Keresés
 • e-newsee

  őstag

  Majdnem mindennel egyetértek, amit írsz, de sajnos vannak dolgok, amikre nincs alternatív szoftver hasonló, vagy ugyanolyan eula nélkül. Sajnos ilyen az emlegetett facebook is. Mert bár rengeteg dolog miatt lehet utálni, nagyon sok haszna is van, ami miatt sokan használják. Nyilván a palacsintás megjegyzésből gondolod, hogy valós időben feltöltök mindent a magánéletemből, de megjegyezném, hogy ez egy fiktív példa volt. Van ugyan 7 hónapos lányom, van is róla ilyen fotó, de nem jelent meg online felületen sehol sem. Csak épp tegnap történt, ezért ez jutott eszembe. Vagy nem is! egy 22 éves fiam is, akinek a szomszédjánál van egy 7 hónapos gyerek, aki épp palát próbált enni. Majd valamelyik kormány eldönti, melyik az igaz. Nem? ;)
  Abban is biztos lehetsz, hogy bőven beletartozom a tájékozott és megfontolt internethasználók táborába. Spamet pl nem kaptam hónapok óta, mert nem kattintok mindenhova ész nélkül. Pl minden weboldalon rászánom azt a pár percet, amíg kikapcsolom az összes sütit, amit ki lehet, még ha nem is igaz, hogy valóban letiltják a marketing célú használatot. Nem sokat ér, de mást nem tudsz tenni. Ha nem reagálsz a felugró ablakra, akkor meg olyan, mintha elfogadtad volna. De igazából mindegy is, hogy mit teszel, mert ettől még biztos lehetsz abban, hogy rólad legalább ugyanannyi adatot tudnának begyűjteni, mint rólam. Csak máshonnan.
  Mondjuk egy olyan cégnél dolgozol, ahol kapsz egy céges telefont, van céges emailed, amit alapból a telefonon is elérsz. Máris ott vannak az adataid a cégnél, onnantól kb bármelyik kormánynál. Nem, dolgozol olyan cégnél? Meg lehet próbálni, de akkor max egy lakatos vagy valami kis vállalkozásnál. Oh, nem várj! Ott is van egy aktád a cég nyilvántartásában, ami hidd el, nem egy poros sufniban van egy fémszekrényben, hanem valamilyen elektronikus rendszerben. És bakki, van egy adókártyád, személyid, jogsid, esetleg útleveled.
  Elmész nyaralni valamelyik tengerparthoz, lefoglalsz egy utat, szállást egy utazási irodánál. Nem adsz meg email címet, mert hát össze ne kössön téged senki az úti céloddal. De hát akkor hogyan érnek utol a foglalással kapcsolatos információkkal? Megadod a címedet, majd leveleznek. Vagy a telefonszámodat. Affene, már megint mindent tudnak! Majd akkor megyek magam. Leautózol, bemész a kiszemelt szállásra. Mit kérnek először a foglaláshoz? Személyi igazolványt. Egy idegen országban. Affene, azt elektronikusan tárolják egy olyan szerveren, ami rajta van az interneten! Már megint lebuktam! Van bankszámlád? Van, mert arra megy a fizu. Van hozzá bankkártyád? 99%, hogy van. Vásároltál már vele? 99%, hogy igen. Vettél fel pénzt? Ha van kártyád, 100%, hogy igen. Voltál orvosnál? E-karton, megvan? Váltottál ki gyógyszert? Ment az e-kartonodba, hogy mit. Adtál fel mostanában bármit a postán? Címed, neved megvan. És össze van kötve a címzettel. A gép, ami leolvassa az elosztóban a levélről, rajta van az interneten.
  Szóval a mondandóm lényege az volt, hogy kvázi mindegy, mit csinálsz, ha akarják, tudják, hogy ki vagy, hol vagy, és éppen mit csinálsz, kikkel vagy kapcsolatban. Nem kell insta, twitter, facebook, vagy google. Azok csak csak pár százaléknyi adatot tesz hozzá a dologhoz, csak minimálisan könnyítik meg a dolgot. Van millió meg egy platform, amibe beleszülettél, természetesnek veszed, nem tudod kikerülni a mindennapi élet során, mert dolgoznod kell, vásárolnod kell, utaznod kell, csak épp nem gondolsz bele. Nyitott könyv vagyunk az adott rendszer számára már régóta. Ha csak nem egy borneói őserdőben élő eleddig fel nem fedezett törzs tagja vagy. De nyilván nem, hiszen tudsz írni erre a fórumra. A kérdés itt az, hogy van-e érdeke bárkinek is visszaélni vele? És milyen módon akar visszaélni vele? Mert ugye egy tollal aláírhatsz egy segélyről szóló szerződést is, de akár nyakon is szúrhatsz vele valakit. Mégsem feltételezzük mindenkiről, akinél toll van, hogy gyilkos.
  Szerintem kettőnk közül pont nekem nincs steril komfortzónám, és pont, hogy én látok túl a mostani divatparán, amit úgy ad elő mindenki, mintha a facebook előtt létezett volna olyan, hogy "személyes adatok" védelme. Elmondom CSAK neked, de ne add tovább! Nem létezett személyes adatok védelme! De pszt! Senkinek egy szót se erről, csak mi tudjuk! ;]

  "Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/