Hirdetés

2018. október 21., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Fecogame


Fecogame
(PH! addikt)

Topiknyitó hsz

[ Szerkesztve ]

16dBi / 38cm WiFi antennák raktárról ---> https://goo.gl/D29Wz

(#2) Krugszvele


Krugszvele
(fanatikus tag)

Értsd meg, nekem nincs arra pénzem, hogy az olcsót vegyem!

(#3) Krugszvele


Krugszvele
(fanatikus tag)

Az ilyen, hogy energiatakarékosat venni néha nagyon furcsa eredményt ad!
Egy biztos. Azért lecserélni a régit, hogy kevesebbet fogyasszon, abszolút nem éri meg. Amikor épp tönkrement akkor kell megnézni, hogy az újnak milyen fogyasztása van.
Mondok is egy példát.
Hűtők, azonos méret.
Első: éves fogyasztása: 200 kWh és kerül 50 000 Ft-ba
Második: éves fogyasztása: 120 KWh és kerül 85 000 Ft-ba.

Máris lehet mondani, hogy 66% spórolás!!!
Éves szinten az mennyi is? 80 x 38 = 3000 forint!

Tehát a 85 000 - 50 000 = 35 000 / 3000 = 11,5 évtől olcsóbb az üzemeltetése.
Ebbe még nincsen beleszámolva a különbözet elmaradt hasznossága!

Szóval jól át kell gondolni ezt az energiatakarékos dolgot :)
Azért számoljatok utána ti is :) Az energiakalkultárokban találni 15, 25 éves hűtőket, amik még havonta fogyasztottak 100 kWh-t :)

(#4) alcsa


alcsa
(senior tag)

sub

(#5) ncc1701 válasza Krugszvele (#3) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

+1.

Az ilyen ablak lecserélése, külső hőszigetelés simán megéri, csak 10+ évre kell tervezni. Napkollektor sosem érte meg. Napelem már megérheti szintén hasonló, 10+ évre vetítve, de hozzáteszem, h 5-6 évente feleződik a rendszer ára, én kivárok még 3-4 évet ezzel. Az például, h felteszel egy kicsit gazdaságosabb kazánt (kémény bélelést is cseréltetnek már), abszolút nem éri meg, elöbb a fentieket kell végigvinni.

Amúgy a legjobban azon spórolsz, amit meg sem veszel, és veszel belőle plö magyar állampapírt.

[ Szerkesztve ]

A hwsw fórumon leslie voltam. :)

(#6) Krugszvele válasza ncc1701 (#5) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Kockázattűrési hajlandóságtól és hozamelvárástól függ, hogy hajlandó vagy-e magyar államkötvényt venni.
Annál még azt is többre tartom, ha valaki élményekre költi azt a pénzt, utazzon, legyen egy hobbija, amit szeret.

Számomra az államkötvény a befektetési tudatlanság indikátora. Ha sokat tart belőle valaki = nem ért a pénzhez.

Ez nem sértés, vagy baj, egyszerűen lehet, hogy nem is érdekli. De akkor ne siránkozzon, hogy nincs hozam. A pénze biztonságban volt, legyen elég ennyi.

(#7) lezso6 válasza Krugszvele (#2) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)

"Értsd meg, nekem nincs arra pénzem, hogy az olcsót vegyem!"

Ez nagyon így van. :K

Primitív kérdésre nincs helyes válasz. – A hsz nyomokban iróniát tartalmazhat! – Boldogok a lelki szegények, mert övék a facebook üzenőfala.

(#8) erer1000


erer1000
(senior tag)
LOGOUT blog

energia takarékos PC építése 125W CPU helyett 95W-os E CPU, és LPDDR ramok, green HDD-vel, és passzív VGA-val hogy a ventillátor se fogyasszon ;] ;]

amúgy 550Ti, FX 8350-el ha agresszív energia takarékosságot nyomok be, órajel és vesz levétellel, akkor a teljes gép 50-60Wal is kevesebbet tud enni, de YT+ 2 monitoros netezésre príma úfy is

[ Szerkesztve ]

Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

(#9) Fred23


Fred23
(PH! kedvence)

Apróságokban számomra érdemes figyelni, a sok kicsiből meg végül lehet valami jelentős. Például EZ most egész jó vétel. 1055 lumen, 12W teljesítmény.

(#10) Lauda


Lauda
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Mondjuk a led izzó kb az a termék, hogy megveszed jó drágán, hogy majd a villanyon visszaspórold az árát, ami nem biztos, hogy sikerül. Csak ott van értelme gyakorlatilag, ahol egész nap égeted a villanyt, egyébként kidobott pénz.

Mosógép és hűtő szintén. A++ - ig éri meg, felette kidobott pénz.

[ Szerkesztve ]

Dubito ergo cogito, Kételkedem tehát gondolkodom (René Descartes).............az emberek el akarják hinni az olcsó és színes, szagos, cukormázas, ragacsos hazugságokat (Puzsér Róbert)..... Rengeteg a hülye ember manapság (Lauda)

(#11) d@vee válasza Lauda (#10) üzenetére


d@vee
(fanatikus tag)

A led csere nem feltétlen éri meg. Tényleg akkor van értelme, ha amúgy is cserélni kell az égőt, mert elromlott. Mellettük szól a kevesebb áramfelvételt félretéve a garancia. Ami sima égőknél, amit itt veszek a sarki kisboltban egyszerűen nincs.
Most cseréltem a csillárt egy egyszerűbb mennyezeti lámpára. Mit ne mondjak, olcsóbb volt maga a lámpa, mint a két Philips led égő bele.
Ráadásul nem égetem gyakran a fő fényforrást, mert az asztalim kiváltja legtöbb esetben. De igazából a terv is ez volt, amikor beraktam a kosárba a mennyezeti mellett.
Az asztali lámpába is led-et tettem, szintén nem mondhatni filléres kiadásnak, ha az ember nem az olcsó variánst rakja bele.

[ Szerkesztve ]

"Kétségtelen, hogy kemény vagy. Amikor leérsz a terembe, megdöglenek a kismacskák és vér folyik a falból akkor is, ha lány vagy. Az edzést pedig nem neked kell bírni, hanem a gépeknek"

(#12) Krugszvele válasza erer1000 (#8) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

i5 4460 proc
4 gb ddr3
1 ssd
1 2,5 hdd
300W bronz táp [be quiet]

és konnektorból 40W-ot vesz fel nyugalmi állapotban. Terhelgetve felmegy 65-70-re is. Még a 300-as táp is túlzás :)

(#13) solfilo válasza d@vee (#11) üzenetére


solfilo
(PH! kedvence)

Szerintem megéri a LED-es égő.
Nem csak a fogyasztása az előnye, hanem hogy tovább bírja, meg nem árt neki a le-fel kapcsolgatás.

Hagyományos égőt kb évente lehet cserélni (legalább is így tapasztaltam), s nem filléres tételek már ezek sem, 2-3 db árából már veszel egy sajátmárkás LED-eset, ami 20000 órát is megy elvileg.
A sima takarékos égők meg nem olcsóbbak már, mint a LED-esek, felkapcsoláskor eleinte a színe és fényereje sem jó, szóval ilyet többet nem is veszek.

solfilo

(#14) pentiumboi


pentiumboi
(újonc)

Megfordítva a kérdést, mi az amire valóban szükséged van, és meg kell venned.

Nagyon jó a témában a kiszámoló blog. Részletekbe menően elemzi, hogy mivel jár jól vagy épp rosszul az ember. A youtubeon az előadás sorozata is fent van.

Hosszútávon akkor jársz jól, ha el se költöd a pénzed. Régi tv sokat fogyaszt, új tv kevesebbet fogyaszt, ha nincs tévéd az meg semmit se fogyaszt. Pénzt költeni azért, hogy spórolj kicsit olyan, mint háborúzni a békéért.

Nulladik lépés: Legyél tisztában mindennel. Bevételek/Kiadások követése. Ameddig nem vagy tisztában fillérre pontosan azzal, hogy mi-hova megy el, nem tudsz faragni rajta.

Szerintem mindent érdemes szépen a matematika nyelvére fordítani. Nagyon egyszerűen, egy táblázatba összefoglalhatod, hogy mi mennyibe kerül, mennyit tudsz általa megtakarítani, mikorra hozza be a beszerzési árát, mennyit fog az élettartama alatt spórolni az előtte lévő eszközhöz képest stb. A számok nem hazudnak, sőt, néha kegyetlenül őszinték.

Legyél tudatos, és józan. Biztos, hogy kell az új tévé? Biztos, hogy a kamrában lévő 100 wattos izzót (amit havonta egyszer kapcsolsz fel 2 percre) cserélni kell? Biztos, hogy megéri az akciós mosóporért 1 órát utazni a város másik végére, csak azért, hogy spórolj 400 forintot?

Volt olyan kollégám, aki minden hétvégén képes volt busszal elmenni a város szélén lévő multiba, és ott vásárolni, csak azért mert 4-500 forintot megspórolt. Amikor felvetettem neki, hogy van egy csomagom, meg pár csekkem, nem-e vinnél le a postára, adok neki 200 forintot cseribe, megsértődött, hogy mibe nézem az Ő idejét. Mondtam neki, hogy amire kértelek, az fél óra alatt megvan, ellenben Te minden hétvégén 2 órát buszozol és cseszel el az életedből, csak azért, hogy 4-500 forintot megspórolj, tehát ha jól értelmezem, az óradíjad 250 forint, ennek majd a dupláját ajánlottam. Nem fogta fel.

Egyébként, sokak számára ez újdonság, hogy nem csak a kiadást lehet csökkenteni, hanem a bevételeket növelni. Megy a fillérb@szás, hogy 40 wattos izzó helyett csak 5w, ami évente 500 forinttal csökkenti az elektromos számlát, de az ember meg beragad egy cégnél, egy pozícióba, ahol 5 éve nem emeltek fizetést, közben az árak meg elszálltak. Két céggel odébb meg kereshetnél 15 ezerrel többet havonta. Persze nem azt mondom, hogy ne vegyen az ember energiatakarékos eszközöket, de hiába zárod be az ablakot, ha az ajtó meg nyitva.

(#15) dabadab


dabadab
(Jómunkásember)

"Hosszú távon sokkal jobban megéri (anyagilag is) megvenni a minőségi termékeket, mint a kevésbé minőségieket."

AKA Captain Samuel Vimes 'Boots' theory of socioeconomic unfairness

DRM is theft

(#16) Krugszvele válasza pentiumboi (#14) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Utópia :)
Az emberek 90 százalékának semmi motivációja erre, mert dolgozni kell vele.

Én csináltam egy mobilbarát weboldalt, ahol volt két mező:
- összeg
- mire
És minden költést a mobilon azonnal rögzítettem!

Eleve azzal, hogy írtam csökkent legalább 15%-ot a kiadásom. Mikor eszembe jutott, hogy ezt majd fel kell írni, volt olyan, amit meg sem vettem!

A kedvencem a gyári munkás, aki dohányzik, reggel - este 1-1 energiaital, meg hazafelé még bedob egy sőrt...
Munkanaponként körülbelül 800 forint megy el csak erre. Havi 16 000 forint.
Ha 150-et keres, ez máris 10% megtakarítás.

Este meg ül három órát a tévé előtt.
Ha abból csak 45 percet önképzésre fordítana, akkor egy év múlva már nem 150-et, hanem 160-180-200-at kereshetne...

Tíz év múlva nyugdíjba mehetne... és ülhetne három helyett 12 órát a tévé előtt :D Hát, ez a számítás zsákutca lesz, elölről kell kezdenem :))

(#17) nemlehet válasza Krugszvele (#16) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Ez amúgy az emberek döntő többségének jó tanács, hogy ha spórolni akar akkor a nasit és az önkényeztetést (most nem az 5 combú barátnőre gondolok :D ) kell visszafogni.
Mint írtad, cigin rengeteget lehet fogni, pl ha átáll az ember a tekerésre a dobozos helyett akkor élből kevesebbet szív, mert meg kell csinálni, de olcsóbb is lesz. Tudom a tekerést egy csomóan a csoró punkokkal azonosítják, de nekem pl anyám 60 fölött váltott mert így kijön kb 5-6 ezer forintból, míg előtte simán elfüstölt 20 ezret is. (a kevesebb+olcsóbb miatt ekkora a különbség). Ül otthon, nézi a sorozatait és közben megcsinál előre 1-2 dobozzal szóval még csak nem is "ciki" mások előtt.

De a péksütizés, kávévásárlás is ilyen. Folyik ki vele a pénz, közben még jó egészségtelen is. Bár tény, hogy kényelmes, csak akkor tessik befogni a pampogót, hogy nincs pénz.

Amúgy én is azt számoltam, hogy csak a fogyasztáscsökkentés miatt leváltani az elektromos cuccokat nem éri meg. Kivétel ez alól a tényleg régi hűtő, mert ott megdöbbentő a különbség.
https://michaelbluejay.com/electricity/refrigerators.html
Jó ez amcsi árakkal van számolva, meg talán 70-es évekből itthon már nincs hűtő, de az arányok itthon is állnak.

A többit úgy érdemes cserélni ahogy kihullik az ember alól.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#18) Fred23 válasza solfilo (#13) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Szerintem is, meg aztán ha az ember már elkezdte a ledezést, nehéz lenne leszokni róla. Kerékpáros lámpák esetén például nincs is más választás a LED-en kívül szerintem. Ilyesmiket meg akciósan ki lehet fogni 6-800Ft-ért, ennek éppen nem dobtam ki a dobozát:

qqcqqc: Mi hagyományos izzókról váltottunk ledesre, miután az energiatakarékost kipróbáltuk, és pár nap alatt megdöglött. :D

[ Szerkesztve ]

(#19) qqcqqc


qqcqqc
(őstag)

Végig olvastam és pár észrevétel:

LED izzó: Kb. 10 éve már energiatakarékos égők vannak a piacon. Ezek idő előtti lecserélése nem biztos, hogy megéri. Maximum ha kiég és cserélni kell.

Napi kiadások (kaja, pia, drog (cigi, kv, alkohol, cukros lé) ): Bevásárló lista. 10-15 százalékkal csökkenti a bolti kiadást, ha úgy mész el, hogy tudod, hogy mit kell vásárolni. Ja és ellenállni az impulzus vásárlásnak.

Tartós gépek (mosó, hűtő, mosogató, stb): Azért nem cserélem le,mert kijött egy drágább, ami kevesebbet fogyaszt. Mit csinálsz a működőképes régivel (töredék áron eladod?), amit megéri megjavítani, megjavíttatni azt nem cserélem. egy 6-8 éves mosógép generálja egy új árának a fele és 3-5 évig még megy.

(#20) pentiumboi válasza Krugszvele (#16) üzenetére


pentiumboi
(újonc)

Ugyan ez a gyári munkás, autóval jár dolgozni, mert "Dolgozok, ez jár." ... :)

Amikor felvetem, hogy azért jársz dolgozni, hogy kifizesd a munkába járást, az eléggé öntökönrúgás, nem? Ha nem valami megközelíthetetlen helyen dolgozik az ember, ahová naponta 2 járat megy, akkor minden más esetben felesleges az autó, a busz is elvisz, havi 10K-ért, bárhova, egy hónapig korlátlanul.

Persze, hogy utópia amit írok, mert az emberek képtelenek erre, pontosan, ahogy írtad. Nem fogja felírni, mert egyrészt ez munka, másrészt meg szembesülne az idióta költésekkel. Spóroljunk apróságokon, hogy utána jót ehessünk a mekiben. Vegyünk led izzót, hogy utána estére bekapcsolva hagyjuk a tévét, és úgy aludjunk. Vagy menjünk a multiba ad-hoc vásárolni, mert ott minden olcsó(bb), és költsünk kétszer annyit a sok felesleges dolgot megvéve, csak azért mert akciós vagy olcsóbb mint máshol.

(#21) sonar válasza Krugszvele (#2) üzenetére


sonar
(PH! addikt)
LOGOUT blog

És mi a garancia arrra, hogy a drága jobb?

A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember….Your life – Your choices!

(#22) kmisi99


kmisi99
(PH! kedvence)

Ha már szóba jött a téma, V-Tac led izzó, 3-4-500-ft okért is ki lehet fogni. Ugyan nem csúcs minőség de azt hiszem 2 év garancia van rá. De egyébként a régi hagyományos izzók elmentem 5-6 évet is, ezek a ledesek és energia takarékosak jóval hamarabb döglenek.

Dell Precision M4600

(#23) milangfx


milangfx
(őstag)

Amit még nem említett senki, az a hajvágó gép. 5 ezerből megvan egy normális, amit pár alkalom alatt elköltenél a fodrásznál. A megspórolt időről nem is beszélve: nem kell időpontot foglalni, odautazni, visszautazni, stb. Régen reggelente kb. 10 perces procedúra volt hajzselével belőni, utána hajszárítóval megszárítani. Ma már nem veszek hajzselét és hajszárítóm sincs.

Ezeket a subredditeket érdemes checkolni:
/r/minimalism
/r/BuyItForLife
/r/frugal
r/Anticonsumption

(#24) Fred23 válasza milangfx (#23) üzenetére


Fred23
(PH! kedvence)

Az alap. 20 éve vágom magamnak a hajam. :K

(#25) kentucky válasza milangfx (#23) üzenetére


kentucky
(őstag)

Ez már inkább r/frugal_jerk kategória. Fodrászhoz nem azért járunk, mert otthon nem lehet megcsinálni.

(#26) milangfx válasza kentucky (#25) üzenetére


milangfx
(őstag)

Nincs ebben semmi jerk. Nyilván stílusfüggő, de rengeteg embernek nem lenne szüksége fodrászra. Az ilyen fuckboy, ultrameleg hajviseleteket nehezebb otthon kivitelezni, de nekem ennél szerencsére egyszerűbb. Ma már akkor is magamnak csinálnám, ha máshol ingyen lenne.

[ Szerkesztve ]

(#27) Cucuska2 válasza milangfx (#26) üzenetére


Cucuska2
(őstag)

Én nekem rövid hajjal Auschwitzi menekülttábort megjárt fejem van a fejem alakja miatt, most 3 havonta nem azon a 2500-on fogok meggazdagodni. :D
Amúgy egyetértek veled, én lányismerőseimnél látom ugyanezt, többsége otthon vágja a haját, mert 5k-t adni a fodrásznak, hogy kicsit körbeaprítsa...

Nyílik-a nyílik a csillagkapu, Teal'c-Teal'c-Teal'c. Hajlik-a hajlik a féregjárat féregjárat, Teal'c Teal'c Teal'c. A babámba bemászott a Goa'uld, azóta már leigázta a falut, bár lehoztam nekik a csillagkaput, de Teal'c Teal'c Teal'c.

(#28) nemlehet válasza Cucuska2 (#27) üzenetére


nemlehet
(őstag)

Nem mindenkinek opció a tarvágás vagy a katonai felnyírt frizkó. Szerintem a férfi fodrászat nem egy anyagi csőd, tényleg az 3 havonta 2500 forint semmi. Akinek mondjuk erős forgója van az otthon tuti nem fogja megcsinálni magának normálisan. Vagy hát meg lehet próbálni, de úgy fogsz kinézni mint egy csirke tornádó után.

Inkább a nőknél a festés amin sokat lehet fogni, egyre drágul a fodrászoknál és így is nyígnak, hogy nem éri meg nekik. Én pl megtanultam hogy kell, simán megcsinálom a barátnőmnek. Ő is örül mert nem kell verekednie az időpontért, én is örülök, mert nem szór el évente egy nyaralás árát erre.

Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

(#29) Cucuska2 válasza nemlehet (#28) üzenetére


Cucuska2
(őstag)

Akkor örülök, hogy nem vagyok egyedül! Én is festem a barátnőmnek a haját, ha megkér rá, ráadásul mivel már kezd benne rutinom lenni, ezért egy bonyolultabb ombré festés sem akadály. Elismerem, nem tökéletes, de ő elégedett volt vele. Amúgy az egész fodrászat nem atomfizika, nem is értem, hogy miért kérnek érte ennyit.

Nyílik-a nyílik a csillagkapu, Teal'c-Teal'c-Teal'c. Hajlik-a hajlik a féregjárat féregjárat, Teal'c Teal'c Teal'c. A babámba bemászott a Goa'uld, azóta már leigázta a falut, bár lehoztam nekik a csillagkaput, de Teal'c Teal'c Teal'c.

(#30) d@vee válasza Cucuska2 (#29) üzenetére


d@vee
(fanatikus tag)

Ha már fodrászaton spórolás, nekem nővérem, meg egy szomszédom is fodrász, szóval nem elég, hogy ingyen van, még válogathatok is :C
De ha már a külsős dolgoknál járunk, amit fodrászon és ebéden (2 hónapja új munkahely, biztosítanak meleg ebédet) megspórolok, azt kb. a kondibérleten és ruházkodáson elcsúsztatom.
Viszont a legjobb dolog, amin tudsz spórolni, az a barátnő...mióta pár hónapja nincs, gyakorlatilag vastag a tárcám :DDD

"Kétségtelen, hogy kemény vagy. Amikor leérsz a terembe, megdöglenek a kismacskák és vér folyik a falból akkor is, ha lány vagy. Az edzést pedig nem neked kell bírni, hanem a gépeknek"

(#31) Krugszvele válasza sonar (#21) üzenetére


Krugszvele
(fanatikus tag)

Semmi nem garantálja, hogy a drágább jobb.
De több okból is érdemesebb azt venni:
1 - úgy fogod érezni, hogy jobbat vettél, mert drágább
2 - ha el is romlik úgy fogod érezni, hogy még így is jobban jártál, vö. örülök, mert az olcsó még eddig sem bírta volna!
3 - mivel úgy érzed, hogy jól vásároltál és ez összhangban van a személyiségeddel, az egész életedre ki fog hatni! Egy tetves hűtő és villanykörte, igen.

Próbáld ki, megéri! :)

(#32) sto1911


sto1911
(PH! kedvence)

Jobban kell keresni.

(#33) Freiherr válasza sto1911 (#32) üzenetére


Freiherr
(őstag)

Én pl. a ruhán spórolok, de nem tudatosan, csak semmi igényem drága márkás holmikra.
Ellenben a rezsin, ételen, közlekedésen eszem ágában sincs spórolni.Kb 15 éve nem ültem buszon, és nem is tervezek.

(#34) dabadab válasza sto1911 (#32) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Word.

DRM is theft

(#35) sto1911 válasza dabadab (#34) üzenetére


sto1911
(PH! kedvence)

?

(#36) dabadab válasza sto1911 (#35) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

[link]

DRM is theft

(#37) 8th


8th
(őstag)

Mosogatógép. Rengeteg értékes időt spórol az embernek nap mint nap. Ha átlag napi tíz perc mosogatási időt veszünk alapul akkor egy év alatt 2,5 napot töltünk a koszos edények tányérok sikálásával. Durva szám. 60,8 óra/év.

"Egy szép nap becsukom magam mögött az ajtót. Elfogy a kenyerem elfogy az ellenség. Egy mázsás hajnalon meg nézem én is, közelről, milyen messze az ég."

(#38) erer1000 válasza 8th (#37) üzenetére


erer1000
(senior tag)
LOGOUT blog

és ha ez a 60,8 órát munkával töltenénk, 1500ft nettó bérezéssel, akkor 1 év alatt bőőőven megtérülhet a mosógép ára, ha 92k alatt volt ez az összeg.

onnantól csak a profitot termeli

Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

(#39) Eastman válasza erer1000 (#38) üzenetére


Eastman
(őstag)
LOGOUT blog

és ha ez a 60,8 órát mellékállásban mosogatógép-gyárban vagy szakkereskedésben végzett munkával töltenénk, ahol a vásárlási kedvezményeket figyelembe véve, évente akár 2 db mosogatógéphez is hozzájuthatnánk. A szülőket az egyik géppel megajándékozva így ők is évente 60,8 órát takaríthatnának meg. Tekintettel a munkaerőhiányra, fittebb anyuka takarítóként, frissnyugdíjas apuka karbantartóként helyezkedhetne el ugyanott. Az ő kedvezményeiket figyelembe véve, a pesszimista becslések szerint is háromévente minimum 6 db mosogatógéppel gazdagodhatna a család. ;]

[ Szerkesztve ]

1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, …

(#40) sto1911 válasza dabadab (#36) üzenetére


sto1911
(PH! kedvence)

:)

(#41) ncc1701 válasza sto1911 (#32) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Fel kell inkább nőni, és rájönni, h mit is jelent az, h fogyasztói társadalom. Utána pedig a lehető legkevesebb befektetett munkával/idővel/stresszel megkeresni azt a pénzt, ami számodra elegendő, és elengedni a nettó baromságok vásárolgatását.

A hwsw fórumon leslie voltam. :)

(#42) pengwin válasza erer1000 (#38) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Viccet félretéve: nem rossz dolog a mosogatógép...
Például kevesebb energiát és vizet pazarol el, mintha én pacsálnám el a forróvizet mosogatáshoz, ésd ez szerintem így van az emberek többségénél is.

Ami még szerintem egy nagyon jó dolog a háztartási gépek között, az a vízszűrős porszívó. Sokkal biztosabban szűri meg a beszívott levegőt, mint egy tartályos vagy porzsákos, és az utóbbival ellentétben például nem is kell hozzá venni semmit amíg működik. Takarítani is gyorsabb vele (kevesebb macera a "porzsák" ürítése).

Sokat számíthatnak az ilyen apró "időspórolások" de csak akkor, ha nem egy már meglévő, jól működő gépet kell kidobni miatta.

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#43) cinemazealot


cinemazealot
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

A LED-es világításra való átállással kapcsolatban vegyes érzéseim vannak: egyfelől minden izzómat lecseréltem már eBay-ről vásárolt 300-600 Ft-os, kisebb fényteljesítményű, de még éppen elég fényerejű LED-es égőkre, és eddig még egyik sem ment tönkre (pedig van már vagy 15 db itthon), másfelől igen zavaró, hogy a nagyobb teljesítményűek drágák, talán kevésbé is megbízhatóak és sok esetben nem lehet előre tudni, hogy villognak-e 100 Hz-en vagy sem. Engem pl. zavar a villogásuk, ezért ez negatívum. Az viszont mindenképpen tetszik, hogy általuk 85-90% a fogyasztás csökkenés.

Az újonnan kialakítandó világítást eleve LED-esre tervezem, erre a célra eBay-es LED-szalagot és dimmert fogok alkalmazni.

A kompakt fénycsöveket sokan zsákutcának tartják, és néhány nálam is hamar beadta a derekát, de nagyon sok máig ragyogóan működik és szeretem is a fényüket. Oké lassabban boot-olnak, de a ~70%-kl kisebb fogyasztás (hagyományos izzókhoz képest) azért nem olyan rossz.

A min. 200-300 Ft-os "energia takarékos(abb)nak" nevezett halogén izzókat csak abban az esetben tartom megoldásnak, ha felhasználási szempontból nem engedhető meg más. Háztartási célra nem tartom jó ötletnek, mert 2-3-4-szeres ár (régi hagyományos izzókhoz képest) mellett csak ~20% a megtakarítás.

A mosogatógépet csak azok számára tartom kifizetődőnek, akik ki is tudják azt használni: nagyobb családok, akik kajálás után azonnal be tudják kapcsolni, így az ételmaradék nem szárad rá az evőeszközökre, és nem kell előáztatni. A gép alapossága viszont sosem fogja megközelíteni a kézzel történő mosogatás alaposságát. A kényelmi faktort viszont aláírom. De csak akkor, ha tényleg nem kell használat előtt vagy után még bajlódni a ráragadt/megmaradt kosszal.

A kapcsolós elosztók nálunk nagyon régóta családtagok: nincs standby áramfelvétel és vihar/távollét esetén megvan a tökéletes feszültségmentesítés. Többen veszélyesek tartják az elektronikus eszközök áramköreire nézve, mert hogy azok jobban szeretik, ha állandóan feszültség alatt állnak és nem szeretik a "kapcsolgatást". Bizonyos esetekben ez igaz lehet, de eddig még egy ilyen eszközöm sem halt meg ilyen okok miatt az elmúlt 20 évben (amióta használok ilyen elosztókat).

Aztán vannak az alternatív energia források, pl. a napelemek, amik ideális esetben 10-15-20 éven belül megtermelhetik a bekerülési költségüket, vagy a sörkollektor, ami kellő mennyiségű sörös doboz, szabadidő, kreativitás és szépérzék (!) mellett kifejezetten hatékony fűtéskiegészítő lehet. Pl. amióta elkészítettük a beltéri próba alanyunkat, érezhetően melegebb van a nappaliban:

A sörös dobozokat a család termelte, a faanyag itthoni potyadékból került ki, a festékre kb. 3000 Ft-ot költöttem, a légcsatorna elemek 5600 Ft-ba kerültek (nyilván lehetne olcsóbb és aerodinamikailag jobb), a keringetést egy régi PC tápból kiberhelt 12 cm-es ventilátor végzi 5 V-os tápról. A cucc ablakon belül nem annyira hatékony, mert sokszor néhány cső árnyékban van. De ha kétszer ilyen magas lenne és falon kívüli (megfelelő hőszigeteléssel), valószínűleg még több meleget termelne, csak erre most nem volt sem időnk, sem türelmünk.

(#44) ncc1701 válasza cinemazealot (#43) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Őizé, ha azt a cuccot bentre teszed az ablakba, akkor semmi értelme, mert azon a nap úgyis besütne, kb ugyanott vagy. Kintre kell tenni, olyan helyre, ahol nem árnyékolod a nyílászárót.

A hwsw fórumon leslie voltam. :)

(#45) cinemazealot válasza ncc1701 (#44) üzenetére


cinemazealot
(PH! addikt)
LOGOUT blog (1)

Nyilván hatásosabb lenne, ha egy teli fal külső felületén lenne elhelyezve, de mivel az ablaknak csak az alsó felét "takarja", azt pedig amúgy is nagyrészt blokkolja a kanapé támlája, ezért sokat nem veszítünk. Az pedig egyértelműen érezhető, hogy melegebb van vele, mint nélküle.

Még annyit a témához, hogy régebbi elektronikus eszközök újrahasznosításával is sokat lehet spórolni: pl. nálunk régi okostelefonokat használunk fali órának. A számlap elég nagy ahhoz, hogy akár éjszaka is könnyen leolvasható legyen, fényereje alkalmazkodik a környezeti fényhez, fogyasztása jobb, mint egy hasonló méretű asztali digitális rádiós órának, áramszünet esetén nem felejt el semmit és még látható is marad. Aztán volt kolléganőmtől vásárolt régi netbook-ot új akkuval ellátva használom NAS-nak.

[ Szerkesztve ]

(#46) erdey_a válasza cinemazealot (#43) üzenetére


erdey_a
(őstag)

A mosogatógép elsősorban időt spórol a tulajdonosának, de azt nagyon sokat. Nálunk csak másfél éve van, bár 100 éve terveztük, de az életem hátralevő részét nem tudom nélküle elképzelni.
Nem indítjuk el minden evés után, van hogy csak 2-3 naponta telik meg hétközben, de mindent elmos, nem baj ha rászáradt a cucc. És bizony van amit alaposabban mos el, mint ahogy kézzel el lehet mosni.

Neszkvik kakaópor // Kezdetben az ember a maga képére formálta szerszámait, így keletkezett például a bunkó.

(#47) Goose-T válasza erdey_a (#46) üzenetére


Goose-T
(PH! kedvence)

A mosogatógép a második legjobb találmány az automata mosógép óta. Valóban sok időt lehet vele spórolni, az idő meg ugye egyenlő pénz, tehát mindenképpen pénzt spórolunk vele. Ha azt az időt pedig szabadidőben kapjuk vissza, akkor annak az értéke felbecsülhetetlen.

[ Szerkesztve ]

Rockzenénk: https://fb.me/scharlotterhodes

(#48) ncc1701 válasza cinemazealot (#45) üzenetére


ncc1701
(PH! addikt)

Semmit nem nyersz vele, ha ablakon belül teszed le sajnos. Elvi hiba, nincs kedvem itt számolgatni, kérdezz meg egy fizika tanárt. :)

[ Szerkesztve ]

A hwsw fórumon leslie voltam. :)

(#49) erer1000 válasza ncc1701 (#48) üzenetére


erer1000
(senior tag)
LOGOUT blog

:K :K :K :K :K :K
placebót nyerhet

Sony Ericsson W200i->Tmobile Vairy Touch->Alcatel OT 806->Huawei ascend Y200->Nokia Asha 302->HTC ChaCha->Blackberry Q10->Blackberry Priv

(#50) dabadab válasza ncc1701 (#48) üzenetére


dabadab
(Jómunkásember)

Nem vagyok fizikatanár, de az azért elég hihetőnek tűnik, hogy egy ilyen fekete cucc kevesebbet hőt ver vissza, mint a fehér függöny.

DRM is theft

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.