Hirdetés
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Linux haladóknak
- Hálózatokról alaposan
- Windows 10
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Windows 11
- Linux kezdőknek
- Béta iOS-t használók topikja
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A konzolok, a GTA VI és az új Switch húzzák előre a játékipart
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Sweet Lou 6 #65 üzenetére
Sok esetben már nem valósítható meg értelmesen a konvertálás minden irányba. Saját munkámon belüli példa, a CATIA V4 és V5 közötti váltás, ahol nem csak, hogy a modellek története vész el, de a méretek is, lévén az egyik még a lelke mélyén hüvelykben, a másik meg mindenhol mm-ben számol. Akkora mértékű volt a változás, hogy nem lehetett tartani a kompatibilitást. Sőt, ezen területen a visszafele olvashatóság sem játszik, mert az újabb V5 revíziókkal történő módosítások miatt a régebbiek egyáltalán nem olvassák az újabb fileokat. A konverterek sem adnak vissza mindent. Ahogy a plug-inek, modulok eltérősége esetéen egy modul alá tartozó elemet sem lehet szerkeszteni nélküle.
-
Gregorius
őstag
válasz
deathtania #91 üzenetére
Itt nyílt szabványokról és interoperabilitásról van szó, nem nyílt forrásról. Nem ugyanaz. Az interoperabilitás már egy évtizede buzzword az egész iparágban, nem csak a nyílt forrású szoftverek esetén.
-
deathtania
senior tag
most lehet, hogy hülyeség a felvetésem, kérdésem, de a kormányzati szektorban a nyílt forráskódú cuccokra való átállás nem jelent biztonsági kockázatot? hiszen ha valami ennyire elérhető, akkor tulajdonképp aki fel akar törni egy állami rendszert csak meg kell találnia a linux disztribúcióban a biztonsági rést, aztán már csókolom, meg van oldva a dolog. zárt forráskóduaknál legalább meg kell szenvednie vele, mire talál egy rést, vagy legalábbis a fél oprendszert visszafejteni, vagy valami. mondjátok meg ha baromság, csak ez most felvetődött bennem...
nálunk falun a polg.mesteri hivatalban openoffice-t használnak, de abból is még 2.0 körüli verziószámút. frissítésről nem is hallottak, de ki vannak állandóan akadva, ha összeomlik egy sima határozat megírásakor. most ilyeneknek adjanak linuxot? ha a win kidob egy hibaüzenetet nem tudják mi van:vagy kihúzzák a gépet a konnektorból, vagy resettel újraindítják, vagy telefon a helyi iskola számtechtanárának. szerintem előbb oktatni kellene a közszférában is a számítógépgép használatot, utána átállogatni mindenféle "csudákra".
-
Sanyix
őstag
-
BonFire
veterán
"pedig költhetnék.... arra hogy kivonatozzák őket a román határra, majd szélnek eresszék őket "menjetek vissza indiába" szöveggel... bár annyira elállatiasodtak hogy az őshazájukban is kiutálnák őket."
Ne vicceljél már! Menjenek Pestre! Itt, a román határtól 17 km-re van belőlük elég. Ha ott szélnek eresztik őket, valószínűbb, hogy nem Nagykároly felé veszik az irányt, hanem felénk.
Simán a nagy folyómenti településekre kell őket szállítani, Duna, Tisza, aztán belelőni őket a folyókba. Ennyi.
-
lapa
veterán
nem tudod minden esetben elkerülni az excel köcsög dátumra formázását. nevetséges (talán az egyetlen kínos) hiányosság.
ugyanígy megnyitsz egy csv-t és már kukázta is az összes 10.04-et stb.
az összes csv-t élből kiterjesztés nélkül nyittatom meg vele, akkor legalább át tudod nyomni text-re az oszlopokat. persze azt is csak tartományonként (azaz shift + klikk, nem ctrl + klikk, klikk, klikk).
lehet 2010-be már raktak valami checkboxot erre, de akor is lol.
-
moonman
titán
"azért nem létezhet nyílt implementációja, mert olyan hivatkozások vannak benne, amiket nem lehet nyíltan implementálni, pl. régi wordökkel való kompatibilitás meg társai."
már a régi formátumok is nyíltak. olyan meg szerintem nincs, hogy egy xml nem xml. az egy leírónyelv, azt írsz le benne, ami jólesik. ilyen erővel a html sem html, mert mindenki másra használja, minden böngészőnek vannak belegányolt saját szintaxisai, stb.
-
válasz
#61666560 #82 üzenetére
Megnyitja, feltéve, hogy nincs tele olyan specifikus formázásokkal a dokumentum, amelyek értelmezése nincs implementálva. Gondolom nem mondok újdonságot azzal, hogy még manapság is gondokat okoznak az ilyen doc és xls fájlok megnyitása OO.o-val. Ezt még lehet tetézni azzal, hogy rámentesz a doksira és kapsz egy használhatatlan bitkupacot.
-
törölt tag
nem értem... ha mondjuk az Ms nem támogatja tovább a régi formátumait attól még például egy openoffice vagy valami hasonló simán megnyitja neked és el is tudod menteni egy másik formátumba... vagyis a régi dokumentumaid olvashatóak és felhasználhatóak maradnak.
Én azért vagyok ellene a fizetős Ms dolgoknak.
-
törölt tag
válasz
attila9988 #68 üzenetére
azokra sem...
-
törölt tag
köszi!
bár ezek egy része továbbra is macerás lesz, mondjuk '-val kezdeni egy cellát, ha éppen vágólapról akarok beszúrni valamit, mert akkor ahelyett, hogy simán beszúrnám, kell egy ', aztán F2, aztán beillesztés másként, stb
nem tudom amúgy ezt a html-ben beszúrást milyen körülmények közt használják (ki rendesen), de nekem az esetek 100%-ában hátrány. biztosan jó ez a sok automatizálás, de valahogy nekem eddig inkább csak hátráltató volt. az automatikus lista formázás, amikor megpróbálja kitalálni, hogy milyen bekezdés stílust fogsz használni, csak plusz munkát ad, mert folyamatosan korrigálni kell, amit a gép csinál.#80: ez természetesen így van. bár nagyon sok átfedés van azért. de persze az egyszeri titkárnő sosem fog latex-et használni (legfeljebb ruházkodásban
)
-
Az a kérdés, hogy a nevezett xt mfm-hdd-je működésre bírható-e évtizedekkel később, mert a 4.77 MHz-re írt WP úgy elszáll a mai gyors gépeken division by zero-val, mint a győzelmi lobogó...
#76: mondtam, hogy egy picit idősb mindannyiunknál; én picit több, mint 20 éve kezdtem még XT-kel a PC-zést
-
bambano
titán
höhö, az élet, a világmindenség, Bambanő életkora, meg minden: 42
jobban belegondolva 20 éve texelek...#59: ki hogy gondol rá. én pl. akartam számlákat gyártani, kimutatásokat, stb. nem volt nagy durranás megnézni és alkalmazni egy-két xls, doc meg pdf gyártásra alkalmas jáva könyvtárat, de valahogy a vége mindig az lett, hogy nem működött rendesen. Úgy nem adhatok ki egy 30 tabos xls-t a kezemből, hogy minden tabon előtte végig kell kattogtatni, hogy az excel álljon be automatikusan a megfelelő oszlopszélességre csak azért, mert az erre szolgáló metódust hiába hívod meg, nem végzi el a munkáját. Úgyhogy volt erős próbálkozás a részemről, de végül mindig latex lett a vége, mert az működik.
de mindegy, én nem akartam állítást tenni mások irodai szokására.
-
bambano
titán
fejlettebb országokban van egy olyan mánia, hogy amikor adatot archiválnak, akkor azt *kompletten* archiválják, vagyis magát az adatot, meg a beolvasásához szükséges hardver és szoftver elemeket is biztonsági tartalékolással. tehát ibm xt-t, dos 3.11-et és mondjuk wordperfectet is elcsomagolnak.
-
válasz
Sweet Lou 6 #73 üzenetére
Ne tőlem kérdezd, mit értett a fórumtárs "architektúra" alatt, én idéztem, de ettől függetlenül a veszély, miszerint nem tudod elolvasni a régi dokumentumokat, valós, volt már rá példa éppen az MSO történetében, amikor megszüntették régebbi formátumok támogatását. Ezek olyan formátumok, mint pl. a régi Lotus Smartsuite dokumentumai, amelynek a fejlesztését vmikor az ezredforduló környékén fejezte be az állam.
Namármost, állami szinten nem 5-10 évig őriznek meg dokumentumokat, hanem évtizedekig, tehát ha közben megszűnik a támogatása, akkor szükség esetén nem tudod elolvasni azokat, pl. 25 évvel a dokumentum létrehozása után, sőt, átkonvertálni sem fogod tudni - egyszerűen nem lesz mivel, ha zárt a protokoll. Ezért kellenek a nyílt interfészek, protokollok, leírások, dokumentumformátumok.
-
-
törölt tag
válasz
attila9988 #59 üzenetére
az a hatalmas előnye a latex-nek, hogy azt csinálja, amit te akarsz, pontosan azt, soha sem többet sem kevesebbet. agybajt kapok tőle, amikor egy sima táblázatba szeretnék excelben beírni egy telefonszámot, és nem tudom plusszal vagy 00-val kezdeni, mert kitörli kérdés nélkül, vagy átalakítja valami függvénnyé. nem tudok beírni egy olyat, hoyg 10.04, mert átírja október 4-re. folyton duplakattintgatni kell, hogy a cella tartalmát tudjam módosítani karakterenként, ne az egészet felülírja. meg olyanokról nem is beszélve, hogy miért alapértelmezett, hogy html-ként szúr be szöveget, és külön trükközni kell billentyűkombóval, hogy sima szövegként tegye, de ez a kombináció nem mindenhol megy. stb stb.
igen, ezeket biztosan mind át lehet állítani, egyesével, órákat tökölve, hogy a következő ember megint szétállítgassa, aki leül a gép elé. ehhez képest a latex az "what you write is what you get". -
Sanyix
őstag
válasz
attila9988 #68 üzenetére
pedig költhetnék.... arra hogy kivonatozzák őket a román határra, majd szélnek eresszék őket "menjetek vissza indiába" szöveggel... bár annyira elállatiasodtak hogy az őshazájukban is kiutálnák őket
-
Sanyix
őstag
Hogyne lenne? Nézd már az ie-t!
Csináltak maguknak egy "szabványt", és évekig azon szüttyögtek az alternatív böngészők, hogy végre az ie-re írt szabványtalan kódok jól jelenjenek meg.
Bizony ez erősen visszatartotta az ie leváltását az embereknél, kibekkelt jópár évet nulla fejlesztéssel azzal hogy előre gondolkodott.Az ms-nek mindig az a célja, hogy az ő szoftvereik rendesen jelenítsenek meg mindent, mások viszont rosszul az övékét(rossz dokumentációval vagy egyáltalán nem is dokumentálják, vagy máshogy csinálják mint ahogy dokumentálják), hogy ezzel gátolják azt aki le akarja váltani az m$ szoftvereket.
Sikerül is, a régi doc meg xls semmivel sem kompatibilitása miatt nem tudnak leszakadni a cégek sem az ofiszról (arról nem is beszélve hogy ofisz verziók közt is sokszor inkompatibilisek voltak ezek a pre-xml formátumok). -
törölt tag
Végre egy jó hír! Ideje lenne már kivágni a francba ezeket a fizetős "termékeket" jó lesz nekünk az nyílt forráskódú is... szegény ország ne akarjon már ofisz2010-et venni drága pénzeken az én adómból...
sh4d0w
"Ha nem tudod megnyitni a régi dokumentumodat, hogyan fogod átkonvertálni?"Miért ne tudnád megnyitni?
-
-
floatr
veterán
A jelenlegi helyzet sem észérvek alapján állt elő, és nem érdekmentesen költöttek állati sok pénzt meghatározott körű közbe szerzésre az évek során. Ezt kár is felhozni a mostani trendek ellenében.
Egyoldalú, egycéges, és senkit nem vet szét az őrültnagy szabadság a formátummal kapcsolatban. Nyilván nem lesz olyan, aki kenésmentesen el tudja dönteni, hogy milyen szükségleteket kell kielégíteni, így be kell érni azzal, hogy únión belül marad az informatikai költés.
-
hadm
csendes tag
#51: azért, mert ha holnaptól az ms nem hajlandó támogatni mondjuk a régebbi wordos formátumot, akkor mi az esélyed rá, hogy egy újabb architektúrán megoldd a régi wordos cuccaid kezelését? Ha publikus a forrás, akkor végszükség esetére mindig megmarad az a lehetőség, hogy megírod magad a szükséges programot.
Minden gond nélkül át tudod vinni mert átkonvertálhatók a régi formátumok az újra. Ráadásul ha megvan a forrás se biztos, hogy belátható időn belül és elfogadható költségekkel megoldot az átvitelt. Ezért fontos a szabványos megoldás, de ha jól gondolom ebben egyet értünk. És abban is egyet értünk, hogy a "lóra kellene már felülni végre".
-
-
válasz
attila9988 #59 üzenetére
Ez mexokás kérdése: gyanítom, hogy bambano picit idősebb mindegyikünknél, és még akkor szokott rá a LaTeX-re, amikor a Word még a kanyarban sem volt és ékezethelyesen sem tudott magyarul... ami a LaTeX-nek már akkor is ment.
-
attila9988
őstag
A gnumeric, és az abiword tényleg jók, de pl a latex -re mindig úgy gondoltam, mint kiadványszerkesztő eszközre, nem pedig mint általános irodai szintű dokumentumszerkesztési munkálatok alapeszközére. Én mondjuk kiadványozósdihoz is inkább scribus -t, és inkscape -et szoktam előszedni.
Mindemellett az ooo egyik nagy előnye, hogy ez "iroda csomag". Ergo mindenre van egy valamilyen szintű megoldása. Ezt könnyebben befogadják az emberek így, valamint az sem elhanyagolható tény, hogy remek windows -os támogatása is van... A tetű jávakódokat pedig a libreoffice -osok majd kiírtják belőle.. legalábbis ilyesmiket lehet olvasni róla.
-
bambano
titán
mert olyan adattípus(oka)t használ, ami nincs az xml-ben, pl. bitvektor.
#49: azért nem létezhet nyílt implementációja, mert olyan hivatkozások vannak benne, amiket nem lehet nyíltan implementálni, pl. régi wordökkel való kompatibilitás meg társai.
A Szabad Szoftver Intézetnek volt erről egy hosszabb elemzése, lásd ott.
#51: azért, mert ha holnaptól az ms nem hajlandó támogatni mondjuk a régebbi wordos formátumot, akkor mi az esélyed rá, hogy egy újabb architektúrán megoldd a régi wordos cuccaid kezelését? Ha publikus a forrás, akkor végszükség esetére mindig megmarad az a lehetőség, hogy megírod magad a szükséges programot.
Mondjuk ehhez egyszerűbb lenne az interfészeket pontosan definiálni, nekem ez a vesszőparipám, nem a szabad szoftver. Az ms mostani támogatottsága a ló egyik oldala, ha a szabad szoftvert kezdik el ilyen szinten nyomni, akkor az a ló másik oldala. A lóra kellene már felülni végre, ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy teremtsen a kormány tiszta, egyenlő, átlátható feltételeket és mindenki induljon olyan cumóval, amivel akar (úgyis a szabad cuccok nyernének, de ez most egy másik téma
). Ms vendorlocikből ooo vendorlockinbe átmenni ugyanaz a tévedés.
#55: ha office cucc esik be, akkor abiwordot, gnumericet. ppt miatt voltam kénytelen felrakni 3.2.1-es ooo-t, hát mit mondjak... Hogy egy debian csomagban miért olyan program van, ami redhatos csomagnak tűnik... meg fel lehet rakni úgy a magyar debianizált ooo-t, hogy elszáll, mint ólajtó... ha összeomló rendszerre van szükségem, rakok fel ms officet
tőlem kifelé menő cuccok meg szigorúan latexből generált pdf-ben,. Naaaagyon sok előnye van.
#57: miért, mire nem jó a tex? doksit írni sokkal jobb, mint bármelyik office (openoffice included), prezentációt írni jobb, a számolótábla dolgot kell mással megoldani, de arra meg jó a gnumeric. Eleve ott indul a dolog, hogy amikor beírom, hogy gnumeric, nem indul el a fél világból összegereblyézett jáva kód, hanem csak az, amire utasítottam...
-
Sanya
nagyúr
igen, ha normálisabban vásárolnánk be, akkor maradhatna ms termék, lehetne free termék a magyar közigazgatásban egymás mellett, akinek komolyabb kell, annak komolyabbat rendelnek, akinek elég a szövegpötyögő, annak jó az openofisz.
és már is többet spóroltunk, mintha átállunk teljesen free-re
valahogy érzem itt is a párhuzamot a sötétzöldeknek nevezett környezetvédőkkel
-
hadm
csendes tag
És mire mész a forással? Ezek a programok nem Hello Világ szintű egysoros művek. Tehát a továbbvitelük a fejlesztő cég eltünése esetén, vagy a javításuk nem egyszerű, sőt azt mondanám (tapasztalatból), hogy lehetetlen felé közelít. Tehát attól még nem lesz biztosított egy formátum jövője, hogy a kezelő programok nyílt forrásúak. Az a szabványtól lesz biztosított. Biztonság jobb? Vicc! Amennyire valószínű, hogy egy jószándékú civil programozó talál hibát benne, legalább annyira valószínű, hogy egy rossz szándékú. Tehát akkor mitől fontos a nyílt forrás? Ráadásul a kormányzatok a MS programok forrását is megtekinthetik!
-
lapa
veterán
megvan a forrás, ugye. pöttöm különbség.
#44: nem akartam flémgyanúsat, de valami ilyesmi járt a fejemben mikor azt mondtam tökéletes kompatibilitás nincs.
de ha nem a birodalmat nézem, hanem a helyzetet csak úgy akkor is azt mondom semmilyen szabvány nem fed le 100,00%-ot. mindig maradnak olyan helyzetek, amiknél a programozónak kell döntenie a megjelenítés mikéntjéről. szerintem.
-
hadm
csendes tag
Azt nem értem, hogy miért gondolja bárki is azt, hogy egy nyílt forrású, ingyenes program bármivel is jobban biztosítja az átjárhatóságot, és bármivel is biztonságosabb mint egy zárt? Miért gondolja azt bárki is, hogy a zárt, fizetős programok az ördögtől valóak, míg a nyíltak és ingyenesek terézanya kezéből kerülnek ki? Nézzétek meg ki támogatja az OpenOffice, vagy a különböző linux disztribúciók fejlesztését? Tőkeerős nagy multi cégek állnak azok mögött is.
-
törölt tag
a Compatibility Pack teljesen ingyenes, ugyanúgy az ODF Translator is. Office 2007-től fölfelé pedig beépítve tartalmaz mindent, ami kell
Sajnos a Mac-es Office sem kezeli az ODF-et, még a 2011-es sem.
Erre tudsz valami kézenfekvő megoldást? Bosszantó csak ezért a böszme és a Mac-en meglehetősen instabil OpenOffice-t is a gépen tartani.
-
bambano
titán
Mindig előkerül, hogy lehet-e egy open/closed/akarmi/*/ xml formátum bármi is, ha összességében nem xml?
Ami nem xml, az nem lehet nyílt xml sem. Részletkérdésként felmerülhet még, hogy lehet-e nyílt szabvány, aminek de jure nem létezhet nyílt implementációja?
Az openxml, azonkívül hogy az ms lobbiérdekeinek fényes bizonyítéka, gyakorlatilag semmi más.
ui. az utóbbi napokban rákényszerültem az ooo használatára... hogyismondjam, kicsit elhamarkodottnak tűnik a bevezetését erőltetni...
-
akaido
addikt
válasz
#16820480 #32 üzenetére
'95-96-97-ben egy 486-os gépre telepített Novell szerver irányításával DOS, és win 3.11 munkaállomásokkal 5 1/4 boot floppikkal BNC dugós hálózattal toltuk az "igét" a tanítványoknak. A hihetetlen komoly Superfrog, Mario, Dyna, Baby, Forma1, Volfied és egyéb DOS játékok voltak a menők. Régi szép idők...
Amikor a bootolásnál a floppik érintkező rézlapocskáit kellett smirglizni, hogy beinduljon egyáltalán a folyamat....
-
törölt tag
Ms megoldásai mennyire platformfüggetlenek?
-
Inv1sus
addikt
válasz
WonderCSabo #34 üzenetére
Hol sértegettem? Én inkább célozgatásnak nevezném.
-
lapa
veterán
szerintem nem csak a pénz miatt nyomják. az eu-nak fontos az usától való függetlenség is. és ebbe beletartozik az usa cégek megoldásaitól való függetlenség.
meg szerintem tökéletes kompatibilitás nincs, ami nagyjából a "hoztam is ajándékot meg nem is" kategória.
itt a lényeges és nehezen megkerülhető app szerintem az excel. imádom, de mit nem adnék, ha anno egy akármilyen ingyen leszármazotthoz szoktam volna hozzá. ezzel csak arra utalnék, hogy nem csak a fájlok nyíltsága a lényeg, hanem a fájlok előállításának folyamata is része a végeredménynek.
egyébként az excelt megvenném nekik az adómból kilóra, a többit meg pucolják ki minél előbb. az igények 99%-ára (kivéve az állami hivatalokban igen elterjedt "rugalmas" "csoport" "munkát") van vállalható nyílt megoldás.
különbenis ltsp-t mindenhová.
-
VS461
tag
Lehet, hülye kérdés, de ingyenes cégeknek is? Mert az oké, hogy nekem személy szerint az... Az itteni rendszergazda mondta kérdésemre, hogy valami licenszgondja van. Szerintem inkább az lehet, hogy ő is tudja, mi kéne, de nem telepítheti, mert megkúrelik fentről olyanok, akik nem értenek hozzá. Van itt Win2k meg IE6 is; oké, hogy a belső hálón elmegy, de olyan gépen, ami a neten lóg, és sok-sok, ilyen-olyan szakértelmű ember használja...
-
Dr.F.E.R.I.
addikt
"...pusztán a nyílt dokumentumformátum (ODF) kötelező alkalmazásával több mint 100 milliárd forint takarítható meg a következő 4 év alatt a közigazgatásban..."
Nekem ebből egyértelműen lejön, hogy az Office használat leépítése a cél, hogy megszabaduljanak a licence-költségektől. Ez nem találgatás tárgya
-
moonman
titán
válasz
Sweet Lou 6 #23 üzenetére
"mondjuk más időszak, én az ezredforduló előtt kezdtem kicsivel a padot koptatni..."
más bizony. én meg nem kicsivel. -
Sweet Lou 6
addikt
szép... eddig linuxot iskolában csak szervereken láttam, mondjuk más időszak, én az ezredforduló előtt kezdtem kicsivel a padot koptatni...
amúgy ez az iskolai szoftverkörnyezet külön téma, voltam olyan helyen is, ahol az összes gépen warez edition xy win xp és office volt...
-
moonman
titán
válasz
Sweet Lou 6 #20 üzenetére
igaz, én nem tegnap jártam iskolába, de nálunk konkrétan Debian szerver volt, Debian munkaállomásokkal és csak két teremben volt valami 20 Windows, akkor még pont az NT ment csodaszámba. harmadiktól ötödikig rendszergazda is voltam.
#21: elég szar duma. belédrúgok, mielőtt neked jutna eszedbe, mi?
-
Inv1sus
addikt
válasz
Sweet Lou 6 #20 üzenetére
Nem akartam hagyni, hogy ő kezdje.
-
Sweet Lou 6
addikt
Nemcsak Gödöllőn, tapasztalatom szerint (3 ált. iskola és 3 gimnázium/szakközép) az informatika oktatás MS szoftverekre épül, de ez logikus, hiszen otthon is azt használja a diákok 90%-a. (Persze lehet választani OpenOffice+suse kombót is, csak nem ajánlott, ha jó érettségi jegyet akarsz.) Amúgy olyan szempontból jó az Office az oktatásban, hogy fejletteb szoftver, mint az OpenOffice (nálunk 2007 van), de így meg nem kell meglepődni a magas warez adatokon. Kellene valami támogatás (mint egyetemeken MSDN), persze pénz nincs. Mert megvenni tuti nemfogják, ha még a kaján is spórolniuk kell...
Inv1sus: muszáj személyeskedni ???
-
Inv1sus
addikt
Én ezt a moonmant dobálnám meg egyszer tojással...
-
akaido
addikt
Mint közszférai IT dolgozó mondom, hogy minden évben leadom a főnöknek írásban, hogy pl. az XY pályázaton nyert PC-ken nincs jogtiszta (legalább OEM licenc) MS op. rendszer, pedig előtelepítve azzal kaptuk úgy hogy, se hologramos matrica, se licenc szám, se szerződés...ugyanis amit mi ált. iskolaként kapunk az frissítési licenc, tehát jogtiszta alapnak lennie kellene az összes gépen ha Tisztaszoftveres szoftot használunk. Erre a főnök mit mond: "Attila légyszi ne írd le minden évben, hogy ez így nem kóser, mert ha ellenőrzést kapunk akkor kiderül plusz bünti és még...bla...bla..."Végül is az övé, azaz a dirié a felelősség...
2010 tavaszán rendeztünk itt Gödöllőn városi számtech versenyt UHU Linux érettségi verzión futtatott alkalmazásokkal. Volt olyan suli amelyik el sem jött, azzal, hogy Linux brrrr...Magyarán ennyire ráálltak itt Gödöllőn a sulik az MS szoftverekre, azaz kávé szindróma nőtt, azaz függő helyzetbe kerültünk...
-
moonman
titán
nyilván nem is ezekről a helyekről van szó, de ahol pl. Exchange levelezés van vagy komolyabb számolótáblákat készítenek, netán komoly grafikákkal telerakott diavetítéseket, esetleg szükség van rugalmas csoportmunkára, ott szerintem kitermeli az árát az MS Office is.
én csak azt mondom, hogy ezt a kérdéskört komolyan, szakmai szempontok szerint kell megvizsgálni és nem hasraütésre, valamelyik okos bemondására felrúgni az egészet, mert megeshet, hogy utána egyszercsak nézünk, mint a moziban, hogy ja... ez régen ment. "ésszel, apám, ésszel."
-
moonman
titán
"A mi gépeinken lévő Office asszem, nem kezeli az odf stb. doksikat. docx, pptx, xlsx-et meg azért nem, mert állambácsi nem vette meg a peccset."
a Compatibility Pack teljesen ingyenes, ugyanúgy az ODF Translator is. Office 2007-től fölfelé pedig beépítve tartalmaz mindent, ami kell. -
proci985
MODERÁTOR
apropó, open office cégeknek is ingyenes?
más: openoffice otthonra szép meg jó, de azért van pár eléggé csúnya limitációja (sebesség főleg, ami többszáz elemű képekből álló PPknél nagyon csúnya tud lenni az én gépemen is).
-
Sanya
nagyúr
Egyik rokonom polgármesteri hivatalban dolgozik, és évente ír kb 3000 határozatot. mindezt MS wordben teszi, és nem használja ki azokat a funkciókat, amelyekkel több az MS office a kankurenciától. Neki drága a word, és mai napig nem értem, hogy miért kellett neki MS word-öt venni anno, mikor bőven elég lett volna kb az egész polgármestei hivatalnak openoffice. ( kivétel attól az egy-két alkalmazástól, vagy speciális program/macro-tól, amelyhez kell)
-
VS461
tag
Sziasztok!
Én (is) azt hiszem, inkább a Microsoft-féle szerződések fájhatnak, főleg pénzügyileg (meg korrupció az, amiből minket kihagynak
). Ebben van is valami, gondolom, nem semmi pénzt lehetne megspórolni, ha a közszféra átállna, mondjuk, OpenOffice-ra. De gondolom, az sem annyi, hogy innentől ingyé' van az operációs rendszer meg az ilyenolyan-Office stb, a támogatásért ekkor is fizetni kellene a fejlesztőnek, nem? Ettől kezdve meg közbe-szerzésnek hívják a dolgot, és ebből majd másnak (esetleg ugyanazoknak) esnek le pofátlanul nagy-nagy lóvék.
Maga a kezdeményezés amúgy szépen hangzik, ha csak a kompatibilitási problémákra gondolok. A mi gépeinken lévő Office asszem, nem kezeli az odf stb. doksikat. docx, pptx, xlsx-et meg azért nem, mert állambácsi nem vette meg a peccset. Sztem még nem is hallottak róla az infós főfőfőosztályon
De azért remélem, nem "csak úgy", huszáros magyar módra mondják fel a MS-szerződéseket, hogy még az is pénzbe kerüljön, esetleg még többe...
-
moonman
titán
válasz
Gregorius #10 üzenetére
és megintcsak oda lyukadtunk ki, hogy az ilyen döntések nem észérvekből, hanem érzelemből, indulatból és befolyásoltságból keletkeznek.
mondom megintcsak: ha azzal jönnek, hogy nem bírjuk a licencköltségeket, egyetlen szót nem szólnék. de azzal, hogy bepróbálkoznak ezzel a nyílt szabvány dologgal, csak egyértelműsítik, hogy itt egész másról van szó.
persze tudjuk, az Open XML csak azért ISO, mert az MS lefizetett és legyilkolt mindenkit, aki ellenállt. az IBM és a Sun viszont semmi hasonlót nem csinált az ODF-fel kapcsolatban. ők nem olyanok.
-
hadm
csendes tag
Egyetértek. Szerintem egyáltalán nem kellene sehol figyelembe venni, hogy nyílt-e a forrás, vagy nem, céghez kötődik-e a nyílt szabvány vagy nem. Ha nyílt a szabvány, akkor bárki fejleszthet rá és ezzel meg van oldva a továbbvihetőség és az adott termékektől való függetlenség.
-
moonman
titán
ja, kicsit képzavaros ez a dolog. ha csak a nyílt forrású formátum lenne a cél, az simán megvalósítható MS Office-szal is, mert az Open XML is nyílt, ráadásul kezeli az ODF-et is. ami viszont sajnos technológiailag nagyon le van maradva, nem beszélve az OpenOffice-ról.
szóval inkább mondják azt, hogy drága az MS Office licenc, de ez a nyílt formátum duma, pont nem passzol.
#7: gondolom azért, mert hiába nyílt és ingyenes, szarnak rá tisztességesen implementálni bármelyik "open" offiszba. ehhez képest az MS Office még default formátumként is felajánlja a konkurrenciát. ennyit a zártságról meg a céghez kötöttségről. képmutatás rulez...
-
Sanya
nagyúr
azt hiszem Steve Ballmer megint Magyarországra látogat nemsokára
-
-
hadm
csendes tag
Annyi megjegyzést fűznék hozzá, hogy a OpenXML is nyílt és szabványos formátum. Tehát az, hogy nyílt szabványokra kell építeni nem zárja ki a Microsoft Office használatát. Csak erről a nyílt rendszerekben utazó cégeknek szokásuk elfeletkezni.
-
"...megköveteli az e-közigazgatási rendszerek és alrendszerek technológiai semlegességét..."
E hír legfontosabb félmondata - remélem, az államnak is az lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
it Az ODFA Magyarország üdvözli az Európai Unió eGovernment akciótervét, amely a nyílt szabványok alkalmazását határozott politikai prioritásként jelöli meg és alkalmazásukra egyértelmű akciótervet és határidőket fogalmaz meg.
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- iPhone 16e - ellenvetésem lenne
- OLED monitor topic
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- ASUS notebook topic
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Bemutatta a Pixel 9a-t a Google, ennyibe kerül itthon
- Milyen légkondit a lakásba?
- Akciófigyelő: Csak a frissítés a kérdés a Banggood jó áron kínált táblagépénél
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- 1TB Samsung 990 Pro M.2 NVMe SSD meghajtó (MZ-V9P1T0BW) eladó (bontatlan, szűz új)
- LENOVO THINKPAD E14 G6 - Intel Core Ultra 5 125U 512 GB, 16GB, 14" kijelzővel 1 hónapos
- Apple iPhone 12 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Újszerű Asus TUF Gaming FX707VI - 17.3" 2.5K 240Hz - i7-13620H - 32GB - 1TB - RTX 4070 - 3 év gari
- Eladó 2 db új Seagate Skyhowk 6 Tb-os HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RX 7900 XTX 24GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 34GN850P-B - 34" Ívelt Nano IPS - 3440x1440 - 160Hz 1ms - G-Sync - FreeSync - HDR 400
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest