Hozzászólok Aktív témák

 • [Prolixus]

  addikt

  Akkor nem értem iér írod le ezt az USA - SI dolgot. Hogy jön ez ide? Miért releváns? Inzulin az USA-ban is nemzetközi egységben van mérve, meg a D vitamin is.

  A hozzászólásaitokban állítjátok, hogy tudjátok mi az a nemzetközi egység, az értelmét mégis úgy tűnik nem sikerült felfogni. Itt erős diskrepanciát érzek, de ám legyen, akkor elmagyarázom. Nem gyógyszeripari úri hobbi ez, és nem azért talátlák ki, hogy majd jól hangzik a gyógyszerreklámban, mert a mg vagy mikrogramm az már olyan smafu.

  Arról van szó, hogy bizonyos hatóanyagoknak lehet ugyanaz a biológiai hatása, de tényleg, koppra ugyanaz, mégis különböző molekulaként fordulhatnak elő gyógyszerben. És mivel más a molekula, részben más atomok alkotják, ezért egy molekula, így egy mólnyi anyagmennyiségű molekula tömege is más lesz, közben meg a hatása ugyanaz, hiába A nagyobb tömeggel rendelkezik, mint B.

  A C vitaminnál nem használják a nemzetközi egységet, mert nincs értelme. Minden C vitamin készítményben ugyanaz a kutyaközönséges aszkorbinsav van, ugyanazokból az atomokból, ugyanazzal a tömeggel.

  Ezzel szemben pl. az A vitamin már más történet. Miért is? Amikor A vitaminról beszélünk, nem egyetlen molekuláról van szó, hanem egy molekula családról, effektíve ugyanazokkal a hatásokkal: Retinol, retinál, retinsav, karotinok (ezek persze a triviális nevek, a pontos kémiai megnevezésekkel nem vesződök, én sem tudom fejből őket). És akkor ugyebár az A vitamin bevihető elővitaminként is, amiből majd a szervezetben alakul ki atomok lenyesésével, vagy hozzáadásával a funkcionálisan aktív forma. Tehát arról van szó, hogy különböző molekulárkól beszélünk, a különböző molekuláknak más a tömege. Tegyük fel (hasamra ütök), hogy 1 mol retinol 100 g, 1 mol retinál 120 g, 1 mol retinsav 143 g, 1 mol valamilyen karotin 200 g, 1 mol elővitamin (ez sem mindegy melyik) meg 160 g.

  Akkor most ha be akarok vinni a szervezetembe 160 g elővitamint vagy 100 g retinolt, akkor az azt jelenti, hogy előbbi esetben több vitamint viszek be? A triviális válasz az, hogy NEM. Ezeknek az anyagoknak, ilyen tömegek esetén ugyanaz a biológiai hatása, mégis eltérő a tömege. Innen van az igény a nemzetközi egységre, hogy különböző tömegű, de ugyanolyan biológiai hatású anyagok könnyen összehasonlíthatóak legyenek a hatástan szempontjából. Ne kelljen azzal vesződni, hogy ha 120 g elővitamint veszek be, akkor azzal most lényegében, hatás szemmpontjából több vitamint vettem-e be, vagy kevesebbet, mintha mondjuk a 100 g retinolt vettem volna be (példa a alapján pont az van, hogy 120 g elővitamin "kevesebbet ér", mint 100 g retinol).

  Viszont ha az van ráírva különböző A vitaminokra, hogy 1000 nemzetközi egység, akkor függetlenül attól, hogy ténylegesen milyen változata van az A vitaminnak a tablettában, tudni fogod, hogy effektíve, a hatás szempontjából ugyanannyi vitamint kaptál be, hiába a hatóanyagok tömege amúgy eltérő lett volna.

  Szóval kurvára nem parasztvakítás meg ökörség, pont a nem totális expertek dolgát megkönnyítendő vezették be. Aki A vitamin szakértő, az úgyis vágja, hogy X g retinolnak ugyanakkor a hatása mint Y g béta-karotinnak, pont a szakértőnek nincs szüksége a nemzetközi mértékegységre. Az orvosnak aki felírja, vagy a betegnek aki szedi, viszont nagyon is szüksége van rá, hogy össze tudja hasonlítani a dolgokat hatás szempontjából.

  A többi nemzetközi egységes dolgokra is igaz ez, D vitamint, E vitamin, inzulin stb. Annak, meg hogy miért nem anyagmennyiségben (mol) adják meg, megintcsak praktikus okai vannak, de ebbe már nem megyek bele.

  "A nemzetközi egységnek volna értelme a reklámban, ha bárki tudná, hogy mi az. Amíg a c vitamint mg-ban szoktuk meg, a gyógyszerek hatóanyagai mg-ban"

  Ezen meg jót röhögtem. Most ez érv, hogy ebben szoktátok meg? Most ha azt mondom neked, hogy 300 mg metilprednisolon, most tudni fogod, hogy az most kevés vagy sok, vagy miféle hogyvan? Ugyanúgy nem tudod, max a mértékegységéről hallottál már. Azt ugyanúgy nem tudod megítélni, hogy sok vagy kevés, ha nem értesz hozzá. De tegyük fel, metilprednisolon témában kiokosodsz. Akkor tegyük fel, hogy nem metilprednisolont kell szedned hanem egy másik szteroidot. Ha vesznek egy másik szteroidot, legyen mondjuk betamethason. Ebből azt mondom, 60 mg. Akkor ez most sok, vagy kevés? Melyiknek lesz nagyobb hatása? A metilprednisolonnak mert annak több a tömege? Vagy hogy is van ez? Valójában nagyjából ugyanakkora lesz a két gyógyszer hatása, hiába jelentősen eltér a hatóanyagok tömege. Ugye milyen jó lenne, ha lenne nemzetközi egység, és ha azt látod hogy 1 NE metilprednisolon meg 1 NE betamethason, akkor tudod, hogy az lényegében ugyanannyi? De sajnos, itt nem lehet nemzetközi egységet használni mértékegységként, mert nem teljesen ugyanaz a helyzet, mint a fentebb említett A vitaminnál. A két gyógyszernek csak nagyjából lesz azonos biológiai hatása, így nem lehet belőlük nemzetközi egységeket kreálni.

  Az meg nem érv, hogy enem ismerik. Elmondhatja az orvos, elmondhatja a gyógyszerész. De az internet korában szinte minden információ elérhető. 1 másodperces guglizás és 5 perc olvasás, hogy rájöjj, mi az értelme a nemzetközi egységnek. De én még most ezt is mespóroltam nektek... :U

  [ Szerkesztve ]

  I'm no hero Doc, I'm just your regular US Army Mark 4 cyber commando

Hozzászólok Aktív témák