• dark100

  fanatikus tag

  Az eszkoz mindegy, csak a cel a fontos: osszesen egy db mamutceg szoftvereit ismerhessek a szerencsetlen diakok.

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • gyurkikrisz

  PH! addikt

  A semminel ez nem jobb?

  A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

 • King Unique

  PH! félisten

  Ja, "szegények" általában otthon is azt használják, később rendszerint a munkahelyeken is azt követelik meg és teszik eléjük és most az iskola is azokat oktatja. Bezzeg, ha x másikat tanítanának mellette / helyette, amit később vsz nem is használnak majd, akkor mennyivel előbbre lennének...

  (#2) gyurkikrisz: hát azért az ingyen O365 nem rossz, még ha csak a jogviszony ideje alatt használható is. Illetve egyes intézményeknél az MSDNAA-nak is örülnek sokan, ami ráadásul eleve aszem 2 gépen használható retail kulcsokat ad. Ha már úgyis az kell kb. mindenhova, akkor azért jó dolog, hogy az oktatási intézmények ingyen biztosítják a diákoknak számára.

  [ Szerkesztve ]

 • derive

  senior tag

  Milyen semminel? Vannak ott jofajta P4es gepek dogivel. :DDD

  Viccet felreteve legalabb 16 iskola kap naprakesz szamitogepeket. Csak nehogy szetossza oket a KLIK egymas kozott.

  [ Szerkesztve ]

 • Szmeby

  tag

  Azt kell hogy mondjam, nem jobb.
  Mert nem a Microsoft és a semmi között kell választani. Sose kellett.

  A Microsoft szemszögéből ez csak marketing, kizárólag a pénzről szól. Profitorientált vállalat, megértem, de nem tapsolok hozzá. Remélem, nem gond.

  Az iskolák szempontjából viszont sokkal jobb lehetőségek is vannak. Csak meg kéne mozdulni. Már ha hagyják, de ez meg politika, amit szintén utálok, hagyjuk is.
  Szóval csak arról beszélek, hogy létezik egy rakás ingyenes alternatíva mindarra, amit a Microsoft kínál. Mennyivel színvonalasabb lenne a magyar oktatás, ha a gyerek a windóz telepítés helyett megtanulná a linux telepítését. Mi lenne, ha MS Office helyett megismerkedne teszemazt a LibreOffice-szal? Az ingyenes felhős tárhelyekből is Dunát lehet rekeszteni, csak éppen kéne valaki, aki kitalálja, hogy melyiket (sőtmitöbb, melyeket) és hogyan iktassák be a tanrendbe. Csak akad valaki, aki érzi magában az erőt, hogy ezt megoldja. Gondolkozni ér. :)
  Az opensource eszközök használata nem ördögtől való. Van legalább olyan színvonalas, mint egy MS termék. Megkockáztatom, az opensource termékek inkább követik a szabványokat, mint az MS. Szakmai szempontból nem tudok egy épkézláb érvet felhozni, miért az MS terméket kell preferálni. A "mert ezért pénzt is adnak" nem szakmai érv...

  Még egyszer: Nem a semmi és az MS között kellene választani, hanem az ingyenes opensource és az MS között. Ráadásul még plusz terhet sem okoz a gyerekeknek. A munkaerőpiacon sokkal többet fognak érni a linux ismereteikkel, a windózt otthon úgyis kívül belül megismerik a játékok miatt. Legalábbis velem ez volt még a konzolmentes érában. Mielőtt még valaki linux fanboinak akarna elkönyvelni.

  Gondolom - és ez már szigorúan csak az én kis képzelgésem, kéretik helyén kezelni -, a lust...khm oktatóknak és/vagy a korru...khm vezetőiknek eszük ágában sincs energiát fektetni az oktatás színvonalának javításába, ha jön egy multi, aki mindent alájuk tol. Tisztelet annak a kis számú kivételnek, aki az alulfizetett munkája ellenére még szeretne használható tudást átadni a gyerekeknek, és a gerinccel rendelkező döntéshozóknak.

  Ezért szomorodtam el a cikk olvasása közben. Továbbá nem tudom, mitől félek jobban. Attól, hogy ezt a döntéshozóink nem is látják, vagy attól, hogy látják csak lesz.rják.

  Ja igen. A középsuliban nekem is számítástechnika órának volt álcázva az "MS office felhasználói ismeretek". Utáltam, bár nem azért, mert MS, hanem mert unalmas. 1 óra alatt össze lehet foglalni, amit egy éven keresztül oktattak. Időpazarlás volt. Mit nem adtam volna egy kis parancssoros mókázásért, vagy egy kis programozásért (még akár egy vacak helloworlddel is kiegyeztem volna).

 • King Unique

  PH! félisten

  "A munkaerőpiacon sokkal többet fognak érni a linux ismereteikkel, a windózt otthon úgyis kívül belül megismerik a játékok miatt. "

  Na ez az, ami azért nem feltétlen igaz. Olyan szempontból nyilván hasznos lenne, hogy megismernek mást és ezáltal nő a tudásuk. Viszont a valós és jelenlegi helyzetben ezekre általában nem igazán van akkora igény, max. egy adott szűkebb IT-s területen. Mert azt szerintem nem kell bizonygatni, hogy a legtöbb munkahelyen általában MS termékeket, illetve arra a platformra épülő (nem feltétlen nyílt) szoftvereket raknak majd eléjük. Ennélfogva pedig nem meglepő, ha sok helyen az oktatási intézmények is elsődlegesen azokra alapozzák a képzést. És kell külön képzés, mert az, hogy valaki otthon W-t nyomkod (= netezés stb.), meg játszik, attól még nem tanulja meg xy szoftver használatát.

  [ Szerkesztve ]

 • kymera

  senior tag

  P4 1,7 Celeron , 256 Mb RAM ....... - ilyen és ehhez hasonló vasakat hasznának a fiamék a suliban :U

  478,754,775,939,AM2 - Lapok,procik,vinyók,tápok,vga-k -akciósan. - 70-2340239

 • dark100

  fanatikus tag

  Milyen szanalmas ez az oruljunk a tragyadombnak mert minden cegnel is ez buzlik es a szerencsetlen gyerek ugyis mindenutt azt latja. Tipikus leszakado, onbecsules nelkuli luzer hozzaallas.

  [ Szerkesztve ]

  Ingyenes software == A mezeskalacs haziko a Jancsi es Juliskaban. Es != szabad software

 • derive

  senior tag

  Persze az, milyen jo is lenne ha valami jofajta terminal ele ultetnenk le a gyereket. Az meg talan elfut a 30 eves gepeken is.

 • Kékes525

  PH! félisten

  Ez mellett ideje lenne a Microsoftnak az oktatási intézményeknek teljesen ingyenes licence jogot biztosítani, a fontosabb szoftverjeire nem csak kedvezményeket.

  A topik műfaja nem teszi lehetővé az alapos, részletes, mindenre kiterjedő és egyértelmű hozzászólásokat, így hozzászólásom tartalmazhat félreérthető részeket is.

 • dstern

  tag

  Nagyszerű eszköz a Miscrosoft-függőség fenntartására... nehogy véletlenül is legyen legalább egy gép a sulikban linux-szal és opensource programokkal :/

 • dstern

  tag

  Nem, mert egy cég monopoliumanak fenntartása az eredmény hathatós állami közreműködéssel... versenygazdasag, rulez...

 • gyurkikrisz

  PH! addikt

  A munkaerőpiacon sokkal többet fognak érni a linux ismereteikkel, a windózt otthon úgyis kívül belül megismerik a játékok miatt. Legalábbis velem ez volt még a konzolmentes érában. Mielőtt még valaki linux fanboinak akarna elkönyvelni.

  lol. szólok néhny windows rendszergazdnak, hogy gyorsan képezzék át magukat, mert a jelenlegi isereteik semmit sem érnek, mert pisike mr mindent tud, mert letöltött egy dll-t a bf4 crackjéhez. hahaah

  A tuning a kisfiúk alap órajele. | i5 6500

 • cami][us

  senior tag

  Sok támogatást nem kaptam a sulitól, talán nem is értenek hozzá az ottani tanárok igazán. Az informatika órán a követelmény az, hogy az ember tudjon Wordöt, Excelt, Accesst és PowerPointot használni. Amikor az oktatónak mutattam hogy milyen appokat csináltam, hogy már harmincezer letöltésnél járok, úgy láttam, nem nagyon érdekli a dolog. Azért elhatároztam, hogy emelt szintű érettségit teszek, csak később tudatosult bennem, hogy ez mégsem lesz olyan egyszerű. Senkit nem érdekel ugyanis, hogy össze tudom rakni magamnak a gépet, vagy hogy milyen programnyelveket ismerek, csak az irodai szoftvereket tudjam kezelni, és ismerjem az informatika történelmét.

  [link]

  Térdcsapkodós lenne, ha a Simpsons-ban látnám, de IRL szomorú.

  I'm ayy lmaoing @ your life

 • Szmeby

  tag

  Lolozhatsz kedvedre, de nem a középiskolás Microsoft Excel felhasználói ismeretekre kihegyezett számtech órán képezték magukat a rendszergazda ismerőseid arra a szintre, amin most vannak. Hanem továbbtanultak. A cikk nem erről szól, nem erről írtam. Figyelj oda, kérlek.
  Amúgy vicces, hogy az ő szakértelmüket ennyire nem becsülöd... ugyanis kettőnk közül csak te írtad, hogy az ő ismereteik semmit sem érnek. Kéretik nem belemagyarázni a szavaimba olyan tartalmat, ami nincs ott.

  Továbbá elbagatellizálhatod a dolgot, hogy az otthon többnyire játékra használt windowson semmit nem tanul a gyerek. Azon túlmenően, hogy gyerekkoromban játszottam, nekem kellett azt a gépet működésre bírnom, és karbantartanom, mivel ugye rajtam kívül senki sem értett hozzá a családban. Pistike sem csak a bf4 crackeléshez fog tudni érteni, hanem elve megtanul összerakni egy gépet, és kezelni minden nyűgöt, ami előfordul vele. Márpedig a számítógép időnként tud fejtörést okozni egy gyereknek. Ha csak arra gondolok, pisisként mennyit tanultam az interruptokról, pusztán azért, mert különben nem volt hang, vagy éppen nem működött a cd olvasó.
  A mai fiatalság is szembesül hasonló problémákkal, és ha érez magában affinitást, szépen megoldja. Ha meg nem érez, akkor pont mindegy, mit tanul számtech órán, úgysem figyel oda. És garantáltan nem olyan területen fog elhelyezkedni, ahol számítógépet kellene használni, mert hülye marad hozzá.

  De ha úgy véled. hogy az oktatás most úgy jó, ahogy van, minden maradjon ilyen, szíved joga. Persze nem értek veled egyet, de hát a világ már csak ilyen kegyetlen. További kellemes lolozást. Ha pedig értelmes vitát kívánsz folytatni, keress pár igazi érvet.

  Más.
  Az, hogy valaki linuxon tanul, opensource táblázatkezelőt használ, miért is lesz hülye az Excelhez? Windowson ugyanúgy egy ikonra fog kattintani, hogy elindítsa a cuccot. Kicsit máshol vannak a gombok meg a menüpontok, néhány függvényt mondjuk máshogy hívnak és kész. Biztos van mindként programnak egyedi tulajdonsága, de lefogadom, hogy egy alapképzésen ilyenek pont nem jönnek elő. Akkor miért is kell lefeküdni egy nyíltan monopóliumra törő multinak?
  Persze értem én, hogy egyes windows rendszergazdák számára pl. egy alapszintű linux terminál használat nem számít értékes tudásnak, de "sajnálatos módon" akad pár szakma, ahol meg igen. És tudod, még mi a jó? Ha tud használni egy linux rendszert, akkor a windows ikonkái között is vígan elbolgodul az ember. Ha meg IT területen tanul tovább, inkább előnye származik belőle, hogy kapásból több eltérő oprendszerrel is volt már dolga.

  De minek is tépem itt a számat, a gyermekeim jövőjét tudom biztosítani, aztán hogy magyarhonban hogy teszik tönkre a társadalmat az elcseszett döntéseikkel, az legyen más problémája. Csak sajnálom szerencsétleneket.

 • chipesz

  őstag

  Nem tudom huzamosabb ideig használtál-e LibreOffice-t, de az értéke egyenlő a nullával. Használtam, ugyanis oktatnom kellett egy magánrendelő dolgozóinak, de ennél nagyobb trágyadomb nem létezik.
  Még arra is képtelen, hogy a Calc nevű csodatáblázatkezelőbe beillesszen egy netről másolt táblázatot. Mindent egy cellába rak. Persze az Excel ezt tudja. Ez csak a jéghegy csúcsa egyébként. Jómagam előfizettem az Office365-re, főleg az 1TB OneDrive tárhely miatt, de az Office sem jött rosszul. Az a havi 2000 ft körüli összeg nem tétel egyébként. Még 60 perc skype-ot is kapok minden hónapban vezetékes irányba.

  Nokia 7 Plus

 • cami][us

  senior tag

  Az irányított beillesztés valóban rakétatudomány, amellett, hogy a Calc-ra tényleg sok a panasz, viszont ez nem azt jelenti, hogy az MSO egyetlen alternatívája az LO.

  Jómagam előfizettem az Office365-re

  Jófiú.

  I'm ayy lmaoing @ your life