Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz shev7 #9 üzenetére

  Az elmúlt hónapokban voltak sajtóhírek arról hogy TvNet a saját 3G szolgáltatásán is idővel tervez majd IPTV-t, de elég ködös infók voltak. Előbb nekik a megfelelő előfizetői bázist kellene ahhoz elérni hogy abból elégséges számú IPTV előfizetőt lehessen összevadászni. A jelenlegi nagyon kis számú előfizetői táboruk mellett nem igazán lenne üzleti siker IPTV-t indítani. Ahhoz igen komolyi anyagi ráfordítást eszközölő beruházást kell végrehajtani ami kis előfizetőszám melletti bevétel mellett nem igazán rentábilis. Szerintem ők inkább jővőre fognak ezzel előjönni ha addig végre magukra találnak a bekötések számának növelésében.

  Hungarotel-Pantel párostól is volt sajtócikk IPTV ügyben, de ők inkább csak mint IPTV nagykereskedő akarnak fellépni, és más cégeket vagy kábeltv szolgáltatókat céloznak a portékájuk értékesítésével. De szerintem ebből is inkább csak jővőre lesz valami kézzelfogható.

  Hogy a többi fatáv kiskereskedelmi partner akar-e IPTV-t indítani az szerintem erősen attól függ mennyire lesz Tíkomnak IPTV-re nagykereskedelmi csomagja és az mennyire lesz számukra üzletileg elfogadható. Igazából a Tíonlány az egyedüli ISP aminek elégséges számú felhasználó bázis van ahhoz, ha annak mondjuk csak 10%-a érdeklődik a szolgáltatás iránt már az a tízezer előfizetőben mérthető mérték le. A többi kis szolgáltatónál sokkal kisebb az előfizetőszám, így nehezebben érhető el a megtérülési küszöb.

  Szerintem most is vehetsz ilyen média gateway-t, bár kevés arra az esély hogy bármely számtech boltban leveheted a polcról mert akkora nagy kereslet nincs iránta. Elég drágán mérik az ilyen cuccokat, akár 60-90ezer magasságában is felszökhet az árcédula egy darabos kiszerelés esetén.

  Persze amikor a telcok vesznek mondjuk egy nagyobb tételt, mondjuk százezer darabos rendelés esetén akkor szép árkedvezményt kapnak a gyártótól, ezért tudják jóval olcsóbban a fogyasztók felé adni. De attól tartok kicsi az esély hogy a jővőben ilyen média gatewayekből fog rendel százezres tételben rendel a Tí, helyette inkább maradni fognak az olcsó kínai modemeknél. Azért is lesz az elején marha drága ennek a szolgáltatásnak a bekerülési költsége mert a kistételű drága eszköz nagyon felveri az árát.

  Hogy mi lesz a vezetékes telefon PSTN hangsávjával az jó kérdés. Szerintem Tíkom addig fog ragaszkodni ehhez a bevételéhez ameddig csak teheti. Önként és dalolva tuti nem fog csak úgy lemondani róla.

  A UPC nem fog IPTV-t indítani, kábelTV szolgáltatóknál annak nincs értelme. Ott is lesz Digitális TV szolgáltatás csak nem IP alapon hanem a hagyományos TV freki sávban ahonnan az analóg adást is kapod. Állítólag ott is az MPEG-4-es H.264-es codec a cél és a PVR-os STB, nagyon úgy tűnik ott is európai szintre próbálják emelni a szolgáltatás minőségét. Csak ott még kívárnak mivel ezek az eszközök még igencsak újak, tavaly év végén kezdődött meg a gyártásuk így az árak eléggé az egekben vannak és a világszerte nagynak számító TV társaságok a rendeléseikkel jó időre lefoglalták a még igencsak felfutó fázisban lévő gyártói kapacitásokat. Mindenesetre ha tényleg az lesz amit elejtett félmondatok alapján ki lehetett sajtolni belsősökből akkor talán idén év végén vagy jővő évre a keleti európai régiós területein is elindítja a vezetékes DTV szolgáltatást a UPC.

 • shabbarulez

  őstag

  válasz shev7 #12 üzenetére

  Eddig őszi, szeptemberi indulásról szóltak a regék, aztán hogy mi lesz majd a valóságban az a tín múlik.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés