Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
{Zodiac}
senior tag
Minden bizalmam a mostani 15-18 éves korosztályban van, akik lesznek majd annyira bátrak és okosak, hogy ezt az őskövület üzletpolitikát megdöntik.
-
Baj lesz ebből előbb utóbb.
-
DUNKENSTEIN
tag
Bambano-val mit törődsz?
Troll de még annak is kevés.
-
mikromanus
veterán
hm. Megkisérlem akkor egyszerű szavakkal elmagyarázni, hoyg te is megértsed:
UPC-s példaként
NINCS forgalmi limit. Extrém használat van. Ha ezt eléred, akkor a szolgáltató dönthet úgy, hogy korlátozza a letöltési sebességet nálad X időszakra, vagy ha ez beleírták az ÁSZF-be akár fel is mondják a szerződésedet. Van ilyen behegyzés az ASZF-ben, de gyakorlatban nem, vagy csak igen szélsőséges esetben alkalmazzák. Azért többé-kevésbé verseny van az internetszolgáltatók közt. Lehet ezért.Nem akartam semmit lejáratni, hanem példával érzékeltettem, hogy mennyi idő alatt elérhető a "nagyobb" csomagoknál ez a limit ami után belépsz az Extrémek népes táborába. De ha itt a maximális részen akadtál fent:
Ha átlag az elérhető fele sebességet használod napi 2-2 órában akkor egy hét vagy 8 nap alatt eléred a jelzett határt és már extrém felhasználó lehetsz. Ez azért nem olyan nehéz, ugye? -
mikromanus
veterán
Igazi nyelvújító vagy. Bocs, ha esetleg a szó szerinti jelentést vettem (azaz a szavak jelentését külön-külön) az ilyen nyelvújító kifejezésnél. Nem nagyon hallottam még, hogy a hozzád hasonló "profik" vagy bárki más ilyen jelzőt használtak volna, vagy ha igen, akkor a "normális" letöltőkre értik. Taníts mester! Honnan vetted ezt a jelentést és ezt a szót. Haveri körben közismert kifejezés?
Mellesleg ha a szolgáltató megkülönbözteti a P2P/torrent forgalmat a standard letöltési vagy netezési módszerektől a szabályozásában (pl böngésződet használva töltögetsz vagy letöltésvezérlővel szeded le ugyanezt), akkor tán nem teljesen szerencsés egybemosni a két kategóriát.
Mellesleg a "torrenthuszár" nem netes fogalom. És alapból semmi formában nem fogalom.
-
zseko
veterán
Általában értékelni szoktam amiket írkálsz, de, és bocsáss meg a szóhasználatokért, te most átmentél trollkodásba. Te itt most szándékosan belekötsz és kötekedsz teljesen nyílvánvaló dolgokon. Nekem 15Mbites net van, a telefonvonal ennyit bír ide (így is jobban járok mint pár pesti). Többet is tudna, de mivel a sebesség nem éri el a következő csomagot (25Mbit helyett 22-23Mbit) így az 'én érdekemben' lecsökkentenék a következő szintre (15Mbit). Persze a havidíjat beszedték volna a magasabbhoz
Szóval én kurv@ra lesz@rom mi az elméleti/maximális/minimális/garantált sávszél. Azt tudom, hogy töltöttem már órákig folyamatosan a plafonon, 1,8-1,9MB-al. De nem várom el, hogy ezt nekem 0-24-ben tudják egész évben, ki az az idióta aki ezt el is hiszi, hogy ezt tudják nyújtani? (egyébként biztosan vannak ilyenek...) Ő sem azt írta hogy tudja 0-24-ben, hanem hogy az elméleti sávszélnél, ha ki lehetne használni, akkor már 1 nap alatt ki lehetne lőni a havi limitet. Elméleti részről beszélt, nem gyakorlatiról. Ez teljesen egyértelmű és nyilvánvaló a legtöbb ember számára, ilyenbe belekötni tényleg nem több trollkodásnál.Mint ahogy én is torrenthuszár lehetek, mert a Steamen megvett játékaimat letöltöttem, amik között akad 10GB-os is...
-
{Zodiac}
senior tag
ma forgalmaztam 100GB-ot minimum... és nem torrent-el, hanem melóval (canopus dv avi, mecsek rallye anyagok) szóval baromi sokat és ez minden harmadik nap így néz ki. akkor ezt is korlátozzák majd? vagy mi a bajuk, a torrent, vagy a forgalom? ha kell, forgalmazok havi 3 terát is legális anyagokkal VPN-en, az is baj lesz?
vagy mondják azt, hogy aki torrentezik, az ráb@szik. de az meg csak egy eljárás, mi van, ha én torrent-en osztom a cuccokat a cég felé és vissza? mert hogy nem csak én használom azokat a fileokat, hanem a munkatársaim is... pffff.
amúgy meg azt csinálnak amit akarnak, én is azt teszem, amit akarok (így vagy úgy, de megoldom) -
bambano
titán
válasz
mikromanus #66 üzenetére
szerintem nem vagy tisztában a netes fogalmakkal. aki agyament módon folyamatosan letölt, az torrenthuszár függetlenül a használt protokolltól. Ha http-n töltesz napi 60 gigát, akkor torrenthuszár vagy. a dolog lényege pedig az, hogy vedd magadra a kifejezésbe mások által belelátott pejoratív felhangot.
-
bambano
titán
válasz
DUNKENSTEIN #64 üzenetére
na ok, akkor utoljára megpróbálom elmagyarázni, hogy mit írt, azt hogy lehet értelmezni és ezzel szemben mi a valóság.
az volt a kiinduló állítás, hogy a kiajánlott max. sávszélességgel 8 óra alatt ki lehet tölteni a forgalmi limitet. ezzel az állítással az isp-t meg a szolgáltatási csomagot próbálta nevetségessé tenni.
az az állítás, hogy 8 óra alatt el tudod fogyasztani a havi forgalmi limitet, akkor igaz, ha 8 órán át padlógázon nyomod a netet. amennyiben a fenti állítást elfogadtad (hogy 8 óra alatt elfogy a havi limit), akkor következményként el kell fogadnod azt is, hogy ő azt feltételezi, a 8 óra alatt végig padlógázon tolja.
az én kijelentésem, amit próbáltam a fejetekbe verni, hogy ő viszont nem erre szerződött az isp-vel. tehát mondjuk 120 megás netnél a 300 gigás havi forgalmi limit azzal a forgalmi szórással, használati szokással, amire az otthoni internet csomagot az isp tervezte, megfelelő limit, kitart egész hónapban.
akinek lényegesen hamarabb elfogy a havi limitje, mint a hónap vége, annak egyetlen oka lehet: nem olyan használati szokással használja a netet, mint amire azt az isp tervezte és amire a szerződést és a díjrendszert kialakította. Tehát az az user, akinek 2-án reggelre kimerült a havi forgalmi limitje, SZERZŐDÉSSZEGŐ. Én ezt próbáltam elmagyarázni, de látom, hogy nem ment át.
Az internet szolgáltatási csomagoknak nem csak az a fontos paramétere, hogy mennyi a garantált sebesség, mennyi a max, hanem az is, hogy az idő hány százalékában, milyen kitöltési tényezővel használod a netet. Ha úgy használod, ahogy egy otthoni netet illik, akkor elég a limit, ha nem, akkor nem elég.
kettőtöknek gondolkodásra feladott feladat: ha mind a 30 nap, mind a 24 órájában, mint a 60x60 másodpercében 120-on (vagy 70-en, mindegy) járatod a netet, akkor miért 5 mega a garantált, miért nem 120 (70)? És itt most nem a reklámban meg az ászf-ben szereplő garantáltról beszélek, ami egy ígéret, hanem utólag visszatekintve a megvalósult tényleges teljesítésről. És ha rendszeresen 70-et kapsz garantáltnak, akkor miért nem fizeted meg a költségeit?
-
bambano
titán
válasz
#06658560 #68 üzenetére
de. különben meg az isp nélkül nem lehet tanúsító mérést csinálni, mert eszközt csak az isp tudtával lehet a hálózatra kötni. viszont akkor (ELVILEG!
) nem a szegmenst, hanem azt az eszközt is lehet priorizálni a mérés hamisítása céljával. az indexes mobilnet összehasonlító mérésen meg is buktak ilyennel, ha emlékeim nem csalnak.
másrészt van olyan lehetőség, hogy belső tanusítás vagy öntanusítás, amikor a mérést is az isp végzi. nem folytatom.
-
törölt tag
Ez az elöre bejelentett és letesztelt mérési hely és idöpont nem ad lehetöséget torzításokra? Ha tudja az isp, hogy hol fogják mérni és mikor, akkor nem tudja az adott lokális hálózati szegmenst priorizálni a többi terület kárára?
Mérés ki szokott terjedni éjjeli, esti idöpontokra is? A kontrollszerv a 8-16:30-on kívül is dolgozik?
-
mikromanus
veterán
58-as hozzászólás 11. sor.
Szerintem te nem vagy tisztában a fogalmakkal. A letöltésvezérlők, böngészőből bármilyen (jogtiszta vagy nem jogtiszta) forrásból HD film letöltögetők azok nem P2P és torrent felhasználók. Leülhet, elégtelen!!!Szerintem személyedben egy újabb fórum trollt üdvözölhetünk. Jobb napjaimon igazi haverok lehetnénk, de sajna túl következetlen, figyelmetlen és felületes vagy eddigiek alapján és amúgy se vagyok ma fogékony az ilyemsire, így inkább nem válaszolgatok többet neked amíg hülyeségeket írsz. Még elbízod és alulmúlod önmagadat
-
mikromanus
veterán
Csacsiságokat írsz. Ha 8 óráig tartani is tudják mondjuk a 50-70 (vagy 100) Mb/sec sebességet akkor szerinted azt adnák el garantáltnak? Hát nem. Ez kb olyan, hogy jóvan vállaljuk be aztán hajoljunk előre és várjuk a s*ggberúgásokat? 1-2 terheltebb időszak, lemegy mondjuk 20 Mb/sec-re fél órára a "garantált" 50 és máris az mondja fel a serződést aki csak akarja, ilyen meg simán előfordulhat még ha esetenként masszívan megy is a maximum közeli sáv. Komolyan. Örülnék ha te írnád a szabályzatokat mert szénné lehetne szivatni utána a szolgáltatókat. Kész balkánt csinálnál kis hazánkból
VAgy csak simán csődbevinnéd a céget akinek dolgozol...
Másrészt amit írtam az ELMÉLETILEG ELÉRHETŐ MAXIMUM.
Mi köze ennek a való élethez? -
DUNKENSTEIN
tag
Ugye tudod hogy ismét hülyeségbe kötöttél bele?
Ő azt írta, hogy ha azzal tudna tölteni, azaz ha el tudná érni tudod van egy ilyen csodás dolog a magyar nyelvben, hogy feltételes mód.
Ahhoz meg mi közöd van, hogy torrentezik vagy nem? Egész nap Linuxokat oszt meg oszt jónapot. Vagy te azt gondolod Mo-on van olyan ember aki 15 mega feletti neteket azért vesz, mert HD videókat néz éjjel nappal 5 gépről ? Ezt te sem gondolod komolyan. (Mellesleg a szerződésben ott van, hogy elméletileg 1 netet 1 gépre veszel meg, legalábbis inviteltél 1 éve még így volt)
-
bambano
titán
válasz
mikromanus #60 üzenetére
ha a maximális elméleti sávszélességet 7-8 órában folyamatosan igénybe tudnád venni, akkor azt garantált sávszélességnek hívnák. legalábbis az internet szolgáltatók és a kereskedőik biztosan. ennek az árfekvése más.
tehát azon sírni, hogy 8 óra alatt kitölthetnéd elvileg a havi forgalmi limitedet akkor lenne jogos, ha olyan szolgáltatásra fizettél volna elő, ami a maximális sávszélességet garantálja minden másodpercben. de nem olyanra fizettél elő.az étkezési szokásaid nem fociznak szakmai vitában, a kóstolgatós hmcs szleng meg nem az én világom.
-
mikromanus
veterán
Nem. Ez azt jelenti amit mond. Ha 100 Mb maximálisan elérhető/szolgáltatott sávszél folyamatosan megvan akkor 7-8 óra alatt meglenne az egész havi extrém használathoz szükséges forgalom. Ott van az a "elméleti maximum". Nem az van, hogy ez a garantált. Banyek, most én ittam rég kávét, vagy te kóstolgatsz engem a trollbarlangból?
-
bambano
titán
válasz
mikromanus #58 üzenetére
itt beszéltél róla, idézet tőled: "EZ azért muris, mert az elméleti max sávszélnél ez meglehet simán egy nap alatt (akár 6-8 óra alatt is)" ez a vélemény szakmai nyelvre lefordítva garantált sávszélességet jelent, azt jelenti, hogy a szolgáltató által megajánlott maximális sebességet folyamatosan kihasználva hamar ki lehet tölteni a forglami limitet. ha a maximális sávszélességet folyamatosan ki tudnád használni, akkor garantált sávszélességű szolgáltatást vennél, nem pedig otthonit.
maradjunk annyiban, ezt most benézted, de nagyon.
szerk: és vedd észre, hogy én nem a hirdetésben meg ászf-ben szereplő garantált minimum sebességekről beszélek.
-
mikromanus
veterán
Ismét egy hozzászóló aki el se olvassa mert túl hosszú, de okos. Ki a fene írt garantált sávról? Én extrém használatról írtam ami rögzítve van az ÁSZF-ben majd minden szolgáltatónál. Ennek köze nincs a garantált sávhoz. A garantált sávval életed végéig se érnéd el az egyhavi korlátot, de előbb is hagynád ott a szolgátatót.
Az extrém használat fetételezi, hogy azért normális szolgáltatást kapsz és nem a minimumot. A forgalom meg 1 vagy 3 havi átlagot néz UPC-nél, így az 1 TB akkor is beleférne ebbe ha nem netezel utána két hónapig (mondjuk ebben az időszakban előtte és utána is 5-700 GB töltések voltak. A 100 GB abban a félévben ritka volt. Olcsó volt a vinyó). Csak hál' isten ezt nem nagyon nézték/nézik. Már elvből sem. Mondjuk torrent ebből max 1 GB lehetett fél év alatt, így lehet ezért nem voltak olyan érzékenyek
Edit/megjegyzés: UPC-nél azért elég stabilan tartják a sebességet még ha nem is lenne kötelező nekik. HA nem is 100 Mb az átlag csak a fele jön, akkor is meglehet az elméleti havi max egy nap alatt. Ekkora letöltési átlagsebesség meg majd' minden nap megvan.
-
bambano
titán
válasz
mikromanus #56 üzenetére
ismét egy hsz, amelyik nem hajlandó elfogadni, hogy nem garantált sávszélességet veszel.
egyébként meg az upcnál ha egyik hónapban 1T-t tolsz, következő kettőben meg 30G-ket, akkor az nem túlhasználat.
-
mikromanus
veterán
Minden szolgáltatónál van forgalomkorlát és ezt rögzítik is az ÁSZF-ben (legalábis amiket én láttam mikor netet kerestünk mindben volt). Ez általában az "extrém használat" résznél van rögzítve. Az más kérdés, hogy nem foglalkoznak vele, vagyis ez alapján nem korlátoznak, vagy szűntetnek meg mostanában szerződést. Régebben volt ilyen eset és lett is botrány belőle. Bár ott is abba lhetett belekötni, hogy "korlátlan" internetként hirdették és mégis van forgalmi korlát.
UPC-nél azt hiszem az extrém használat az havi 2-300 GB. EZ azért muris, mert az elméleti max sávszélnél ez meglehet simán egy nap alatt (akár 6-8 óra alatt is). Gyakorlatilag nem nagyon fogllkoznak vele. Volt már 1 TB feletti havi forgalmam is. Meg 30-40 GB vagy azalatti is (elfogyott a hely és nem volt időm takarítani/ szelektálni mit akarok megtartani)
-
bambano
titán
amikor utoljára néztem (nem mostanában volt, hanem vagy 8 éve
) a közmű, mint fogalom jogszabályban szabályozott fogalom volt, aminek az internet szolgáltatás nem felelt meg. az inkumbens telefon meg a vízvezeték igen.
tehát az internet szolgáltatás közmű volta nem azon múlik, hogy mi mit hiszünk róla, meg mi a helyzet a nyugdíjasokkal, hanem azon, hogy van-e ilyen szabályozás most és megfelel-e neki. szerintem nem felel meg, de ez utóbbi félmondat egy bizonyítás nélküli magánvélemény.
-
dajkopali
addikt
igen, így van, ez egy nagyon komolyan vett követelmény, de jelen esetben - is - meg kell várni, mint a roamingnál is, hogy ez átcsorogjon az EU-s bürokrácián
ez persze még nem biztosíték, mivel a tavalyi ígéretek és hisztérikus fogadkozások ellenére a magyar állam még mindig nem implementálta az uniós távközlési előírásokat - mondjuk rajtunk kívül még sok állam sem, de ez nem mentség
és az is a történethez tartozik, hogy a magyar szabályozáson alig kell változtatni, mivel már eleve megfelel az új előírásoknak -
mcsabee
senior tag
Az internet szolgáltatás egyébként nem közmű, függetlenül attól, hogy mit hallasz a politikai kampánybeszédekben. attól még igen messze van.
Fogalmam sincs, hogy a magyar háztartások hány százalékában van internet, de ha kizárjuk a nyugdíjas réteget, akkor szerintem már majdnem közmű szinten mozoghat az elterjedtsége, még ha kimondva és leírva nem is az.
Jó példa lehet a videojáték műfaja. Alapvetően nem egy művészeti ág, de játszva a Journey-vel, látván a Diablo III festmény hatású grafikáját, vagy épp megtapasztalva a Botanicula nyújtotta élményt, ezzel erőteljesen vitába lehetne szállni.
Gyengébbek kedvéért és trollok figyelmébe: természetesen nem kívántam párhuzamot vonni közművek és a videojátékok között, egyértelmű, hogy a két "szolgáltatás" nem hasonlítható össze, pusztán egy nagyon halvány hasonlóságot véltem felfedezni a közművek-internet és a videojátékok-művészet kérdésekben. És ugye az is lehet, hogy tévedek, és a magyar háztartások csak egy roppant kevés %-ban van internet, ezzel pedig bukik az egész gondolatmenetem ^^.
-
zseko
veterán
A Voip korlátozás miatt nem lehetne
megb..atni, jól feljelenteni őket? A P2P még megértem hogy jogosan korlátozzák, elég nagy forgalmat generál és terheli a hálózatot, A HD youtube videók is még csak-csak, de a Voip jellemzően nem 0-24-ben megy azért. És a sávszél se volt valami vészes ahogy próbálgattam, 38 perc ~14MB. Igaz a Viber elvan edge-n is, egy kis breki-effekttel -
rviktor25
tag
válasz
DUNKENSTEIN #46 üzenetére
Egyébként ezt viccesnek érzed, nekem kevésbé az, amikor néha naponta van egy rövidebb-hosszabb áramszünet
(és ez kivétel nélkül mindig akkor fordul elő, amikor éppen valami online játékot tólunk haverokkal vagy valamit sürgősen el kéne neten intézni)
-
bambano
titán
Nem kevés, max. a vezetékes matáv telefonhoz képest kevesebb.
A tapasztalatom azt mutatja, hogy a "bármely közműhöz" képest kitétel sem áll meg, egy csomó helyen van szolgáltatásunk, ahol akkor áll meg a cucc, amikor nincs áram és a szünetmentesek is leborultak. Hajdú-Bihar déli részén a többi közmű se sokkal jobb, mint 95%, függetlenül attól, mit állítanak a webjükön az ászf-ben.Az internet szolgáltatás egyébként nem közmű, függetlenül attól, hogy mit hallasz a politikai kampánybeszédekben. attól még igen messze van.
-
Psych0
őstag
Pont erre utaltam, hogy jogilag, meg a szerződés szerint is rendben volt minden, de csak nem volt net, amikor esett az eső, ráadásul állították, hogy semmi baj nincs. Ha mondjuk eső esetén nem lenne áram, vagy víz, akkor mekkora hisztit lehetne csapni. Értem, hogy nem kell 100%-os rendelkezésre állást biztosítani, de ennek szerintem az a célja, hogy, ha valami elromlik, akkor ne hisztizhessen a vevő a kiesett idő miatt, amíg megjavítják. Én sem hisztiztem volna, mert minden elromolhat, de az én esetemben meg sem csinálták, mert még belefér a szerződésbe, ami szerintem undorító hozzáállás(de legalább tipikusan magyar).
Amúgy kösz a felvilágosítást
-
bambano
titán
A tesztméréseket elvileg előfizetői végponton kellene végezni, ami műszakilag indokolatlan, jogilag kivitelezhetetlen (egy hatóság nem írhatja elő, hogy az előfizető beengedjen az otthonába). Normálisan ott mérik, ami a legközelebb van az előfizetőhöz és még hozzáférhető, tehát pl. panelház központi elektromos elosztójában. de ez is indokolatlan, legalábbis kábeltv-nél biztosan az. Akkor szoktak ügyfélnél mérni, ha hibát jelentett be és azt elhárították.
a méréseket előre elkészített mérési terv alapján kell végezni, ahol utcaházszám szinten előre megmondod, hol fogsz mérni és mikor. a jogszabály előfizető létszám alapján meghatározza, hogy évi hány mérést kell csinálnod, milyen eloszlásban, stb. a mérési jegyzőkönyveket és az abból összesített jelentéseket nagyon komolyan ellenőrzik.
"Szerintem azzal, hogy nem javították meg a beázó valamit, korlátozták az internet hozzáférésem": senki nem vállal 100%-os rendelkezésre állást, a 95% már elég jó, főleg vidéken, ahol áram se mindig van, kábelkereső gépek és személyek is gyakoribbak, stb. 5% kiesés 365 napnál pedig 18.25 nap, tehát ebbe belefér 18 teljes napnyi 100%-os leállás. Ha volt mondjuk 22 alkalommal egy teljes éjszakányi kiesés, az nincs 10 nap se. Itt pedig az a hivatalos szabály, hogy az számít rendelkezésre állás szempontjából kiesésnek, ami az előfizetők legalább 10%-át érinti. alatta egyedi hiba.
-
Psych0
őstag
Ezt nem tudtam, hogy ennyire pontosan be van szabályozva minden. Az még érdekelne, hogy a tesztmérések hogy/hol zajlanak? Gondolom nem csönget be Tesztmérő Károly Gizinénihez, hogy megmérhesse az ottani sebességet, hanem fix pontokon mér, amiről tud a szolgáltató. A piacon is mindenki tudja ki az APEH ellenőr és neki mindig jut számla.
Azzal tisztában vagyok, hogy a garantált minimum sebességet, ha eléri, akkor egy szavam se lehet, de a szerződésen belül is tudnak a szolgáltatók szívatni. Erre jó példa, hogy a biztonsági őr nem foghat le mert az törvényellenes, viszont körbeállhat 6 biztonsági őr és akkor az törvényes, mert pont csak ott álltak. Akkor most korlátoztak, vagy nem?
Pár éve ahol laktam csak kábelnet volt. Amikor esett az eső, akkor elment a net. Betelefonálok, megnézik, mondják, hogy kivizsgálják az ügyet. Két nap múlva küldik az SMS-t, hogy mindent rendben találtak, semmi probléma. Persze, hiszen addigra kiszáradt, a beázott eszköz. Ezt abban az évben legalább hússzor eljátszottam, aztán lejárt a hűségidő. Szerintem azzal, hogy nem javították meg a beázó valamit, korlátozták az internet hozzáférésem. Persze nekem kellett volna bizonygatni, hogy ez most pontosan hány százalékos rendelkezésre állást jelent. -
Valóban igaza van, csak tajt paraszt stílusban adja elő, emiatt én is ignorálnám
.
Ha te 100 Mb/s-os netet vettél, és annak a garantált sebessége 512 kb/s, és a net sebessége ennél az érték nagyobb, addig nem beszülhetünk korlátozásról. Az, hogy otthon böki a csőrödet, hogy sokkal lassabb, mint amilyen szokott, azzal sajnos nem tudsz mit kezdeni. Le kell nyelni, vagy szolgáltatót kell váltani.
Hidd el tudom mit beszélek. Digis netnél a legnagyobb csomagban voltunk (8/2), és este használhatatlan volt. A ping is 300-400 állt meg
. Szerencsére nem maradtunk ott sokáig, igaz nem emiatt, de most már frankó net, ami hozza a maximális sebességet non-stop.
-
bambano
titán
a hálózatot nem homályos felhasználói szokások meg a felhasználók 0.001%-át kitevő, fórumokban hangoskodó hardcore userek eszmerendszere alapján fejlesztik, hanem hivatalos mérőszámok alapján.
Amióta a hírközlési hatóságnak (amit a héten nmhh-nak hívnak) világos, rendeletben leírt minőségbiztosítási metódusa van, azóta a fejlesztési tervek úgy készülnek, hogy amíg az nmhh felé történő jelentés szerint megfelel a hálózat, addig nem fejlesztik.
Az nmhh mérési metódusa pedig arról szól, hogy az előre tervezett tesztmérések 80%-ában (igen, nyolcvan százalékában) el kell érni a garantált sebességet és lenni kell olyan mérésnek is, amikor eléri a marketing kiajánlott sebességet is, mindeközben a hálózat rendelkezésre állása el kell érje a megfelelő időt. Ezt a három paramétert (garantált, max, rendelkezésre állás) a szolgáltató határozza meg, az ászf-ben adja meg és megfelelő módon (jogszabály szabályozza) közzé kell tenni.
Az nmhh nem határozza meg, hogy mit szolgáltass, csak azt határozza meg, hogy mitől lesz a piac jól tájékozott. jól van ez így. más kérdés, hogy a letöltőhuszárok ezeket a jogszabályokban lefektetett tényeket nem szokták szeretni, de ez van srácok.
Visszatérve az első mondatodhoz: soha nem is fogják fejleszteni a felhasználói szokásokhoz, mert a felhasználói szokás az az, hogy csilliógigabitért még a szolgáltató fizessen.
-
Talma
tag
Kedves egységsugarúnak nem tetszik, hogy a letöltési sebesség csak a garantáltnál magasabb, és köze nincs a maximálishoz, akkor lemondja az előfizetését a hűségszerződés lejárása után. Ha tömegesen mondják le, vagy szerződnek át máshová, akkor majd a szolgáltató is nyilván kapcsolni fog.
-
Psych0
őstag
A mondandóm lényege az volt, hogy, ha nem fejlesztik a hálózatot, hogy lépést tudjon tartani a felhasználói szokásokkal, akkor az is egyfajta korlátozás. Nyilván lehet olyan szerződést kötni, hogy max100Mb/s,de garantált 512kb/s, amíg ez általában 75Mb fölött van, addig a vevő elégedett, de ha ez általában 1Mb alatt, akkor a vevő elégedetlen és úgy érzi, korlátozzák, noha a szerződés szerint örülnie kéne, mert így is a duplája a minimumnak.
-
Zirowe
nagyúr
válasz
DUNKENSTEIN #21 üzenetére
Azért upc-nél van egy elméleti havi maximum letöltési keret.
-
rviktor25
tag
válasz
DUNKENSTEIN #21 üzenetére
Azért itt neked se biztos, h igazad van. Azt kéne előbb tudni ehhez, h mit jelent, h "tök lassú lesz a net". Mert ez azért tartalmazhatja magában azt is, h a garantált alá esik (amit általában úgy adnak meg, h az év 99,8% -ban [ez a szám az én szolgáltatómtól van] teljesiteni kell).
Teszem azt, ha egy évben egyszer egy órára leesik alá, az még belefér, de ha minden nap 1 órára az már nem.
Persze, ha nem esik le a "garantált" alá, akkor teljesen egyetértek veled.
-
-
bambano
titán
akkor lenne korlátozás, ha a szolgáltató délelőtt megadná, amire szerződött, este meg nem. de mivel este is megadja, amire szerződött, így nem korlátoz abban, hogy a befizetett díjad ellenértékét szerződött szolgáltatás címszó alatt igénybe vedd. Abban hátráltat csak, hogy a szerződéshez képest túlhasználd a netet. És? fizettél érte? nem. akkor?
-
Psych0
őstag
válasz
DUNKENSTEIN #11 üzenetére
Igen, csak, mikor változnak a felhasználói szokások, és esténként mindenki orrba szájba nézi a hd yt videókat, emiatt tök lassú lesz a net, de a szolgáltató csak plusz előfizetőket kapcsol ugyanarra a vonalra és nem fejleszt, akkor az korlátozás.
-
bambano
titán
a legjobb tudásod upgrade-re szorul.
jelenleg konkrét, személyhez és célhoz köthető adatforgalmi szűrés van csak hatósági engedélyhez kötve. statisztikai jellegű, minden előfizetőre egységesen vonatkozó és emberhez nem köthető adatgyűjtés nincs érdemben korlátozva. a napokban küldték szét az nmhh elnökének vonatkozó rendeletét a minőségbiztosításról, abban azt, hogy lehet protokollt priorizálni, tényként kezelik.
-
Zirowe
nagyúr
A XXI. század pestise a torrent az isp-k és a kiadók szerint.
-
rviktor25
tag
válasz
DUNKENSTEIN #11 üzenetére
Én 10Mbps-re fizetek, amiből 5Mbps garantált, na?
@Gabcseee: Azért az a "titkositás" nagyon könnyen szűrhető, ha akarják. Az semmi másra nem való, mint hogy kijátszották az első p2p szűrőket, amik megnézték, h a packet bittorent protokkolos-e. DE pl. a torrent handshake nem titkositott, innentől kezdve automikusan is simán szűrhető a "titkositott" protokollú torrent is. (Más kérdés, h amig nem fűződik hozzá érdek / nincs rá törvény, addig nagy ivben sz*rnak rá)
-
Gabcseee
tag
Ahhoz hogy korlátozni tudják ahhoz előbb fel kell ismerni a protokol fejlécét, amihez elengedhetetlenül forgalomelemzés szükséges (pl. WireShark)
Legjobb tudomásom szerint azonban a szolgáltatóknak >>> SZIGORÚAN <<< TILOS bírósági határozat NÉLKÜL bárminemű adatforgalmi elemzést is végezniük, mert:
1. adatvédelmi jogszabályokba ütközik,
2. személyisíégi jogi problémák hadába
3. stb.. elvi kérdés stb..Hogyan bátorkodnak akkor mégis mindezek ellenére adatforgalmi elemzést végezni?
Azonnal megyek és megteszem a bíróságon a feljelentést !
És utána majd fizethetnek olyan kártérítéseket, hogy belezöldülnek ! ENNYI.
-
bambano
titán
te 10 Mbps maximum kapacitású *OTTHONI* felhasználású internetre fizetsz elő. Nem pedig 10 megás nagyvállalati garantált kapacitású bérelt vonalra.
1999-ben, amikor indult pl. miskolcon a broadband, akkor otthoni 320/64-et lehetett venni az upctól 10-11k körüli áron. Meg lehetett venni 64/64 bix-ig garantált bérelt vonalat 800k-ért. Az akkori díjszabási módszerek szerint a 64/64-ből 320/320-at havi két millerért csináltak volna.
ezt nem hajlandók megérteni a letöltőhuszárok, de mivel ez is egy 500x kivesézett téma, szerintem hagyjuk.
-
DUNKENSTEIN
tag
Én is ezt mondom srác..
De az alá sosem megy a szolgáltató, az meg hogy túl van terhelve a hálózat nem korlátozás hanem egyszerű túlterhelés. Az lenne a korlátozás, ha a hálózat 50% ban lenne kihasználva de mindenki 1-2 mb/s el döcögne
Amúgy pontosítok, te nem sebességre hanem csomagra fizetsz elő
-
válasz
DUNKENSTEIN #9 üzenetére
Nem, te 10 Mb/s-re fizetsz elő, ahol a garantált 768 kb/s. De lényeg nem változik, hogy 768 kb/s sebesség alatt lehet csak reklamálni.
-
DUNKENSTEIN
tag
Te nem 10Mb/s es netre fizetsz elő, te kb egy 768 as netre fizetsz elő aminek a maximum sebessége 10mb/s lehet.
Olvasd el a szerződést ott van a minimálisan garantált sebesség (ami egy vicc szokott lenni) és a 10 az a lehető legnagyobb amit elérhetsz. Te ezt elfogadtad a szerződésben, miről beszélünk?!
-
Psych0
őstag
válasz
DUNKENSTEIN #4 üzenetére
Mert az is.
Az ember előfizet 10Mb/s netre, arra számít, hogy 10Mb/s sebességgel tud netezni. Az, hogy mi van a kábel másik végén egyáltalán nem érdekli, mert azért fizet, hogy a kábel közelebbi felén 10MB/s legyen. -
Dr. X
aktív tag
Ez ekkora probléma Európában? Lehet én gondolom rosszul, de ez nálunk nem ilyen súlyos. Nekem upc internetem van és soha nem vettem volna észre a korlátozást. Bármikor tudok p2p-ről 10-11Mb/s-al tölteni.
-
Psych0
őstag
De szeretem ezeket a grafikonokat. Vajon mi a mértékegysége az absentnek és a most frequentnek?
Új hozzászólás Aktív témák
it Az önkéntesen megadott adatok szerint a szolgáltatók jelentős része korlátozza vagy blokkolja a torrent-, illetve a hanghívásos forgalmat.
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Microsoft Excel topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bemutatta az RTX PRO generációt az NVIDIA
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Az otthonokba vinné a DGX-et az NVIDIA
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E14 Gen2 - Ryzen 7 4700U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo L13 Yoga Gen4 - AMD Ryzen 7 7730U I 16GB I 256SSD I 13,3" Touch I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 512GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 - AMD Ryzen PRO 5 I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- LG 77CS6 - 77" OLED - 4K 120Hz & 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - Szupervékony
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Bomba Ár! Lenovo IdeaPad 100 - Intel N2840 I 8GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest