Hirdetés

 • wildrain

  PH! kedvence

  ''és az átlagos beszélgetési idő is 3-ról, 3,04 másodpercre emelkedett, vagyis körülbelül 2-3 másodperccel hosszabb egy vezetékes vonalról kezdeményezett hívás, mint négy éve ilyenkor''

  Ez szerintem elírás, nem 3,04 másodpercre, hanem 3.04 percre emelkedett az átlag beszélgetési idő. Kicsit rövid lenne átlagnak a 3 mp. :)

 • matyics

  őstag

  Hát, igen, ha nem lenne kénytelen az ember az ADSL miatt vonalat venni, már talán csődbe is ment volna a FatávTcom. Ha beindul mobilon is a szélessávú adatforgalom és olcsóbb lesz, akkor lesznek majd igazán bajban.

  Ha Isten azt akarta volna, hogy ne maszturbáljunk, akkor rövidebb kezet csinált volna

 • Phix

  tag

  Valóban (és még a vessző is felesleges előtte).
  Köszönjük, javítottam!

  [ Jövő héten újabb érdekességekkel jelentkezünk a tudomány és a technika világából ]

 • jamez

  senior tag

  Ha nem lenne ADSL-m már rég lemondtam volna a drótos telefonról.

  Ingatlan eladás-vétel, ingatlan jogi kérdések, bérbeadás kérdésed van? Hívj vagy pü.

 • karib

  PH! addikt

  Most sajnálni kellene a vezetékes telefon szolgáltatókat? Esetleg globálisan sajnálhatjuk az összes letűnt iparág szereplőit.

  Asszem pont a T-Comot nem tudom nagyon sajnálni.

  Department of Redundancy Department

 • kymco

  PH! kedvence

  T-COM T-MOBILE... egy kutya... sorvad az egyik, jön a másik...

  [Szerkesztve]

  www.refujvaros.hu

 • karib

  PH! addikt

  Világos - csak akkor nem tudom, minek kell a népet meg néhány alkalmazottat hülyíteni, hogy meg kell állítani a vonalas telefonok fogyását. A Szélmalomharc Díj ezévi nyertese pedig... Nem lennék szegén manager helyében, amikor netán kimondják, hogy nem lehet ADSL-hez vezetékes vonalat követelni árukapcsolásban - hirtelen borulna az egész ''picitjavítgattunk'' helyzet :)

  Department of Redundancy Department

 • PrinczA

  őstag

  ''A létéért harcol a vezetékes telefon''
  Harcoljon is, aztan hulljon a fergese !!!

 • Sanya

  PH! nagyúr

  menjen tönkre a matav. mikor még mobil sem volt, olyan percdíjakat és előfizetési díjakat diktált, hogy eszméletlen.


  egyszer fenn, egyszer lenn

  A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!

 • Lars

  őstag

  Konkrétan nekem is az ADSL miatt van még meg az inviteles vonalam.
  Viszont ha lejár a szerződés, akkor valószinű, hogy kábelnet lesz belöle.
  Vezetékes telefon csak arra jó, hogy mindenféle dolgokat akarnak eladni az embernek, és folyamatosan zaklatják rajta :(
  Nekem konkrétan a készülék még rajta van a vonalon, de már nem csörög, mert kikapcsoltam :D

 • kymco

  PH! kedvence

  Egy ismerősöm a minap elgondolkodtatott, bár meg nem győzött. Egy vezetékes telefon kibírja 10-20 évig, és szolid az ára. A családunkban a két mobil előfizetés mellett már 3 éve nem bír ki egy mobilunk sem 1,5 évnél többet. Tegnap adta meg magát a T630-as rezgője (ami két kisgyerek mellett elég fontos) 1 év két hónap után.... , nos ez nekünk alkalmanként 10-15000 plussz kiadás..... A mobilokat cserélgetjük gyakran, ha ezt is hozzávesszük a percdíjakhoz, már nem olyan fényes a mobil előnye....
  (Más kérdés, hogy a vezetékest nem tudtuk rezgőre állítani, csak kihúzni :) )

  [Szerkesztve]

  www.refujvaros.hu

 • Petya25

  PH! addikt

  Nekem is csak az ADSL miatt van meg a vonalas, meg a végszükség esetére.
  A mai piaci helyzetben a vonalas társaságok pofátlanok, hogy előfizetési díjat kérnek vagy minimálisan néhány száz Ft lenne a reális.

  Antonio Coimbra de la Coronilla y Azevedo, bizony!

 • jpisti

  senior tag

  Valahogy nem tudom sajnálni őket, pofátlanság amit csinálnak, pl az ADSL előfizetések közzül is kiirtották a megfizethetőket MIÉRT???!!! nekem nincs szükségem gigamega sávszél-re, bőven elég lenne a régi jó öreg 384-es ADSL, sőtt és mit csinálnak a baromarcúak sávszél duplázást úgy, hogy megszüntetik a legkissebb sávszélességet pedik ha meghagyták volna és arányosan olcsóbb lenne akkor sokkal több embernek lenne otthon internete, mert a töbség azért nem filmeket húz le folyamatosan csak e-mailt szeretne meg néha böngézgetni, neadjisten fórumozni.

  Uff, én szóltam.

  A vok és a vagyok között pontosan egy "agy" a különbség!

 • shabbarulez

  őstag

  Az igazán olcsó és kis sebességű csomagok jellemzően akkor jönnek elő amikor már kezd telítődni a piac és már csak addig abszolút érdelődést nem mutató fogyasztókat is valahogy meg kell nyerni. De addig amíg van érdekélődés addig nem cég egy viszonylag túl olcsó csomag kialakítása hisz a meglévő ügyfélbázis könnyen tömegesen vissza migrálhat ami bevételkiesést hoz.

  Egyébként ezek az új szereld magad csomagokkal viszonylag kedvezőbb árakat teremetett megint a fatáv. Pl. Datanetnél havi bruttó 6 rongy a legkisebb csomag. Ez már nem olyan rossz ár.

  Egyébként a sávszélességnek nincs igazán ármeghatározó szerepe, főleg nem lineáris alapon. Az adatforgalom az ami árkialakításban sokkal fontosabb tényező. Szóval ami fele akkora sebességű az nem lesz fel olyan olcsó, épp ezért nincs is igazán értelme a nagyon kis sebességű csomagok kialakításának. Pl. egyik nagy amcsi szolgálatónál három csomag árazása így alakul egymáshoz 1:2:3, míg a csomagok letöltési sebessége 1:4:20 arányúak. Ha olyat tesz a szolgálató hogy bevezet egy nagyon olcsó belépő csomagot annak jellemzően csak beetető szerepet szán és nem az a célja hogy az ügyfél tartósan megmaradjon ebben az olcsó csomagban, hanem rövid időn belül arra fogja ösztönözni hogy a drágább csomagok felé migráljon.

 • shabbarulez

  őstag

  Azért ez erősen túlzás, van durván 250ezer DSL és 3.5 millió vezetékes vonal. A DSL-eknek szerintem max harmada lenne az aki kiköttetné a vezetékes telót ha lehetősége lenne rá. Ez max 80ezer vonal alapdíja, éves szinten ez 3 millárdos tétel. Ez persze komoly érvágás lenne de csődbe nem visz egy olyan céget aminek 600 milliárdos bevételének felét a vezetékes üzletág adja.

  Mellesleg ha lenne úgynevezett naked DSL(olyan ahol nem fizetsz a telconak hanem az DSL díjába van beépítve a vonal fenntartási díj) az sem lenne sokkal olcsóbb mint a mostani combo. Nem véletlen hogy ez a fajta konstrukció világszerte nincs igazán elterjedve. Ha az internetszolgálatók hajlandóak lennének saját infrastruktúrát építeni és betelepülni a telefonszolgálatók központjaiba akkor lenne lehetőségük arra hogy átvegyék a teljes előfizetői hurkot. Ekkor kvázi ők válnának a telefonszolgálatóvá. Persze ehhez a kellene hogy betelepüljenek saját infrastruktúrával és az elmúlt 5 év alatt eddig ilyen csak a fatáv csinált Invitel területen. Szóval ha betelepülne és bérelné havi 2600-ért akkor a jelenlegi részleges hurok 1000-es díjtételéhez lenne további 1600-as költsége. Ez áfával együtt 2 rongy, ennyivel minimum drágább lenne egy naked DSL. Ez mondjuk egy bázishoz képest ~1400Ft megtakarítás de sokan vannak akik még mindig minimálon vannak nekik pl ez abszolút nem hozna változást.

 • mager

  újonc

  Pedig a világ pont arra megy hogy elmosódjanak a határok...
  Pl én egy lakóparkban lakom, ahol a vezetékes távközlési alapvonali szolgáltató (majd mindjárt kiderül hogy miért így írtam) az nem a Fatáv hanem - láss csodát! - a Datanet.
  Tőlük veszi az ember a Netet, telefont, kábeltévét, és alapvetően asszem, hogy ez a három össze fog egymással teljesen mosódni hosszú távon.
  (Persze ha akarnám, kérhetném hogy a telefont a Datanet madzagján a Fatáv szolgáltassa, de akarja a halál.)

 • Erasmus

  őstag

  (Persze ha akarnám, kérhetném hogy a telefont a Datanet madzagján a Fatáv szolgáltassa, de akarja a halál.)

  Azért ne legyél ebben annyira biztos. Az alábbi hír anno nálunk is lejött:

  Bővebben: link

 • shabbarulez

  őstag

  Az átlalad leírtak alapján arra tippelek In-Tele-Com. Ha bejött akkor jól tippeltem, ha nem akkor talán csak a cég neve lesz más de más eltérés nem lesz.

  A lakóparkok esetén a helyi kiskirály szolgálatóval állsz szerződésben nem pedig ezen szolgálató szerződött partnerével.(ahogy azt az előző cikk is részletezi) Azt hogy ő kit választ abba neked nincs beleszólásod és te is csak a helyi kiskirállyal szerződhetsz. Így aztán az nem megoldható hogy te úgy döntesz hogy fatávot szeretnéd akkor az teljesülhet is. Mivel te közvetlen a fatávval nem szerződhetsz mivel neki nincs bent infrastruktúrája. Azt pedig a helyi szolgálató nem szokta megengedni hogy egy ilyen lakóparkon belül más is bekábelezzen. Ugye a helyi kis monopólium befigyel. A kiskirály pedig azt mondja azt kapsz amit tőlem kapsz, abba nincs beleszólásod ő kivel köt további szerződéseket.

  Ezen lakóparkokat jellemzően az építettő céghez közeli leány cég üzemelteti IT dolgokat. Ők bekábelezik a lakóparkot és ezt az infrastruktúrát hozzákapcsolják egy szerződéses partner hálózatához és tőlük nagykerben vásárolnak majd azt továbbértékesítik a lakóik felé.Pl. az In-Tele-Com a Datanettől veszi a telefon és internet szolgálatást de a Datanet csak a lakópart küszöbéig adja a szolgálatást, a további last mile szakasz már a helyi szolgálató kezében van. Itt már a szerződésen és az alkalmazott technológián múlik hogy oldják meg a szolgálatás nyújtását. Pl. berakhat egy kisközpontot maga a Datanet és IP alapon adhat telefon majd onnantól analóg megy el a lakásokig a kiépített helyi telefon hálózaton és ezt bérlik tőle a helyi cég. De lehet ez az eszköz a helyi szolgálatóé is és csak a bérelt vonali uplink van mástól. Ugyanez igaz lehet broadbandnél is. Mivel ADSL-t emlegetnek az In-Tele-Com oldalán gyanítom beraktak egy miniDSLAM-ot és a telefon infrastruktúrán ugyanúgy épül ki ahogy fatáv esetén is megszokhattuk. Persze ha esze lett volna az építettőnek nem ilyen elavult infrastruktúrában gondolkodik hanem alapból egy ethernet alapú helyi hálózatot alakít ki a lakóparkban és azt kapcsolja rá a vásárolt bérelt vonalra.

  Mivel kábeltv-vel a datanet tutira nem foglalkozik így erre a lakóparki szolgálató nagy valószínűséggel a területi adottságoktól függően szerződik vagy upc-vel vagy fatávkábellel vagy aki épp a környéken van.

 • mager

  újonc

  Bejött a tipped, InTeleCom.
  A lakás szerződésben nincs olyan kikötés hogy csak az Intelecom-on keresztül vehetek telót meg ilyesmit, de tény hogy mindenki tőlük veszi a házban.
  A konkrét kiépítés meg műszakilag nem tom hogy hogy történt, úgy működik, hogy van egy tök szokványos ADSL modem, amire viszont valami mágikus módon nem kell PPPoE, hanem a végén egy DHCP-n keresztül kapok egy NAT-olt IP címet, amin hosszasan lehet vitatkozni hogy jó-e. Személy szerint amíg nem ittt laktunk addig is NAT-oltam mert annál hathatósabb védelmet eleddig még nem igazán találtam, de ez persze az én dolgom, tudom hogy sokan utálják.
  Amúgy a sávszélt szokták hozni, sőt általában picivel fölé is mennek, a 2 MB-os vonalam általában méréssel 2.17-nek szokott bizonyulni, bárhová is mérek (tehát nem csak a Datanet sebességmérőjében.)
  Az áraik a Datanet árai, csak másképp hívják a csomagokat.

  Nomármost.

  Ugye a tudomány mai állása szerint a szabad szolgáltató választás azt jelenti, hogy ha akarok, akkor Invitel területről is köthetek szerződést a Matávval vagy akár a Datanettel, és ilyenkor valahogy ők ezt elszámolják egymással. Kérdés, hogy ugyanez műxik-e itt?
  (Amúgy ugye a Net meg a teló közmű, és a lakóparkokban a közművek is hasonlóan működnek: a vízóra pl mellékmérős, aminek vannak előnyei is meg hátrányai is.)

  Az eggyel feljebb említett cikket elolvastam és abban benne sejlik a válasz. Hát kíváncsi leszek hogy az NHH vizsgálatnak mi lesz a vége.

 • LordX

  PH! kedvence

  Elvileg kötelező - hatósági áron - átengedni szolgáltatást vonalat, megmégmittudoménmitnem más szolgáltatóknak, úgyhogy az a kitétel, hogy ''mással nem szerződszhetsz'', az default érvénytelen a szerződésben. (Legalább is legjobb tudomásom szerint a szerződésnél nagyobb prioritásúak a törvények, rendeletek)

 • mager

  újonc

  Igen, de ha jól értem a napi.hu-s cikket, ezeknek a cégeknek nincs vonalátengedési szerződésük, merthogy ők nem telkó cégek. Ez olyan, mintha te albérletbe költöznél, és a főbérlő pénzért megengedné hogy használd a telefont, de persze te nem válthatnál rajta szolgáltatót. (Illetve nem pont ilyen de hasonló.)

 • shabbarulez

  őstag

  Kötelező de csak a JPE-nek (Jelentős Piaci Erővel bíró szolgáltatónak). Erre pedig ráment több év mire kisakkozták ki is minősül annak és itt még csak az olyan nyílvánvaló több százezer vagy milliós ügyféltáború cégekről beszélek akiket szinte mindenki ismer. Az olyan kis cégek akik lokálisan egy lakóparkban szolgálatanak alig pár ezer embernek még képbe sem kerültek. Márpedig az adott lakóparkban ők minősülnek JPE-nek hisz ott csak nekik van egyedül infrastruktúrájuk. Ezen a visszáságokkal az egyre szaporodó lakossági bejelentések miatt csak nemrég kezdtek el foglalkozni a hatóságok, ha hasonló tempóban reagálnak mint a nagyok esetén akkor 2-3 éve belül talán már lesz szabályozás is. De míg nagy cégből viszonylag kevés számú van addig lakóparkból lassan több ezer lesz, az ezekben működő szolgálatókon mind egyesével keresztülverekedni magukat nem kis idő lesz. És ha el is érnek valami a betarthatósága már megint egy újabb fejezet lesz ahogy ezt a nagyok esetén is megtapasztalhattuk. Ugye a törvény pont annyit ér mint amennyire betartják. :(

 • shabbarulez

  őstag

  A szabad szolgáltató választás csak a lehetőségét követeli meg annak hogy a JPE biztosítsa annak a lehetőségét hogy az ő területén is piacra léphessenek az alternatív cégek. Pontosan nincs ez szabályozva csak bizonyos tételek(pl. előfizetői hurok díjak) azok sem túl hosszú ideje. Szóval pl. Invitel területen te nem köthetsz szerződést Datanet ADSL-re mert a két cég között nincs szerződés, a Datanet nem szolgálat Invitel területen. A lehetőség adott mert az Invitelnek van nyílvános nagyker árajánlata ahogy azt a törvény megköveteli de ez lehet túl borsos ahhoz hogy a Datanet e mellett elindítsa a szolgálatását, vagy csak szimplán a Datanet döntött úgy hogy ezen a piacon nem kíván szolgálatni. Ezt ugye mi nem tudhatjuk.

  A gond ezen lakóparkok esetén az hogy ezen cégeknek nincs ilyen nagykereskedelmi ajánlatuk más alternatív cégek számára mert nem is hajlnadók megnyitni a hálózatukat(már alapban amikor épült a monopol helyzet miatt tették) és mivel nem JPE-k nem is kötelezhetők erre. De semmi biztosíték nincs arra ha törvényileg kötelezve lesznek erre akkor lesz majd betelepülő alternatív cég. Ott van példának Monortel, Emitel vagy Hungarotel esete. Ezen cégek az 5 JPE vezetékes távközlési szolgáltatók egyike és az ő területükön csak a saját maguk által értékesített ADSL szolgálatást veheted. Nagy valószínűséggel a nagykereskedelmi feltételik amit kínálnak olyan kedvezőtlenek és a piac ami mögöttük van nem olyan kívánatos hogy a kettő együtt arra ösztönözze az alternatív cégeket hogy ők ott piacra lépjenek.

  Az általad leírt DHCP és nem PPPoE is mutatja hogy ez egy helyi hálózat ami rá van kapcsolva GTS gerinchálózatára. Ha ez a fatáv nagykereskedelmi hálózata lenne ahol az ADSL-t Datanet tovább értékesíti ott ez nem fordulhatna elő hisz a cégnek alkalmazkodni kell a fatáv átlad lefektetett technikai feltételekhez és szabályokhoz. Nagy valószínűséggel lehet egy miniDSLAM a házban és a telefonvonalon keresztül arra kapcsolódtok. A NAT-os megoldás azért lehet mert az InTeleCom még arra sem hajlandó költeni hogy publikus IP címeket vegyek GTS-től. A NAT meg ugye ingyen van egyetlen IP meg úgyis jár ahhoz a bérelt vonalhoz ami a DSLAM uplinkjére van kötve.

  Az elérhető sebesség igencsak változatos lehet ilyen hálózatoknál attól függ milyen az előfizetőik összetétel. Az könnyen belátható túl nagy bérelt vonali kapacitást nem vásárolhat az InTeleCom hisz sok előfizető sincs egy ilyen lakóparkban mégha mindenki elő is fizetni szélessávra. Kis kapacitást pedig ha sok a hardcore netező könnyen csúcsra lehet járatni. Mondjuk 400 előfizető esetén 10-20Mbps-nél nagyobb gerincvonali kapacitásra nem valószínű hogy beruház InTeleCom Datanet felé.

  Visszatérve a DSL-es megoldáshoz ez tipikusan az építettő hozzá nem értése és nem törődömsége, de ők olyannal mint internet nem is foglalkoznak a házépítés folyamán. Sajnos ott még nem tartunk hogy egy lakópark építése során az IT infrastruktúra alapban kiépüljön. Utólag persze már nem lehet más csinálni mint a telefon infrastruktúrára alapozni mert annak kiépítése már benne van a köztudatban így az legalább kiépül. Pedig így a XXI.sz-ban alap lenne hogy egy Ethernet hálózat kiépítésére már a tervezés fázisában tervben legyen és számoljanak vele. Sőt ma már az optikai megoldások is ugyanúgy teret nyertek, tovább lehet lépni az UTP kábelen. De persze az építettő fejében ilyen fel sem kerül mert ő az IT-hez nem ért, szakember tanácsát ilyen téren pedig nem kérik ki.

 • ngabor2

  PH! nagyúr

  Ma lemondtam a vezetékes előfizetést (t-com). Miután kizenélte megát a telefon, és végre kapcsolták a nénit, az kérdezte, hogy mi az oka a lemondásnak. Mondtam, hogy flotta kedvezményes mobil, 2000Ft/hó, 1005-ban lebeszélhető. Egyből mondta, hogy ott a felező, amiből fele letelefonálható. mondtam neki, hogy ez olcsóbb, és ennyi is bőven elég. Egyedül arra tudott rábeszélni, hogy 3 hónap csak fogadó állapotú előfizu legyen. külön péznben (elvileg) nincs, ez maradhat. Kiváncsi leszek, mi a trükk. Tippem az, hogy a végén ha nem szólok, hogy ennyi, akkor visszakapcsolják, mondván ''csak'' megváltoztattam az előfizetést. Valakinek erről van tapasztalata?

 • kymco

  PH! kedvence

  Két éve költöztem egy új építésű társasházba. Az akkori adottságok miatt kérvényeztük a vezetékes telefon kiépítését. Az volt a válasz, hogy kb egy évig nincs kapacitás rá.....
  Bevezettük a rádiós net-et, és amikor fél év múlva jelentkezett a vezetéskes szolgáltató ajánlatával.... szép nagy ívben dobtam a kukába.... :)

  [Szerkesztve]

  www.refujvaros.hu