Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
miqlas
őstag
... téged sem az eszedért szeretnek mi?
Mindent szó szerint veszel? Az „azzal védekezik = arra hivatkozik, azzal takarózik, stb.)
Itt egy bekezdés az egyik IT café cikkbõl, persze ilyet a legtöbb, az Apple vs kormányok vagy Apple vs más cégek konfrontáció esetén lehet olvasni!
„Az Apple szerint egy ilyen lépés kiberbűnözők célpontjává tenné az iPhone-okat (kártevőkkel és hijacking-kampányokkal támadnának), éppen ezért a vállalat elküldte a felső vezetőit Európába, hogy közösségi támogatást gyűjtsenek, és meggátolják, hogy a tervezet törvényi erőre emelkedjen.”42
-
GalloG
tag
Az Apple a saját gyártású mobil készülékeire történő app disztribúció, eladás és előfizetés terén 100% piaci részesedéssel (monopóliummal) rendelkezik, ugyanis ezekre a készülékekre semmilyen más legális módon nem lehet eladni és telepíteni semmilyen appot, tartalmat vagy előfizetést csak az Apple store-ból. Ez az aggályos mindenki más szerint. A többi platformon meg van a legális lehetőség egyéb forrásból származó termék/szolgáltatás fogyasztására.
Ez olyan, mintha vennél egy pl. Opel személyautót, de csak és kizárólag az Opel által üzemeltetett kúton tankolhatnád, és az oda szállított üzemanyagra rátennék mindig a 30%-ukat. Így vagy az üzemanyag előállítója keres 30%-kal kevesebbet vagy az autótulajdonos fizet 30%-kal többet ahhoz képest, mintha bármi más márkájú autót bármilyen más benzinkúton tankolna...A fejlesztők által készített alkalmazások nem az Apple operációs rendszerének részei, így az ezen fejlesztők által készített tartalmak egy külön piacot alkotnak (nem az Apple tulajdona).
A többiek jutalék rendszere azért nem mérhető így ehhez, mert ott van alternatíva: vagy fizeted a jutalékot, vagy egyéb módon juttatod a vevődhöz a terméket. Az Apple esetében csak és kizárólag az Apple-ön keresztül, neki való jutalék fizetése után juttatható termék/szolgáltatás a készülékre.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz #54625216 #14 üzenetére
Van olyan jogi kategória hogy valaki iOS-re vagy Android-ra fejleszt?
Szerintem az hogy valaki alkalmazást fejleszt az egy általános kategória, azaz ő egy olyan versenyen indul ahol az akkor aktuális mobil piac teljes részére fejleszt.Csak hogy egy szög egyszerű példát mondjak.
Egy alkalmazás fejlesztő mindkét platformra szeretne fejleszteni alkalmazást, viszont neki az egyik nem meg felelő, nem fogadja a feltételeket, mi történik? az elvileg 100% mobil piacból el " veszít " mondjuk 30%-ot, csupán azzal hogy nem fogadja el az egyik versenyző által hozott szabályokat.
Az egyik versenyző szívatja meg a másfajta versenyzőt.Egyébként meg lehet érdemes lenne külön jogi kategóriába szedni az úgynevezett zárt és nyitott rendszereket, ugyanis teljesen más rendszerről van szó.
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #26 üzenetére
Te leginkább a gyártók szuverén döntéséről beszélsz.
Én meg a felhasználó döntésének lehetetlenségéről.(A linuxon kívül -- már ha az androidot nem ide számítjuk -- a felemlegetett oprencerek mindegyike fut nálunk a családban, még 'huaweii android' is. Mindegyikkel meg van elégedve aki használja. Ez mégsem befolyásol engem, hogy lássam milyen korlátok vannak a zárt rendszerekben -- és nem a felhasználók érdekében.)
...és igen, egybites választás mindig van.
[ Szerkesztve ]
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #34 üzenetére
Igen, de amikor kifizették az előnyöket nyújtó windows platform árát, nincsenek kényszerítve az OS gyártó piacterének használatára.
A konzolt sem véletlenül hoztam fel én sem, gyakorlatilag ugyanaz a modell, mint az ios (az MS biztos bánja is, hogy annak idején a Windows nem így lett kitalálva). Nekem is van, és mint mondtam, megelégedéssel használjuk (illetve használják a gyermekeim, ahogy használ az egyik androidos telefont, a másik iphone-t -- a kütyük működnek, a gyerkőcök elégedettek).
-
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #41 üzenetére
Tudom, hogy ismétlem magam, de szerintem a felhasználók általában nincsenek tisztában és/vagy nem érdekli őket, hogy az általuk használt platform milyen. Ezzel együtt, vagy ennek ellenére is érdekük lenne, hogy szabad platform legyen.
Ide tartozék még példaként, mikor egyik nagy piaci résztvevő felvásárol egy másikat vagy egyesül vele, azt a hatóságok megvizsgálják (AMD-Xilinx, Nvidia-ARM), hogy az nem veszélyezteti-e más piaci szereplők, akár a végfelhasználók érdeleit. Ha kell nem engedélyezi, ha kell feltételekhez köti. Ez is piaci beavatkozás, mégis érthető.
-
aprokaroka87
nagyúr
válasz #54625216 #52 üzenetére
Zárt platform esetén csak egy zárt platform tekinthető jogilag verseny társnak.
Ha az egyik enged valamit, míg a másik nem akkor az nem verseny, mert nincs is miért versenyezni.
Vajon ha azt mondaná holnaptól a Google meg a partnerek, hogy az Android is egy zárt platform lesz, az úgy jogilag szabályos lenne?
Ahhoz hogy az egész stimmeljen jogilag kellene azt tisztázni hogy a zárt platform mint olyan " szerkezetéből " egyáltalán lehet-e monopólium bármilyen esetben.
A legviccesebb majd az lesz ha az adott törvény ki mondottan pl az Apple-re lesz szabva, mert zárt platform, ők nem akarnak be engedi senkit, ők harcolnak, Google is harcol, csak ott van hogy az Android nyílt, így ők elvileg szerintem kevesebb lehetőséggel tudják akadályozni a dolgot. -
jocobacsi30
csendes tag
válasz #54625216 #52 üzenetére
Ha a felhasználó tudása várhatóan szerény, akkor a tájékoztatás segít: "VIGYÁZZ? HA MOST ... AKKOR AZTÁN ...". (Most is ez történik ott, ahol potenciális veszély lehet a termék használata során.)
Szerintem az általánosan vett piaci szereplőket ne keverjük a felhasználókkal.
A bevatkozás a piaci szereplők életébe éppen a felhasználók érdekében történik, nem egy-egy szereplő ellen/kedvében. (Nem számítva az olyan, nem normális szabályozókat, mint pl. az NMHH és Digimobil esete a frekvenciákkal.) -
aprokaroka87
nagyúr
válasz #54625216 #54 üzenetére
Tulajdonképpen mi is a zárt platform lényege?
Nem engedünk be senkit, nem egyezkedünk...ilyenkor érdemes lenne azt is megvizsgálni hogy ez a megoldás jelenthet-e jóval könnyebb esélyt arra hogy előnyre tegyél szert.
Ugyanis azt pontosan be kell látni, hogy jelenleg egy harmadik szereplő be lépése a piacra, brutális nagy kockázattal jár.
Mert a két platform el terjedése már hatalmas.
Elég nagy eséllyel ahhoz hogy a harmadik szereplő egyáltalán " életben " maradjon, ahhoz szerencse kellene.
Új hozzászólás Aktív témák
- Karácsonyi telefonajánló 2024
- Ukrajnai háború
- Külpolitika
- Politika
- Milyen TV-t vegyek?
- Telekom TV SmartBox: szolgáltatói set-top box alacsony korlátokkal
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- További aktív témák...
- ÚJ AMD RYZEN 7 5800X 16x4.7GHz GAMER PC 32Gb RAM 1.0TB SSD RTX 3080 10GB GDDR6X WIN11 GAR!
- Logitech G923
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-10400F / 11400F + Új RTX 3050!!! GAR/SZÁMLA/BESZÁMÍTÁS/INGYENFUTÁR!!!
- 0 perces GameMAX Destroyer Tempered Glass WHITE házak számlával!
- Mind a új MAKULÁTLAN Apple MacBook Air 15" M3 2024 8GB RAM 256GB Magyar billentyű garancia2025.10.17
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest