2019. január 17., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Dtomka


Dtomka
(PH! addikt)

Le a kalappal a csapat előtt! Egyre "emberibb", 1-2 éve volt 1 film melyben hasonlóan nézett ki a robot. (nem a bokszolós)

Ki szerint nincs értelme? Sok helyen hasznosak lennének.
1 példa:
Veszélyes helyekre (fertőző helyre) simán be tudnának "tipegni".

(#2) zooly


zooly
(fanatikus tag)

Szerintem azért nem látják sokan az értelmét, mert pl. kerekekkel jóval egyszerűbb haladni mint lábakon :) Ha pedig a minél több helyzetben történő mozgás a fontos, akkor inkább majomszabásúak lennének előnyben :)

https://www.funpic.us/

(#3) Fred23


Fred23
(PH! kedvence)

20 év múlva nálunk talán ezekből lesznek az akkus határvadászok, buszsofőrök, biztonsági őrök, nervédelmi egységek.

(#4) strogov


strogov
(fanatikus tag)

A 4 lábú változat szerintem sok szempontból hasznosabb. Ahol a humanoid jobb az a pakolás ... vagy ha nem csak bevinni kell a cuccot, hanem kihozni valamit.
Mindenesetre vagy 10 éve nézem ezeket a videókat, és ennyi idő alatt még mindig csak a kísérletezésnél járnak. Egyik változatot sem lehet "élesben" bevetni.

(#5) DiamondBack válasza Fred23 (#3) üzenetére


DiamondBack
(senior tag)

100 év mulva meg apukák, anyukák ;]

--------------------------------------- ̿̿ ̿̿ ̿'̿'\̵͇̿̿\з= ( ▀ ͜͞ʖ▀) =ε/̵͇̿̿/’̿’̿ ̿ ̿̿ ̿̿ ̿̿ ---------------------------------------

(#6) dajkopali válasza strogov (#4) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

azért emlékeim szerin a kifogások ellenére a Boston Dynamics "kutyája" már nagyon közel áll ahhoz, hogy bevessék a hadseregnél (tavaly még készült egy jelentés, hogy miért nem, de úgy látom, hamarosan megoldják ezeket a gondokat)

[ Szerkesztve ]

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#7) dajkopali válasza zooly (#2) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

a robotfejlesztésnek nagyon sok ága van, és hatalmasak a viták
rengeteg típusú roboton dolgoznak, jelen pillanatban a szigorúan praktikus robotok jönnek be, mint pl. a gyárakban
a humanoid robotoknál meglátásom szerint két fő trend van: a kelet-ázsiai, ahol egyfajta pótléknak használják (pl. az idősgondozásban, az oktatásban), illetve a távirányított humanoid, amelyik többfunkciós
ezen az állapoton csak akkor lehet túllépni, ha az AI a mainál eggyel magasabb szintre tud lépni

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#8) Cifu válasza dajkopali (#6) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Bevetni nem fogják még egy ideig. Az USMC (tengerészgyalogság) 2015-ben a teherszállító LS3-at eltette a polcra, mert túl hangos volt és ha valami meghibásodik rajta (ami a tesztidőszakban előfordult), akkor az átlag baka aligha fogja tudni egyáltalán mihez is nyúljon.

Volt/van egy alternatív program, a Spot / Spot Mini, amely kisebb, kb. kutya méretű robotról szólna, amely nehéz terepen is tudna mozogni. Kerekes és lánctalpas felfegyverzett katonai robotokat járőrözésre, felderítésre lehetne használni, ezeknek lehet alternatívája a Spot / Spot Mini. A gond egyfelől az, hogy max. tényleg átszedett terepen lehet előnye, mert amúgy a kerék és a lánctalp egyszerűbb, olcsóbb, nagyobb teherbírású és nem mellesleg gyorsabb is. De az ezzel kapcsolatos tesztek céldátum 2025...

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#9) dajkopali válasza Cifu (#8) üzenetére


dajkopali
(HÁZIGAZDA)

nagyon köszi a választ :R
de amúgy a 2025 nagyon nincs messze, én is valami ilyesmire gondoltam :)

[ Szerkesztve ]

"fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter

(#10) Dtomka


Dtomka
(PH! addikt)

Lehet a jövőben megjelenő filmekben láthatjuk valamelyik robotjukat?

Nem hagyott nyugodni a dolog, megkerestem Chappie volt a film.

+ van még 1 pár...
TOPLISTA: Minden idők legjobb robotos filmjei

és lassan jön a minden idők leghíresebb\leghírhedtebb robotja Terminator 6 :)

(#11) Feketelaszlo válasza Dtomka (#1) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Sőt, egy drón / RC jármű töredék erőfeszítésből és műszaki színvonallal megoldja ugyanazt a feladatot. A Boston Dynamics fejlesztései mindig is öncélúnak hatottak, mert max. a YouTubeon lettek népszerűek, a vevők körében aligha . Ezért is csoda, hogy találtak még mecénást aki hajlandó fizetni a működésüket. Humanoid robot csak ott hasznos, ahol emberre szabott környezet jelenti a gátat, egyéb esetben inkább csak sci-fi kedvelők fantáziájának beteljesítéséről van szó. De a "kutyaoid" verzió felhasználási módjai is megkérdőjelezhetőek (cirkuszi attrakciónak mondjuk jó lehetne töredék áron).

(#12) ripla válasza Cifu (#8) üzenetére


ripla
(őstag)

Hangja már nem nagyon van, a legújabb modellek elektromotorosok, és csak ilyen surrogó hangokat adnak ki közlekedés közben.
A használhatóságnál meg, amit írt valaki kommentben, az űrhajózásban lesz hatalmas szerepük, pl. a marsi bázis megépítésében.

Huawei P20 Lite

(#13) Cifu válasza ripla (#12) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Hangja már nem nagyon van, a legújabb modellek elektromotorosok, és csak ilyen surrogó hangokat adnak ki közlekedés közben.

Az LS3 katonai megrendelésre készült, elvárás volt, hogy szükség esetén folyamatosan haladhasson, ezt akkumulátorral nem tudod megoldani, ezért alkalmaztak diesel-generátort (azt kicsit gyorsabban lehet utánatölteni).

Mielőtt az LS3-at kukázta az USMC, a Boston Dynamics megcsinálta a Spot-ot, ami aksiról működik, de csak 45 percig - ez sehogy sem felelt meg azoknak a kritériumoknak, amit anno az USMC támasztott. Anno tesztelték a Spot-ot is, de 2015-ben mint teherszállító megoldás, alkalmatlan volt a feladatra, így az USMC lemondott róla.

Jelenleg az USMC a Spot-ot felderítés / járőrözés feladatkörben tudná elképzelni, de a 45 perc üzemidő kevés.

A használhatóságnál meg, amit írt valaki kommentben, az űrhajózásban lesz hatalmas szerepük, pl. a marsi bázis megépítésében.

Várjuk ki a végét...
Jelenleg a Robonaut inkább csak tapasztalatszerzés kategóriájánál jár.

[ Szerkesztve ]

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#14) Dtomka válasza Feketelaszlo (#11) üzenetére


Dtomka
(PH! addikt)

A távoli jövőben lehetnek házi-robotok, és azokra a feladatokra nem igazán alkalmas 1 drón sem.

Én csalódott vagyok, hiszen amikor még gyerek voltam azt hittem, hogy 2000-ben már teljesen másképpen fog kinézni a világ. Repülő autók stb stb :)

(#15) saelin


saelin
(PH! kedvence)

Ezekkel a gépekkel az a legnagyobb baj mint amit fentebb is írtak. Egy hiba és van egy dög nehéz vaskupacuk. Ezen felül könnyű célpont. Nagyon limitált a használhatóságuk is.

Én is tátott szájjal nézem hogy milyen módon képesek ezek sétálni és futni, de ez kevés. A katonaságban semmi helye.

"It is only with heart that one can see rightly; what is essential is invisible to the eye."

(#16) Feketelaszlo válasza Dtomka (#14) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Lehetnek, de jelenleg el nem tudom képzelni mit csinálna egy humanoid robot a háztartásban. Fogja a hagyományos porszívót és elkezdi tologatni? Megcsinálja a robotporszívó. Megkeveri a kását? Arra van a konyhai robotgép. Felmászik a létrán és kitakarítja az ereszcsatornát? Arra is van már specializált robot. Azt, hogy lenyírná-e a füvet már meg sem kérdezem, mert gondolom kitalálható, hogy célszerszámmal az is sokkal egyszerűbb és olcsóbb. Ha a lépcsőzést rendesen meg lehetne tanítani ezeknek a cuccoknak, akkor muzeológiai jellegű épített környezetben pl. el tudnám képzelni, hogy sok humán erőforrást megspóroljanak - a budai vagy egri várban például biztos jobban bírná a 12 órás túravezetői melót, mint egy ember. Ellenben egyelőre pont az ilyen jellegű mozgások erőforrásfalók, úgyhogy sokszor többnyire olcsóbb magát a környezetet átalakítani.

[ Szerkesztve ]

(#17) #33907968 válasza Feketelaszlo (#16) üzenetére


#33907968
(törölt tag)

Amiket irsz mint alternativa, azok rettentően limitált dolgok. A robotporszívó a legtöbb háztartásban szinte használhatatlan, már egy nagyobb küszöb is akadályt jelent nem hogy lépcső, egy ajtó vagy egyéb tárgy.
Robotfűnyíró dettó, kb. csak focipályán dolgozna jó, a konyhai robotgép nem tud főzni és kell mellé egy ember, az eresz csatorna tisztításra meg tuti hogy nincs semmi gép, ami magától megcsinálná ahhoz is kell ember.

A valóság az, hogy egy humanoid robot - megfelelő mesterséges intelligenciával - szinte bármit meg tudna csinálni ugyanazokkal a filléres eszközökkel mint te. Ad abszurdum akár még az autódat is meg tudna szerelni ha letölti az adatbázisába az autód szerelési kézikönyvét.

Azt kell megérteni, hogy a 100% automatizáltság borzasztóan távol van (talán soha nem is lesz), ami pedig azt jelenti hogy egy olyan célhardver mint a robotporszívó - ahogy feljebb írtam - az első szobaajtónál el fog akadni mert nem tudja kinyitni. De a fünyírod sem képes odébtenni egy tereptárgyat hogy lenyírja alatt/mellette a füvet.
Ha meg ott kell vele sétálnod, akkor akár te is irányíthatnád, minek bele a drága okosság.

Persze pl. egy gyár amit direkt úgy terveznek, az teljesen más történet, de az átlagos háztartásokban, kertekben stb. az okos célhardvereket általában az ember a hajára kenheti.

(#18) Argos


Argos
(őstag)

WW vs IRL :)

Ezt ugyan még nem d*gnám meg, de a mozgó célpont szerepére a narratívában, már egész jó eséllyel pályázhatna... :P

...elmúlik...

(#19) Feketelaszlo válasza #33907968 (#17) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Sokkal egyszerűbb repülő fűnyírót gyártani, mint minden eszközünket meghagyni olyannak, ahogy az ember méreteihez és arányaihoz lett tervezve. Nem értem miért épp embert kéne minden hagyományos gép mellé rendelni, teljesen mindegy, hogy az őt helyettesítő robot humanoid, kiscica vagy teknősbéka formájú.

(#20) Dtomka válasza Feketelaszlo (#19) üzenetére


Dtomka
(PH! addikt)

Örülök, hogy nem mindenki úgy gondolkodik mint ahogy Te. A kákán is csomót keresel...mintapéldája vagy.
Azért kell emberi kinézetűnek lennie 1 robotnak, hogy elfogadják...ne féljenek tőle. Ne riassza el a kinézete stb stb...Nézz kicsit több sci-fi-t és talán 1x megérted. :)

EX MACHINA
Ez egy jó film, föleg Alicia Vikander miatt!

(#21) dabadab válasza Dtomka (#20) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Azért kell emberi kinézetűnek lennie 1 robotnak, hogy elfogadják...ne féljenek tőle."

A valóság meg ennek pont az ellenkezője: uncanny valley.

DRM is theft

(#22) Feketelaszlo válasza Dtomka (#20) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

Szókratész Mulder ügynök óta tudjuk, hogy a kritikus gondolkodás az emberi racionalitás nélkülözhetetlen velejárója. Megkérdezhetném, hogy nem nézel-e kicsit túl sok sci-fi filmet, de ha jól sejtem ez felesleges. :)

[ Szerkesztve ]

(#23) Dtomka válasza Feketelaszlo (#22) üzenetére


Dtomka
(PH! addikt)

Nem, nem nézek. Az egyensúlyt tartom :)

De Te ragadj le a múltban...nálad és nálam okosabbak majd teszik akkor és azt amit kell.
Ne feledd, a filmekben látottak is valaha csak valakinek 1 gondolata\ötlete volt.

Mert a föld lapos hitték anno, és 1903 -ban a fivérek (Wright) elkészítették azt amiről az emberek korábban csak álmodoztak...
Szóval, a lényeg, hogy amit most tesz a Boston Dynamics az nem felesleges, sőt 1 új kor kezdetének az alapkövét éppen most kezdik lerakni.

20-50 év múlva nem tudhatjuk mi lesz, de ahogy fejlődik az informatika\tudomány sok változás\meglepetés fog napvilágot látni.

[ Szerkesztve ]

(#24) Feketelaszlo válasza Dtomka (#23) üzenetére


Feketelaszlo
(senior tag)

A technikai fejlődésre károsabb hatást el sem tudok képzelni annál, mint sem hogy azzal etessük magunkat, hogy a tudomány majd csak úgy fejlődik magától, nekünk pedig csak annyi a teendőnk, hogy hátradőljünk a karosszékben és nézzük, ahogy a tudósok elhozzák számunkra az ingyen energiát, megoldják a klímaváltozás problémáját, megszüntetik az éhezést, rákgyógyszert fejlesztenek ki, s egyébként még minden háztáji munkát elvégző humanoid robotot is gyártanak nekünk (én egy bögyös szőke kivitelűt szeretnék). Ha ezekkel a várakozásokkal tekintünk a jövőre, akkor holt biztos, hogy 100 év múlva is 260-as Ikarusokon fogunk robogni (vagy akkor már csak szekéren) és a mai világ egyetlen égető kérdését sem tudjuk majd kielégítően kezelni. Valóban nem tudom mi lesz x év múlva, de 2018-at elnézve azért irigylem az optimizmusodat. :)

[ Szerkesztve ]

(#25) fornettisuti válasza zooly (#2) üzenetére


fornettisuti
(PH! addikt)

És a lépcsőn hogyan megy fel kerekekkel?

Samsung S7 - LG Gpad 8.3 - Xiaomi MiBand2

(#26) Cifu válasza fornettisuti (#25) üzenetére


Cifu
(PH! nagyúr)

Mondjuk simán?

A csapatmunka nagyon fontos: rajtad kívül másra is lőhetnek!

(#27) ddekany válasza Cifu (#26) üzenetére


ddekany
(PH! kedvence)

És fára hogyan mászik? ;]

(#28) Elemental válasza Fred23 (#3) üzenetére


Elemental
(őstag)

A buszsofőrön felnevettem :)

Más:
Nekem valahogy félelmetes ez a robot. A mozgására gondolok. Mindig beleborzongok, ha megnézem ezeket a videókat.

"Nem akkor érsz célhoz, ha mindent kimerítettél, hanem ha megtaláltad a kimeríthetetlent." Hamvas Béla

(#29) Fred23 válasza Elemental (#28) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Igen, ott valójában fölösleges lenne, elvezethetné egy szoftver is simán a buszt, viszont tapasztalat, hogy rengeteg ember igényli egy sofőr jelenlétét, legyen az akár robot. Be nem szállna sok ember egy önvezető buszba, ha nem lát benne valakit, aki vezet. :DDD

Tényleg borzongató kicsit nekem is, mert én meg attól nem tudok teljesen elvonatkoztatni, hogy ne képzeljek rá fegyvereket. Ettől függetlenül csodálatosnak tartom ezeket a fejlesztéseket, és örülök a fejlesztésüknek. Csak nem szeretnék egyszer összefutni néhány átírt szoftverű katonai robottal.

[ Szerkesztve ]

(#30) Elemental válasza Fred23 (#29) üzenetére


Elemental
(őstag)

Én meg attól, hogy hátba rúgják és egyszer visszarúg. De szerintem ez a túl sok scifi miatt van :)

"Nem akkor érsz célhoz, ha mindent kimerítettél, hanem ha megtaláltad a kimeríthetetlent." Hamvas Béla

(#31) Fred23 válasza Elemental (#30) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Mondjuk ha nagyon jó, öntanuló szoftvere van, ami kicsit bugos is, simán lehet, hogy egyszer "eszébe jut", hogy talán logikusabb lenne megakadályozni a rugdosóját a rugdosásban -akár örökre, vagy minimum érdemes tenni egy próbát, mi történik, ha tükrözi a másik viselkedését, vagy a korábban már akadályozó tényezőként felismert alanyok -és esetleg a hasonlónak tűnők- megelőző csapásban részesülnek.

[ Szerkesztve ]

(#32) ddekany válasza Elemental (#30) üzenetére


ddekany
(PH! kedvence)

Programozás kérdése... akár csinálhatna olyan videót is a Boston Dynamics. Csak valószínűleg nem értékelnék a PR-osok... :)

(#33) ddekany válasza Fred23 (#31) üzenetére


ddekany
(PH! kedvence)

A lázadó atlaszok zászlóján pedig egy doboz lesz, fölötte egy áthúzott hokiütővel.

(#34) tomriddle74


tomriddle74
(kvázi-tag)

Sziasztok.
A helyzet az, hogy robotokkal dolgozom. Persze nem ilyenekkel hanem autógyáras hegesztő és pakoló robotokkal. És, hogy Asimovot idézzem, ott van az emberekben a Frankenstein kompexus. Félnek attól amit teremtettek. Nekem konkrétan volt egy olyan esetem amikor egy robotot a programozó pontosan akkor indított el amikor alatta voltam. Egy ilyen sokkarú cucc full hang nélkül bekúszott főlém. Minden vicc nélkül, mintha egy Alien jött volna. Egyszer csak ott volt. Na, nekem ezzel a humanoid robottal is pontosan ilyen érzésem van. Semmi gond, amíg nem ébred öntudatra és amíg van egy vészstop gomb valahol. De ha az AI túlnő rajtunk.....

(#35) ddekany válasza tomriddle74 (#34) üzenetére


ddekany
(PH! kedvence)

És nem tudjuk, mikor lesz ez az áttörés AI téren. Hogy 10 évnyire vagy 300 évnyire vagyunk tőle. De, ha nem rogyik össze a civilizáció, elég valószínű, hogy ez előbb utóbb megtörténik. Mivel egy buta ember és egy Steve Hawkings agya közt technikailag nagy különbség nincs, innentől valószínűleg pillanatok alatt szellemileg nullák leszünk hozzá. Így már az is óriási felfordulást okozhat, ha egy ilyen AI-nak nincs is teste, csak, pl. egy álam csak arra használja, hogy tervezzen jobb ezt-azt, dolgozzon kutatásban... Na meg valószínűleg előbb utóbb úgy is kiszabadulna, ha már ennyire okos.

[ Szerkesztve ]

(#36) Dtomka válasza ddekany (#35) üzenetére


Dtomka
(PH! addikt)

Ezek szerint Te is láttad a Mindenség elmélete c filmet. RIP Steve Hawking!

Korábban vki azt mondta túl sok sci-fi-t nézek. Majdnem igaza volt.
Inkább sok filmet, (mert inkább nézek 1-2 jó filmet mint a híradót és a sok reklámot, nem tv-zek!) de minden kategóriából azokat melyeket érdemes.

A Terminator első része 1984-ben jelent meg. A számítástechnika akkoriban még gyerekcipőben járt a jelenlegi technikához képest. Tehát amit korábban mondtam, így vagy úgy tetszik vagy sem... el fog jönni az idő mikor robotokkal élnek nap mint nap az emberek. Mi lesz a vége... nem tudom. Nincs gömböm sőt Nostradamus-t sem tudom megkérdezni.

De az ember alkot, olykor jót olykor rosszat.
A mesterséges intelligencia korát éljük...

(#37) KFORboy


KFORboy
(fanatikus tag)

Valahogy egyszerre aranyos ez a robi és rémisztő.

Előbbire nem tudom, olyan belülről jövő első reakció a még mindig látható esetlenségén, meg ahogy cseszegetik :"D
Utóbbi viszont az, hogy nagyon fejlett és már egész finom, precíz mozdulatsorokra képes és kidolgozott a mozgása... azaz ebből is fegyver lesz először :U

Cartman: -Tyű || Butters: - Dupla TYŰ !

(#38) azbest


azbest
(PH! nagyúr)

a spotmini kiskutyát már állítólag jövőre árulni kezdik. Ez az, amire kart, csirkenyakat vagy kameraállványt is lehet szerelni.

(#39) haxiboy válasza zooly (#2) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Igen csak az evolúciónál valahogy mégis a láb bizonyult hasznosnak. Kevés energiából előállítható, univerzális végtag.

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#40) dabadab válasza haxiboy (#39) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Vagy az is lehet, hogy az evolúció nem tudott kitermelni működő kereket, mivel az nem valami extra mágia, hanem egy olyan folyamat, aminek elég sok korlátja van.

DRM is theft

(#41) haxiboy válasza dabadab (#40) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

Inkább elképzelhetőbb hogy már csak azért sem fejlődött semmi ilyen irányba - bár néhány állat összegömbölyödve tud kerékként viselkedni pl pókok között is van néhány - mert a talaj sem volt megfelelő. Megnézném azért hogy az erdőben ami tele van sárral de úgy kőkeményen egy 4x4 terepjáró vs ember/állat lábakkal. :C

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#42) Primary92 válasza Fred23 (#29) üzenetére


Primary92
(senior tag)

1-2 évnél nem kell több, hogy hozzászokjanak. A négyes metró ugyan kötött pályás, de nem nagyon hallottam olyanról, aki azért nem utazna vele, mert nincs humanoid vezetője.
Nagyon remélem, hogy soha nem kell olyan buszon utaznom,amit egy emberszabású robot vezet. Vezesse csak magát a busz, aztán ha nagyon sírnak az emberek, akkor ültessenek be egy humanoid robotot stand up-olni.

(#43) azbest válasza haxiboy (#41) üzenetére


azbest
(PH! nagyúr)

Egy alternatív valóságban :D

(#42) Primary92
Szerintem sokan nem is tudnak róla, hogy ki vagy mi vezeti, mert nem látják :)

[ Szerkesztve ]

(#44) Primary92 válasza azbest (#43) üzenetére


Primary92
(senior tag)

De abban a hsz-ban, amire reagáltam, az állt, hogy hiányolnák az ember alakú vezetőt. Ilyet ugye nem látnak a metróban. Így viszont két lehetőség marad: távirányításos, vagy automata.

(#45) Sotho válasza Elemental (#30) üzenetére


Sotho
(PH! addikt)

[link] A szaltó már megy, nemsoká a Chuck Norris féle pörgőrúgás is :D

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.