Hirdetés

2019. március 18., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#101) rii válasza emvy (#100) üzenetére


rii
(PH! nagyúr)

az AI nem lenne képes, vagy jogi oldala van?

mert akkor végre lenne szabad verseny a pc-s oprendszerek piacán

"A valóságot figyelmen kívül hagyhatjuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóság figyelmen kívül hagyásának következményeit." - (Ayn Rand)

(#102) MaCS_70 válasza rii (#98) üzenetére


MaCS_70
(PH! nagyúr)

Nem tudom, sajnos nem értek hozzá. Viszont az az ÉRZÉSEM, hogy nem sok kellene ahhoz, hogy tényleg működjön, tényleg felhasználóbarát módon. Egy csomó felület már egészen közel van hozzá, csak ésszerűsíteni kellene.

Ehhez persze megismerni a valós igényeket. Leültetni világszerte pár ezer béna Windows-használót a számítógép elé, és tanulmányozni, hogy mit csinálnak. Mintha ez hiányozna.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#103) DeFranco válasza MaCS_70 (#102) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

egyszerűen a support hiányzik. annyival több gond nincs magával a rendszerrel, de kiadói support értelemszerűen nem nagyon van abban a formában ahogy az MS üzemeltet strukturált és támogatott netes platformokat, fórumokat, általában már itt kapsz kompetens választ ha problémád van (user szinten)

a közösségi support meg olyan amilyen, többen nálam jobban leírták itt is, én mint felhasználó azt tapasztaltam hogy én nem megyek vele sokra (figyeljük meg hogy óvatosan fogalmazok, élő és támogató a közösség de elég speciális sajátosságokkal amit vagy felveszel vagy nem)

ha van időd túrni, van megfelelő alapképességed, megfelelő beállítottságú vagy, tök szuper, de olyan egyszerű és egységsugarú használatra mint a windows vagy az android így nem lesz alkalmas. nem tudom hogyan és miként tudná ezt a hátrányt behozni, szükség mindenképpen volna rá, de a jelenlegi felállásban soha nem lesz linuxévi, mert a paraszt lepattan a rendszerről a második problémánál.

(#104) copass válasza brickm (#81) üzenetére


copass
(PH! kedvence)

"Én meg dolgoztam volna rajta, de nem hagyott"
ez nagyon gyengus kifogás, azt remélem érzed!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#105) rii válasza MaCS_70 (#102) üzenetére


rii
(PH! nagyúr)

két elétrő szemlélet a _linux_ és az _osx/win/os2warp/beos ... _

utóbbiakat a mindennapi home user-eknek csinálták.
a linux-ot pedig megpróbálják most a home user-eknek is olyanná tenni mint az osx/win ...

(#104) copass:
PS topikban volt aki (többen is) visszament w7w8-ra, mert win10 valamelyik update után laggolt a wacom tábla .... termélési részleg az alkalmazott grafika is ...

[ Szerkesztve ]

"A valóságot figyelmen kívül hagyhatjuk, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a valóság figyelmen kívül hagyásának következményeit." - (Ayn Rand)

(#106) Ribi válasza rii (#101) üzenetére


Ribi
(PH! nagyúr)

Még nincs AI, de ha lenne sem tudna mit kezdeni vele, mert igen sok fordítási művelet egy irányú. Mintha titkosításra engednéd rá. Azért biztonságos, mert nem megkerülhető. Jó ideje mókolnak ilyen visszafejtésekkel, de csak amolyan "hasonló szerű" kódokat lehet ezekkel alkotni.

(#107) brickm válasza DeFranco (#97) üzenetére


brickm
(senior tag)

Nem fogyatékos vagyok, tudok guglizni. Értsd meg, hogy frissit. Ha akarom ha nem De a win10forumok tele vannak vele

(#108) brickm válasza copass (#104) üzenetére


brickm
(senior tag)

Leírtam lentebb. Vásároltam sandbox alkalmazást amit egészbegyszerűen törölt, mert vele nm kompatibilis mostmár. Ennek oka, hogy belekerült a beta sandbox. Ez nem rajtam nem segít.

(#109) copass válasza rii (#105) üzenetére


copass
(PH! kedvence)

update-t visszavontad akkor ment megint. de az adobe cc nagyobb szívás a win10-nél is...minden frissítésnél szó szerint retteg az összes grafikus hogy mit fognak elbaxni megint...volt aki hónapokig törttel dolgozott mertazlegalábbműködikbameg felkiáltássál, hiába volt előfizetése.
gdpr frissítésnél is volt egy kis káosz a streamerek között, hogy nem látja a webkamerát ez a szar...

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#110) haxiboy válasza sh4d0w (#44) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

A rendszergazdának a rendszer karbantartása és megfelelő üzemeltetése a cél, ha úgy itéli meg egy update-ről hogy nem felel meg a kritériumoknak, vagy kompatibilitási - adatvesztési problémát okozhat akkor biztosan van joga szólni a felettesének hogy : "Pisti figyejj mán' ezzel itt bajok lehetnek mit csináljak?", aztán Pityu eldönti hogy mi legyen. Ha mindenhol droid rendszergazdák lennének akik csak telepítik az updateket orrba szájba, szerintem a szolgáltatások nagy része nem működne megfelelően, vagy elég nagy kihagyások lehetnek.

Te el tudod képzelni hogy bemész mondjuk a hülyeazértnemvagyokba és azt mondják nem tudnak eladni semmit mert épp windows update megy a szerveren mert épp megjelent egy frissítés?

Lehet ha az illető aki reklamál megtanult volna olvasni akkor nem nyom rá az upgrade gombra.

Valahogy mindig olyan lehetetlen történeteket hallok a Windows update-ről, tény vannak hibák, akár egy elrontott update, akár user error, szerintem ebben az esetben egyértelműen az utóbbiról van szó, csak egyszerűbb ujjal mutogatni másokra.
Nálunk otthon több eszköz is volt az említett erőltetett update program idején, windows 7-windows 10-ig minden előfordult. Még a nagymamám is el tudta olvasni hogy ez frissítés és megkérdezett engem mit csináljon (ez volt az említett ha kix-eled is upgradelni szeretne, de ha a szerződést elutasítottad ez sem ment fel). Ennyire egyszerű a történet.

Anyagi károkozást meg kapásból nem tudom felfogni, Pro/Enterprise rendszereknél gyárilag el lehet halasztani a frissítést, illetve ha bármilyen olyan program fut ahol user interaction szükséges a kilépéshez nem indul el, csak az ablakot lebegteti.
Home rendszereknél szintén csak megadott időpontban, vagy a frissítés most-ra kattintva frissül a rendszer, szintén user interaction programoknál addig áll amíg nincsenek bezárva, de utóbbi változatok meg nem profittermelési célból vannak a piacon hanem átlagos OTTHONI, tehát főként multimédiás felhasználásra.
Aki ilyen rendszeren dolgozik, őszintén? Meg is érdemli ha adatvesztése van, bár ezekben is vannak backup mechanizmusok.

Inkompatibilitási problémákra hivatkozni megint elég nagy f@sság, ha az OS-t frissítik akkor az említett alkalmazásokat is amelyek nem kompatibilisek az újabb rendszerrel/frissítéssel, mert elvárni egy tizenX éves programtól/drivertől/hardvertől nyilván nem lehet.

[ Szerkesztve ]

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#111) dabadab válasza haxiboy (#110) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Lehet ha az illető aki reklamál megtanult volna olvasni akkor nem nyom rá az upgrade gombra."

Nem nyomott rá, többé-kevésbé ez a hír lényege.

DRM is theft

(#112) haxiboy válasza dabadab (#111) üzenetére


haxiboy
(PH! kedvence)

De valahol elfogadta a licenszt, anélkül nem lehetett frissíteni, kishazánkban legalábbis biztos hogy nem.

Csatlakozz az EVE Online közösséghez : http://bit.ly/JoinEVEOnline

(#113) sh4d0w válasza DeFranco (#76) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Kalóz rendszer nem kockázat a Microsoftnak, nem ők üzemeltetik, a hálózatukban nem szerepelnek ezek a gépek, ésszerű indoka nem volt a letiltásnak, de legalább sikerült jó kis botneteket felépíteni az ilyen gépekből rosszindulatú embereknek.

Gondolom az "active hours" azért került bevezetésre, mert sosem fordult elő, hogy csak úgy újraindult frissítések telepítése után (nem légből kapott, itt a fórumon is sokan írták anno és a Microsoft answer oldalain is található néhány ilyen topic). Egyébként meg mi a fenének kell 12 v. 16 órás maintenance time egy desktop rendszeren (Home-nal ugye 8 órás lehet az active hours, Pro-nál 12 - vagy legalábbis 1709-nél így volt)? Btw, tudom, hogy most már nem így működik, az előző posztomban a sok dolog együttesen vezetett ahhoz a felhasználói felfogáshoz, hogy pusztuljon a Windows Update.

A nextnextfinish után indíts el egy O&OShutUp-ot, aztán megnézheted, mit kapcsoltál ki és mit nem (gyanítom, az sem véletlen, hogy a Microsoft folyamatosan kommunikálja, hogy most éppen ezt, azt és amazt vágták ki a "telemetriából", talán egyszer elérnek arra a szintre, hogy tényleg csak diagnosztikai adatokat gyűjtsenek).

A driverfrissítés automatizálása nem magyarázható, pláne akkor, amikor egyik kiadott WQHL driver hotfixére jön a másik. Nem mellesleg, gondolom óriási programozói munka összehasonlítani a már telepített driver verziószámát azéval, amit a Windows éppen telepíteni akar "friss" címszó alatt (nem).

Ördögi kör, amibe sikerült belerántani a Microsoftnak a Windows 10-zel a felhasználókat: ha nem frissítesz, előbb-utóbb olyan lyuk marad a rendszeren, amin keresztül behatolhatnak támadók; ha frissítesz, szembe kell nézned azzal, hogy teljesítményt veszítesz, megszűnnek működni a pénzen vásárolt, jogtiszta alkalmazásaid, hardvereszközeid. A végeredmény: így is, úgy is profitot veszítesz, ők pedig semmiféle felelősséget nem vállalnak egyikért sem.

[ Szerkesztve ]

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#114) dabadab válasza haxiboy (#112) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Az lehet, hogy rákattintot valamire, csak valószínűleg nem fogta fel, hogy mire:

"In September 2015, it was reported that Microsoft was triggering automatic downloads of the Windows 10 installation files on all compatible Windows 7 or 8.1 computers configured to automatically download and install updates, regardless of whether or not they had specifically requested the upgrade. Microsoft officially confirmed the change"

"In June 2016, the GWX dialog's behavior changed to make closing the window imply a consent to a scheduled upgrade"

[link]

[ Szerkesztve ]

DRM is theft

(#115) .Z. válasza sh4d0w (#113) üzenetére


.Z.
(fanatikus tag)

A helyzet az, hogy erre a frissitési modellre sem az MS, sem pedig a felhasználók nem voltak felkészülve.

(#116) Szmörre válasza brickm (#108) üzenetére


Szmörre
(tag)

Win10 Pro-d volt ugye. Ott van a gépházban két kapcsoló. Az egyik a build upgrade-eket halasztja el akár 1 egész évvel, a másik ezen felül az összes frissítést 1 hónappal. Ha ezt beállítod, akkor nem frissít semmit.
Van kapcsoló, ami 35 napra kapcsolja ki a frissítéseket.
Van kapcsoló, amivel további üzeneteket dob fel.
Állítsd be forgalmi díjasnak a hálózatod, és a Defender sem tölti le a definíciófrissítést (helyette értesít).

Sosem indult újra úgy a gép, hogy nem kérdezte. Pontosabban egyszer igen, mikor volt függőben lévő frissítésem, és telepítettem egy programot, ami szó nélkül újraindította ezért a gépet. Egészen addig a pontig nem volt restart.

A fentiek mellett elhalaszthattad volna a frissítést addig, amíg nem jön újabb verzió a sandboxie-ból. Mondjuk érdekes, hogy ennyi gond van vele, miközben más alkalmazásokkal nem, például a Comodo elszigetelő is tök jól elvan.
Mibe került bele a béta sandbox?

dabadab: A frissítés elindult a trükkös ablakok miatt, de a rendszer nem települt, amíg nem egyezett bele a szerződésbe. Nem utólag kellett elfogadni.

[ Szerkesztve ]

(#117) hcl válasza MaCS_70 (#96) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

Valóban, sok a hülye, de azok Windowshoz is hülyék.Itt nagyon soka nem találkoztak még igazi userrel.

@rii : A ps -aux Windowson is rohadt hosszú. Nézz Feladatkezelőt úgy, hogy a rendszerfolyamatok is látszanak.

"Alapvető hiányosságok vannak itt. Hiába vannak remek eszközeink, ha nem, vagy pláne, ha rosszul használjuk őket."
Jó hosszú bejegyzést írtam erről.

"egyszerűen a support hiányzik. annyival több gond nincs magával a rendszerrel, de kiadói support értelemszerűen nem nagyon van abban a formában ahogy " a Windowsra sincs.
Ha kereskedelmi Linuxod van - Redhát, Süsü - akkor support is van.

"ha van időd túrni, van megfelelő alapképességed, megfelelő beállítottságú vagy, tök szuper, de olyan egyszerű és egységsugarú használatra mint a windows vagy az android így nem lesz alkalmas."
Nem a fenét nem. Egységsugarú user ugyanúgy képtelen bármit megoldani Winen is.
Ismerős anyját kidobta a Messenger a telefonról. Mondom neki Facebook, elfelejtett jelszó. Azt mondja, az anyja nem tud bejelentkezni számítógépen a Fb.-ra, mert nem tudja, hogyan kell azt.
Ezen a szinten mindegy az OS.
Az átlagusernek kb. egy böngésző kell. Aki meg akar, az megold dolgokat. Autót is szerelnek félhülyék, olyan szinten, hogy értelmesen nem bírja leírni, hogy mit akar kérdezni, de megoldják. Ugyanaz a réteg tök képtelen tizedannyit foglalkozni valamivel, ha az számítógéppel kapcsolatos.

Szóval, a fenét nem. Feltelepíteni annyi, mint egy Windowst, egy átlagos gépen pontosan ugyanazokat tudja, ugyanúgy alkalmazásbolt van, stb. Az olvasni nem tudó user meg egyiket sem tudja használni.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#118) orion1025 válasza Necroman_Mk2 (#15) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Ez még mindig csak egy kényszer megoldás, én meg mondjuk nem vagyok hajlandó az élet minden területén kompromisszumot kötni. Ez a házi barkács anno az XP idejében működhetett, addig az átlag user még a kötelező rendszer frissítések miatt sem hajlandó újraindítani a gépét, hogy az tudja magát telepíteni, akkor nem fog két OS között lépkedni folyamatosan. Én egy rendszert akarok, de azt normális működéssel, és a Linux nagyon nem az, ahogy a Win10 sem. Az egész Linux misztifikálás olyan, mintha egy kézzel kéne élned az életed. Működik, de nem túl barátságos. Nálam az nem kényelem, ahol köpülni kell, hogy valami működjön, már pedig ebben a Linux az élen jár, ráadásul én billentyűzeten csak akkor pötyögök, ha nagyon muszáj, de egy terminálos bohóckodást oldj meg nélküle... Szóval annak jó, aki megrögzött fan meg szereti magát kínozni, illetve egy 80 éves bácsinak, aki életében nem látott gépet, és csak zinternetezni akar, semmi más igénye nincs.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#119) CPT.Pirk válasza orion1025 (#118) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Aztán leülsz egy KDE-s asztal munkakörnyezettel megáldott disztró elé és megváltozik a véleményed. Most egy évig volt alkalmam előző cégnél ilyen környezetben dolgozni, álom volt. Persze nem azt mondom, hogy minden fasza de ha Windowsnál megszokott dolog, hogy újabb gépre nem lehet régebbit, régebbire meg újabb Windows rakni, akkor annyi belefér...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#120) orion1025 válasza CPT.Pirk (#119) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Azt még mindig megnézném, hogy X és Y programokat hogyan indítod el KDE alatt, mikor még a winfos is befosik tőlük néha, pláne a 32 vs. 64 bit személyében. Egy egyszerű "driver telepítést" meg már meg sem említek, hogy tudd használni mondjuk egy hangkártya szoftveres produktumait/finomhangolását.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#121) CPT.Pirk válasza orion1025 (#120) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Van egy USB-s külső dac-om, saját építés. Annak a hozzá kellő UAC drivere még ennyi idővel a W10 megjelenése után is csak nagyjából működik, egy idő után elkezd pattogni a hang és az elérhető beállítások felében nem is működik. Ugyanaz a cucc Win7-en hibátlan, ahogy Linux alatt is. Megoldás nincs rá, majd csak az idő.
A gyári okosságok meg hááát. Nem tudom emlékszel-e, hogy mennyi ideig nem volt normális driver Creative Audigy kártyákra bármire, ami újabb mint az XP. A winupdate letöltött hozzá egy csak sztereó módra képes drivert, eközben Linux alatt meg hozzá se kellett nyúlni és szólt 5.1-ben. Win alatt ezt csak mókolt külső driverrel lehetett elérni, míg évekkel később végül is kiadott a cég normális drivert újabb Windowsok alá.

Ezek olyan kérdések, amit hajlamosak vagyunk csípőből felróni Linuxoknak, miközben kényelmesen megfeledkezünk a Windows alatti szívásokról, mert azokhoz már hozzászoktunk.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#122) orion1025 válasza CPT.Pirk (#121) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Igen, van Win alatt is szívás, de Linux alatt hatványozottan igaz. Nálam ez a driver mizéria inkább az XP-t érintette, ott voltak pattogások a hangnál, újabb OS mellett ilyeneket nem tapasztaltam. Igaz a Creative termékeit sem használom egy ideje, de nekem a Win használat megváltás a Linuxozás után, soha többet nem kellene még laptopra sem, mert ott is voltak megoldandó problémák bőven, de a sok szenvedés után mindig likvidálva lett. Suse 9.1 óta bohóckodtam a pingvinnel, de már csak követem az eseményeket, tapasztalni nem szeretném.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#123) CPT.Pirk válasza orion1025 (#122) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Volt egy X-FI kártyám is. Fatal1ty verzió mert az kell egy hangkártyára... :) Win-es driverében volt egy Chrystalizer funkció, ami nélkül doboz hangja volt, vele meg megjöttek a magasak meg minden, de cserébe gyakorlatilag egy DSP volt, ami mindenbe beleszólt, nem azt hallottad amit felvettek... Linux alatt ez kompletten nem volt jelen, egyszerűen csak normálisan szólt. Át is váltottam egy ideje Asus Xonar hangkarira, az mentes az ilyen fasságoktól és csak simán jól szól, mindegy milyen rendszer. :)

Elvagyok ezzel a w10 csodával is (elindítja a programjaimat), bár sok minden hiányzik belőle, amit megszoktam egy KDE alatt és úgy egyszerűen igénytelen és kissé logikátlan. Viszont ebben legalább már van WSL, így a megszokott eszközök egy részét tudom használni külön bash for windows meg hasonlók nélkül.
Már attól is nagyon boldog lennék, ha valaha implementálnák az Explorerbe a két ablakos működést, ami egy Dolphinnál alap. Sajnos ez nem várható a közeljövőben... A TC meg az FC meg nem alternatíva, mert mikor kellene akkor vagy nincs nálad, vagy adott gépen csak az IT telepíthet, te meg meggebedsz...

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#124) orion1025 válasza CPT.Pirk (#123) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Csak ez a fő probléma, hogy "sutyiba" telepít valamit, de közben az ember nem tudja mit is művel az eszközzel a Linux, nincs lehetőség finomhangolásra. Anno is gördülékenyebben megoldott jó pár driver mizériát a pingvin, de még mindig nem látni ezeket hogyan is oldotta meg magától. A Win10 számomra meg egy zsákutca, logikátlan és elbarmolt, idióta megoldásokkal megfűszerezve. A 8.1 is már kezdett fogalmatlan lenni, de a 10 übereli. Nekem a 7 az igazi rendszer, az XP nyomdokaiba lépő nagytesó, de annál stabilabb és egyszerűbb oprendszer nem nagyon lesz már. Vártam a tízest, mint a messiást, de egy totális tökön szúrás lett az egész, így én az életben nem szeretnék találkozni vele többet.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#125) dabadab válasza orion1025 (#124) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

"Csak ez a fő probléma, hogy "sutyiba" telepít valamit, de közben az ember nem tudja mit is művel az eszközzel a Linux, nincs lehetőség finomhangolásra"

Ott van a logban, hogy melyik drivert töltöte be, teljesen transzparens a rendszer.

DRM is theft

(#126) CPT.Pirk válasza orion1025 (#124) üzenetére


CPT.Pirk
(Jómunkásember)

Így vagy úgy, de rákényszerülsz idővel a 10-re... Speciel nekem is a 7 tetszett, ezért is tetszik annyira a KDE, mert a felépítése elég hasonló hozzá.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#127) orion1025 válasza dabadab (#125) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Azzal nem vagyok kisegítve, hogy egy plug and play drivert mókolt fel hozzá, de X vagy Y beállítás nem létezik. A notimhoz is tök jól telepítette a VGA-t, csak közben szart sem tudtam csinálni vele teljesítmény beállítás terén.

CPT.Pirk:

Nem hiszem, semmi speciálisat nem használok ami igényelné az új rendszert, játszani meg csak konzolon, így ez is kilőve.

[ Szerkesztve ]

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#128) brickm válasza orion1025 (#120) üzenetére


brickm
(senior tag)

Stusio tascam kártyám meg a 2 multim mindenféle driver nélkül teljes értékűen megy linux es mac alatt is.

(#129) sh4d0w válasza orion1025 (#122) üzenetére


sh4d0w
(PH! nagyúr)

Csak úgy hozzáteszem: a Microsoft audio drivere pontos idözítésröl a büdös életben sem hallott. ACID alatt a PCM driver a 120 bpm-böl csinált egy 118-121 közötti range-et, mindez ASIO driverrel annyira hajszálpontos, amennyire csak lehet.

Ha marhasagot irok, vallalom a pofonokat erte a forumon, nem sirok a modiknak.

(#130) orion1025 válasza sh4d0w (#129) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

Az audio rész csak egy aprócska kiragadott rész az egyvelegből. A winnek is vannak csúnyaságai, de messze élhetőbb rendszer a konkurenseknél akik "reformálni" akarnak/akartak. Nekem akkor "sír" a szemem, amikor beröffentem az ME-s vagy XP-s gépem, és minden úgy működik mint a bizonyos nagy könyvben. A kedvenc Win 7/8.1 betegségem a bootolás utáni fekete képernyő, vagy az asztal betöltése előtti vegetálás fekete képernyőnél, na ezt az egyet nem tudja lemásolni a pingvin, ebbe profibb.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#131) MaCS_70 válasza orion1025 (#130) üzenetére


MaCS_70
(PH! nagyúr)

Pedig az ME azért küzdött kihívásokkal. Arra emlékszem, hogy pár heti használat után ellepte a teljes HDD-t.

Olyannyira ismert volt, hogy mennyire problémás, hogy a boltban egy hónap után simán visszavették, és vettem helyette inkább egy Windows 2000-et -- aztán nem sokkal utána már jött az XP.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#132) copass válasza MaCS_70 (#131) üzenetére


copass
(PH! kedvence)

na de a winme jobban bírta a túlhajtott procikat és stabilabb volt, mint a win98. a win98 el se indult...
winme tweaks-el szépen kordában lehetett tartani, ugye rendszer visszaállítás kikapcs egyből!:D

"amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis."

(#133) MaCS_70 válasza copass (#132) üzenetére


MaCS_70
(PH! nagyúr)

Akkoriban tán 160 MHz-re húzott AMD 586-ost használtam, és nem igazán volt bajom a Windows 98-cal.

Az ME karbantartási trükkjeit nem ismertem, de van még valahol egy eredeti ME telepítőlemezem, akár ki is próbálhatom. :)

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

(#134) hunluki válasza copass (#132) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

+1, 98SE alatt 416-ra húzott 333-as celeronnal random döglött a rendszerem, ME-vel hibátlan volt :D

(#135) hcl válasza orion1025 (#130) üzenetére


hcl
(PH! félisten)
LOGOUT blog (1)

"A winnek is vannak csúnyaságai, de messze élhetőbb rendszer a konkurenseknél akik "reformálni" akarnak/akartak."
Mint a csempe?
Linuxon nem nagyon van nagy reform, ha már asztali, akkor van olyan felület, ami 10-15 éve is így nézett ki, meg tehetsz fel színes-szagost is.
A systemd nekem sem a szívem csücske, de azért vastagon vannak előnyei.

Nem finomhangolható? Hát az utolsó paraméterig belőheted, módosíthatod a forrást... pontosan lehet tudni, mi történik.

[ Szerkesztve ]

Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

(#136) orion1025 válasza hcl (#135) üzenetére


orion1025
(őstag)
LOGOUT blog

A csempe nálam kilőve csak a 8.1 játszik start menüvel. A szerkezeti felépítése ostobe, és ezt követte az utód is.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#137) PuMbA válasza orion1025 (#136) üzenetére


PuMbA
(PH! félisten)

A szerkezeti felépítése pedig ugyanaz, csak minimálisan áthelyeztek pár dolgot :) Van program lista és mappa / beállítások elérés a bal oldalon, a jobb oldalra pedig kitűzhetsz gyakran használt programokat, amikre rákattintva gyorsan elérsz bármilyen programot. Ha keresni akarsz, elkezdesz gépelni és bejön automatikusan a kereső. Ha pedig jobb klikkel rákattintasz a start gombra, akkor előjönnek a rendszer eszközök, például parancssor, vezérlőpult, eszközkezelő. Pont ugyanannyi idő alatt elérsz bármit. Mit tud a Start menü ezeken kívül?

[ Szerkesztve ]

(#138) DeFranco válasza hcl (#117) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

nézd én egy valamit tudok tapasztalati alapon mérni. nagyjából erős átlagos pc user szinten vagyok, ha a winnel problémám van, akkor arra a megoldást 2 perc - 15 perc időintervallumban megtalálom, ha a linuxszal akkor ez napokban mérhető.

hogy ez miért van így meg ki a hibás ebben meg mit kellene tennem azért hogy a föld balra forogjon az nem érdekel, öreg vagyok már bitbohócnak használni szeretném a rendszert és erre így van legegyszerűbben módom.

ezt tudom lemérni ez alapján döntök. nem szeretem a wint, nekem ugyan olyan jó lenne bármelyik random os, mert szoftvereket használok az oprendszer csak az alapot adja hozzá, egy a feltételem hogy ez a lehető legyegyszerűbb legyen. ezt meg a win tudja.

példája mindenkinek van arra hogy a mittom madam egzotik problémára hogy adta el a gépe veséjét a feketepiacon a winfoschßss a oslux meg pipamocsokkal bekente hozott rá lapulevelet és bekötözte kukoricacsuhéval, ezek mind hűvös regék de én azt tudom mérni hogy nekem mennyire cosy a nappali.

a Windowsra sincs.

csúnyán kiragadtál egy részt a szövegkörnyezetből, amit leírtam az van. használom.

Nem a fenét nem. Egységsugarú user ugyanúgy képtelen bármit megoldani Winen is.
Ismerős anyját kidobta a Messenger a telefonról. Mondom neki Facebook, elfelejtett jelszó. Azt mondja, az anyja nem tud bejelentkezni számítógépen a Fb.-ra, mert nem tudja, hogyan kell azt.
Ezen a szinten mindegy az OS.

van egy szubjektív állítás meg egy sztori alapú érvelés objektívre hangolva. kevés.

Aki meg akar, az megold dolgokat.

Te... nem akarok. Nem akarok hupon lógni napokat, bődület verbálönkielégítős threadeket olvasni 1001 tippel hogy mire sudózzak meg nem akarom hallgatni a kvantum csendjét amikor kiderül hogy a közösség második tippje sem jó és erre hirtelen mintha muteoltak volna ésvagy 3rdpartyerror cseréjjektápot.

Ez winen sokkal-sokkal egyszerűbb, le van szálkázva, meg van nyirbálva, szereti őket a gugli nem érdekel, de ha beírom hogy windows10 mouse scroll stick bug akkor lesz az első oldalon 10 releváns találat abban max 3 megoldás és a második már fix jó.

Ezt kellene tudni a linuxnak ahhoz hogy eljöjjön a linuxévi de nem tudja. Nem érdekel miért nem tudja, tudom hogy fragmentált, tudom hogy komplex, tudom hogy minden, nem érdekel, ha felveszem azt az alapállást hogy nekem nem a reszelés a hobbim hanem hogy családapaként használom a gépet mint egy átlagpolgár akkor ezt úgy tudjam megcsinálni hogy a lehető legkevesebb figyelmet kelljen az os-re fordítani.

Én örülnék a legjobban ha erre lenne alternatíva.

(#139) hunluki válasza DeFranco (#138) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

Világért sem szeretnék kukacoskodni de "nagyjából erős átlagos pc user szinten vagyok" mondatod
"nagyjából erős átlagos windows user szinten vagyok"-al jobban feküdne ha ezen az állásponton vagy.

Természetesen ezzel semmi gond nincs, de azért mert neked nem kézenfekvő valami attól függetlenül még lehet hogy másnak egyszerűbb megoldani más rendszeren mert ahhoz szokott hozzá. A legtöbb "hardcore pc user" szereti elfelejteni hogy nem win tudással született hanem sok-sok-sok év szívás és tapasztalat van a háta mögött, más rendszert pedig hajlamos leszarozni néhány nap/hét használat után.

[ Szerkesztve ]

(#140) DeFranco válasza hunluki (#139) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

elfogadható hogy így fogalmazzunk, tudnék vele vitatkozni de legyen, szemantikai kérdés.

Természetesen ezzel semmi gond nincs, de azért mert neked nem kézenfekvő valami attól függetlenül még lehet hogy másnak egyszerűbb megoldani más rendszeren mert ahhoz szokott hozzá.

Ez így van, ez kölcsönösen csapda, mert a linux tábor ebből az alapállásból nem érti hogy a sok idióta mit pingvinezik (szóvicc intended) "mikor csak olvasni kellene tudni", csak éppen azt felejtik el hogy ahhoz hogy a linux tényleg vonzó legyen, ahhoz a tálalásnak is megfelelőnek kellene lennie, erről írogattam idáig, hogy ezt nem érzem annak. Hátrányból indul több okból is, de ez irreleváns, ha azt akarjuk hogy a linux tényleg elterjedt legyen a nappalikban.

Én pontosan tudom, hogy most abból élek amit 1x éves koromban felszedtem, és erősen sarkítottam az előbbi okfejtésemmel az attidűdömről, de ezt azért tettem hogy nagyjából megmutassam hogy egy átlag pc felhasználó hogyan gondolkodik. Ott a lehetőség, persze, de a helyzet az, hogy nem akarom újra felszedni. Lehet ezért lustaparasztnak titulálni, de ez a linux elterjedésén nem fog segíteni.

Sok, rengeteg, még annál is több egyszerű, ötsoros, jól metázott, screenshotolt howto kellene, azokat tolni mint a barom a hülyéknek, hogy ott legyen a szemük előtt, meg listázza a kereső, strukturáltan építeni egy nagyon erős képet arról hogy látod látod ez nálunk is ugyan ilyen egyszerű, kitt és katt és kész ha bármi gondod van.

Nem a telepítéssel meg az alapállapottal az tényleg egyszerű nextnextfinish, de bármi van ami ezen túlmutat már oda ez a varázs és ez a gond. És bocs, de itt nem az userektől kell várni hogy utánamenjenek, mert nem fognak, mert ott a win mint reális alternatíva és a lustaparasztja azt fogja választani. Le kell tenni az elitista attitűdöt lemenni bitagyúba és alátenni hogy jöjjön meg a gyereke ezt lássa, aztán majd abból lesz valami.

(#141) hunluki válasza DeFranco (#140) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

Ahogy lentebb írták az átlag user tök hülye, neki teljesen mindegy hogy min fut a chrome/ffox/torrent/vlc.

Barátnőm linuxozik (mostanában gondolkodom hogy meglepem egy chromebook-al), szeretem de szegényke nem arról híres hogy értene a gépekhez. Nagymamám/papám szintén nem infósok, ők is remekül elvannak linuxon. Szomszéd néni, volt tanárnő, kényelmesen elvan a mint-el amit a W10 után kapott, köszönte szépen hogy gyorsabb a gépe mint volt (gyenge vas amin a w10 nyekergett), azóta is boldogan el van vele pedig 65 múlt.

Linux teljesen jó általános felhasználásra, az ős windózosoknak az fáj hogy nem lehet exe-t telepíteni és nem futnak a sok év alatt megszokott programjaik amiket megtanultak használni (nincs totálkommander meg fotosopp, szaraezegész).

Driverek szintén zenész, linuxon nem fog menni az x speckó hw, winen meg az y, lásd lenti példák pl hangkártya, de pl régebbi nyomtató scanner is jó esélyel könnyeb menet lesz linuxon mint w10 alatt.

De csak hogy egy példát mondjak amivel foglalatoskodtam mostanság:
Csináltam egy kis fejetlen szervert ami hálózatról beolvassa a torrent file-t, letölti, seedeli x ideig, utána konvertálja (HEVC-re hogy kevesebb helyet egyen), áthelyezi megfelelő megosztásokra (attól függően hogy min nézem, TV-n, tableten vagy épp a neten keresztül telefonon), mindezt szépen kiírja logba amit amúgy x naponként elrotál. Ugyanez a szerver biztonsági mentésként funkcionál az otthoni win/linux/mac gépekre is, megfelelő mappákat automatikusan rendezi a megfelelő usernek és ha kevés hely van akkor automatikusan törli a legrégebbi fájlokat, ugyanezt megcsinálj a filmekkel is. Na most ezt linuxon kb 1-2 óra alatt összedobtam, winen ötletem se lenne hogy kezdjek neki pedig én is W98-al kezdtem csak az elmúlt pár évben max játékra használtam az ablakos rendszert.

Amúgy most hogy így mondod én is lusta dög vagyok. Nem is nagyon akarnám mindezt windózra megtanulni, ezermillió programot letölteni hozzá, ha fizetős akkor kiperkálni plusz windóz licensz és még jó esélyell komolyabb gép is kéne alá.

(#142) DeFranco válasza hunluki (#141) üzenetére


DeFranco
(PH! nagyúr)

ok, én leírtam mit kellene szerintem változtatni, te leírtad ismét hogy az átlag user tök hülye és egyébként mindenszupiszuper a pingvinbarlangban ebben akkor ennyi volt.

a kutya ugat a karaván halad, az igggazzy közösség megállapítja hogy az átlaguser tök hülye az ms meg köszöni szépen a tök hülye átlagusereket akkor már csak egy kávét kérne.

(#143) hunluki válasza DeFranco (#142) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

1. Én nem akarok téríteni senkit, mindenki azt használ amit akar, szerintem mindegyik rendszernek van előnye-hátránya, használja azt amelyik a legjobban lefedi az igényeit, MS-nek pedig egészségére a kávéhoz.
2. Amit leírtam az személyes tapasztalat, a usert baromira nem érdekli hogyan megy csak menjen. Legyen az fészbuk, nyomtató, rajztábla vagy épp digitális sz*pógép.
3. Te leírtad hogy mint windowst x éve használó ember mit faragnál egy olyan rendszeren (amivel elszöszöltél töredéke időt mint a winnel) amit ha átfaragnál rajta akkor nekem mint x éve linuxot használó embernek nem tetszene a faragott verzió. Én is tudnék ötleteket adni hogy mit kéne a windowson faragni az meg jó esélyel neked nem tetszene. Na most akkor kinek van igaza? Hint: egyikőnknek sem, te használj wint, én használok -jelen példában épp- linuxot és mindenki nagyon boldog lesz.

Az egésszel arra akartam rávilágítani hogy azért mert x éve valaki windowson bármit megold azért ne hívja már magát pro PC usernek, vagy ha annak hívja magát akkor ne fikázzon olyat amihez nem ért mert könnyen meglehet hogy nem a víz a hülye hanem csak szimplán a kacsa nem tud úszni.

[ Szerkesztve ]

(#144) brickm válasza hunluki (#141) üzenetére


brickm
(senior tag)

Nem konkrétan neked címzem, csak te írtad. Exe linuxon is megy, meg macen is. Egyedül a windows olyan szerencsétlen, hogy a másik kettőjét sehogy nem tudja futtatni:
[link]

(#145) hunluki válasza brickm (#144) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

Wine nem a legszerencsésebb dolog, az ilyen utolsó utáni patkolós megoldásnak elmegy de egyébként felejtős :)

De remélem a lényeg lejött belőle hogy mit akartam mondani a példával.

(#146) brickm válasza hunluki (#145) üzenetére


brickm
(senior tag)

Persze én értettem, azért mondtam, hogy nem neked címeztem, csak te említetted :D
(Azért wineolom azt a 2-3 windows alkalmazást, mert ugyan lenne rá alternatíva, de annyira stabilan és jól teszi így is a dolgát, hogy nincs kedvem mást megszokni :D)
Mindazonáltal szeretem mindegyik platformot a maga módján, de nekem a leghatékonyabb munkaeszköz jelenleg a macos, a windows meg az öntörvényességével a a végén kullog. a linux sajna az én laptopomon nem nyerő annyira, asztalin viszont a winows előtt van :D

[ Szerkesztve ]

(#147) hunluki válasza brickm (#146) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

Nekem sincs semmi gondom egyik platformmal sem, szerintem mindegyiknek megvan a maga előnye/hátránya.

Viszont a topik témáját tekintve egyet tudok érteni a felháborodással. Sőt, még azt is mondom hogy a filozófia nagyon jó, nyomja csak az MS az updateket ahogy tudja, nem akarunk még egy XP-s botnet korszakot. Ellenben a minőségellenőrzésre rohadtul oda kéne figyelni mert így sokkal több kárt okoznak mint hasznot a negatív PR-ről nem is beszélve.

(#148) emvy válasza hunluki (#141) üzenetére


emvy
(PH! nagyúr)

> Linux teljesen jó általános felhasználásra

Desktopon? Az peldaul nem zavaro, hogy a mai napig nincs hardveresen gyorsitott videolejatszas bongeszoben (pedig ez azert eleg gyakori use case az atlagfelhasznalok kozott)? Szoval pl. a Youtube drasztikusan gyorsabban eszi a laptop akksijat Linuxon, mint MacOS-en vagy Windowson.

while (!sleep) sheep++;

(#149) hunluki válasza emvy (#148) üzenetére


hunluki
(fanatikus tag)

YT-ra én speckó minitube-ot szoktam ajánlani mert azon nincs reklám, tudnak vele videót letölteni és HW-esen gyorsít.

Természetesen ez nem megoldás viszont fél perc gugli azt mondja hogy tudni fogja a chromium is belátható időn belül.

(#150) emvy válasza hunluki (#149) üzenetére


emvy
(PH! nagyúr)

Aha, a Chromium fejlesztok deklaraltak, hogy annyira instabil a GPU-gyorsitas jelenleg, hogy a jovoben sem tervezik bekapcsolni, persze patchelheted magadnak meg hasznalhatsz mindenfele PPA-t.
Sot --
- epp most blacklistelte a Chrome a nouveau drivert, (), igy mar nem csak videogyorsitas nincs, hanem semmilyen, a renderelomotor sem hasznal GPU-gyorsitast
- Firefox alatt szinten nincs semmi

For those using the Chromium Beta branch PPA, you can download the patched vdpau-va-driver DEB package from here, and install it manually. You only need vdpau-video package (you don't need the -dbgsym package) for your Ubuntu version and architecture. So for example, if you use Ubuntu 18.04 64bit or Linux Mint 19 64bit, grab the vdpau-va-driver_0.7.4-6ubuntu2~ppa1~18.04.1_amd64.deb package, or for Ubuntu 18.10 64bit, download and install vdpau-va-driver_0.7.4-7ubuntu1~ppa1~18.10.1_amd64.deb.

Hat ezt Marika neni siman megcsinalja.

_Semmilyen_ jel nem mutat arra, hogy az elkovetkezo par evben a Linux desktopon a GPU-problemak rendezodnenek, aminek az egyik fo oka egyebkent az, hogy az NVidia nem tamogatja a Waylandet, es nincs rendes OSS driver (es nincs is ra terv).

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.