Új hozzászólás Aktív témák
-
Necroman_Mk2
őstag
válasz
Feketelaszlo #15 üzenetére
Mondjuk úgy nehéz vas és acél országa lenni, hogy nincs megfelelő nyersanyagunk, és importálni kell. Az IT esetében azonban (elméletileg) elegendő a "kimívelt emberfők sokasága", emiatt a kettő picivel nehezebben összehasonlítható.
A többiben nagyjából egyetértek veled, bár ők is még csak építik a digitális államukat. -
hallador
addikt
Azóta azért azóta megint történt ez , az , meg amaz is.
Tudom Neo-Marxista mind az 1000 000 ember aki menne, de hát ugye a számok azt mutatják milyen fasza ez... Hát lehet, hogy felétek ez rendben van, de egy Neo-Marxista államban nem szokás a saját lakosságát csak mókából kínozni... Persze mikor a fönök megy, akkor mindenkinek sicc...
Nem tudom szerinted az az 1000 000 ember aki elmenne így akar élni? Szerintem nem én sem azért nem élek márorbanisztánban... -
Necroman_Mk2
őstag
Egy grafikont minden közgazdász tud értelmezni, de vajon technikai elemzést, a mögöttes tartalmat is is figyelembe veszik-e a görbe ingadozásainál. Mert ez utóbbiról mintha sokan megfeledkeznének, akár közgazdászok is
A belinkelt munkanélküliség a közmunkaprogram kozmetikai hatása miatt lett csökkentve: aki már egy napot is dolgozott közmunkásként adott hónapban, az nem számít munkanélkülinek, még ha a maradék 25-ben az is volt. (Hozzátenném: az "aki nem dolgozik, az ne is egyék" típusú közmunka az én nézetemben is határeset, mint keresőképes munka.) Az egy főre jutó GDP és az államadósság %-os mértéke meg a kormány "nem-megszorításos" megsarcolásos politikája miatt néz ki úgy ahogy (az előbbibe még a fogyó népesség is besegített egy picikét), ami a különféle ágazati külöadók és az ÁFA emelés okán nem meglepő. -
hallador
addikt
Hát figyu tuti úgy van, ahogy mondod, arra viszont még senkitől nem kaptam választ, hogyha ilyen f@sz@ számok vannak, akkor vajon miért kell több hónapot várni egy kezelésre, ami mondjuk a neo marxista államokban jobb esetben is 1 - 2 hét. Miért zárnak be a boltok egy olyan országban vasárnap, ahol amúgy rugalmatlan az egész kereskedelem, mert Ausztriát, Németország több részén, Csehország nyugati oldalát értem, csak éppen ott nagyrészt van idejük az embereknek előre gondolkodniuk az életükkel, ameddig otthon max a providenttel.
Miért van az, hogy Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban 20 - 30 %-al többet fizetnek a kisembereknek?
Miért van az, hogy a vidéki utak úgy néznek ki alaphelyzetben, mint a Katrina hurrikán után New Orleans-ban, vagy miért van az, hogy ameddig kisvasútra, stadionokra van pénz, addig ugyan csak havonta egyszer, mikor arra járok, végig szoktam gyalogolni a kis körutat úgy néz ki mint ahova beleöntötték fél Budapest szemetét, ha ilyen jók a számok, akkor ezek miért vannak?
Miért van az, hogy vidéken annyira el vannak szegényedve az emberek, hogy sokan még a fővárosban sem jártak? (Én vidéken éltem gyerekkoromban évente 1 - 2 alkalommal megyek is, ma sem sokat változott semmi).Szóval tuti igazad van, és lehet, hogy téged nem érdekelnek a tények, csak a számok, meg nyomhatod a propagandát, de ha ennyire jó minden, akkor ezek miért vannak?
Lehet neked bármilyen bizonyítványod, diplomád, tolhatod bárkire, hogy ilyen olyan propagandát nyom, a tények, azok tények, és ezt nem a számok, hanem az fogja eldönteni, hogy egy fiatal mennyire tud boldogulni a hazájában, ha nem tud, akkor elmegy oda, ahol tud. Innentől kezdve teljesen mindegy ki mit linkelget, Te vagy én... Tök mindegy, egy ország sorsát nem az határozza meg, hogy ki mennyire propaganda m@j0m, hanem a fiatalság szellemi tőkéje, és a középosztály keresőképessége, na most ez Magyarországon egy nagy 0. kb ennyi.
-
Zed895
csendes újonc
Amig te noemarxista propagandaoldalakat linkelgetsz be en szamokat egy New Yorki cegtol. Mert en kozgazt (is
) vegeztem:
Tedd 10 evesre a skalakat:
https://tradingeconomics.com/hungary/gdp-per-capita
https://tradingeconomics.com/hungary/unemployment-rate
https://tradingeconomics.com/hungary/government-debt-to-gdp
Akik ilyen eredmenyt ernek el, mig sok eurozonas allam maig nem maszott ki a 2008-as vilaggazdasagi valsagbol, addig mirol beszelunk? Ja tudom, korrupcio van... De tudod mit? Ha ilyenek a szamok akkor en kerek meg tobb korrupciot! De abban igazad van, hogy nem en kezdtem, csak valaszoltam, uszitas helyett szamokkal. -
Zed895
csendes újonc
Tedd 10 evesre a skalakat:
https://tradingeconomics.com/hungary/gdp-per-capita
https://tradingeconomics.com/hungary/unemployment-rate
https://tradingeconomics.com/hungary/government-debt-to-gdp
En epp, hogy kozgazt vegeztem. Akik ilyen eredmenyt ernek el, mig sok eurozonas allam maig nem maszott ki a 2008-as vilaggazdasagi valsagbol, addig mirol beszelunk? Megegyszer mondom: nem kell ide a tanulatlan, politikai gyulolkodes, elegunk van mar a (neo)marxistakbol. Az esztek meg ha igy folytatjak, akkor a devizajuk utan az orszaguk is hamarosan virtualis lesz, bar nem orulnek neki. -
Feketelaszlo
senior tag
válasz
Necroman_Mk2 #14 üzenetére
Egyszer sem állítottam, hogy az észtek programja sikertelen lenne. Sőt, az, hogy laikusoknak is rögtön az ugrik be az országukról, hogy IT fejlesztéseik vannak meg digitális minden és e-állampolgárságot kínálnak épp azt jelzik, hogy nagyon is jó PR-t jelentett ez számukra. Az, hogy ez hozott-e a konyhára bármiféle járulékos előnyt, már nem az én véleményem, hanem puszta tény. Egyelőre sajnos nem, vagy nem mérhetően.
Kicsit olyan ez, mint mikor mindenki a vas és acél országra akart lenni, mert a világgazdaságban vezető nemzetek példájából úgy gondolták, hogy ez mindenhol működik. Ma mindenki high-tech ország akar lenni - s kétségtelen, hogy ezen fejlesztések egy része a haladáshoz elengedhetetlen - de Tallinn semennyire nem tűnik a következő Szilícium-völgynek. Aztán ha ezt sokáig híresztelik magukról persze lehet, hogy tényleg bevonzanak elég okos expatot (pl. magyarokat), akikkel összejön a nagy álom. -
Necroman_Mk2
őstag
válasz
Feketelaszlo #1 üzenetére
Az, hogy mennyit költenek rá, nem feltétlenül egyenesen arányos a sikerességgel. Lásd a fociban Horvátország, akik kis csapatként VB döntőt játszottak.
Egyébként nem szégyen elismerni a mások teljesítményét, ezt csak a beképzelt bunkók szokták elfelejteni(#10) Sempronius89 Úgz tudom, hogy inkább Litvánia meg Lettország az, ami kiürül, az észteknél nem olyan vészes a helyzet.
-
hallador
addikt
válasz
Sempronius89 #10 üzenetére
Már úgy érted, hogy Mutyi? Az van. De az észtek bármennyire tartanak ott mint a magyarok, náluk ezek működnek azért, a magyaroknál is csak máshogy. Mondjuk Ők haladnak itthon meg csak amire nagyon kell, ami inkább szint fenntartás inkább mint haladás.
-
osztraksajt
őstag
válasz
Volt szerencsém részt venni nagyobb R&D pályázaton ahol egy valóban innovatív termék kifejlesztésére pályáztunk (lehet vele vitatkozni nyilván, de több neves egyetemi prof is a nevét adta mellé stb.) Úgy szórták ki első körben mint a huzat. Persze a stadion gyepszárító gép ami kb egy gázégő és ventilátor kombója az nyert...
Mo-n úgy néznek ezek ki:
40-50% R&D gyógyszeripar (amik amúgy is ebből élnek hogy kifejlesztenek valamit és utána irgalmatlan haszonnal eladják)
30-40% Cimborák projektjei ami kb tökmindegy hogy mi, láttam olyan alapvetően mezőgazdasági orientációjú pályázatot amiben az informatika rész 70% fölé volt nyomva, kb egy excel tábla bonyolultságú fejlesztésről beszélünk
20-30% a bérintenzív pályázatok ahol az 50%-os támogatásintenzitás mellett a bérköltség járulékaiként a teljes támogatási összeg visszacsorog a költségvetésbe. Na függetlenként ebbe az egy kategóriába van esélyed bekerülni ami csakis úgy teljesül ha már amúgy is megvan az apparátusod hozzá és ezzel tudsz spórolni valamennyit, de egy tisztességes kutató nem fog egy 1-2 éves projekt elmenni hozzád, akinek utána még 3 évig fizetheted a bérét a fenntartási időszakra és a végén vastag mínusszal jössz ki belőle.Maradjunk annyiban hogy nem mindegy hogy az a GDP arányos R&D mire van elköltve.
Magyarországon a digitális közmű kb annyiban merül ki hogy minél nagyobb adatbázist építhessen a NAV.
-
MaUser
addikt
válasz
Nem tudom, hogy van észt barátainknál, de a magyar "R&D" költés az nagyjából annyit jelent, hogy a németek, amik, stb. idehoznak némi low-cost mérnöki munkát, ami már lassan Indiában is drágább (tényleg) és azt büszkén felcímkézzük R&D-nek. Tisztelet a kivételnek.
-
Sempronius89
tag
NER-es barátunknak pedig igaza van. GDP arányosan az Észtek körülbelül annyit költenek R&D-re mint Magyarország amivel ha harmadik világot nem veszem figyelembe még a középmezőnyben sincsenek ahogy természetesen ennek megfelelően mi sem.
Balti szakértő pedig nem vagyok, de nem biztos, hogy minden rendben van arrafelé, mert ürül ki szépen az az ország. Nem hiába toboroznak itt is.
-
dajkopali
addikt
válasz
osztraksajt #8 üzenetére
az észt digitális gazdaság- és társadalomszervezés egy nagyon sok éven át tartó, folyamatosan alakuló, állandó korrekciókra szoruló folyamat, ma is
de koncepciózus, ahol számtalan szakterület szakértői véleményei alapján rengeteg tényezőt vettek figyelembe, és fegyelmezetten ragaszkodtak egy konszenzusos, az élet minden területét átfogó rendszer kialakításához - minden esetben erős politikai támogatással
igen, sok hiba volt, ma is van - de a SpaceX is felrobbant párszor, míg a mai állapotig elért
de nekik volt távlatos céljuk, melyhez egyre közelebb járnak, és a komplex gondolkodás miatt a korrekciók is sokkal könnyebbek -
osztraksajt
őstag
Aha értem, mivel a világon sehol nincs még amit ők csinálnak akkor honnan veszik át mégis szerinted? Pont hogy világelsők ebben nem valakit majmolnak.
Persze ebben vannak rendszerszintű kockázatok, mint ahogy az űrkutatásban, mélytengeri fúrásokban stb. Valakinek ki kell fejlesztenie és próbálnia. Persze lesznek vargabetűk, de aki elsőként megoldja az olyan tapasztalat birtokába kerül amivel a többiek nem rendelkeznek igenis értéket teremt.
De persze hozzászólásod alapján te biztos jobbnak találod egy sportszermárka bevezetését irgalmatlan állami pénzekből, azzal aztán tényleg innovatívak leszünk...
-
hallador
addikt
Hát igen van aki fejlődik, de az nem jó... Nem irányítható... azért mert vannak olyan országok, akik nem a szocializmusban élen 2018-ban is mint a magyarok minimum 50 %-a.
Ennek a politikához annyi köze van csak, hogy sajnos a mostani politikai elit kádár gyereke, úgy is gondolkodnak...
Ezek a barmok meg fejlődni mernek miközben így is lehetne...De ha lehet, akkor most kezd el, hogy esetleg Ő is lopott, ajánlott neked kifejezetten...
Ez nem Ő vagy Te vagy más, hanem társadalmi szinten nincs igény a fejlődésre, van akinek ez politika, de én ezen inkább sírnék, nem teszem eljöttem a hanyatló nyugatra... Mert itt annyi a hülye, hogy még képesek fejlődni is, mint a hülye észtek... Még a végén gondolkodni fognak.... Amire a magyarok 60 éve nem képesek önállóan, bezzeg erre:
Ertem en, hogy nem orultok, hogy mar tobb mitn 8 eve nem lophattok, de ennek nincs itt a helye.
Ostoba politikai uszitasra itt nincs szukseg, ez nem propagandaoldal elvileg.
Akkor Te tulajdonképpen mit csináltál? Gondolom nem Te kezdted?.... Mint az óvodában.
-
-
Feketelaszlo
senior tag
Mondjuk úgy, hogy az észt digitális állam félúton van egy jól felépített országimázs program és egy ténylegesen innovatív fejlesztés között. A mögöttes technológia nem több, mint egy okos közig. szoftver meg felhő szolgáltatás (amit javarészt az Ericsson nyújt). Eddig semmi elütőt nem okozott ez pl. a szomszédos államokhoz képest. Ugyanakkora volt a gazdasági növekedés, mint a másik kettő - tech marketingbe nem igazán fektető - Balti államnak.
De eredetileg nem is erre akartam rámutatni, csupán arra - hogy ha másban nem is, de annyiban biztos rokon nép az észt, hogy nekik sem kell a szomszédba menni egy kis öntömjénezésért. -
Zed895
csendes újonc
válasz
Pontosan.
-
Zed895
csendes újonc
Ostoba politikai uszitasra itt nincs szukseg, ez nem propagandaoldal elvileg. Ertem en, hogy nem orultok, hogy mar tobb mitn 8 eve nem lophattok, de ennek nincs itt a helye.
Az esztek meg nagyon rafaragnak meg erre, hogy meg a wc papirbol is digitalisat akarnak. Mivel posztszovjet allam, mindent majmolnak ami nyugati, de majd rajonnek, hogy csak azt kell atvenni, ami hasznos, nem kritika nelkul mindent.
Nemreg valamelyik miniszteruk kriptovalutakkal peldalozott... ahelyett, hogy kozgazt vegzett volna. -
törölt tag
válasz
A különbség az, hogy nem gázszerelők és télapók nyúlják le a közpénzt, hanem tényleg a technológiára gyúrnak rá, amit nagyon jól tesznek.
Pl.: az észteknél az ügyintézés már tényleg neten zajlik és nem a beszkennelt postai nyomtatványok feltöltését jelenti.IT szempontból meg sok országot megelőznek már most is, rólunk nem is beszélve...
-
Feketelaszlo
senior tag
"technológiai szempontjából a világ legsikeresebb országai közé tartozó ország"
Oh a szerénység! Ha valamit szeretek az ilyen hirdetésekben, az a szerénység!
A mérvadó lakosságszámra vetített listákon általában pont ugyanott van R&D és innováció szempontjából Észtország, mint Magyarország (30-50. a világon).
Új hozzászólás Aktív témák
it A technológiai szempontjából a világ legsikeresebb országai közé tartozó ország toborzási kampányt indított magyar szakemberek számára is Career Hunt címmel.
- Hálózati / IP kamera
- Milyen monitort vegyek?
- Painkiller - Fókuszban a fegyverek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Lexus, Toyota topik
- Hobby elektronika
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fogorvos, fogászat
- További aktív témák...
- Samsung S23 Ultra 512/12GB Fekete / Normál állapotban / 27%-os ÁFÁS számlával / 12 hónap jótállással
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C Dock G5 dokkoló (5TW10AA) - 3x4K felbontás, 120Hz képfrissítés
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G7 - i5-10GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest