Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #8 üzenetére

  Nem mondtam olyat, hogy az xgl-compiz találta fel a spanyolviaszt.
  Mindezek egy része korábban is létezett. Két apró problémával:

  - ezek a kiegészítők nem a Windows részei, így klasszul fejre tudják állítanipl. az átírt explorer.exe-vel
  - iszonyatosan zabálják az erőforrásokat

  Ezek értelmetlen dolgok, valóban. Ne is így nézd. Tekints rá így: ujjgyakorlatként pár ember írt egy olyat, aminek a demo videója kb. 11 perces. Ennek a videónak kb. az első perce az, amit a Vista is tud. Az összes többi jóval túlmuitat rajta.
  A Vista-hoz jelenleg nem igazán létezik elég erős vas.

  Én sem hiszem, hogy akadásmentesen elvégezhető lenne. Remélem, nem gondoltad komolyan a kérdést - az én gépemen a q3 maga fullra lefogja a gépet. Innentől nincs értelme a kérdésnek...
  Amit én mondtam: ez NEM igényel túlzott erőforrásokat. Mivel lényegében mindent OpenGL-ben, vagyis a grafkártyával végeztet, ezek a csicsák nem nagyon terhelik magát a rendszert. Az én gépemen nem fut minden ugyanilyen szépen. De egy mai gép szépen viszi - mint ahogy az összes többi, ennek töredékét megvalósító program a mai gépeken is szépen tud szaggatni.

  Egyébként pl. a nem egyenes vonalban közlekedő ablak szerintem valami piszkálódás lehet, ugyanis ilyenről szó sincs. Érdemes megnézni a compiz bemutató videóját. Az ablak oda megy, ahova akarod, csak egy kicsit közben ''viháncol'' a kurzor alatt.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #11 üzenetére

  A virtuális asztal csak az úgynevezett Desktop Managerekben van. Az X semmit sem ad, az csak a grafikus képernyőt, egerte, billentyűt, hálózati kommunikációt kezeli. Minden egyéb (ablak, gomvb, tálca) az erre épülő window manager vagy desktop manager feladata.
  Szerintem 4 virtuális asztal is épp elég, nem hiszem, hogy bárki többet használna... :)
  Egyébként a kocka (is) kikapcsolható, ha nem akarod használni. Minden egyes feature kikapcsolható, ha nem tetszik.

  Kis kiegészítés (cikkírónak is): az XGL egy másfajta X Server. Az Xorg, mint X Window System rendszer egyik megjelenési formája, rendelkezik egy X serverrel. Az xgl azonban olyan X servert ad, ami OpenGL felett fut. (Az X server felelős közvetlenül a grafkártya kezeléséért, a pixelek kirakásáért.)

  Erre épül a compiz, ami egy Window Manager. Nem képes ablakot készíteni, start menüt adni. Ennek egyetlen feladata a dekoráció, illetve az X-ben lévő Composite Extension (alpha channel, stb.) használata. Emiatt szinte bármilyen WM vagy DM indítható a compizzal, s így lecseréli az abban lévő dekorációkat, ablakkezelést a saját, izgő-mozgó változatára.

  Véleményem szerint inkább azt kellene nézni, hogy egy alfa-állapotú (sőt, a compiz a Windows-ban szokásos terminológiát nézve még alfa sincs) rendszer jelenlegi formájában is erre képes.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #14 üzenetére

  Asszem, jócskán elbeszélünk egymás mellett. :)
  Nem baj... Kicsit a hibbant Linuxosok Windows-topikba szabadulására emlékeztetsz. :D

  A Vistát próbáltam. Illetve most is fut itt valahol. Vagyis próbál futni. :) Nem láttam benne olyat, amit eddig ne láttam volna - talán csak a fantasztikusan letisztult felület az, ami meglepett. Gyönyörűen néz ki, végre felvettek egy hozzáértő grafikust, aki ikonokat csinált az eddigi borzalmak helyett. Nagyon tetszik.

  A VGA-val nem tudom, mi a gond. A compiz recommended kártyáinak sora elég sok (mást nézhettem), s azért van csak, mert ezeken már volt, aki tesztelte, hogy futott.

  A kapaszkodást ne úgy képzeld el, hogy körömszakadtan kapaszkodik, és nyúlik, mint egy rágó. Pár pixelnyi mozgásokat végez, inkább a snap to window egy izgő-mozgó változata.

  Mivel nem kötelező, nem kell bekapcsolnod. Sőt, ha egyáltalán nem akarsz ilyen csicsát használni, akkor be sem kell töltened a compizt. :)
  Az xgl maga nem ad semmiféle csicsát, az csak a grafkártya 3D-képességeit használja ki a gyors megjelenítés érdekében. (Lévén a modernebb kártyák 3D-teljesítménye jócskán felülmúlja a 2D-t.)

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #15 üzenetére

  Egyet elfelejtesz. Nem kötelező ezt használni. Ha nem kell, egyszerűen fel sem teszed. A rendszered ugyanúgy működni fog továbbra is.
  Ha kell, akkor pedig ki-be kapcsolgatod az Általad szükségesnek ítélt funkciókat.

  Nem arról van szó, hogy kijön egy ablakkezelő Linux alá, és milyen szar, mert hót csicsa, ha kikapcsolom a csicsát, akkor meg minek. Ez a teljes grafikus asztalfelület egyik, nagyon apró eleme. Ha ez kijön, berakhatod a rendszeredbe, s némi gyönyörködés után törölheted. :) Ha nem kell, fel sem teszed.

  Nem vagy rákényszerítve, hogy két hónap múlva tetszik, nem tetszik, compizes Linuxok lesznek csak a földön, és mindent elborítanak a pattogó ablakok.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #18 üzenetére

  Az első után rájöttem, csak kicsit még piszkáltalak előtte, hogy jobban kijöjjön. :)
  A Vista Beta2, 5270-es build, nem tudom, ez mikori. Mindenesetre szép.
  Csak sajnos, 3GHz P4, 512MB RAM integrált videóval kicsit kevés a teljesen csupaszított futásához. :)
  Nem izgat különösebben sosem a recommended hw lista sehol. Eddig még sosem volt igazuk. Én csak a saját gépemen végzett tesztet ismerem. Azon egyedül az mplayeres videolejátszás volt lassabb xv kimenettel, amit nem csodálok. Ha lesz időm, megnézem opengl kimenettel is.

  Ezt a ''több százmillió lehet elavult''-dolgot nem igazán értem... Tekintve, hogy GNU/Linuxból kismillió létezik, s gépre szabhatod, ami alatt még éppen elfut... Elnézve az én konfigomat... Nálam egyedül a videólejátszás okozott kisebb sokkot, de mondom, azt még nem piszkáltam, és valszeg tudom, mi az oka.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • lapa

  veterán

  válasz VladimirR #14 üzenetére

  de az ms taskolóban nem futik a doom meg a sztárvár miközbe szviccselsz. btw szerintem az statikusan is használhatatlan (legalábbis nekem laggolós volt).

 • ReJim

  őstag

  válasz VladimirR #23 üzenetére

  [vérszem]
  az elejét inkább rádhagyom (10sort töröltem:) úgysem lett volna értelmes.)

  ''tovabba azt aruld mar el nekem, hogy hogy a hala retkes peniszeben jon ide a vista?''
  nem tudom, te kezted! vagy nem emlékszel? Bővebben: [link] :P

  azon, hogy ennek milyen hw-igenye lesz (attetszo ogl alkalmazas, alatta video, mindez egy forgathato kocka elen) az sem valtoztatna, ha holnap billgecc bejelentene, hogy buzi, es jon magyarorszagra, es sorban vegigdug mindenkit, kezdve Veled
  :) az lesz a jó, te meg majd elkapod a kis billy-t? ;]

  lehetne esetleg valami massal is ervelni, mint hogy ''de a pistike is belerugott''?
  és te tudnál másfajta véleményt produkálni? akárhányszor a linuxról van szó az van, hogy ez is van win-re, az is van win-re, a linux userek így szarok, szarfos linux, minek az egy átlag usernek. most beújjítottál :C már linuxos re cikkekben is flame-elsz. :) (álszntkcsg)

  es ne gyere Te is azzal, hogy mire jo az atlatszo ablak - atlatszo ablak ezer eve letezik, ehhez az egeszhez max annyi koze van, hogy ebben IS hasznalhato ez a ficsor (meg meg millio mas helyen, ettol teljesen fuggetlenul
  Az átlátszó ablak tényleg ezer éve létezik (én nem is mondtam, hogy új), csak eddig még nem találkoztam ezzel a félével, hogy a másik ablak láccik mögötte. (talán az enlightenment [link] használta eddig ezt. mod: nem nem használja: [link])
  pár hónapja beszélgettem eddie303-al beszélgettem az átlátszó ablakokról, ő pl azt mondta, hogy eddig nem találkozott olyannal ami nem a hátteret mutatná.

  szóval számomra ez a megvalósítás új volt. (lehet Számodra nem volt új, mert windows így használja már rég óta. de linuxba nincs szerintem, vagy tudsz mutatni?)


  - szoval erre kar volt ennyi betut pazarolnod
  - akkor irj, ha oilyasvalamit akarsz mondani, aminek valoban van ertelme is, nem pedig csak verszemet kaptal

  - a barátnőmtől nem akarsz bocsánatot kérni a nevemben? ha már így belejöttél, és gondolkodsz a nevemben is... :F

  [/vérszem]
  de szerintem hadjuk egymást linux-windows témában /IGNORE

  [Szerkesztve]

  </end.?>

 • FTeR

  addikt

  válasz VladimirR #45 üzenetére

  asszem nem árt szó szeritn leírni, h arra volt az utálás, h nemrég hatlmas cikk jelent meg, h több ezer (általában irodai) gép lesz elavult a vistának, mert a integrált vidikártyái nem bírják majd a megterhelést. ami baromság, hiszen legrosszabb esetben is kikapcsolják a fícsört. (kb annyira problémás a dolog, mint amikor a dx9 megjelenésekor rengeteg dx8as kártya vált elavultá)
  erre itt egy linuxos hír, aminél gyak ugyan ez a lényeg és itt mégsincs a negatív felhang.

 • FTeR

  addikt

  válasz VladimirR #53 üzenetére

  egy GPU hamarabb, kisebb erőfeszítésből számolja ki a dolgot, mint a CPU.
  a 2d megjelenítés teljesen a CPU-t terheli...

 • Sipi

  addikt

  válasz VladimirR #53 üzenetére

  Szerintem ''normál üzemben'', amikor a sima desktopodat látod, nincs terhelés. Akkor annyi, hogy a rendszer nem a videokártyához, hanem az opengl-hez kerül, az meg passzolja tovább a kártyának. (Ugyanis nem hinném, hogy ha egyszer nem látszik a kocka, akkor is folyamatosan számolgatná, feszítgetné. Nálam tutira meg sem nyikkanna akkor.)

  Nem hiszem, hogy ilyen üzemben számottevően nőne bármiféle fogyasztás, terhelés. Annyi, hogy az adatokat átkergeted még egy plusz könyvtáron. Eddig a kártyához csapott 2D chip kapta meg. Ezek már jópár éve nemigen fejlődnek, elérték a maximumukat teljesítményben, minőségben. Régóta a 3D-megjelenítőkre koncentrálnak. A 2D teljesítménye jóval alacsonyabb, mint a 3D chipé, úgyhogy szerintem inkább a 2D chip izzadt eddig, míg a pixelhegyeket kellett módosítgatnia.

  Sipi

  Mont-joie! Saint Denis! Je trépasse si je faiblis!

 • escie

  őstag

  válasz VladimirR #53 üzenetére

  ''escie: jol mondod, az a 640kb valoszinuleg vicc volt (pontosabban hoax az egesz)''
  nem tudom, én példánk szántam...
  hogy a sztori igaz-e, vagy sem, hát tulajdonképpen a kutyát nem érdekli.
  --
  ''ha jol fogom fel ezt az egeszet, annyira megsem egyszeru ez, hisz az egesz desktopot, annak minden virtualis peldanyat rahuztak egy terbeli alakzatra, amit ogl segitsegevel jelenitenek meg''
  én másképp képzelem el, illetve tapasztalom.
  szerintem amíg kockát látsz a monitorodon(éppen forog, vagy köztes állapotban tartod), addig valóban egy kockát számol a rendszer, amint ''bepattan'' egy desktop hagyományos nézetre, onnan kezdve olyan a helyzet, mintha a kockáról szó sem lenne. (szerk.: úgylátom Sipi is ilyesmit írt.)
  de nem értek hozzá. ott a kód, tessék feltúrni...

  amúgy a többletfogyasztás valóban aggályos, én is ezt hoztam fel egy másik fórumon, mint ellenérv. majd gondolom lesz valmi teszt valahol. nem hinném, hogy durva többletfogyasztás lenne, de valamennyi biztos.

  [Szerkesztve]

  I'm back, baby!

Hozzászólok Aktív témák