Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
És hogy lehet eme szívmelengető gyönyörűséget beszerezni?
Méginkább érdekelne, a linuxos verzió és annak működése.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
-
prabhu
senior tag
Azért a jó édes anyucikáját annak, aki ezt létrehozta + 56 milla (jelenleg)
-
tmarkee
tag
Azt azért úgy nagy vonalakban lehetett sejteni, hogy úgy működik. Hogyan máshogy. Aki ennek ellenére beszopja, az a kanalat is ledugja a saját torkán és megfullad tőle.
A fertőzött PPA-ra meg elég csekély az esély, bár a transmission torrent kliens is tudott mostanában meglepetést okozni a Mac-eseknek.# apt upgrade
-
Dhampir
félisten
"Su-su-susog már" (Komár László - Melodie D' Amour)
-
nagyúr
Úgy látszik zsarolóvírusokat írni kifizetődő.
"As long as there are those that remember what was, there will always be those that are unable to accept what can be. They will resist."
-
-
Egon
nagyúr
Killdisk néven létezik freeware biztonságos törlőprogram is, ha jól emlékszem...
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
Hunpriest
senior tag
De ki azaz idióta, aki tényleg kicsengeti a váltságdíjjat?
-
törölt tag
Komolyan van olyan aki rootként futat ismeretlen dolgokat?
-
kpityu2
őstag
A bitcoin kereskedelmet irtani kell tűzzel-vassal, aki pedig elfogadja lekapcsolni terrorizmus támogatásáért.
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
-
atike
nagyúr
Nesze neked "a Linux biztonságos"...
Igen, olvastam. Csakhogy ennyi erővel user error a sok Windowsos hasonló bénázás is... De igen, az egy másik problémakör...
Ami tuti - bottal kellene ütni azt, aki ilyen zsarolóvírust ír. Csak addig, amíg mozog...
[ Szerkesztve ]
-
zdanee
őstag
Nyugodj le, Sátán! Attól még, hogy bűnözők is használják, nem válik terrorizmussá a használata. A logikád mentén mehetnek a levesbe a Toyota pickupok, a jó öreg AK-47 és a mobiltelefonok, játékkonzolok, számítógépek is.
Zipit Z2 idomár - S23u 1TB - HP Envy x360 13 - SGW4 - Miyoo Mini
-
balint355
aktív tag
Sőt az egész internet is, meg a készpénz is, mert hát azt is használnak a bűnözők...
Igaz, hogy egyre pofátlanabbak a zsarolóvírusok (meg minden vírus/kártevő úgy általában), de azért mindig ott van a háttérben, hogy ehhez bizony a felhasználó közreműködése is kell... Ezek ellen nem vírusirtóval kell védekezni, hanem épeszű számítógép-használattal.
I've just locked an open door. Strange, yet symbolically compelling...
-
imibogyo
veterán
Totál laikusként kérdezem ebben a zsarolóvírus témában:.
1) Ilyenkor minden gépben található merevlemezt titkosít a program, vagy csak amin a rendszer fut?
2) Mi a helyzet pl. egy felcsatolt NAS lemezeivel?
3) Mi a helyzet egy USB-s eszközzel?Csak azért kérdezem, mert rengeteg családi fotóm, videóm, látványtervem stb.-m van, de ezeket mindet NAS-on és USB-s eszközökön tárolom, miközben a gépemben található SSD-n szinte csak könnyen pótolható, "nemfontos" dolgok vannak és hát maga a rendszer (Xubi).
Ha esetleg benyelném ezt a kis drágaságot (csak tételezzük fel), akkor csak a gépben lévő SSD-t "buknám", vagy minden felcsatolt eszközre rátelepedik a szentem? A gépemen lényegében semmi fontosat nem tartok, így az nem lenne a világvége, ha csak az egy szál SSD-m adatait "veszíteném el...
Egyáltalán ezután a látott kép után egy külső formázás (másik Linux alapú gépre dugva, de fel nem csatolva a gépre (hacsak nem tud még így is fertőzni...)), vagy egy bootloader javítás (Live DVD-ről mondjuk, amit nem tud írni a gép) kivitelezhető még valahogy, vagy csak a titkosítás valamilyen úton-módon történő feloldását követően? Az adatvesztés ekkor már logikusan nem érdekelne, csak azt nem értem, hogy menthető-e az eszköz, vagy már az sem, amennyiben az adatok nem fontosak?
-
lev258
veterán
Valahol az eredeti forrásban írják, mely mappákat titkosítja Linuxon. Lényegében (vagy kevés kivétellel) a /-t. Ha a külső/másik lemez nincs csatolva, azt elvileg békén hagyja, ellenkező esetben valamely mappán keresztül eljut hozzá is.
Linuxon egyébként gyengébb titkosítást használ, így visszanyerhető, csak kicsit időigényes.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
Mtbsrác
senior tag
De linuxon az ilyeneknek külön kéne jogot adni nem? Azaz nekem kell úgymond root jelszóval elindítanom.
-
big-J
őstag
Ennek semmi ertelme, ha 5 btc-t kernenek, akkor tobb penzt keresnenek mint ezzel a 222-sel.
-
nemlehet
őstag
Igen én is ezen gondolkodok. Egy átlagember azt sem tudja mi a bitcoin, vagy hogy szerezhet, másrészt ez azért nyugaton is sok pénz. 20k dolcsi azért egy középrétegbelinek is fáj...
Ezt inkább vállalkozások tudják megfizetni, de ott meg van backup. Ez így inkább csak szimpla kiszúrás, mert hogy ezzel érdemi pénzt lehessen keresni azt nehezen hiszem el. 1 vagy 0,5 bitcoin inkább olyan összeg amit sokan kiadnak ha beszopnak egy ilyet.
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
t72killer
titán
Ha normálisan van megírva minden olyan meghajtón titkosít, amin a felhasználónak írási jogosultsága van és látja, betűs hálózati meghajtókat ugyanúgy, mint a helyieket/USB/stb-t.
#26: nem minden cégnek van backupja, volt a hírekben hogy egy amcsi kórház dollártízezreket perkált, ill nem tudom, h a veszprémi(?) kórház végül fizetett-e. Mondjuk kórház esetén az elkövetőket azért beutalnám egy fájdalomcsillapító nélkül végzett 4-végtag amputálásra, a védtelenségért felelős IT/kórházmenedzsmenttel együtt.
[ Szerkesztve ]
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
Armahun
addikt
Egy sóhaj aztán format x:
Amiről nem volt mentés arra elmorzsol egy könnycseppet.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
emelhu
aktív tag
De a gyártó nem túl okos.
Ha publikálásra került a neten, hogy kamu, értéktelen a váltságdíj kifizetése, akkor miért is fizetne bárki? -
Armahun
addikt
De pont hogy nagyon okos.
Ha elterjed a híre, hogy hiába fizetek akkor sem kapok semmit talán az emberek nem adják a pénzüket nekik.
Így értelmetlenné válik a vírus és talán kikopik.Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Crafter32
őstag
Én is laikus vagyok. Egy sima vírusírtó előzetes telepítése meggátolja ezeket? Pl a témánál maradva, ha vki élőfizet az Esetre?
-
Gregorius
őstag
ott 256 bites AES kulccsal végrehajtott szimmetrikus 1024 bites RSA titkosítással kellene megküzdeni
Innen hiányzik egy "illetve" a szimmetrikus és a 1024 bites között.A forráscikkből úgy tűnik hogy az adatot AES-256-tal titkosítja majd az ehhez használt kulcsot RSA-1024-gyel és ez utóbbit tárolja a titkosított adatok mellett. Bármelyikkel "küzdesz meg" visszanyered az adataidat.
A töréshez sok sikert, az RSA-1024-et talán tudja törni a CIA célhardverrel, brutálisan magas villanyszámlával, pár év alatt. Talán. De a napjainkban ajánlott RSA-2048 még nekik is teljesen esélytelen. Az AES-256 meg még annál is esélytelenebb.
[ Szerkesztve ]
-
imibogyo
veterán
+ (#27) t72killer
Köszönöm az infókat mind a kettőtöknek. Olvastam, hogy mely mappákat titkosítja Linux rendszeren, csak azt nem értettem (tudom lúzerség), hogy ez miképp viszonyul a külső eszközökhöz.
De most, hogy végre elaltattam a gyerekeket én is kicsit végig gondoltam a dolgot és logikus is. Ha jól olvasom egészen 17 mappa mélységig megy le a titkosítás, tehát akkor ha a "/media" és "/mnt" mappákon keresztül simán benyalja az összes felcsatolt eszközt is. Jól értem?
Itt van az elméletben titkosított mappák listája (hátha mást is érdekel):
/boot
/bin
/sbin
/lib/security
/lib64/security
/usr/local/etc
/etc
/mnt
/share
/media
/home
/usr
/tmp
/opt
/var
/root[ Szerkesztve ]
-
válasz #88470784 #34 üzenetére
Figy a saját adataidhoz a te usered fér hozzá, oda nem kell sudo, root...
Ha törölsz felülirsz ott ahol van jogosultágod akkor a linux nem kér root jelszót...
szerintem nem teljesen érted a linuxos logikát#33 - "/media" és "/mnt" mappákon keresztül simán benyalja az összes felcsatolt eszközt is. Jól értem?
úgy bizony, ahova van írási jog ott szabadon garázdálkodhat
[ Szerkesztve ]
A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
t72killer
titán
-
imibogyo
veterán
válasz t72killer #38 üzenetére
Igen, azt a részét értettem. Már vagy 3 éve Ubi és Fedora felhasználó vagyok, csak magának a programnak nem értettem a működését elsőre (amíg nem vettem a fáradtságot és nem olvastam utána jómagam is), mondjuk két picivel a karomon amúgy is csak felületesen olvastam el magát a cikket is...
-
törölt tag
Nekem eleve nem /home-ban vannak a saját cuccaim
Tudom nem egy biztos megoldás, de minnél jobban eltérek egy alap rendszertől, annál valószinübb hogy egy ilyen vírus békén hagyja. -
DRB
senior tag
Azt mondja már meg nekem valaki, hogy a zsaroló, hogy jut a pénzhez? A lóvé egy bankszámlára kerül(már ha valaki hajlandó fizetni), ha ezt a számlát a hatóságok figyelik(de nem zárolják vagy tiltják!), akkor elég nehezen lehet észrevétlenül bármit is kezdeni ezzel, utalni ide-oda, kártyával(aminek ez a számla a fedezete) fizetni, vagy nagyobb összeget levenni róla, stb. Szóval érdekelne hogy megy ez, de ne gondoljatok semmi rosszra, csak úgy érdekességképpen érdekel a dolog.
(#26) nemlehet: 20 ezer dollár? Ez vajon hogy jött ki? 222 btc az majdnem 184 ezer dollár, közel 54 millió, forintban kifejezve, mostani(2017.01.07 05:25) árfolyamon, mondjuk percről percre, óráról órára változik, pl. amikor hozzászóltál akkor ~892 dollár volt egy btc. Ezt egy vállalkozás sem tudja/fogja megfizetni, na jó, itt nyilván nem egy Apple-re gondolok.
-
winhate
őstag
Huh szerencsem van ismet ez a virus nem fog futni a rendszeremen
[ Szerkesztve ]
http://pouet.net/prod.php?which=5633
-
-
nemlehet
őstag
Elírtam, úgy lett 20k
Amúgy azért nyugaton egy középvállalkozás ki tud ennyit fizetni (mégha nem is mellényzsebből). Ahol dolgoztam egyik nyáron német építőipari vállalkozás (kb 60 munkás plusz vezetőség) pl hasonló értékben szerzett be eszközt és járművet azon a nyáron anélkül hogy ez likviditási gondot okozzon. Ok, az befektetés ez meg nem, de a lényeg hogy volt ennyi pénz a cégben anélkül hogy a működést veszélyeztesse.Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
törölt tag
Amúgy van róla vmi infó milyen sebezhetőséget használ ki linuxon?
A windows nem érdekel
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS DUAL RTX 3050 OC eladó! Fóliás! Garanciával, számlával!
- 0 perces RYZEN 3 laptop eredeti Win10-zel!!! Garancia + számla!
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új RYZEN 7 3700X/5800X + RX 6800 16GB! GAR/SZÁMLA/BESZÁMÍTÁS/INGYENFUTÁR!!!
- Laptop szerviz - Alaplap javítás ingyenes bevizsgálással
- Intel i7 11700k, MSI Suprim 3070ti, MSI Z490, Phanteks rgb ház, SSD, 16GB ram teljes konfig eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest