Keresés
 • Pötyi

  senior tag

  Az eredeti cikkben ez a mondat olvasható:

  "A segélyhívásokat fogadó központ berendezései azonban nem jelezték ki a használt mobiltelefonszámot, ami megakadályozta az áldozat helyének meghatározását."

  Nekem ebből nem derül ki egyértelműen, hogy a lány kapcsolta ki a készülékén a hívószám küldését, avagy a litván szolgáltató bázishálózata olyan szar, hogy ezt a fícsört nem tudja?

  QNX is cool!

 • Pötyi

  senior tag

  Ez egy ezerszer kitárgyalt téma:

  A régi rendszerben, ha a 107-et hívtad, a rendszer automatikusan annak a területnek az illetékes renőrségét kapcsolta, ahonnan a hívást kezdeményezted.

  Most meg van két irányítóközpont (Szombathelyen és Miskolcon), ahova befut az összes hívás az országból. Aztán majd ők kiosztják az illetékes rendőrségnek.

  A dolog hátulütője, hogy amíg a helyi erőket hívtad, addig Szalonnás Lajos fatörzsőrmester, helyi körzeti meghízott kapásból tudta, hogy hova kell menni, ha te csak annyit mondtál: "...a dűlőnél..." Szóval van helyismerete. Azon kívül jó esély volt arra, hogy ismert is és tudta, hogy ki vagy. Felismert a hangodról, mert évtizedek óta ismer, tudja, hol laksz, kapásból tudja, hova kell menni, ráadásul tudja, hogy nem szoktál szórakozni, ha te hívod, akkor ott télleg komoly baj van. Ezekkel mind időt lehet megspórolni, ami igenis számít, amikor mondjuk balesetnél ráborul valakire a kocsi.

  Most meg kezdheted szinte Ádámtól és Évától egy diszpécsernek, akinek nincs helyismerete az ország összes falujára, ő Szombathelyen nem fogja tudni, hogy Dunaszekcsőn hol van a dűlő. Elmondod neki egyszer, hogy mi a gond, aztán ő továbbkapcsol az illetékes rendőrkapitányságra - ott meg kezdheted előlről.

  Állítólag ez a mostani magyar rendszer tudja, hogy milyen számáról hívtad, még akkor is, ha ki van kapcsolva a mobilodon a hívószám küldése.

  Amúgy tök egyszerű a megoldás, én már évek óta elmentettem a melóhelyem és a lakóhelyem rendőrségének postai telefonszámát, ha baj lenne, kapásból azokat tárcsáznám, nem a 112-őt.

  QNX is cool!