H​i​r​d​e​t​és​

2017. december 12., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) buherton


buherton
(őstag)
LOGOUT blog

Eddig olvastam a bejegyzést:

Vajon hazajön e valaki kétszeres bérért, ha külföldön adott esetben 5x-10x annyit keres ugyanazzal a tudással, fele annyi munkaórával? Igen, költői kérdés volt...

Elmondhatom, hogy abban a munkakörben, amiben dolgozom pl. egy svéd kolléga kb a kétszeresét keresi meg, mint én. Ellenben Svédország jóval drágább az élet, mint itthon, ha ugyanazon az életszínvonalon akarsz élni. Pl. helyibérlet itthon 10k JMF ott 30k JMF. Menza kaja itthon 1k JMF kint 2,5k JMF. Nem beszélve a lakhatásról.

Az elejével viszont egyetértek.

tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, eben - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!

(#2) UnA


UnA
(Korrektor)

A lakásvásárlás pont ilyen drága külföldön is a fizetéshez képest (vagy még drágább). Ezt ott úgy oldják meg, hogy a többség nem is akar ingatlant vásárolni.

Külföldi munka: ne hidd azt, hogy ez egy egyirányú út.

(#3) po1son


po1son
(PH! addikt)

Külföldön sincsen kolbászból a kerítés, nálunk a legnagyobb probléma avval van, hogy a fizetés ~60-65% az állam zsebébe megy és ez a jövőben még több lesz...

WOT: Makeleleee , STEAMID: po1son_

(#4) Tikakukac


Tikakukac
(PH! félisten)

Amíg bírják az öregek, addig jó. Nyáron, hogy baromi sokat voltam otthon döbbentem le, hogy a melósok fele már Pestre jár meg még messzebb, sokan tűnnek el külföldre is, aki marad meg kevés és baromi sok a kontár. Pár éven belül majd kezd rájönni az "agyas" réteg, hogy az eddig is alig létező kőművesekből tényleg csak azok maradnak akik nem tudnak egy kicsapózsinórt sem használni és olyan lesz a fal, mint az ökörhugyozás.
Falat már régen magamnak kell festenem sajnos, mert az összes festő egy határ fos akit csak keríteni lehet 40km-en belül. És még sorolhatnám, hogy egész nyáron majd bepisiltem a munkától, mert egy rohadt autó alap szervizét sem lehet már kiadni, mert a kabinszűrőt is képesek ököllel betuszkolni, hiába van nútja és csak 5 másodperc lenne szépen betolni, nem.
De ugye jó emberi/magyar szokás, hogy akkor kapja fel a fejét a nép, amikor már a baj beütött.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#5) wwenigma válasza buherton (#1) üzenetére


wwenigma
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Borås-ban voltam kinn, ottani kolléga 6x annyit keres mint én. Borås osszvonalas bérlet 500sek, 15e pénz. Miskolci 7e.

Senkit nem érdekel hogy 2-3x annyiba kerül az élet mert 5-6x annyit keresnek...

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7

(#6) lezso6


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog

A külföld elég random, hogy mennyire keresel jól. Eleve már ott is a kelet-európai migránsokra alapoznak, nem is fizetnek (relatíve) olyan jól, s legtöbbször elég szemét módon bánnak veled. Legalábbis így jársz, ha nem céltudatosan mész ki, hanem csak vállalsz valami egyszerű (pl vendéglátóipari) munkát, mert úgy hallottad ott kolbászból van kerítés, s majd milyen jó elleszel az anyanyelvi szintű nyelvtudással. Hát nem. Ilyen 600-900 eurós bért kapsz Ausztriában, úgy hogy rommá dolgozod magad.

Ha az ember kimegy, akkor tudnia kell, hogy mit akar csinálni. A szakembereknek például rettenet jó lehet simán. Ezért nincs itthon normális asztalos, kőműves, háztartási gépszerelő, stb. Csak a mekk elekek maradtak meg, akik trehány munkát végeznek, de legalább jó drágán. Ja és csak 3 hónap múlva fog tudni dolgozni, jó esetben. Ezek a megmaradt emberek egyébként szerintem nem is szeretnek dolgozni, s rá is játszanak, mert tudják, hogy nagy a kereslet és kevesen vannak rá.

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#7) flymi


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Én sem a szakmámban dolgozom a nevetséges pénz és egyéb más okok miatt. Mióta felhagytam a szakmámmal három cégnél voltam, az elsőnél egy hétig voltam (nem férfi munkaerőt kerestek), aztán a következőnél 3 évig bírtam, mielőtt felmondtam (túlórák, heti 6 nap meló, fizikai munka, ki nem fizetett pénzek és lecsúszott szabik) , most másfél éve vagyok állami cégnél. Itt ugyan még mindig a béka segge alatt van a fizetés, de a tudást megkövetelik, de legalább még nem szedtem össze egy sérvet, mint a második melóhelyen. Igaz, itt is kopik az ember rendesen a szabad levegőn télen-nyáron, hóban-fagyban.
Adó meg egyéb kötelezettségek a fizetés 40%-át elviszik, ami egyszerűen nevetséges.
Arról nem is beszélve, hogy itt is emberhiány van.
Legutóbb a pécsi területen 40 főből huszonvalahányan kiestek orvosin, utána a maradék fele nem tudott sikeres vizsgát tenni. A maradék maradéka mikor megtudta milyen is a valódi munkavégzés, felelősség, inkább felmondott. Az az 5-6 fő, aki megmaradt a vizsgák után az meg elmegy maszekhoz dupla pénzért.
Ennyi...

A szájkarate az megy rendesen, a milliós fizetések meg prémiumok pofára, de a fizikai munkavégzés, a valódi szolgáltatást és terméket előállító, kézzel fogható eredményt felmutató dolgozó meg le van tojva, ez az igazság.
Mikor eljöttem a második cégtől mert már nem bírtam a sok szart, akkor megkaptam, hogy miért nincs itt jó helyem, meg "majd lesz több pénz" (valakiknek valahol...), üres ígéretek, meg a beszélgetés végén az arcomba kaptam a "szarban hagyom a céget" szöveget, na akkor kellett volna nekem is kifakadnom, hogy na akkor hogy is van ez kérem? Szarban hagyom a céget? Én? Hiszen azt mondtátok, hogy senki nincs ide bebetonozva, mindenki kirúgható, seperc alatt betanítható (fél év), százak állnak a kapuban, akik ide akarnak jönni dolgozni. Hát tessék kinyitni azt a kétszárnyú kaput és lasszóval sem fogtok embert találni.
Na azóta is keresik az utódomat.

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#8) UnA válasza flymi (#7) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Munkahely #2 történethez: ezt helyesen tetted. Elképesztő, hogy mennyire sunyi módon próbálnak néha viselkedni.

(#9) bakter24


bakter24
(őstag)

A vasútnál vagyok, a nevemből könnyen kitalálható munkakörben. Jelenleg a vasútnál (és ide beletartoznak a kiszervezett szakszolgálatok is) már kb minden munkakörben emberhiány van, hol több, hol kevesebb. Már ki van plakátolva, bemondják állomásokon, vonatokon, hogy jöjjetek ide dolgozni mind.

Ha én mint dolgozó beviszek egy embert a céghez, aki le tud vizsgázni, és letölti a próbaidejét, és önálló szolgálatba áll, kapok utána bruttó 40eft fejpénzt. Ekkora a baj az egyik legnagyobb állami cégnél.

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#10) Drenadar


Drenadar
(PH! kedvence)

Mindenütt csak azt hallani hogy nagyon nagy az emberhiany. Akkor a munkanélküliség Magyarországon megszűnt mint olyan?

HP Envy m6 :) Xiaomi Mix 2

(#11) dugynok válasza Drenadar (#10) üzenetére


dugynok
(senior tag)

Nem. Cssak területileg nem egysègesen oszlik el a kereslet - kìnàlat.

Eladó ÚJ ORICO és CHOETECH 5/6 usb portos 2.4A minőségi asztali töltő tőlem ---> HardverAprón

(#12) the_blu36


the_blu36
(lelkes újonc)

Én fejlesztőként dolgozom, viszont a házamat saját magam építettem (pár dologtól eltekintve; igaz, kb. 7 évembe tellett). Miért?

1. Kontárság. Konkrét példa: egyik 10cm-es közfalat 35 cm-rel arrébb kellett rakatnom a gépészet miatt. A falat én húztam fel, és ahogy a nagy könyvben le van írva, nyílegyenes és függőben van. Kaptam kontaktot két melóshoz, hogy profik. Jöjjenek. Késtek egy hetet. Nem baj, ráér. Kijön az egyik, elkezdi gyémánttárcsával vágni a falat.
- öreg megb*sz, mert minden 2. sorban 5mm-es betonvas van.
- minek tettél bele? amúgy is kemény.
- asszony keverte a habarcsot, masszív falat akartam. A vas a gépészet miatt van benne.
Egy nap alatt visszabontotta, káromkodott, mert kemény az anyag. Másnap nem tudnak jönni, de jönnek jövő héten. Felrakták egy nap alatt, persze szidták az anyagot stb., elkértek érte 40-et. Akkor nem is tűnt fel, viszont mikor burkoltam gipszkartonnal, a fal közepén kb. 15mm távolság volt a karton és fal között, a két szélén és fent kb. 60-70mm. Ja és mikor vágtam a villanyszereléshez a falat, fentről két tégla a fejem mellett zúgott el pár centire.

2. Lehúzás. Elhiszem, hogy meg kell fizetni a népet, viszont sokan visszaélnek azzal, hogy tele vannak melóval (akár fél évre előre is), így visszaélnek vele. Pl.: járólapozás 4000/m2. (volt olcsóbb is, ráadásul már dolgoztak nálunk régen, viszont ők nem tudták most vállalni). Több embert kerestem meg, párszáz Ft eltéréssel ilyesmi árakat mondtak. Akivel csináltuk szépen dolgozik, de finoman közölte, hogy ez neki nem annyira éri meg, mert 2 nap alatt gatyába ráz a segédjével egy 100m2-es nappalit (utánaszámoltam, nem kellett volna). És nem, nem sajnálom tőlük, mert megtehetik. Ettől eltekintve lehúzásnak tartom.

3. Felelősségtudat, a megbízó eszközeinek használata. Csinálták a tetőszerkezetet. Zúgnak a láncfűrésszel, vágják, gyönyörűen megy a meló. Felmegyek megnézni. Emberünk két festőlétra között egy pallón mászkál, kezében az ÉN láncfűrészem. Megbillen, a láncfűrész a markolatával földet ér, persze sz*rrá törik. Leüvöltöm a fejét, hogy ki engedte meg egyáltalán, hogy az enyémet használja, mikor ott van az övé? Kérje el, odaadom. Kifizettettem vele a javítást, a végén megjegyezte hogy mennyire nem érte ez meg neki, mert meg kellett javíttatnia a fűrészemet. Anyád csipáját azt. Ja meg a "nem tehetek róla", "jóvanazúgy" és társai. Az ilyenek tiltólistára kerülnek.

Még tudnék mesélni de a lényeg, hogy 10 éve még fellelhető volt olyan MESTER, akire rá lehetett bízni a dolgokat. Egyedül a fűtésszerelőnk volt az, aki ebbe a kategóriába esett...

"Téged a szenvedély vezérel, vagy egy H97 chipset?"

(#13) mattew


mattew
(tag)

A munkaltatok nem akartak eleget fizetni. A munkasok meg talaltak valakit aki igen. Ez a kapitalizmus meg a szabad piac. Ki a hibas? Az allam, a privat, a kormany, az ellenzek, a kiscicak? Egyik se es mind (na jo a kiscicak talan nem). Addig amig kulfoldon magas eletszinvonalat tud teremteni maganak, amit itthon nem tehet meg addig a munkas kimegy.

Addig amig a degeszrekeresed magad IT sektorban egy nemet havi 4500eurot kap (stackoverflow) ne higgye senki hogy a szakma kremje itt marad 1500/2000-ert (nem a kaja es a lakas nem dragabb 2500 euroval). Persze ebben a retegben lesznek emberek akiknek mar az itthoni fizetes is eleg (jo szakmaval nem nehez megelni).
De ha valaki itthon 500 eurot kap ott meg 2500-at akkor dobbant (szakmunkas). Harmadik reteg <300 euros kozmunka vagy Becsi 1000 euros melo akkor foleg csak a lustasag szolhat az itteni mellett.

De amig ilyem materialista/vadkapitalista/globalista (vegyel/ne adj/menj) tarsadalomban elunk addig ez egy logikus ut. Az ember nem hulye nem fog "nelkulozni" (facebook korban igy hivjak a nincs 2 maganrepulogepem kategoriaba eso reteget), hanem megy es elvesz (ha hagyjak). Hogy ez milyen torz kovetkezmenyekkel jar a jovore nezve azt nehez felbecsulni.

Nem az a baj, hogy nagy az Isten állatkertje, hanam hogy kicsi a kerítése.

(#14) 8th


8th
(őstag)
LOGOUT blog

Magyarország ebbe fog beleroppanni két évtizeden belül. Nem marad itt senki a kóklereken az öregeken a munkaerőpiacon értéktelen képzetleneken és a bidámbidámokon kívül. Akkor aztán lehet majd egymásra mutogatni, hogy hol b*sztuk el. Itt Kalocsán mindenhol kizárólag csak annyit fizetnek amennyit a törvény kötelezően előír. Egy megveszekedett fillérrel sem többet. Lassan 2018-at írunk és 84.788 forint a nettó minimálbér. Ki fog annyi pénzért dolgozni egy hónapot? Csodálkoznak, hogy boldog boldogtalan fiatal öreg elhúz innen a f*szba?

„Optimistán bele a reménytelenségbe.”

(#15) Lenry válasza Drenadar (#10) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

nem sajnos.
a helyzet, hogy aki munkanélküli, az sokszor azért az, mert alkalmatlan bármire.

egy haverom büféket üzemeltet, strandokon, fesztiválokon.
mesélte, hogy volt hely, amit azért kellett bezárnia, mert nem tudott olyan embert felvenni, akire rá lehetett volna bízni.
egyetemről, nyári munkában felvett huszonéves fiúk/lányok képtelenek összeadni egy sör árát egy lángoséval meg aztán kiszámolni egy ötösből a visszajárót. és ezek a felsőoktatásban részt vevő emberek.
extrapolálj, hogy milyen lehet a többi...

[ Szerkesztve ]

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

(#16) Lauda válasza Drenadar (#10) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Itt nyugat magyarországon brutális munkaerőhiány van. Már több helyi cég is külföldi munkaerő bevonásán munkálkodik.

Kinti vs itthoni meló: egy volt kollégám németországban dryvitolt, tavaly már hazajött, ugyan azt a pénzt megkeresi vele itthon is. Egy évre előre be van táblázva.

(#17) flymi válasza bakter24 (#9) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Helló majdnem kolléga! Nem 30k a "hozz egy embert" pénz?

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#18) Drenadar válasza Lenry (#15) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

Pedig az ember azt hinné hogy mai világban legalább egy pénztár gép működhet.

De értem én ettől függetlenül a sok elkényeztetett egyetemista élet képtelen.

Barátnőm is ezt mondja vendéglátásban, hogy van kolléganője akit már össze zavar az ha két dolgot kell számolni...

HP Envy m6 :) Xiaomi Mix 2

(#19) nyakdam válasza Drenadar (#10) üzenetére


nyakdam
(fanatikus tag)

Sajnos nem, mert a munkanélküliek száma továbbra is magas, mivel képzetlen és nyomorgó embereket nem lehet munkára fogni. Az oktatásra és felzárkóztatására meg nincs idő és pénz sem.

(#20) bakter24 válasza flymi (#17) üzenetére


bakter24
(őstag)

Én 40k bruttót tudok, de mivel nem ismerek épkézláb embert, aki annyiért idejönne, amennyit adnak nekünk manapság, így nem hiszem, hogy valaha is biztosan megtudjuk :DDD De a tény, hogy mikor idejöttem, 15 éve, még a "10-en állnak sorba a helyedre" duma ment, mostmeg fejpénz, ez egy egyértelmű irányt mutat.

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#21) alkatraz3000 válasza bakter24 (#9) üzenetére


alkatraz3000
(őstag)
LOGOUT blog

Egy Bosch meg Tsystems hozott ember után 300-400.000 fejpénzt ad.

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#22) Fr0z3n válasza bakter24 (#9) üzenetére


Fr0z3n
(őstag)

De azt tegyük hozzá, hogy nevetséges amit a MÁV követel meg a képzési idő és rendszer. Én jelentkeztem kallernak, de mikor megtudtam konkrétan mi merre, kolesz, 6-8 hónap otthonról távol, meg amit egyáltalán tudni kell az egy baromi nagy vicc. Felvételi sikerült, de.. Mikor elmondtak mindent, kérdeztem hogy most kalauz vagy mozdony vezető leszek? Inkább vissza mondtam, pedig még mozdony vezető is szívesen lettem volna, de nem így. Az egy laza 1,5 év Pest...

(#23) flymi válasza Fr0z3n (#22) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Most az erdőtüzet oltják locsolókannával az "egyszerűsített tananyaggal" meg a vizsgán is változtatni akarnak.
Én tolatásvezető szeretnék lenni, csak nem hagyják. Már másodszor buktam meg az első tanfolyamomon és nem azért mert hülye vagyok, hanem mert nem akartam puskázni.

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#24) Ghoosty


Ghoosty
(őstag)

"Az egy dolog, hogy másodmagával 40 ezer a nettó napidíja,"

Ez a rész nekem úgy hangzott, hogy sokallod. Pedig egyáltalán nem sok. Egy főre akkor napi 20k jut. Átlagosan 21 munkanap van egy hónapban. Ez havi 420k HUF. Neki nincsen fizetett szabadsága. Ha nem dolgozik, akkor nem kap semmit, így ezt előre meg kell keresni. Ha van családja, akkor simán lehet 30 nap felett a fizetett szabadsága. Ez 1,5 hónap. Ha arányosítom, máris 370k HUF egy hónapban. Ha mondjuk KATA-s, akkor 50k-t kell fizetnie havonta. 320k marad. Neki nincs kafeteria, utazási támogatás, semmi és sokszor messzebb kell utaznia. Saját magának kell vennie a munkaeszközét. Egy hónap alatt több ezer Ft-t csak kesztyűre el lehet költeni. Ha esetleg beteg lesz/megsérül, nincs betegszabadság. Táppénz talán van, de azt 81k HUF-ból számolják. Ugyanennyivel számít bele a nyugdíjba. Ő saját magáért felelős. Ha ellenőrzik és hibázik valamit, akkor saját zsebéből kell állnia. Ha elront valamit, saját költségén kell helyrehoznia. A könyvelésért szintén fizetni kell.
Ha ezeket kivonod, örülhet, ha megkapja az átlagfizetést. Most éppen van munka dögivel, de mi lesz 5 év múlva? Akkor is lesz sok?

(#25) UnA válasza Fr0z3n (#22) üzenetére


UnA
(Korrektor)

Bocs, de ha tanulni kell, az miért probléma, hogy hol van? Ezért nem mennek a dolgok, mert sokan nem hajlandók ennyi áldozatot sem hozni.

(#26) Lauda válasza Fr0z3n (#22) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

A máv tehet róla, hogy te nem vagy hajlandó elvégezni az előírt tanfolyamot. Világos.

(#27) Jhonny06 válasza Ghoosty (#24) üzenetére


Jhonny06
(PH! addikt)
LOGOUT blog

"Most éppen van munka dögivel, de mi lesz 5 év múlva? Akkor is lesz sok?"

Lesz, mivel 5 év múlva is épülni fognak házak. Ezek a szakmák olyanok, mint a fodrász vagy a műkörmös. Mindig lesz kuncsaft. És csak egyre több lesz, mivel aki normálisan akar keresni, az kimegy külföldre és azokat keresik fel, akik még itt maradtak.

Ettől függetlenül igen, a számolás része kicsit árnyaltabb a dolognak.

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. http://bit.ly/2yk76Wa

(#28) flymi válasza Lauda (#26) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Beleugatott a kutyus. ;] ;) Meg a kőbalta.
Voltál MÁV-nál tanfolyamon bentlakásos? :U
Akinek családja van, gyerekek és az ország másik végéből jön Pestre, nem biztos, hogy napi 5-6 órát akar naponta utazni, hogy otthon is legyen. Egy évig meg csak heti egyszer hazamenni... Most mondjam azt, hogy hajrá, kipróbálhatod?
Az a baj, hogy minden Pest centrikus. Lehetne éppen Debrecenben, Pécsen, stb is ilyen tanfolyamokat tartani.

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#29) Geller_1972 válasza buherton (#1) üzenetére


Geller_1972
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mondjuk én pont dolgoztam svédben és norvégban is. Tehát van némi rálátásom a dolgokra. Összességében 19 országban dolgoztam eddig. Ne forintban beszéljünk. Kint, átlagban "jól fizető" országokban 5-10 eur egy ebéd. Lehet, hogy itthon csak 3, de itthon nagyjából (és jó esetben) nettó ennyi az órabéred. Itthon, ahol lakom, a pizzafutárnak még ennek is a fele kb. (20 eur/nap!! És 11-22-ig dolgozik, heti 6 nap.) Nos, tehát ott tartottunk, hogy itthon annyiba kerül az ebéded, amennyit óránként nettó keresel jó esetben. A legutóbbi helyemen 4.50 Eur volt az ebéd és 16-22 Eur a nettó órabérem. Erről beszélek és arról, amiről itt már írtak többen is. Ok, lakás. Németben 450-600 Euróért laktunk hárman egy hónapig. Franciában motelben egy személyes szobákban 400 eur/fő/hónap. De ott is lakhattunk volna 5-en egy bazi nagy házban heti 300 euróért is, csak 15km-el messzebb volt.A heti 300 eur, az ugye 1200/hó, de vagyunk rá öten. Norvégiában az egyik projekten a kezdő norvég, 23 éves darusunk kapott óránként 23 eurónak megfelelő norvég zsetont. Egy ilyen projekten a havi 250 óra sem tekinthető soknak. Ki lehet számolni, hogy mennyi az annyi. És az iparban, pl. Norvégban jó eséllyel teljes ellátást kapsz, azaz egy fillért sem kell költened. Vagy legalább nagy mértékben hozzájárulnak kb. mindenhez. Mi teljes ellátásért voltunk, nagyon nem érdekelt, hogy 10k huf-nak megfelelő a csirkemell kilója. Mert soha nem vettünk. Semmit. Van jó néhány ország, ahol eleve olyan szállást keresünk, ahol mi főzünk magunkra. És milyen érdekes, olcsóbb a nyersanyag azon része, amit mi veszünk, mint itthon. :(. Ez nem egy balti állam, hanem pl francia/német/holland rész. Belgiumban az ottani kolléga bejött vasárnap melózni, 43 eurós nettó órabérért. És ez nem a teteje és nem agysebészekről beszélünk, hanem ipari szakmunkásokról.
Szóval nem vaktában kell kimenni, hanem jó előre leinformálni mindent és akkor nagyon sok pénz a zsebben maradhat.

Valahogy amúgy nem lepődöm meg azon, hogy a kormányunk és pártunk nem erőlteti annyira a nyelvtudást. Vajon miért nem? ;] . Mert ha mindenki folyékonyan beszélne mondjuk angolul, akkor a neten bejelentkezne mondjuk egy norvég munkaügyi központba és innen felvételizne egy állásra, aztán kimenne egy interjúra és soha többet nem is jönne haza. Egy bolti pénztáros 5000 eur-nak megfelelő zsetont kap. :U Sofőr rokonom 6200-at. Nettó. Persze, tudom, drágább is. Igen. De nem 80k huf-ot keresel.

Párom kollégája nem kap százat. Erre jön a családi. Albiban laknak, havi 50 plusz rezsi. Vidék. Apu nem dolgozik éppen, egy gyerek van. Kérdés: Hogy csinálják??
És hogyan csinálják ezt itthon még akár több millióan?? Kettővel odébb a szomszédaink mindketten közmunkások. Ketten visznek haza kb 120-130-at. Ketten bakker!! Oké, oka van, nem bíznám rájuk azt, hogy etessék a papagájt egy hétig. De akkor is. Itt nagy baj lesz, ez tuti.

Egy kis stat: Beszéltem tegnap a helyi kmb-s srácokkal. Idén eddig 6x több betörés volt a könyéken, mint tavaly egész évben!!! Ez azért elmond sok mindent. Ha nincs, akkor elveszem. Enni kell, ha nekem nem is, de a gyereknek minden áron. És ezt a részét megértem. Mindannyian így tennénk, ha nincs semmilyen kiút. Csak akkor, de így tennénk. Nálunk a kertben amit fent hagytam a fán, azt már nem kell leszedni, nem fog leesni a földre. A diót még nyersen ellopták a fáról. Almát, körtét, birset szintén. Két utcával odébb, ahol még vannak háziállatok ott azokat lopják. Vagy a kamrából a kolbászt, sonkát, bármit. És ez még csak a kezdet.

Eachine Racer 130 BNF eladó 2 db akkuval dobozában, 89 Euro. Csak táv kell hozzá. Érd. PM.

(#30) Lauda válasza flymi (#28) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ha a mávnál szeretnék dolgozni, akkor igen, utaznék. Ha orvos szeretnék lenni, leköltöznék pécsre 8 évre. Mikor tanfolyamra jártam kocsikáztam naponta 100km-t és éjjel tanultam. 3 évig úgy jártam érettségire, hogy éjszaka dolgoztam, nappal iskola. Csak úgy jutsz előbbre, ha teszel érte.

(#31) Motion_Blur válasza bakter24 (#20) üzenetére


Motion_Blur
(PH! félisten)

Meg szabad kérdezni hogy mennyi az annyi?
Amennyit nettó munkabérként kézhez kapsz / hó?

Stavelot 2, easily full throttle into another twenty second top gear flatout section

(#32) flymi válasza Lauda (#30) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Azért ez így elég érdekes. Sarkos amit írsz. Nem mindenki teheti meg azt, amit akar. :(

Ha albérletben laksz oké. Ha saját házad van, akkor mi van? Eladod és x évre máshová költözöl? Viszed a családot is? Átiratod a gyereket másik iskolába/óvodába? Feleség? Ő is dolgozik? Ja, hogy mondjon fel a munkahelyén, csak, hogy te az lehess ami akarsz, vagy utazzon ő 100+ km-t?
:F

Érti kend? :)

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#33) Ghoosty válasza Jhonny06 (#27) üzenetére


Ghoosty
(őstag)

Nagyon nem egyértelmű, hogy lesz elég munka. 5-10 éve nagyon nem volt munka. Akkoriban rengetegen elmentek vagy hagyták abba a vállalkozást. Az építőipar durván mélyrepülésben volt. Most éppen pörög, de történhet bármi.
Sok konkurens szakmunkás kimegy, de kimennek sokan mások is a középrétegből, akik a fizetőképes kereslet zömét alkotják. Ha csak annyit csökken a kereslet, hogy heti 4 napra lesz csak munkája, akkor már nem biztos, hogy megfelelően megél.
A másik a megfelelő munkatárs megtalálása. Az ácsok, akik nálam dolgoztak, kiváló munkát végeztek. Az egyikük kapott nagyon jó állásajánlatot és elfogadta. A másik meg nem talált magának munkatársat és egyedül meg nem lehet ezt csinálni, így feladta a vállalkozását.

A családban van fodrász. Ő azt mondta, hogy nem tudná stabilan fenntartani a vállalkozását, ezért inkább alkalmazottként fodrász. Amúgy meg ügyes, fodrászati "kiállítás"-on ért el díjakat. Budapestre kéne költöznie, ott lenne esélye, de ott meg 0-ról kéne kezdenie úgy, hogy senkit sem ismer. Ennyire meg nem vállalkozó szellemű.

(#34) Drenadar válasza flymi (#32) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

Lehet hogy valami megoldhatatlan. Ok.

De sok embernél fontos lenne a szemlélet váltás. Sokan azt nézik miért nem lehet elérni amit akarnak és nem azt hogy hogyan lehetne.

Nem rád írom de a hszedről az jut eszembe.

HP Envy m6 :) Xiaomi Mix 2

(#35) Lauda válasza flymi (#32) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Csak azt nem teheted meg, amit nem akarsz megtenni. Akadályokat mindig lehet görgetni magad elé.

Drenadar Én is így gondolom. Még eszembe jutott ezzel kapcsolatban, hogy az emberek mindig csak azt nézik, a másiknak mi van. Azt már nem látja honnan van és mit tesz/tett érte.

[ Szerkesztve ]

(#36) flymi válasza Drenadar (#34) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

De azért nagyjából érthető amit írtam és ez itt a lényeg. Magyarországon az emberek nem mobilisak.
X településen él a családjával, ott vagy a környékben dolgozik. Ha meghallja, hogy az ország másik végébe kell mennie tegyük fel egy évre, 100-ból 99 élből el fogja utasítani akkor is, ha dupla annyit kereshetne később, sikeres vizsga esetén (ebben is van rizikó, mert bármennyire is törekszel a jobb életért, nem fogod megadni a lehetőséget magadnak, hogy két szék közül a pad alá ess, kizárt dolog).

Lauda: Örülök, hogy vannak ilyen hozzáállású emberek is, te vagy a 100-ból az 1. De nem ez a jellemző.
Én ~2 hónapig jártam tanfolyamra minden áldott nap, igaz csak 50km-re. Ennyi belefért. Ha mondjuk Debrecenbe kellett volna menni egy évre, akkor én bizony nemet mondtam volna.

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#37) bakter24 válasza Motion_Blur (#31) üzenetére


bakter24
(őstag)

Persze, a nettó 160-170 átlag, ebben benne a 2 gyerek utáni adókedvezmény, mert azt én veszem igénybe. A gond, hogy az FSZT-k bére sem sokkal több, és kb a felelősségük a 3x-osa. Ez az igazán nagy gond, ha legközelebb lesz sztrájk, látatlanban emiatt lesz, ha ez a bérfeszültség nem oldódik meg valami módon.

Indulnak (indultak?) sokhelyen tanfolyamok, én is Miskolcra jártam, de a legnagyobb gond nem ez. A logikátlanság, a "bal kéz nem tudja mit csinál a jobb" jelenség a legjellemzőbb a cégen belül, és emiatt fogják sokan a fejüket. Közben mindenhonnan a mantra, hogy nincs ember. Ha most kéne idejönnöm, nem jönnék. Azt lássuk tisztán, hogy fontos a szaktudás, életek múlnak a biztonságon, meg a szabályok ismeretén, nem csak selejt termék, vagy vagy anyagi kár a hanyagság eredménye, de a vizsgarendszer konkrétan logikátlan és jelenlegi formájában több szerepe van a szerencsének, mint a szaktudásnak. (jelenleg tesztrendszer van, egy szervezeti elnevezés változására rákérdező kérdés ugyanannyi pont, mint egy kisebb horderejű, de forgami kérdés.) És én még a kevésbé elégedetlenek közé tartozom a véleményemmel :DDD

"Negyvenkettő - mondta Bölcs Elme végtelen méltósággal és hidegvérrel."

(#38) Lauda válasza flymi (#36) üzenetére


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Magyarországon az emberek nem mobilisak.

Ellenben rengetegen mennek állítólag külföldre. Most akkor nem mobilisak vagy mennek? Kicsi képzavar van itt a fejekben. Egyébként pont ezért nem jutnak sokan sehova. Beszariskodnak, nem akarnak semmi újat, nem akarnak váltani stb stb. Csak fikáznak, sóvárognak és kifogásokat keresnek.

Lauda: Örülök, hogy vannak ilyen hozzáállású emberek is, te vagy a 100-ból az 1. De nem ez a jellemző.

Nem jellemző tényleg. Egyébként én is találok kifogásokat magamnak, ha valamit nem akarok megtenni, csak az ember tudja is, hogy ezt és azt miért, illetve miért nem. Pl tanulhatnám az angolt is, de nem tanulom, mert lusta vagyok hozzá és nem is érdekel már, pedig időm lenne rá. Nem rakok rendet sűrűn, mer gyűlölöm és elvagyok a kuplerájban is, pedig időm erre is lenne. Ez van, minek magyarázkodjak, magamat csapnám be.

[ Szerkesztve ]

(#39) Ellia válasza flymi (#17) üzenetére


Ellia
(őstag)

Én is 30-ról tudok. Legalábbis a nyomtatóhelységekbe ennyi van/volt kiírva hirdetményként.

Én a székházban vagyok Pöstön, és amit bakter kolléga írt, hogy csomóan fognak nyugdíjba menni nem csak a pályára igaz hanem itt is. Folyamatosan hirdetik a helyeket, de amilyen lassan mennek itt a dolgok több hónap mire valakit sikerül véglegesíteni. Nem csodálkoznék, ha egy potenciális megfelelő jelölt elmenne másfelé ez idő alatt.

Ellenben, ha már bent vagy, akkor viszonylag jól mennek a dolgok és jó a környezet is (persze még mindig csak az üvegpalotáról beszélek).

BN: eszem#2717 GW2: eszem.3751 Uplay: SzMrt

(#40) flymi válasza bakter24 (#37) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Kivéve a nagy forgalmi vizsgát. Állítólag a következő tolvez tanfolyam már tesztelőset kap.
Az oktatás sem épp megfelelő. Tolveznek készülök de elegyrendezésről egy múlt század közepi videó kivételével nincs szó. Miért? Fontos a szabályok ismerete, a vörös könyvek, de ha odaállsz 3 vonathoz, hogy na akkor tessék elrendezni, akkor emberünk bután néz, mint a lukinyúl.
"Régen mindenjobbvót". ;] Anno ki kellett érdemelni a kék sisakot és helyben, az állomásfőnöknél vizsgáztál abból, ami téged érintett. Most teljesen más az egész. Oktatásszervezés, Eu-s pénzek. Erről szól.

Ellia: Hopp egy bennfentes! Holnap már nem kell itt dolgozzak? ;]

[ Szerkesztve ]

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#41) Drenadar válasza Lauda (#38) üzenetére


Drenadar
(PH! kedvence)

A legtöbb szerintem csak kényelmes. Persze a munkáltató se valami normális ha az ország másik végébe szervezi le a képzést.

HP Envy m6 :) Xiaomi Mix 2

(#42) Geller_1972 válasza Drenadar (#34) üzenetére


Geller_1972
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ez így van. Család esetén eléggé meg vannak nyirbálva a lehetőségeid, én is nagyon sokszor emiatt nem tudtam pl. tovább vállalni egy adott munkát, vagy egyáltalán jelentkezni rá. 2001-ben Pesten már nettó ~240-et kerestem, de ez csak soknak hangzó összeg. Itthon akkor éppen albiban laktunk, párom épp gyesről ment vissza oda, ahol jelenleg is több mint 20 éve dolgozik. Pesten is albiban laktam. Plusz havi bérlet, mindkettőn telszámlája, utazások, mindkét helyen a kaja, meg az egyéb kiadások. Volt olyan hónap, amikor nem volt ennyi a fizum és nem maradt 70k a zsebemben. :(. Akkor inkább hazajöttem. Ha itthon valaki keres 150-et, akkor annak a fővárosban minimum egy százassal többnek kell lennie, hogy kb. egy szinten legyen a két kereset. De csak azért, hogy egy szinten legyél, nem fogod itt hagyni a családot. Sokat elmond az, hogy egy barátom még úgy is otthagyta a várost, hogy megkapta az állami támogatást az albira. :(

Ez a rendkívüli centrikusság engem és még sok más embert is zavar, de amíg ezt központilag nem kezdik el rendezgetni, addig ez nem fog változni. Az emberhiányt pedig már Pesten is kezdik megérezni, hiába van tele a város Romániából, Ukrajnából, egyéb helyekről beutazott melósokkal, az első az lesz, hogy ők is tovább fognak állni oda, hol jobb nekik. Romániából a legtöbben franciába/olaszba mennek, spanyolba már nem éri meg, mert ott is eléggé tré a helyzet. A spanyolok is egyre jobban jönnek "befele" németbe, hollandba, mert otthon nem igazán van meló, meg ugye jobb a bér, meg úgy minden. Rengeteg portugállal melózom együtt. Jöhetünk itt a migrante problémával, ha ennél sokkal nagyobb baj van, amit meg nem vesznek észre. Az angolokon röhögök igazán, ennél jobban tökön sem tudták volna szúrni magukat, ha akarták volna, akkor sem. Az évszázad hibáját követték el. Csak mire erre rájönnek, már késő. :K

Eachine Racer 130 BNF eladó 2 db akkuval dobozában, 89 Euro. Csak táv kell hozzá. Érd. PM.

(#43) alkatraz3000


alkatraz3000
(őstag)
LOGOUT blog

Számomra az is vicces, hogy gyakornokként már most többet keresek beszerzőként részmunkaidőben, mint anyóson aki nővérként dolgozik egy öregekotthonában és szart vakar az idősek alól.

Mindenesetre ha jelenlegihelyemen felvesznek főállásba diploma után, nagyon szép fizut fogok kapni.

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#44) bitpork válasza Lauda (#35) üzenetére


bitpork
(PH! kedvence)
LOGOUT blog (1)

Ugyanakkor meg kell hagyni, hogy vannak azért bőséggel szituációk amikor az ember kötött pályán mozog.

#eci ~~~ secundarium verecundiam

(#45) flymi válasza bitpork (#44) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

például a vasút. :DDD

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

(#46) Ellia válasza flymi (#40) üzenetére


Ellia
(őstag)

Hehe, nincs akkora hatalmam. Még... :D

BN: eszem#2717 GW2: eszem.3751 Uplay: SzMrt

(#47) Geller_1972 válasza alkatraz3000 (#43) üzenetére


Geller_1972
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Tudod, ez azért egyáltalán nem vicces. Mert mondjuk öreg korodra ki vakarná a te seggedről le a szart, ha mindenkinek olyan nagy mellénye lenne, mint neked?? :U :F Ha diplomás létedre két szót nem tudsz külön írni és egy átlag három soros kommentben van átlag három hibád. Mintha pont itt pont ezt emlegettük volna. :U Persze megsértődhetsz, de ez a szarvakarásos dolog nem volt jó poén. De megkérdezheted éppen anyósodat is erről. Hogy neki mi a véleménye erről.

Eachine Racer 130 BNF eladó 2 db akkuval dobozában, 89 Euro. Csak táv kell hozzá. Érd. PM.

(#48) alkatraz3000 válasza Geller_1972 (#47) üzenetére


alkatraz3000
(őstag)
LOGOUT blog

A "vicces" részemről irónia volt, ami írásban tudom nehezen kiszűrhető. Ezzel a kommenttel pont egy nagy problémára akartam felhívni a figyelmet, hogy egy ember egy ilyen munkával gyakorlatilag "semmit" nem keres.

Pont mesélte is párom, hogy az anyja 96 és 2016 között ugyanannyit keresett állami otthonban.

most, hogy váltott helyet és magánszférában dolgozik, állami intézmény helyett, nőtt kb' 30-40.000 forintot a fizetése. Így már keres kemény 130 körül.

ui. a gépem angolra van állítva, és aláhúz mindent. Így nem igazán látszik, ha valamit vétek. Sorry ;)

[ Szerkesztve ]

"Nincs pénzünk olcsó sz.rt venni ... !"

(#49) Geller_1972 válasza alkatraz3000 (#48) üzenetére


Geller_1972
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

:R Akkor ne haragudj, tőlem is egy kicsit erős volt ez a komment. De felkaptam egy kicsit a vizet, mert azt hittem, lenézés van a szavaid mögött. :).

[ Szerkesztve ]

Eachine Racer 130 BNF eladó 2 db akkuval dobozában, 89 Euro. Csak táv kell hozzá. Érd. PM.

(#50) flymi válasza Geller_1972 (#49) üzenetére


flymi
(őstag)
LOGOUT blog

Nekem átjött, hogy értette.
Anyósom is otthonban volt ápolónő, előtte meg kórházban. Mára rokkantnyugdíjas.

Talpig úriember, feljebb egy centivel sem! ** "Boldog ember aki jámbor, amíg be nem verjük a pofáját!" (T.B.A.) ** "Egy Seduxen-en élő csiga vagyok." (L.B.) ** "Romulán csatabagel" (R.K.)

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.