Új hozzászólás Aktív témák
-
Kékes525
félisten
Na, ne! Most komolyan.
Tökéletesen tudod, hogy túloztam a dolog lényege szempontjából. Ezeket nem kell szó szerint értelmezned. Nagyságrendekkel szót nem matematikailag, nem szemantikailag kell értelmezni. A túlzás elfogadott figyelemfelhívási mód. A dolog lehetetlensége utal erre. Ha valahai figyelmesen olvasnál (nem csak tőlem) tudhatnád. Mindenki megértette, csak Te szőrözöl. Azért nyugodtan, ha jól esik.
-
szbende
csendes tag
válasz
Tikakukac #75 üzenetére
Ott a pont. Nálunk főleg nem azért nehézkes minden ügyintézés mert papír alapú, hanem azért mert minden problémára az a megoldás hogy hoznak egy új törvényt. Így annyi törvény, szabály, hivatal, nyomtatvány, nyilatkozat, stb. van, hogy baromi nehéz bármit is ügyintézni.
-
Mercel
senior tag
Nagyapáink és Nagyanyáink tudnak, tudnának mesélni arról, hogy háború esetén / utána mennyire kézzelfoghatóak az egyébként Papír alapú dokumentációk.
Szerintem nincs atombiztos megoldás háborús viszonyok között pláne.
Most mondjam, hogy ha másért nem akkor már csupán ezért sem érdemes egy népet háborúba rángatni?Csatlakozom azokhoz akik szerint haladni KELL de természetesen nem agyatlanul másolva, nem kormányközeli haverok, sógorok, családtagok zsebét kitömve..
Ez persze pusztába kiáltott szó, tudom.. -
-
strogov
senior tag
"Ismerősi körben született pici. Mivel még nincs házasság, névre kellett venni. Azt mondták, ilyen bürokrata szar rendszert még nem éltek, hogy ez megoldható legyen."
A rendszer túlbonyolított, rugalmatlan, logikátlan. Hiába digitalizálják ami rossz az digitálisan is rossz marad. A "söralátétes" adóbevallás is annyiban maradt, pedig azt még a franciák is meg tudták oldani úgy, hogy mobilon csak le kell okézni ha nincs vita. Egyszerűsíteni kellene, és ennek semmi köze a digitalizáláshoz. A hivatalok egyébként is DB-ben tárolnak mindent és Hivatali Kapu összeköti őket.
Konkrét esetben az ismerőseidnek születés előtt be kellett volna menni a jegyzőhöz, és közös apasági nyilatkozatot tenni. 10 perc az egész és akkor a kórház az apa nevére is írhatta volna kicsit. Utólag már névváltoztatás, és mindent el kell intézni ami ezzel jár.
A gond, hogy tájékoztatás az nincs. Illetve ha mondanak valamit az nem hivatalos. A NAV pl. nem ad hivatalos állásfoglalást adószabály értelmezésről. Ha ők nem tudják, akkor ki? Sok szabály értelmezése megyéről megyére változik.
Múltkor felhívtam őket, hogy adóazonosítót lehet-e elektronikusan igényelni (nagy lány 18 éves elmúlt és munkához kellett). Azt mondták lehet ... persze nem lehet. Nem nagy ügy, csak egyszerűbb lett volna.2 "külön" és 1 "közös" gyerekünk van (nincs házasság). A terhesség évében kb. 300k HUF-ot buktunk azon, hogy a NAV-nál kérdeztük meg, hogy kellene ezt a bevallásban intézni.
És ezek még csak nem is céges dolgok.
Sajnos a halál oldaláról is megtapasztaltam a rendszert. A NAV-nak jó eséllyel a kórház jelenti, hogy van elhunyt, így a nyugdíj folyósítást ezzel elintézik, de ha vállalkozó volt akkor a NAV-nak emiatt külön szólni kell, csak személyesen intézhető módon, mert a másik osztályról ezt nem jelzik nekik. A jogerős hagyatéki után újra be kell menni, mert addig nem csinálnak semmit csak tudomásul veszik.
Autót csak a hagyatékival öröklöd, de a NAV csak a halál időpontját írja be a központi rendszerbe, így a biztosítóval lehet küzdeni, hogy a biztosítatlanság a jogerős hagyatékitól számítson ... itt jegyzem meg, hogy ez még a biztosítók szerint sem egyértelmű. Mivel a hagyatéki több hónap, így 400 HUF/nappal nem kevés az összeg ha nem csapkodja az ember az asztalt. És persze a hagyatéki napján pont biztosítás kötésre lesz még időm"Ezek nálunk is így mentek, de gyes, gyed, tgyás, családi pótlék igényléshez lehetett menni hivatalokba sorba állni, mert nem ment egy helyen."
A gyes, gyed, tgyás egyben van. Ha tgyást elindítottad, automatikusan vált a MÁK a következőre ha eljön az ideje. Ha gyerek születése után indítod el akkor egyben mehet vele a családi pótlék intézése is.
Megjegyzem ha valaki nem fővárosban, megyeszékhelyen intézi az ügyeit az valószínű sokkal jobb tapasztalatokat szerez az okmányirodai ügyintézésről.
-
bambano
titán
Ez volt az állításod: "Az IT projektek nagy része csúszással, és a költségkeretet jelentősen túllépve valósul meg az egész világon.". a valósul meg kifejezés nem elvi komplexitásról beszél, hanem gyakorlati végrehajtásról, ahogy én is. az államigazgatás hajlamos parancsuralmi rendszerben működni és van erejük végre is hajtatni a parancsokat.
-
Tikakukac
titán
Attól, hogy leírsz nyilvánvaló dolgokat amik után rám akarod borítani mások trehányságát és agyi gondjait még nem változik meg amit leírtam meg ahogy megy, főleg ahogy fog. A megfejtés relatíve egyszerű, de nyilván nem kell ragoznom, hogyan és milyen pozíciókba tudnak emberek bekerülni. Lásd Palibácsi a szép nem létező diplomájával. Így lehet az, hogy kb. 4 ember dolgozik 10 helyett adott részleten, meg a spec. ötödét sem sikerül határidőre megcsinálni, de a pénz az ugye közben dolgozik.
-
bambano
titán
szerintem a két vélemény között lehet az igazság, az államigazgatás sok szempontból másképp működik, mint az üzleti élet. ha kihozzák a kormányrendeletet, hogy x dolognak el kell készülni z forintért, és ehhez hozzáadják a megfelelő politikai támogatást is, akkor a dolog működhet.
csak az állami projekteknél gyakran nem a végcél a fontos, hanem más...
-
Tikakukac
titán
Azt hittem azért elég mélyen átmegy.Tehát ha mondjuk nem dilettánsokkal meg agyhalott projekt vezetőkkel csináltatnák, akkor nem 5 év lenne és nem kellene nőgyógyász diploma, hogy megtalálj funkciókat és egyéb infókat egy keretprogramban.
Ergo egyemmeg szegényeket, hát 5 év kevés nekik? Üzenem: dolgozz paraszt, és készen lesz az.
-
(#53) Tsebacsi: "Jogsi, lakcím, személyi, bankkártya, eü-kártya, szép-kártya, céges belépő,": hát ne hordj magadnál ennyit. pl. minek hordasz személyit magadnál? a céges belépő meg nem közigazgatási probléma.
Ja hogy ne hordjak? Személyi nélkül rohangálni, most komolyan? Tudom, a jogsi is azonosít, de francért nem lehet összevonni legalább a közigazgatási dolgokat? Komolyan a magyar ilyen? Mindent rohadtul pontosan kell neki szájba rágni, nem tud olvasni a sorok között vagy kicsit kombinálni, hogy mire is akarok kilyukadni? Direkte köttök bele az emberbe, ami nem csak gusztustalan, de felesleges dolog is.
Túl sok kis bizbasz plasztik van nálunk, igen, mert KELL! Ha csak a 10ből lesz teszemazt 5, vagy 3, az is mennyivel jobb lenne...
-
bambano
titán
"akkor mennyi időbe és pénzbe kerülne egy ennél nagyságrendekkel komplexebb rendszer felépítése?": nekem mondjuk 3 évbe, de nem ez a lényeg. ha abból az irányból nézed a dolgokat, hogy már legalább 20 éve faragják ezeket a rendszereket, nyilván nem két pénzből, akkor azért lehetne jobb az eredmény (még akkor is, ha ezzel kicsit ellentmondok magamnak
)
például a könyvtárosok meg bírták oldani a saját dolgaikat jól. a könyvtárak zömében néhány rendszer terjedt el, és mindegyik beszél z39.50-et, illetve volt egy-két tökös gyerek a klte könyvtárában, így mára simán kereshetsz könyvet országos szinten összesített katalógusból és áthozzák neked könyvtárközi kölcsönzéssel.
-
bambano
titán
oké, szemantikázzunk. a nagyságrendekkel az többes szám, tehát alsó hangon kettő.
a két nagyságrend az 100x. ha abban a hsz-ben, amire válaszoltál, két nap van, akkor a nagyságrendekkel több a magyar nyelv szabályai szerint legalább 200 nap, ami, figyelembe véve, hogy egy évben 230-240 munkanap lehet körülbelül, kis kerekítéssel egy év.le kell vonjam a következményt vagy ezekből mindenki megérti?
(#49) vadkörte: én nem dolgozom közigazgatásban már egy jó ideje, de egy rendőri mulasztástól eltekintve én elégedett vagyok ezzel. itt Kósafalván működik az okmányiroda, nekem eddig sikerült érdemben beszélnem még a főjegyzővel is, úgyhogy tökre nem értem ezt a sok panaszt, ami itt zúdul.
(#53) Tsebacsi: "Jogsi, lakcím, személyi, bankkártya, eü-kártya, szép-kártya, céges belépő,": hát ne hordj magadnál ennyit. pl. minek hordasz személyit magadnál? a céges belépő meg nem közigazgatási probléma.
(#55) emvy: "az adatok ugyis ossze vannak linkelve az allamnal": az ugye megvan, hogy alkotmánybírósági határozat van rá, hogy *NINCSENEK* összelinkelve az államnál az adataid? és erről már szó volt itt?
Menjél Sólyomhoz panaszra, mert ez konkrétan az ő személyes sara.
-
Tikakukac
titán
A NAV egy adatbázisokért felelős valamilyen új progijának projektjében van benne lakótársam. Mérnök infós az egész albérlet, szóval szoktunk csacsogni a témában elég sokat, nomeg ugye 1 helyen is dolgozom majdnem vele és kajaszünet az elég sokszor összefutós.
Na, hát amiket láttam (kódokat) és hallottam (sztorikat) hogyan készül és milyen emberekkel és tudással és vezetéssel...ne csodálkozzunk, hogy annyi ideig tartanak dolgok és olyan az eredmény amilyen. Kedvencem: 2400 sornyi kód, ami nem csinál semmit. De úgy semmit, hogy tényleg semmit, abszolúte kuka. Na, ilyen munkahelyet akarok én is, ahol írhatom a semmit és kapom a fizut és nem vágnak ki
-
A Telekom az új számlázási rendszerére elköltött 50 milliárdot, és egyrészt még mindig nem működik rendesen, másrészt több, mint 5 évig tartott. És ez csak egy számlázási rendszer, szerinted akkor mennyi időbe és pénzbe kerülne egy ennél nagyságrendekkel komplexebb rendszer felépítése?
Szóval mielőtt számokkal dobálózol nem ártana tisztában lenni a realitásokkal.
-
dabadab
titán
"én tudok: a munkások akik kaptak fizetést, valamint a családok, akik elkölthették azt"
"mi kell hozzá most? kártya, meg azt megnéző személy (aki lát is)"
És annak a munkaideje ingyen van? Nincs.
-
MCGaiwer
addikt
ha kifejted, még értelmezhető is lehetne az állítás.
mi kell hozzá most? kártya, meg azt megnéző személy (aki lát is)
mi kellene hozzá utána? kártya, kártyaolvasó - adattranszfer - azt megnéző személy (aki lát is)egyértelműen látszik, hogy a kártya validálása többe kerülne ezután, mint most.
-
Tikakukac
titán
A családom fele műszaki ember, a másik fele pedig NAV, szociális és egyéb pozíciót tölt be.
Öröm nézni azt, amikor huszonx év munkaidő után is 6 ember teljes tanácstalanságban néz egymásra, mert nem bírják kitotózni melyik ügyfélnek kinek hova és mit kell tölteni és vinni. A jó kis központosítás most a járásokkal tett egy lapáttal, gyakorlatilag senki nem tud semmit. Classic magyar dolog.
-
csabi63
senior tag
Először az oktatásban kellene drasztikus változásokat eszközölni. Észtországban már az általános első osztályától kötelező az angol. Az informatika az ötödiktől minden általános iskolában választható tantárgy, de a legtöbb eleve kötelezővé teszi azt is. Középiskolákban, gimnáziumokban pedig szakiránytól függetlenül is kötelező.
Ha ezt bevezetnék nálunk is, 10 év múlva szinte minden fiatal folyékonyan beszélne angolul. Ebben most tök utolsók vagyunk Európában. És az új nemzedék már olyan informatikai alapokkal rendelkezne, amire már lehetne építeni. Persze ehhez tanárok is kellenének, de ebbe most nem mennék bele. -
MCGaiwer
addikt
én tudok: a munkások akik kaptak fizetést, valamint a családok, akik elkölthették azt. A beszállítók munkásai is. (meg azok is, akik a pénz felét ellopták, de itt ez most lényegtelen, vegyük úgy, hogy minden állami költés X százaléka ilyen módon eltűnik, még az elektronikus ügyintézésre költendő fejlesztési pénzé is) Mindig lehetne találni hibát az állami allokációban, ez nem újdonság.
De te most egy olyan tételt sürgetsz, ami jelenleg nekem nem kerül pénzbe (pl az, hogy igazold magad a bankban, vagy a boltban, vagy az autópályán a rendőrnek), majd a te fejlesztésed után nekem pénzbe kerülne, és a kollektív hasznossága minimum megkérdőjelezhető (én pl nem érzem, hogy nekem hasznos lenne ez a fejlesztés)
-
Miért is demagóg a stadionos dolog? Ismerettségi körömben egy darab embert nem tudok mutatni, aki örülne neki, hogy olyanba feccölnek milliárdokat, aminek semmi haszna nincs. És ugye a pénzről volt szó, amit ezek elcsesztek itt pár év alatt, abból simán futná rendszerfejlesztésre, egyebekre. Sőt, olyan ágazatokba mehetett volna pénz, ahol erre ténylegesen szükség van, vagy akár egyéb sportok támogatására, ahol azért van eredmény! De mind1 is, tényleg nagy-nagy hülyeség a központosítás, nem is értem, hogy juthatott ilyen az eszembe...
-
MCGaiwer
addikt
nekem nem lenne könnyebbség. Valószínűleg még találnék pár embert, akinek semmivel sem lenne könnyebb tőle az élete, sőt. Lényegtelen, hogy te fizetsz-e adót. Minden egyes forint, amit az állam költ el helyetted tartalmazza az én pénzemet is (meg a tiédet, meg még sok másik emberét). A stadionos demagógiát meg hanyagoljuk.
Most nem az elektronikus ügyintézésről van szó, mert természetesen egy ilyen opcióra szükség van (ügyfélkapun keresztül lassan beszivárognak ezek a lehetőségek, bár még mindig sok várat magára), hanem egy mindentegybe kártyáról. -
dabadab
titán
"(egyébként elképzelésed szerint ki fizetné a "tranzakciók" költségét?)"
Ugyanaz, aki most: mi.
Csak eppen sokkal olcsobb egy szamitogepes tranzakcio, mint egy hus-ver ugyintezo munkaideje. Meg nekem is sokkal olcsobb, ha egy lakcimvaltozasnal a gep elott klikkelek harmat, mintha ot helyen masfel orat ugyinteznek. -
Jaaa hogy én nem fizetek adót??? jaaa hogy ez nem mindenki kényelme lenne??? Jaa hogy dögöljön meg a szomszéd tehene, le van szarva a fejlődés, az egyszerűsítés. Az adó akkor mire is való, ha nem a dolgozó életének könnyítésére/javítására/etc?? Kérdem én...
(#66) Ghoosty: Ismerősi körben született pici. Mivel még nincs házasság, névre kellett venni. Azt mondták, ilyen bürokrata szar rendszert még nem éltek, hogy ez megoldható legyen.
-
Ghoosty
őstag
" gyerekszülés. amikor az én lányom született, bementünk a kórházba, megszületett, három nap múlva kaptunk egy anyakönyvi kivonatot meg a gyereket kosárban, oszt jónapot. a többit már akkor is elintézte az osztályos főnővér neten. én sehova nem mentem, nem csináltam semmit."
Ezek nálunk is így mentek, de gyes, gyed, tgyás, családi pótlék igényléshez lehetett menni hivatalokba sorba állni, mert nem ment egy helyen.
-
ReSeTer
senior tag
Jaj ez az évtizedes duma.... hihetetlenül hülyeség. Egyszerűen ha oda ültetnének az asztal elé 50 programozót, dobnának oda 1-2 milliárdot (egyel kevesebb stadion), aztán 2 év alatt lenne egy komplett rendszer....mi a fenének kéne ide évtized.
Egyszerűen a lakosságot kellene lecserélni, hogy ne az legyen nekik a fontos, hogy nemzeti, hanem az, hogy mivel lehetne könnyebb az életem, meg könnyebben kenyér, és ha bárki lop fent, akkor az börtön.Rögtön 10 év alatt Szlovénia meg egyéb ilyen középkategóriás országokkal versenyezhetnénk legalább mindennapi hatékonyságban, ha még fizetésben nem is.
-
MCGaiwer
addikt
egy igazolványnak mindig működnie kell. Ezért analóg. A digitálisnál biztosan található olyan eset, amikor nem működik. Az előbb ekézed a hivatalokat, hogy mennyi időt cseszel el ott. Mi lenne, ha a kártya csak lekérdezés útján biztosítaná a kért adatot? ott állnál + fél percet mindenhol, add össze. (mert ugye ha a kártya tartalmazza ezeket, akkor simán ellopható.)
-
Mostmar a penztargepek is folyamatosan online vannak, tehat az esetek massziv tobbsegeben megoldhato lenne.
> meg kíváncsi lennék mekkora lenne az öröm pl lakcímváláskor cserélni egy olyan kártyát, ami minden mást is tartalmaz,
De epp az lenne a lenyeg, hogy a kartyara ne legyen rairva semmi, hanem pl. amikor a rendor allit meg, akkor neki jogosultsaga lenne elkerni a lakcimet, jogositvany statuszat, stb.; a bankban meg pl. csak nevet es lakcimet. (Ez mind megoldhato egyebkent biztonsagosan...)
-
Na itt jön be a digitális világ. Könyörgöm, adatot hordoz, nincs rányomva semmi, csak a neved, fotód, születési dátum, szeva. Minden más digitálisan tárolva, bármikor lehet frissíteni, felesleges újranyomni, max. 10 évenként, ahogy a személyit-jogsit szokás, adat másol, fotó kész, 5 nap múlva postán odaér. Olyan nagy kérés ez???
A pénzcsipesz meg kevés, telerakod, gyönyörűen úgy fog állni, mint egy legyező, bukó. Tudom, mert vétel előtt mindig telerakom az adott cuccot, hogy van-e értelme megvenni. 99%-ban nincs
-
MCGaiwer
addikt
állami ügyintézésre elég lenne, de rengeteg offline esetben (utcán, kisboltban stb) nem megoldható a validálás.
meg kíváncsi lennék mekkora lenne az öröm pl lakcímváláskor cserélni egy olyan kártyát, ami minden mást is tartalmaz, aztán azt mondják, 10.000 az illeték, vagy amikor majd 5évente kellene újítani a jogsit, akkor ismét.
-
MCGaiwer
addikt
mondjuk egy jobb pénzcsipeszben elfér 6 kártya, annál több meg nem nagyon kell...
-
Én annak is örülnék, ha nem lenne 5 millió plasztik kártya az embernél. Jogsi, lakcím, személyi, bankkártya, eü-kártya, szép-kártya, céges belépő, etc. Hiába akarok mini tárcát, ami nem dudorodik ki úgy a zsebemben, mintha 2 kiló kenyeret tuszkoltam volna oda, nem fér bele a fele sem.
-
vadkörte
addikt
Az itt kommentelő "szakértők" közül dolgozik bárki is a közigazgatásban, archiválásban (nem WinRAR, levéltár) vagy csak ügyfélként találkozik az iratkezeléssel?
-
-
atike
nagyúr
Semmiben nem fogjuk utolérni őket (sem)....Ami máshol alap, nálunk kiváltság. Mondjuk nagyon sok dolog nem jól működik nálunk...
Intéznék én (és ezzel nem vagyok egyedül) nagyon sok mindent elektronikusan. De kb a netbankolás az egyetlen olyan példa, amit viszonylag zökkenőmentesen meg is lehet valósítani. Sok helyen csak időpontot lehet elektronikusan kérni, elindítani egy folyamat, esetleg még be is adni pár dolgot... De megúszni nem lehet a személyes kontaktot... Jobb esetben ez telefon, rosszabb esetben ugyanúgy sorban állás....
-
-
MageRG
addikt
"...az államot amely digitálisan intéz mindent, azt kiütik"
Nem akarlak kiábrándítani, de Mo. elég messze van a full digitálistól, mégis viszonylag olcsón meg lehetni oldani hogy minden fejreálljon.
És ezt nem én találtam ki. -
djculture
félisten
Kedves hazánk vezetőinek egy része egy e-mailt nem tud elolvasni és több százezer ember digitálisan irástudatlan. Nem hiába merült fel az internet megadóztatása is mint ötlet mert a döntéshozók szeme előtt csak a könnyű bevétel megszerzése levbegett, fogalmuk nem volt mi mennyi adatforgalommal jár. Ezek után mi a fészkes fenét várnánk itthon? Már annak is örülhetünk ha Tamás bátya kunyhója felmérésén nem az születik végeredménynek hogy fizeesen be mindenki havi 1 milliót ha internete van és csak a kormány ajánlott listájában szereplő oldalakat lehet majd megnyitni...
-
Siralmas a helyzet nálunk...
Ami lassan evidens lenne, azt soha nem fogjuk elérni... Egy autó ideiglenes kivonása pl mennyi idő itthon...
Svédeknél egy alkalmazáson kell kattintani...
-
Tikakukac
titán
Irigylem azokat akik 5 meg 10 perceket töltenek a mindenféle hivatalokban. Nekem fiatalságom ellenére szerintem éves szinten hullik ki összerakva több napom amikor órákig megy a huzavona, kell utaznom és idegileg kiborulni, mert 5 tonna papír kell mindenhez. És nincs még gyerek, kocsi, semmi ilyesmi, pedig ott indul csak a szopóroller.
-
Sok minden van amiben sajna sosem fogunk utol érni sokkal kisebb országokat.
Hogy miért van ez ?
Sokan szeretnénk tudni. -
Joshi
titán
Nem tudom ki hogy van vele, de engem megfogott a szőke csaj. Megnézném fehérneműben.
-
bambano
titán
1. ha mindenki szűri az edge routerben a privát címtartományokat, ahogy egyébként elő lenne írva, akkor mindegy, melyik országból nem tudja hekkelni. akkor csak országon belülről lehetne hekkelni, ami máris sokkal kisebb probléma, mert saját hatáskörben intézhető egy-két bakancsos láb, ami berúgja az ajtót.
tehát szűrné kína is, az usa is, meg észtország is. akkor a támadás először a nagy kínai tűzfalról pattanna le, vagy ha ott csúnya bácsik vannak, akkor az észt isp-k bejáratain.
azt látni kell, hogy ez annyira nem rakétatudomány, legfeljebb többen is vannak, akik azt hiszik, hogy úgysem próbálja ki senki... hát de.
2. rég volt, hogy akkor mi volt, ma már csak annyiban releváns, hogy tudom, nincsenek annyival előttünk. azt, hogy most az elektronikus kormányzati gerincen hogy hekkelnek, nem tudom, elvileg szeparált diszjunkt hálózat, tehát sehogy. vagyis csak házon belülről.
-
gabor7th
addikt
1.Ha mondjuk az USA támadni akar egy országot, akkor nem feltétlenül a saját országából kell tennie... Itt leírtad azt, hogy nem lehet nemzetközileg így támadni. Mondjuk ezzel vannak kétségeim, de mondjuk, hogy oké. Viszont az USA-nak lehet az adott országon belül(amit támadni akar) is egysége. Meg ha váratlan a támadás már nincs idő átállni.
2. Részt vettél azt mondod az egészségügyi rendszer kiépítésében. Én olvastam talán egy magyar titkosszolgálatról szóló könyvet és kitértek arra, hogy milyen könnyű a közszférát hackelni. Még az adóhiviatal rendszere se maradt intakt, változtattak rajta illegálisan... Ha igy ismered a rendszert, akkor te hogyan értékelnéd a biztonság szempontjából mondjuk az egészségügyi adatok biztonságát?
3. Légyszíves légy türelmesebb és ne sértegess másokat. Amenniyre megismertelek egy értelmes, jó szakember lehetsz, de a stílusoddal magad ellen hergelsz másokat teljesen feleslegesen. Béke! -
Miközben mi itt jól elvitatkozunk társadalmi és politikai szinten is megint lesz egy terület ahol évtizedes lemaradásunk lesz.
-
bambano
titán
válasz
dajkopali #23 üzenetére
hozzád képest simán lehet, a kérdés, hogy melyikünk él Magyarországon.
nem tudom, neked mi a hülyeség, de lássuk:
- az, hogy le lehet-e bombázni egy okosan összerakott infrastruktúrát:
van olyan ip címtartomány az rfc-kben, amiről nem szokták tudni az emberek, hogy nem publikus, ahogy a 192.168.x.x se az. ha ilyenbe rakod a szolgáltatói cuccokat és minden isp filterezi a nemzetközi kijáratánál ezt a címtartományt, akkor semmilyen nemzetközi bombázás nem fog odaérni. a helyi ddos-t meg számolja fel a rendőrség. példa: 100.64.0.0/10 tartomány is privát, szolgáltatói gerinchálózatra való. Tisztességes isp filterezi az edge routereiben. Rárakod a bankodra meg az oep-edre, országon belül működik, határon túl meg nem. Kínából jól megddosolod, határoknál lepereg, mint a vakolat.és itt még nem beszéltünk arról, hogy a védelem lehet többszintű.
a többivel mi a gond? hogy az átlagembernek nem sok az adminisztrációja? hogy a digitalizálás és titkosítás messze nem mindenható? Ha a kulcsok őrzése csak úgy simán megoldható lenne, Abu nem írna ilyen címmel cikkeket: "Parancsra szilánkjaira robban a PARC lapkája". nem lárifári fejlesztették ki ezt a lapkát, hanem azért, mert az élet bebizonyította: a titkosítások egyik legnagyobb ellensége az emberi hanyagság. a hajadra kenheted a 8192 bites pgp-det, ha a titkárnődet lesmúzolja egy társadalmi mérnök...
az eü dolgoknak meg legalább 13 éve van központi nyilvántartása. meg tudod nézni a sajátodat.
szóval hol írtam olyat, ami valóban hülyeség, nem csak szerinted?
-
spirit007
senior tag
Hanem, hogy a papír alapú ügyintézés sem megy rendesen...
Így van.
Sokan nem emlékeznek rá (mert még meg sem születtek) de volt idő mikor a személyes okmányokat (szig, útlevél, jogsi) simán el lehetett intézni egy helyen, teljesen papír alapon ... úgy hívták: rendőrség
Most meg ... -
bambano
titán
"A számtech rendszerek netre kötve sérülékenyek és a biztonságukat nem lehet megoldani.": közkeletű fud.
"Ha az egész ország ügyeit azzal intézzük akkor az egész ország bedönthető lesz." közkeletű fud.
(#3) gabor7th: max te ütöd ki magad este a krimóban...
(#6) emvy: "Nezd meg, hogy mennyi idot toltunk adminisztracioval itthon, meg mondjuk Svedorszagban": tényleg, mennyit? én kétévente kétszer bemegyek az okmányirodába két rendszámmal (futyulim: direkt túlzok), meg 10-15 évente jogsival, személyivel, oszt jónapot. kapok neten egy 20 perces intervallumot az okmányirodába, az alatt elintéznek nekem mindent. plusz még jön egy pakk a navtól, nyomtatok egy adóbevallást, amit a nav pénzén postázok, vagy beküldöm neten.
nagyjából ez az átlagember intézkedése. ebben végülis mi a sok, megkerülhető, csökkenthető?
(#13) emvy: "A digitalizacio az _egyetlen_ megoldas egyebkent arra, hogy peldaul rendesen titkositva legyenek a dokumentumok, es csak az ferjen hozza, akinek jogosultsaga van.": lol. az egyetlen megoldás, ha beszórom a kazánba.
(#15) emvy: "Most ezt azert mondod, mert nem erted a matekot (kriptografiat)? Egy rendes kriptot lehetetlen 'megtorni', egy szefet azert egyszerubb.": itt kiválóan lehetne lovagolni a szavakon, mert pocsékul fogalmaztál. Egy rendes kriptót valóban (nagyjából) lehetetlen megtörni, ha ez alatt a visszafejtését (úgy értem, az algoritmust és az alapján a titkosítást) értjük. De minket ez piszkosul nem érdekel, minket az érdekel, hogy a titkosított anyaghoz hozzá tudnak-e férni illetéktelenek. És ez bazira rohadtul más kategória, mint a szomszédos topic és hír is mutatja. Értsd: a pgp visszajfejtésére még jó darabig nem lesz egzakt algoritmus. a pgp-vel titkosított dokumentumok visszafejtésére viszont kosárszám van módszer és ez ellen nem tudsz védekezni.
a poszthoz:
- gyerekszülés. amikor az én lányom született, bementünk a kórházba, megszületett, három nap múlva kaptunk egy anyakönyvi kivonatot meg a gyereket kosárban, oszt jónapot. a többit már akkor is elintézte az osztályos főnővér neten. én sehova nem mentem, nem csináltam semmit.
- eid: nekik nem volt sólyom lászlójuk, így lehet náluk egy azonosító. ezt leszámítva nálunk is van azonosító, amivel megoldhatod a dolgaidat.
- digitális aláírást is használhatsz, van rá jogszabály.
- elektronikus egészségügyi rendszer: az egyik első munka, amiben részt vettem, ilyen volt. 20 éve.
- szélessáv: a kormányzatnak van saját hálózata, az niifnek van saját hálózata, közháló, sulinet, stb.szóval akkor leszünk az észtekkel egy szinten, ha megállunk és bevárjuk őket. persze ez nyilván nem hír a bulvársajtónak, így ilyenről nem lehet beszélni, megértem.
-
hemaka
nagyúr
Nem az a gond, hogy mi le vagyok maradva tőlük. Hanem, hogy a papír alapú ügyintézés sem megy rendesen...
-
-
Ahogyan Magyarországot sem. Én sem gondolnám, hogy teljesen menni kéne a digitalizáció felé. Azért maradjon a papíros dolog is. Amúgy egyébként mi van ha lemaradunk? Miről maradunk le? Van egy norma, amit be kell tartani? Ők elhúztak ez irányba és kész. Én nem gondolnám, hogy etalonként kéne rájuk tekinteni.
-
gabor7th
addikt
Ha viszont nem csak mezei hackerek akarnak meggazdagodni, hanem egy másik állam akarja teljesen tönkrevágni a full digitális infrastuktúrát akkor kicsit más következményekkel járna a dolog... Ebben az utóbbi esetben azt az államot amely digitálisan intéz mindent, azt kiütik. Már a mai dolgokat sem kéne félvállról venni és főleg nem kéne méginkább ebbe az irányba menni. Nem valami kellemes érzés, ha egy kard van folyamatosan a fejünk felett, amivel egy másik fél bármikor lesúlythat. Netre kötni mindent: ez pont olyan. Az ellenfeled bármikor kicsinálhat, ha úgy tartja kedve.
-
törölt tag
Megértem és osztom az aggodalmadat, de például ma már szinte mindenki netbankol, a pénzünket és megtakarításunkat bízzuk önként az internetes rendszerre.
Normálisan meg kell csinálni, backupolni kell és nem lesz gond
És a kiépítést nem Orbánsógoráravejére kell bízni 3x-os áron, hanem profikra. -
gabor7th
addikt
Remélem is, hogy nem megyünk utánnuk ebbe a zsákutcába. A számtech rendszerek netre kötve sérülékenyek és a biztonságukat nem lehet megoldani. Ha az egész ország ügyeit azzal intézzük akkor az egész ország bedönthető lesz. Nincs erre szükség.
Új hozzászólás Aktív témák
it Annyira megszokták már az elektronikus ügyintézést, hogy szinte már el sem tudják képzelni a papíralapút.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen routert?
- Iqos cigaretta
- PlayStation 5
- Sorozatok
- Motorola Edge 60 Fusion - nem csak a forma időtálló
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5520 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- Samsung Galaxy Watch 5 40mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest