Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • sh4d0w

  nagyúr

  válasz WN31RD #36 üzenetére

  Ha megengeded, én is kifejteném ezzel kapcsolatos álláspontomat.

  Sajnos, Veled ellentétben siralmasnak látom az Ubuntu helyzetét - a jelenlegi kiadási modell szvsz nem tartható. Az Ubuntunak igen gyenge a marketingje, ha ezt minden kiadás alkalmával megfejelik azzal, hogy még 1 hónapig nem használható a rendszer, sokan váltani fognak - mint ahogy a Google Trends-ből is kiderül.

  Az ubuntu.hu-n valaki linkelte egy Mac OS X, egy Vista és egy Ubuntu desktopját. Ha r=1 user elé odateszed mind a három gépet, gondolkodás nélkül fog választani - 3-ból 2 alkalommal az Ubuntu ellen. Mi köze ennek a marketinghez? Véleményem szerint a desktop kinézete a marketing része. Érdekes, a nemrég megjelent Mandriva GUI-ra nem rossz ránézni, pedig igen aprók a különbségek, mégis sokkal modernebbnek hat.

  Másik marketing eszköz a wubi - ami emlékeim szerint eddig 3 kiadásban jelent meg, ebből 2-ben rosszul, egyszerűen nem működik az, amit a lemezre, vagy az iso-ba raktak.

  Mark kommunikálta, hogy az Ubuntu GUI ráncfelvarráson esik át. Ez olyan jól sikerült, hogy usplash helyett xsplash van, de meghosszabbította a bootfolyamatot - ami még a 9.04 esetén piszokgyors. Ezenkívül beraktak még a disztribbe fotókat, már nem egy, hanem három alapértelmezett témát kapunk - és kész, ennyi volt a GUI-megújítás.

  Ha mindezt összevetem azzal, hogy Mark Shuttleworth szerint az Ubuntunak 3-5 éven belül el kell tartania magát (kb. 1 éve említette), akkor igenis kétségbeejtő a helyzet.

  El kell felejteni a fél évenkénti kiadásokat, igazolni kell egy igazi marketinges nagyágyút és hozzávágni egy kazal pénzt, hogy megfelelően reklámozhassa az Ubuntut.

  Buguntu: több embertől is láttam már ezt, sokfelé, de nem zavar, annak ellenére, hogy e rendszert használom. Szerintem ezen felesleges fennakadni.

  https://coreinfinity.tech

 • sh4d0w

  nagyúr

  válasz Vladi #51 üzenetére

  Noh, ettől még megmaradok az Ubuntunál, számomra még mindig a legmegfelelőbb disztribúció marad; egyszerűen csak ezeket a hibákat látom, amik - szerintem - nagyban veszélyeztetik a disztrib jövőjét.

  Kollégám mutatott egy Google Trends görbét, amin az összes ismertebb disztribúció fel volt tüntetve: Ubuntu, openSUSE, Debian, Mandriva, Fedora. Ezen az látszik, hogy Ubuntu release idején mindig van egy tüske a görbében, ami visszatér ugyanoda, ahonnan elindul, de közben a nagy átlagot jelző görbe megindul lefelé (nem látványosan, nagyon enyhe lejtéssel, de észrevehetően). Ebből én azt a következtetést vonom le, hogy kiadáskor sokan kipróbálják az új rendszert, aztán hagyják a fenébe, de közben azért a viszonylag stabil felhasználóbázisból is lassan, de biztosan veszít. Ezen pedig változtatni kell.

  Kubuntu igen rendben van az új KDE-vel (persze magasabb gépigénnyel), de nem véletlenül az új Mandrivát citáltam példaként: a GNOME-os verzióra is kellemesebb ránézni (figyelem: nem a belbecsről beszélek!), mint egy default Ubuntu desktopra.

  https://coreinfinity.tech

 • sh4d0w

  nagyúr

  válasz Bici #103 üzenetére

  Sajnos nem fejlődött akkorát, továbbra is az általam látott legrosszabb disztrib (Linuxok Windows-a). Én már nagyon régen próbáltam, de kollégám megnézte a 11.2-est - hát dicshimnuszokat nem zengett róla.

  https://coreinfinity.tech

Hozzászólok Aktív témák