak más lesz. És igen, ez így igaz, nem tudom, miért nem gondoltak erre régebben, hogy így kihasználják a videokártyát. (Egyébként a compiz nem csak ablakkezelő-effektező, hanem composit manager IS, pl. az átlátszóságért is felelős. És ezt is hardverből teszi - de a composit extensionnek ennél jóval több tudása van.)

  Amíg el nem dőlt örökre, volt windows-on, ismerem ezt a kis tweaket. Ismerem, nem rossz cucc, bár nem használtam. Az volt az érzésem, nem igazán hardverből kezelte az effektjeit, nekem elég lassú volt.

  Szóval: ez nem Win-Lin flame, háború. Ez egy bemutató, meg lehet nézni, mennyire tetszik a népnek, fejleszteni hozzá. (A compiz korlátlanul bővíthető pluginokkal, egy egyszerű keretrendszert ad hozzá.) Az, hogy ez először csak 2005-ben, Linux alatt bukkant fel, inkább másoknak szégyen. Annyira pofonegyszerű a dolog... (Egyébként a compiz jóval bonyolultabb annál, hog yitt néhány szóval le lehessen fikázni. Az alatta dolgozó Xorg, illetve xgl-xorg-server rendelkezik egy tonna eszközzel, amit eddig sokszor ki sem használtak. Emiatt nem hiszem, hogy más rendszerekre hasonlót meg lehet majd írni. Szerintem várható, hogy egyre több plugin jelenik majd meg, ami a mai X spéci dolgait használják ki.)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • escie

  őstag

  válasz FTeR #44 üzenetére

  jólvan-jólvan, ha ennyira fájdalmasan érint, nem feszegetem a 640kbytod... :)
  mellesleg vicc volt, nem kell harapni.

  ''majd ha leül benned a lelkesedés és megpróbálod valóban használni, akkor rájössz mennyire nem jó.''
  oké, majd meglátjuk, mint ahogy írtam.
  miért véded az álláspontod, ha nem támadtam?
  persze te jobban ismersz engem, mint bárki más, te tudod csak igazán, hogy mik az igényeim. :)

  ''a kockázás meg azért jó, mert mert nem egy külön desktopot kapunk minden oldalon, hanem gyak egy karika jellegű meghosszabítás, ami önmagába visszatér.
  mint írtam ez már olyan megoldás, ami kiválthatja a dualmonitorokat.''

  ezt most megint úgy mondod, mintha állítottam volna ellenkezőjét. de legyen, _csak és kizárólag emiatt_ jó ez a megoldás.
  mellesleg mintha eddig nem lehett volna egységdesktopnál nagyobb ablakot csinálni, és könnyed mozdulattal váltani az asztalok közt, hogy a többi része is látsszon...

  I'm back, baby!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #47 üzenetére

  Annyi különséggel, hogy ennek gyakorlatilag nincs hardverigénye. :)
  A compiz egyik függősége a mesa opensource opengl könyvtár. Ez szoftveres ugyan, de az X opensource videódrivereihez optimalizált. Azokon a kártyákon elég jó teljesítményt érhet el, persze nem PII alatt. :)
  Ráadásul - hamu a fejemre, ha rosszat szólnék - a Vista csicsái a Hétholdas Pagonyban sincsenek ehhez az alfa előtti szösszenethez képest...
  Pont azért nem tudom, valaha is meg lehetne-e ilyet rendszerszinten írni más OS-ben, mert az X felépítése annyira moduláris, hogy gyakorlatilag össze-vissza cserélgetheted a komponenseit. Itt is ez történt. Kiszeded a régi mesa-t, beteszel újat, a régi server részt az xgl-re, hajrá. Innentől a _teljes_ rendszered opengl felett fut.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz FTeR #51 üzenetére

  1. Nem mindig tudok, sajna... :B
  2. Köszi, nem tudtam, hogy ez egyre jobban terjedő, beépített fícsör. Ha közel 100%-ban elterjed, hasznos lenne.
  (Bár a hibajelzések egyszem OK gombos ablakait is száműzhetnék a tálcára :) )

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • TengerACE

  tag

  válasz FTeR #47 üzenetére

  Azért azt megjegyezném, hogy sikeresen el tudtam indítani a cuccot (LiveCD-vel) egy Celeron 1,7 MHz procin 256 Mem és egy GeForce MX 200-as kártyán és még lassú sem volt... Szóval azért van különbség... Egyedül akkor lassult be, ha sok programot indítottál, vagy ment egy medialejátszó a valahányadik desktopon :o)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés