Hozzászólok Aktív témák

 • bambano

  titán

  válasz Major Major #60 üzenetére

  Mert az ubuntu körül a legnagyobb a hype, a legtöbb linuxra kíváncsi azzal találkozik először, ahhoz képest nagyon úgy néz ki, hogy a legtöbb hibával kiadott disztribúció. Magyarul a fejlesztésével azt érték el, hogy sok leendő linuxos egy bughalmazzal találkozik először és rögtön exlinuxos is lesz.

  RedHaték már csak nagyvállalati cuccot gyártanak, engem nem érint.

  Nem szoktam felhúzni a felhasználókat (a felhasználókba szokás rúgni...). Azt elismerem, azokról a felhasználókról, akik azt szeretnék, hogy a linux egy windows legyen, rossz véleményem van, amit nem rejtek véka alá.

  A linux fejlesztésével (kernel és általában a disztrókkal, nem kipécézve egyet sem) meg az a baj, hogy mindenáron felhasználóbarátok akarnak lenni, emiatt egy halom olyan kód kerül a kernelbe, amire másképp nem lenne szükség, és ezek a kódok elég gyakran hibásak. Hogy csak egy példát mondjak, amin legutoljára tornáztam nagyot: ha adaptec scsi kártya meg scsi diszk van a gépedben, de nincs benne hardveres raid, akkor Kenobi tábornok konfigurálta a raid1-edet, mert a 2.6.18-as debianos kernellel még megy, 2.6.26 és 2.6.30 közötti valahol elromlik, és többet nem hajlandó bebootolni a gép, csak ha széttúrod az initramfs scripteket.

  Eljutott a linux oda, hogy automatikusan akar sok mindent megcsinálni, de az okosságból okoskodás lesz, meg időnként tragikus mellényúlás. Nagyon sokkal tisztább munka lenne azt mondani, hogy van kb. 380 user friendly disztró, azok csinálják, ahogy akarják, meg van egy darab, a debian, amelyik nem okoskodik, nem találgat, nem akar gplnáci lenni, hanem pontosan mindig azt csinálja, amire utasítod. És egy csomó mindent el kellene felejteni belőle. Pl. most megy ubuntuéknál a nagy hepaj, hogy ki bootol be hamarabb, az ubuntu linuxos gép vagy a w7? Az igazán fontos szervereim 300 nap fölötti uptime-ot szoktak megélni, a legfontosabbat 870 után kellett buherálnom. Ki a büdös francot érdekli, hogy három évente egyszer egy esemény 5 perc 4 másodperc vagy 6 perc? Mert ugye teljesen jó, hogy az ubuntu be akar bootolni 4-5 másodperc alatt, ha előtte az scsi kontroller firmware letöltése, a kártya, a buszok meg a diszkek inicializálása 3-4 perc, a raid tömbök ellenőrzése még másik fél perc, akkor már nem tökmindegy, hogy egy összegányolt init rendszer spórolt 20 másodpercet nekem 3 évente egyszer?

  Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

Hozzászólok Aktív témák