Hozzászólok Aktív témák

 • shabbarulez

  őstag

  válasz Jim Tonic #2 üzenetére

  Annál azért több, az inkább csak egy részhalmaza a szolgáltatásnak. Ez egy elég komplex szolgálatás csomag amit megközelítőleg eddig is megkapnak a tengerentúlon max számunkra tűnik újdonságnak az analóg műsorszórással és a VHS videokkal karöltve.

  A szolgáltató szépen megdob egy set-top box-szal ami ugyanúgy a netre fog csatlakozni. A csatornák digitális formában érkeznek, akár HDTV minőségben ha bírja a sávszél. Persze a set-top box nem csak mezei dekódoló doboz lesz hanem akár tartalmazhat egy HDD-t is és eltárolhatja az általad preferált adásokat, PVR(Personal video recorder). 1xűbb és hatékonyabb mint a VHS. A műsorhoz persze digitális műsorújság is jár amiben szabadon kereshetsz az érdeklődésedhez passzoló műdorok között. Pl. ha kiválasztod a helyszínelőket és beállítod hogy ennek minden epizódját rögzítse a set-top box akkor az szépen megteszi és ha véletlenül lekésted vagy csak máskor érsz rá megnézni akkor megteheted akkor és még a reklámokat is átugorhatod. Persze ebben a tengeren túlon még nincs újdonság ott ez eddig is megvolt max kábeltv-n vagy műholdon jött az adás, az okos set-top box is megvolt a TiVo odakint elég ismert cucc.

  Persze az IP alapú TV kínálatát az interaktív jellegével és a független adatcsatorna miatt még tovább lehet spécizni. Lehet csinálni az általad is említett onlány videotékát. Ez nevezek Video on Demand-nak. Itt szépen rendelhetsz egy adott kínálatból amit természetesen a szolgálatónak illik minél frisebb filmekkel feltölteni, aztán ha elégséges a sávszél akkor lehet nézni akár real-time, ha nem akkor offline letölti a PVR HDD-je és amikor már elég megvan a lejátszás indításához akkor jelzi.

  Persze ha beindul ennek a bolt része is és tömeges beetetés után majd itt is jön a feketeleves. A jogkezelés és a DMR féle korlátozások. Pl. lehet beállítod a helyszínelőket amit le is ment a PVR de akkor hogy utólag megnézd majd kérnek egy kis plusz pénz hogy te offline megnézhesd. Természetesen a tékából letöltött film sem lesz állandóan elérhető hanem x megnézést fog engedni vagy 24-48 órás időlimitje lesz.

  Az interaktív jelleg miatt még jobban fel lehet térképezni a nézői szokásaidat. Így aztán még célzottabbak lehet téged reklámokkal bombázni. Persze a média piacra is lesz visszahatása. Pl az eddigi mérési modellnek amiből a nézettséget kalkulálják és jellemzően igen kicsi 800 háztartásos alapja van, most tényleg valódi visszajelzéseket kaphatnak több milliós háztartások alapján. Lehet fejére áll majd a reklámpiac mert amiről eddig azt hitték sokan nézik, arról majd kiderül a kutya sem kíváncsi. És ha ez bebizonyosodik akkor már a reklámozók sem fognak hatalmas reklámperceket fizetni. Ez pedig kevesebb pénz a műsorszolgálatóknak amit nem fognak szeretni.

  Szóval ez a fajta terjedési forma alaposan megreformálhatja majd média piacot.

Hozzászólok Aktív témák