• noisia

  fanatikus tag

  Hát én IT-területen tudok nyilatkozni, nálunk ez az arány messze kiegyensúlyozottabb. A nőállomány saccra olyan 40/60 - férfi/nő körülbelül. Sőt a managerek fele is már nő, úgyhogy mi jól állunk ilyen szempontból. Más kérdés, hogy ez mennyire tesz jót a produktivitásnak :)

  ________@đĐ°ß#÷

 • Penge_4

  PH! kedvence

  "például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán a lányok részaránya alig 5%, és az IT, a telekommunikációs és elektronikai szektor vállalatainál vagy éppen a kutatók között csak mutatóban akadnak nők."

  Hát még kőműves csajból milyen kevés van... ;] (Mielőtt valaki belekötne, írhattam volna fodrászt, kozmetikust, műkörmöst vagy prostituáltat/escort-ot is, ahol meg nőkből van több).

  Ezek a rendezvények amúgy leginkább arra jók, hogy valaki baromi nagy pénzeket vesz fel érte. Aki eleve érdeklődik a téma iránt, az nem ez alapján fog pályát választani/módosítani, aki meg nem az szintén.

  Persze jó dolog, hogy vannak ilyen bemutatók (több kellene), de ez a "kizárólag lányokkal ismertessük meg a szakmát" dolog erősen visszatetsző.

  Na meg ezek a promók... Többségében gyártósori munkánál és hasonlóan nem túl zsír munkaköröknél szoktak lenni hasonló marketingkampányok, hogy micsoda előrelépési lehetőségek meg minden van, aztán a valóság az, hogy lehúzol x évet ugyanannál a gépnél, aztán ha ügyes vagy áttesznek egy másik géphez, ahol esetleg már ülhetsz a seggeden és csak fele sebességgel kell pörögnöd. :D

  Az meg megint csak kérdés, hogy mennyire jó egy szakmának, ha olyan emberek (abszolút nemtől függetlenül) özönlenek be, akik csak azért mennek oda, mert jó pénzt lehet vele keresni. 5% szakma iránt elhivatott nő ezerszer többet ér, mintha felnyomják 30%-ra és felhígul az egész.

  Arról meg hosszas szociológiai fejtegetéseket folytatni, hogy a nők többsége miért nem vonzódik a műszaki területekhez. Akár még az evolúciót is fel lehetne hozni, de azzal a feministáknál kibasznám a biztosítékot.

  (#1) noisia: Úgy érted rendszergazda, programozó, mérnök, technikus stb. Vagy éppen recepciós, HR-es, ügyfélszolgálatos, üzletkötő, ilyesmi? Mert nem mindegy. Mobilszolgáltatóknál is az ügyfélszolgálatosak túlnyomó többsége nő, ráadásul abból is 20-30-as, jó külsővel rendelkező korosztály.

  [ Szerkesztve ]

 • Brown ügynök

  senior tag

  Nekem az a tapasztalatom, hogy a nők IT területen sokszor sokkal megszállottabbak és hozzáértőbbek mint én mint férfi kollégáik.

  "hacsak nem jön a jó tündér break utasítás képében..."

 • iMaverick

  PH! addikt

  +1

  Én is itt ülök a (z egyébként programozói végzettségű) kolléganőmmel szemben... És néha tényleg megszállottabb mint én. (Az megint más kérdés, hogy őt inkább a szoftveres oldal érdekli, míg engem a hardveres + hálózat)

  Amikor Bruce Banner bepöccen, átalakul Hulk-ká. Amikor Hulk bepöccen, átalakul Chuck Norris-szá.

 • .tnm

  PH! addikt

  szerintem a probléma egyik forrása, és leginkább ezen kéne változtatni (és lehet ehhez már késő a 9-11-es évfolyamot megcélozni), hogy eleve kevés lány érdeklődik. magamból indulok ki, mert szerintem nem annyira egyedi a történet, de valahogy az egész infóval való ismerkedés 8-9 (vagy lehet 10) éves koromban kezdődött, mikor volt már egy-két ismerősnél valami számítógépféleség és azon irtó jó autós és lövöldözős játékok voltak. a játszás ára az volt, hogy időnként rendbe kellett rakni a rendszert (amit legtöbbször mi magunk rontottunk el, mert nem értettünk hozzá). a mai napig nagyon kevés olyan játék van, aminél a kislányok órákon át akarnának gép előtt ülni. (és közben egyre "bolondbiztosabbak" lettek a rendszerek is). Arról nem is beszélve, hogy nekünk még akkoriban (ahogy a többségnek se) ismerősi körben nem volt informatikus ismerőse, tehát csak magunkra számíthattunk. (Internet se volt...)

  Az összes olyan lány, akiről tudom, hogy érdeklődik az informatika iránt, arról tudom, hogy átlagnál sokkal többet játszik számítógépes játékokkal és úgy sejtem utóbbi volt előbb.

  Egyébként azt a pár lányt (5%? ez már így is emelkedésnek tűnik 8 évvel ezelőtthöz képest), aki beleesik abba a "hibába", hogy a infós diplomának nekiindul, azt egyetemen/fősulin viszont a tanárok és a hallgatótársak is a tenyerükön fogják hordozni.

  Egyébként biztos jót tenne az IT-nak, ha több női fejlesztő lenne. A nők kommunikációs képessége evolúció szerint átlagosan jobb és ez bizony jól jönne, mikor a laikus megrendelőnek és merev logikát tisztelő infósnak össze kéne hoznia egy épkézláb követelmény specifikációt. Arról nem is beszélve, hogy a női nemnek sem ártana, ha kicsit szervesebb része lenne a mindennapi gondolkodásának a logika. :)

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • Jhonny06

  PH! kedvence

  LOGOUT blog

  Nálunk mérnök infón indulásnál ~400 emberből volt vagy 5-8 lány :DDD De hozzáteszem azok jó bigék voltak - és nem a szöszös mackónadrág + bajuszhoz viszonyítva, hanem olyanok, akiket bárhol megnézel.

  Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. https://bit.ly/2Tz8UbE

 • cain69

  PH! nagyúr

  már 5%?! :Y

  Life is death, death is life. No life, no death. Life is life, death is death.

 • Penge_4

  PH! kedvence

  "szerintem a probléma egyik forrása, és leginkább ezen kéne változtatni (és lehet ehhez már késő a 9-11-es évfolyamot megcélozni), hogy eleve kevés lány érdeklődik."

  Három olyan csaj ismerősöm volt, aki tizenévesen szintén tolta ezerrel a Quake, Doom, Duke Nukem "mesterhármast", aztán utána ráunt az egészre meg mindig minket nyaggatott, hogy csináljuk meg ezt meg azt a gépén, mert őt nem érdekli, csak játszani akar. Pedig még csak nem is ugrálós, mászkálós játékokkal nyomultak és mégis... Utána a melleikkel párhuzamosan nőttek a rózsaszín csilivili szarok és kártevők a gépükön, aztán végül egyre flegmábbak lettek "Csináld már meg gyorsan, mindjárt itt a pasim" vagy "Csináld már meg gyorsan, 15 perc múlva talizunk a csajokkal."

  A gémerkedés pedig férfiaknál sem feltétlenül függ össze az affinitással. Egy csomó olyat ismertem, aki csak emiatt választotta ezt a pályát, aztán utálja, tehetsége sincs és folyton panaszkodik, de "akkor jó ötletnek tűnt."

  A különbség, hogy míg az ilyen suttyókat a legtöbb helyről kiutálják és előbb-utóbb ki is rúgják, addig ha egy nőről van szó (aki mellesleg még jól is néz ki) ahogy te is mondod, a tenyerén hordozza a sok kanos állat, :D amitől a csaj még jobban vérszemet kap és a végén mindenki helyette dolgozik. Míg férfiak esetében nem nagyon díjazzák a notórius késést meg az "Írjál már be a jelenléti ívbe, ne legyé' már gané'" megnyilvánulásokat addig ugyanez a típus nőben sokkal ügyesebben egyengeti a saját útját.

  "Arról nem is beszélve, hogy a női nemnek sem ártana, ha kicsit szervesebb része lenne a mindennapi gondolkodásának a logika."

  Az valóban nem, de ez erősen típusfüggő. Ilyen erőltető intézkedésekkel meg nem azt fogják elérni, amit akarnak. Emlékezzünk a diploma-mániára is. Azzal is azt érték el, hogy már senki nem érezte embernek magát, akinek nincs diplomája és mindegy volt, hogy miből, csak diploma legyen, majd kitermelt egyrészt egy rakás büfészakost, másrészt meg a normális szakoknál is munkaerő túlkínálatot eredményezett.

  A kommunikációs képesség meg kétélű fegyver. Amit te mondtál az is egy tényező, másfelől viszont ma is az érvényesül, aki jól eltudja adni magát. Ezt még akkor a nőiesség is fokozná "Két egyforma végzettségű közül a nőt vennék fel." vagy "Két egyforma végzettségű nő közül a szebbet vennék fel", na meg ennek túlburjánzása, ha idővel a nők kerülnének döntési pozícióba "Két egyforma tudású férfi közül a sportos jóképű élvezne előnyt a Stallman-fazonnal szemben." Nem biztos, hogy jó lenne az... ;]

  A topicban is többek által említett "női megszállottság" is pont ennek az alacsony női aránynak a mellékhatása. Egy nőnek megszállott(abb)nak kell lenni, ha ezt a pályát választja, míg a férfiak között hígabb az arány, mert ott már sokkal kézenfekvőbb a "egész nap játszok/Facebookon/IM-en lógok, testhezálló az infó szak".

 • Tikakukac

  Jómunkásember

  GT-ben már néha azt hittem, hogy haluzok, annyira kevés volt a lány. Most meg már mg ennél is kevesebb. Ez van.

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

 • dabadab

  Jómunkásember

  "már 5%?!"

  Mondjuk ehhez képest a saját, nem túl nagy körre kiterjedő tapasztalatom az, hogy IRL olyan 10% körül van a nők aránya programozói állásokban.

  DRM is theft

 • .tnm

  PH! addikt

  persze nem mondtam, hogy minden gamer csaj infós lesz, mint ahogy rengeteg gamer srácból nem lesz infós, de talán az igaz, hogy kb. ugyanolyan arányban lesznek a gamer-ekből infósok mindkét nemnél, akkor mégiscsak az (az egyik) probléma, hogy 95:5 a gamer fiú:lány arány.

  egyébként, ha főnök legalább annyi érv szól amellett is, hogy két azonos tudású nő közül a Neked kevésbé tetszőt vedd fel. (például, hogy a munkatársai ne nézzenek fel 5mp-ként a képernyőből, mikor a ruháját igazgatja :) )

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • bambano

  Jómunkásember

  jó kis kamu cikk...
  egy blogon olvastam pár napja, hogy a felsőoktatásban 72% a nők aránya.
  úgyhogy tényleg tenni kellene a nemek közötti egyenlőségért, csak nem ebben az irányban, ahogy a hír eredetije mondja.

  nő programozó kollégám eddig egy volt, nem vált be. nő rendszergazda kollégám is volt, szintén nem vált be.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • dabadab

  Jómunkásember

  "jó kis kamu cikk..."

  Es egeszen konkretan mi benne a kamu? Semmi.

  DRM is theft

 • axioma

  PH! addikt

  Oregem, itt egyesek mennyire nem birjak a noket... persze, mind csal a munkaidovel (basszus, en voltam aki eloszor reklamalt, hogy ha nem irt ki idoben a portas, hogy tudok negativot potolni), mas dolgozik helyettuk (na szerencsere ezt en magamra nem hallottam me'g, de mas no programozot tudom hogy meggyanusitottak, hogy a ferje dolgozik helyette), stb. mik nem voltak ezen par hozzaszolas alatt...

  En csak azt nem ertem, miert kell ezt ferfi-no problemara szetszedni. Amikor dolgozom, akkor a melom szerint iteljenek meg, se pozitiv se negativ felhang ne legyen az, hogy eppen 1-essel vagy 2-essel kezdodik a szemelyi szamom.

  Sajnos az igen kevesse igaz, hogy aki mar egyszer infos (vagy csak matematikus) lett es csaj, akkor annak mar milyen jo dolga van. Bizonyos habitusu lanyoknak biztos bejon, ha tojnak a tudasukra es helyette annak szol az erdeklodes, hogy a laba milyen hosszu. Viszont abban a pillanatban, ha megszolal egy no" olyan kornyezetben a szakmarol vagy azzal kapcsolatban egy kerdesrol, akik nem ismerik, kapja a kimondott vagy sem ellensegeskedest. Nagy tisztelet a kivetelnek, akitol nem.

  En ennek a hirnek azert orultem, mert ugyan csak 3. es 4. osztalyba jarnak, de ugy sikerult, hogy ket lanyom van, es csaladi terheltsegbol adodoan (mindketten matek-info) ok is ebben az iranyban fognak valoszinuleg tovabbtanulni, elhelyezkedni (nagyobbik most megy pont matek miatt - akart belole tobbet tanulni - 8 osztalyos gimibe). Talan ha mar most elkezdik edzeni az iskolakat, munkahelyeket, akkor nekik mar nem lesz akkora ellenallasuk. (Es akkor en meg egy szot se szoljak, mert eddig csak egy munkahelyre jelentkezeskor dobtak ki, mondjuk ott nem tudom mennyire az szamitott, hogy ferfi vagyok vagy no, de eloszor be se hivtak, aztan meg valami baromira nem a hirdetesnek megfelelo, kreativ fejlesztoi munkahoz tartozo felveteliztetes volt... nem is bantam mar az alapjan, de utana hallottam, hogy masnak meg voltak ott sokkal jobb tapasztalatai ugyanazon cegnel, mas jellegu felvetelit csinaltak.)

 • kisfurko

  fanatikus tag

  Jajj, hát nem érted? Olyan ez, mint a foci, meg a sörivás... :)
  Én nem csodálom, hogy a lányok nem mernek ilyen területekre menni, hiszen itt is mindjárt nekiestek már az elképzelésnek is.
  Már kicsi korukban elkezdik kondícionálni a gyerekeket a szülők, hogy mi fiús, meg mi lányos. Sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy ez változzon.

 • cain69

  PH! nagyúr

  hát nálunk a 4 scrum teambe még mutatóba se jutott csaj. :O
  de itt a bme-vik-ről volt szó, ott az én évfolyamomban 3% volt az arány. ehhez képest az 5% komoly előrelépés. :)

  Life is death, death is life. No life, no death. Life is life, death is death.

 • dabadab

  Jómunkásember

  Mondjuk Penge_4 hozzaszolasait erdemes... o... helyierteken kezelni ;]

  DRM is theft

 • bambano

  Jómunkásember

  prejudikáció helyett esetleg tételesen cáfolhatnád az állításait.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  Jómunkásember

  le volt írva. attól kamu, hogy felvázolja a saját nézőpontjából a nemek közötti problémát egy részterületen, miközben teljes területre nézve a valós helyzet pont az ellenkezője.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • dabadab

  Jómunkásember

  Ertem. Tehat az informatikai oktatasrol szolo cikk azert kamu, mert az informatikai oktatasrol szol, nem a bolcseszkepzesrol. Szeduletes gondolatmenet.

  DRM is theft

 • bambano

  Jómunkásember

  ha nemek közötti egyenlőségről van szó, a fordított irányt miért nem tolja senki?

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • fordfairlane

  PH! kedvence

  Szerintem ez az egész nem probléma. A nőket kevésbé érdeklik a műszaki dolgok, ez van. Szerintem vannak annál sokkal fontosabb, megoldásra váró problémák, mint sem hogy elkezdjük méricskélni, meg nőkvótázni részterületeken.

  x gon' give it to ya

 • kisfurko

  fanatikus tag

  Próbáld meg úgy felfogni, hogy ez azoknak szól, akiket érdekel a terület, csak egyébként nem jutnak szóhoz, a hozzátok hasonló hímsoviniszták miatt. Meg kéne értenetek, hogy ez nem egy nemarány probléma, hanem egy előítéleti probléma, amit remekül is példáztatok.

 • dabadab

  Jómunkásember

  "a fordított irányt miért nem tolja senki?"

  Te miert nem tolod?

  DRM is theft

 • dabadab

  Jómunkásember

  "Szerintem vannak annál sokkal fontosabb, megoldásra váró problémák, mint sem hogy elkezdjük méricskélni, meg nőkvótázni részterületeken."

  Ez nem nokvotazas, hanem az a nagyon is letezo es valos problema, hogy muszaki teruleten nehez tehetseges embereket talalni es ezt a problemat fokozza az, hogy a nepesseg 50%-at mindenfele elavult tarsadalmi konvenciok tavol tartjak a terulettol.
  (Az emberi eroforrasok optimalis felhasznalasa meg egyebkent is a modern tarsadalmak egyik legjelentosebb problemaja, nem hiszem, hogy ezt csak igy felre lehetne soporni.)

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • bambano

  Jómunkásember

  a probléma nem fog addig megoldódni, amíg helytelen skatulyákba skatulyázod be.
  A tény, hogy a nők másképp gondolkodnak, és a tény, hogy az egy szem svarcin kívül jelenleg csak nők szülnek, tény marad akkor is, ha te hímsovinizmusnak állítod be.

  Másrészt az, hogy korábbi életemben konkrét személlyel konkrét problémám volt nekem, vagy penge_4-nek, az nem előítélet, hanem tapasztalat. Előítélet az lenne, ha a jövő héten felvételiztetnék egy jelöltet egy munkára és a neme alapján dönteném el, hogy felveszem vagy sem. Erre utaló bizonyítékot itt nem szolgáltatott szerintem senki.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  Jómunkásember

  mert egy moderátor belekötött.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • dabadab

  Jómunkásember

  "A tény, hogy a nők másképp gondolkodnak"

  Valojaban ami teny, az az, hogy:
  1. a nok nem kepeznek homogen masszat, mindegyik mashogy gondolkozik
  2. a ferfiak is

  Az egy dolog, hogy lehet mindenfele trendeket meg egyebeket megallapitani, viszont a cegek nem statisztikai atlagokat akarnak alkalmazni, hanem azt a kiveteles par szazalekot, aki jo a szakmaban.

  (#27) bambano: a "tolas" nem azt jelenti, hogy itt offtopic reklamalsz, hanem valami olyasmit, mint amit a Lanyok Napja szervezoi - nyugodtan allj neki nepszerusiteni pl. az altalanos iskolai tanitoi eletpalyat nepszerusiteni a fiuk kozott, raferne.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • bambano

  Jómunkásember

  ettől még tény marad, akárhogy tagadod, hogy a nők jobbak a figyelemmegosztásban és kevésbé versengő típusúak, a férfiak nem jók a figyelemmegosztásban és mindig mindenben versenyeznek. lehetne még sorolni a különbségeket, de most hagyjuk.

  és ha a fenti mondatot helyesen tudod értelmezni, kiderül, hogy ez egyáltalán nem negatív a nőkre nézve, mert például azt is jelenti, hogy vezetői pozícióra alkalmasabbak, mint a férfiak.

  "a cegek nem statisztikai atlagokat akarnak alkalmazni, hanem azt a kiveteles par szazalekot, aki jo a szakmaban.": ha olvastad a posztot, kiderül, hogy azt a kivételes pár százalékot már alkalmazták.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  Jómunkásember

  mondom én, hogy beleköt :P

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • dabadab

  Jómunkásember

  "ettől még tény marad, akárhogy tagadod, hogy a nők jobbak a figyelemmegosztásban és kevésbé versengő típusúak"

  Ez igy, ebben a formaban akkor lenne teny, ha tetszoleges nore es ferfire igaz lenne. Nem az.

  "ha olvastad a posztot, kiderül, hogy azt a kivételes pár százalékot már alkalmazták."

  Olvastam, nem derult ki.

  DRM is theft

 • Penge_4

  PH! kedvence

  "egy blogon olvastam pár napja, hogy a felsőoktatásban 72% a nők aránya."

  Nem tudom mennyire lehet hinni Jobbikos statisztikáknak, miszerint az egyetemista lányok 80%-a prostituálódott már élete során, de az viszont tény, hogy még ha páran nem is mennek olyan messzire, ha ügyesek ingyen is megoldhatják pl. a koleszt, mert lesznek fiúk akik szex nélkül is befogadják, sőt, még az ágyukat is átadják nekik (alszanak helyette a földön), míg a férfiaknak keményen fizetni kell mindenért... Szóval ők azért sokkal könnyebben bejutnak pénz nélkül is. És annak ellenére mégis többen vannak, hogy a diploma nélküli férfiakat sokkal jobban lenézi a társadalom, mint a diploma nélküli nőket.

  (#23) kisfurko: Hímsoviniszták? Épp arról van szó, hogy ha néha-néha bekerül 1-1 nő, azt minden férfi körülrajongja. Szerintem arra a férfira sokkal durvábban (inkább a megvetés és a szánakozás) tekintenének a nők, aki mondjuk elmenne teszem azt, kozmetikusnak. :U

 • dabadab

  Jómunkásember

  "Nem tudom mennyire lehet hinni Jobbikos statisztikáknak, miszerint az egyetemista lányok 80%-a prostituálódott már élete során"

  Semennyire.
  Persze, ha not meg csak pornofilmben lattal, akkor nyilvan hihetobbnek tunnek ezek a szamok.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • bambano

  Jómunkásember

  kötözködés helyett elfogadhatnád, hogy az ilyen statisztikai kijelentések a várható értékről szólnak, figyelembe véve a szórást. Az, hogy a két vizsgált halmazból a szórás határán levő egyedeket kiválasztva nem teljesül az állítás, statisztikai szempontból nem jelent semmit, mint az sem jelent semmit, ha te összeszedsz x darab párt és arról tételesen bebizonyítod, hogy nem igaz az állítás.

  Akár az összes általad ismert nőt, férfit felhozhatod ellenpéldának, az sem cáfolja a nagy sokaságra értelmezett eredményt.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • .tnm

  PH! addikt

  felsőoktatásban dolgozók, vagy felsőoktatásban tanulók? nem mindegy.

  mert hacsak nem jelentősen több ffi hagyja ott menetközben a felsőoktatási intzéményét, akkor ezek a számok nem ilyen aránytalanságról tanúskodnak.

  Ez nem éppen mai, de ez alapján nem csoda, ha több a nő az oktatásban (mmint oktatói oldalon).

  Idei felvételi jelentkezések aránya itt.
  Olyasmit is találtam, hogy 45 éves korig a több a férfi, mint a nő, tehát ez még kicsit súlyosbíthat az arány értékelésén, de a 72% szerintem így is nagyon magas.

  Ezekbe az arányokba egyébként igazából azt is bele kéne számolni, hogy egy nem diplomás autószerelő jobban kereshet, mint egy ált. iskolai tanárnő, vagy óvónő és itthon a tipikus társadalmi szerepek szerint még mindig az apa a családeltartó. Azt is lehetne vizsgálni, hogy hány diplomás nő háztartásbeli (hiszen ők szereztek ugyan diplomát, de csak mutatóba van nekik és ezen lehet, hogy a felsőoktatás megdrágulása idővel azt eredményezi, hogy kevesebben fognak "hobbidiplomázni").

  Összefoglalva a nemek aránya a felsőoktatásban (hallgatói oldalon) sokkal komplexebb probléma és ráadásul a felsőoktatás folyamatos változtatgatásával még csak nem is állandó, így egyértelműen nehezen kezelhető, sőt lehet, hogy nem is akkora az egyensúlytalanság, hogy foglalkozni kéne vele. Ezzel a szemben a cikknek igaza van abban, hogy a gazdaságot most és a jövőben egyre inkább hajtó mérnöki tudományterületeken aggályos az ilyen mérvű aránytalanság. Igazából egy 1:2 arány is hatalmas előrelépés lenne. A fenti 2007-es kimutatásból az is érezhető talán, hogy amíg a tanárok nagy része nő, (míg a mérnökök nagyja férfi), addig nem is csoda, ha a mérnöki képzéseken általános elégedetlenek a gólyák reál tudományokban való jártasságával. Nagyon kevés olyan tanárnő van, aki igazán érezné/tapasztalatból tudná, hogy milyen magabiztos alaptudásra van szüksége egy későbbi mérnök(jelölt)nek.

  @#34
  Az egyének közötti szórás (azonos neműek között is) sokkal nagyobb, mint a csoportátlagok közötti különbség.

  [ Szerkesztve ]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • dabadab

  Jómunkásember

  "kötözködés helyett elfogadhatnád, hogy az ilyen statisztikai kijelentések a várható értékről szólnak, figyelembe véve a szórást."

  Eppen errol beszeltem, hogy pont ezert hasznalhatatlanok, ugyanis a statisztikai varhato ertek mindket nem eseteben az, hogy alkalmatlanok arra, hogy komolyabb sikert erjenek el az informatikai palyan. Innentol kezdve nem az az erdekes, hogy hol a median meg az atlag, hanem az, hogy megtalaljuk-e azokat, akik az eloszlasi gorbe vegen vannak.

  DRM is theft

 • Penge_4

  PH! kedvence

  "Persze, ha not meg csak pornofilmben lattal, akkor nyilvan hihetobbnek tunnek ezek a szamok."

  Nem. Sajnos pont az az ironikus az egészben, hogy olyan nőkben, akikről tizenévesen azt hittem, hogy "Ez tipikus sarki kurva" csalódtam kellemesen, míg megszámolni nem tudom hány diszkrét "szűz kislányt" láttam viszont "kínos szituációban". És a vicc, hogy én pl. nem látogatok netes csajrendelős oldalakat (pénzem sincs rá :D), többször nekem linkelték régi és nem régi ismerősök, hogy "Hé, te ez nem úgy néz ki, mint az XY?" Aztán volt, ami false positive volt, de a legtöbb sajnos nem...

  Még párszor hitegettem is magam, hogy "Ez nem lehet, ez tuti nem olyan csaj.", aztán kiderült, hogy dehogynem...

  Gondolod nekem (vagy bárki másnak ebben az országban) olyan nagy öröm, hogy így elkurvult az ország?

  Régebben, míg működött a fájlmegosztó "ipar", rengeteg pornóval (is) találkoztam, amiket nem néztem meg, de a screenshotokat láttam és... Tudod milyen furcsa érzés, mikor azt, aki pl. évekig osztálytársad/évfolyamtársad/szomszédod volt, látod, amint egy videóban 3 jól megtermett feka tolja minden irányból? Érdekes és egyben megdöbbentő. Egy életre megjegyzi az ember...

  [ Szerkesztve ]

 • .tnm

  PH! addikt

  őszintén kívánom, hogy életedben ne érjen nagyobb sokk :)

  [ Szerkesztve ]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • axioma

  PH! addikt

  Uhh, mi van itt.
  Egyreszt, lehet hogy tul tomenyen irtam, de a lenyeg az, hogy nekem szemely szerint ebbol nem az a fontos, hogy a noket (is) csabitjak a muszaki tudomanyok fele, hanem az, hogy a MASIK oldal, munkaltatok, felveteliztetok stb. elfogadjak, hogy - bar ritkabb, hiszen mar iq-bol is ritkabb a noknel a szelsoseg (mindket vege!) -, de vannak nok akik tudnak annyit teljesiteni ezekben a szakmakban is, mint a ferfiak. Nekem ez errol szol, nem arrol, hogy a lanyok akarjanak tobben oda menni (bar azzal egyetertek, hogy merjenek - most mar valoszinuleg kirohogi a tobbseg, hogy anno diplomat nem szerezhetett no, pl. Szonya professzor c. konyv), de az me'g mindig igaz, hogy nem egyforma az elfogadottsag. Raadasul olyan, pont matematikailag helytelen - pedig abban jonak kepzelik magukat a teremtes koronai - elvek menten, hogy ha keves lany van akit erdekel, abbol szerintuk kovetkezik, hogy az infos lanyok kozul keves aki jo lehet benne (mert ahhoz kell, hogy erdekelje).
  En peldaul hiaba vagyok no", pont a tipikusan noi feladatokban bukdacsolok, a papiron ferfias logikus gondolkodasban teljesitek jobban. Divattanacsot ne kerjetek tolem, de egy atlagos ordoglakatot szetszedek kis tulzassal barmikor. (Es nem, nem akartam soha fiu lenni, hiaba voltam fius, me'g 10 evesen is neztek a rovid hajammal fiunak. Mostanaban meg forumokon - ahol nincs mas info csak a leirt szoveg - rendszeresen meglepodtek, hogy nobol vagyok.)
  Tovabbi eszmefuttatasaitokat csak este fogom tudni olvasni...
  Koszonom azoknak, akik kialltak a sztereotipiak lerombolasa mellett!

 • kisfurko

  fanatikus tag

  Én pont, hogy nem skatulyázok be senkit. Nekem pont az a bajom, hogy a nők másképp gondolkodására van visszavezetve minden. Ez a hímsovinizmus. Vagy miért is írtad a két példát? Csak úgy megemlítetted, nem? Minden hátsó szándék nélkül, egészen véletlenül. :U
  Nem lehet, hogy az egész rosszul van tanítva, rosszul van felvezetve a nők számára? Így kategorikusan kijelenteni, hogy mi való a nőknek, szerintem elég meredek. Orvosok között sokkal több a nő, pedig legalább olyan száraz a tananyag, mint műszaki pályán.

 • sing1ep1ayer

  őstag

  "A nemek esélyegyenlősége a gyakorlatban néhány ágazatban még mindig nem teljes Magyarországon, különösen az úgynevezett STEM-területeken (science, technology, engineering, mathematics – tudomány, technológia, mérnöktudományok, matematika)..."

  Szerintem az esélyegyenlőséggel nincs baj, egyszerűen kevesebb nő adja a fejét arra, hogy a felsorolt területek valamelyikén dolgozzon. A gyakorlatban sokkal inkább olyan helyből akad több, ahol a férfiak vannak hátrányban - gondoljunk csak a nemrégiben óvóbácsinak jelentkező illetőre, akit sehová nem vettek fel, mondván biztos pedofil. De körülnézhetünk az ügyfélszolgálatokon, titkárságokon is: bár akadnak férfiak, de előszeretettel alkalmaznak inkább hölgyeket. Ugyanez igaz a különféle ruhaüzletekre, gyorsbüfékre is. Az egyetlen hely ahol a nők hátránnyal indulnak, helyesebben semmi esélyük, az a papi hivatás. Máshol szerintem egyformán esélyesek, vagy kivételezettek; jó példa utóbbira a katonaság is, ahol nekik nem kötelező a kopaszság, míg férfitársaiknak igen.

 • kisfurko

  fanatikus tag

  Az egyének közötti szórás (azonos neműek között is) sokkal nagyobb, mint a csoportátlagok közötti különbség.
  Na, ez itt a lényeg, kéremszépem.

 • Tikakukac

  Jómunkásember

  Orvosok között sokkal több a nő, pedig legalább olyan száraz a tananyag, mint műszaki pályán.

  Végülis igen, fogaskerekekkel szórakozni, assembyl-t programozni és házat tervezni ugyanolyan, mint embereket szabdalni/gyógyítani random módon.

  Segítek: nem. Nem ugyanaz sem a tananyag, sem az egész körítés. Totál más. Már csak azt kéne kideríteni miért akarod a hímsoviniszta szócska alá beseperni azt, hogy a lányokat többségében ez szimplán nem érdekli...

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

 • .tnm

  PH! addikt

  "Orvosok között sokkal több a nő, pedig legalább olyan száraz a tananyag, mint műszaki pályán."

  Jajj, ez szerintem nagyon rossz példa. A gyakorló orvos a rengeteg száraz "benyalt" anyag segítségével felismer, azonosít dolgokat és tudásából előveszi annak az ellenszerét, vagy tudja, hogy minek kéne lenni és megpróbálja azt a megfelelő eszközökkel helyreállítani. Ezzel szemben a mérnökök messze nem magolnak be annyi mindent (inkább megnézi a a leírást) és ezekből alkot valami újat (nem feltétlenül innovatívat, de semmiképp se "restaurál" egy már korábban meglévő állapotot). A "kutatóorvosok", akik új eszközöket, gyógyszereket készítenek azok meg már megint jellemzően bio-, vegyész- , vagy orvostechnikai mérnökök.

  A fentieket nehogy valaki úgy értelmezze, hogy egy orvost kevesebbre tartok egy mérnöknél!!!

  @#41

  Ebben igazad van, nem az esélyegyenlőség hiányzik szerintem se, hanem túl kevés lány érdeklődik a területek iránt, de ez szerintem nem egy evolúciós tanulság, hanem "rossz" nevelés kérdése.

  [ Szerkesztve ]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • Mr. WolfDog

  kvázi-tag

  Egyet sosem értek... Mi akadályozza meg őket, hogy ilyen pályára menjenek?

  Jelentem: Semmi.

  Mindenki olyan pályára menjen amire való és ne olyanra vegyék fel (értsd alacsonyabb elvárások stb) amiről elképzelése sincs, de legalább jól mutat egy papírlapon a statisztikában.

  [ Szerkesztve ]

 • kisfurko

  fanatikus tag

  Nem kell elmagyaráznod nekem, jómagam mérnök volnék, feleségem orvos :D
  Szerinted mi az izgalmasabb az immunológiában, mint az algoritmuselméletben? Mi az izgalmasabb a biokémiában, mint az elektronikában?
  A mérnökök túlnyomó része valami rendszert tervez illetve üzemeltet. Az orvosok meg "üzemeltetik a betegeket". Hol a különbség? Miben másabb a munka?
  Hogy tudja kijelenteni valaki, hogy valami nem érdekli, amikor nem is ismeri? Szerinted eleget lehet hallani felsőoktatás előtt, hogy melyik szakma miről szól? Én, például baromira nem olyannak képzeltem el a mérnök-informatikus képzést, mint amit aztán kaptam (nem is tetszett). Nem lehet, hogy a béna tájékoztatás is tehet ezekről az arányokról?

 • .tnm

  PH! addikt

  "Mi akadályozza meg őket, hogy ilyen pályára menjenek?"

  Szerintem az a kiskorukban jellemző tévhit/értékítélet, hogy a "számítógép fiús".

  @#46

  "Szerinted eleget lehet hallani felsőoktatás előtt, hogy melyik szakma miről szól? Én, például baromira nem olyannak képzeltem el a mérnök-informatikus képzést, mint amit aztán kaptam (nem is tetszett). Nem lehet, hogy a béna tájékoztatás is tehet ezekről az arányokról?"

  Logikusan: nem, nem igazán, ha csak hibás lenne a tájékoztatás, akkor 50-50%-ban csalódnának a fiúk is és a lányok is a mérnök infón (amely megjegyzéseddel egyetértek, hogy nagy "átverés"), de be se adják annyian a jelentkezési lapjukat a szebbik nem soraiból. (És Te se azon csalódsz, hogy nem elég "fiús a képzés")

  [ Szerkesztve ]

  It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."

 • dabadab

  Jómunkásember

  "Mi akadályozza meg őket, hogy ilyen pályára menjenek?"

  A jelek szerint a társadalmi nyomás és a nemi sztereotípiák.

  DRM is theft

 • kisfurko

  fanatikus tag

  Aham, csak ahány kórház, annyi protokoll. Mert egyik helyen ilyen gyógyszereket, eszközöket használnak, a másik helyen meg tök mást. És menet közben is változtatják. Az orvos meg ugyanúgy előveszi a gép, a gyógyszer leírását. Ha nem kezdő, akkor ő találja ki, mit hogyan kéne velük. Vagy mit kéne még beszerezni. Semmivel se másabb, mint egy mérnök, sőt, még jobban meg van kötve a keze a sok-sok előírás miatt. Az se igaz, hogy mindig ugyanazt az állapotot kell helyreállítani, hiszen vannak krónikus betegségek, és egyéb, módosító körülmények. A terápiákat személyre szabottan csinálják.
  De azt hiszem, ezt nem itt kéne megvitatni :)

 • Tikakukac

  Jómunkásember

  Szerinted mi az izgalmasabb az immunológiában, mint az algoritmuselméletben? Mi az izgalmasabb a biokémiában, mint az elektronikában?

  Ugyanolyan fos mindkettő. De ki beszélt az izgalomról? Nem izgalom miatt megy valaki inkább dokinak, mint proggernek.

  A mérnökök túlnyomó része valami rendszert tervez illetve üzemeltet. Az orvosok meg "üzemeltetik a betegeket". Hol a különbség? Miben másabb a munka?

  Le is írtad a különbséget amúgy, ami miatt nem lettem orvos: ember<-> gép. Én ha nyakam köré már hurok lenne kötve sem lennék hajlandó dokinak menni. Ha jobb, ha egyszerűbb akkor sem.

  Hogy tudja kijelenteni valaki, hogy valami nem érdekli, amikor nem is ismeri?

  Tök egyszerű. Bírod, ha naponta x száz embernek a kínját kell hallgatni és élvezed, ha takonygombóc emberekkel kell beszélgetni? Nem. A fordító figyelése sem sokkal jobb, de az legalább kussban van, és nem nyavajog meg rikácsol.

  Én, például baromira nem olyannak képzeltem el a mérnök-informatikus képzést, mint amit aztán kaptam (nem is tetszett). Nem lehet, hogy a béna tájékoztatás is tehet ezekről az arányokról?

  Én sem ilyennek képzeltem el. A gond ott van, hogy az embereket szűrni kell, ahhoz meg direktbe kell tenni a karót a valagba. Elnézve máshová jelentkezett haverjaimat még mindig jól döntöttem, továbbra sem érdekel a humán oldal, sem az orvoslás és társai.

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.