Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Fred23

  veterán

  Vannak ismerőseim, akik kifejezetten imádják az usákokat, én viszont abszolút nem vagyok ilyen. Viszont vannak ugye fokozatok a rosszban is. Ahogy az is igaz, hogy egy kínai dominancia sem lenne szerintem mindenben rosszabb, úgy az is, hogy összességében egyértelműen inkább az USA, mint Kína.

  s.bala31: Szerintem még talán nem késett el, de az igaz, hogy a keménykedésnek ára van. Keménykedés nélkül viszont néhány év alatt tálcán nyújtja át az emberiség jövőjét a Kínai Kommunista Párt vezetésének. Szerintem.

  [ Szerkesztve ]

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  fel szokták tenni a kérdést: a bevándorlóknak miért az usa a fő célpontja, miért nem az oroszok vagy kína?
  még tőlünk is sokan mennek ki az usába, pedig nálunk azért jobb a helyzet, mint pár rommá lőtt észak-afrikai országban... (kivéve az utakat :P )

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Kina mindog is eros volt, csak zart kapukkal, most meg kinyilt.

  Bocsi, de ez erősen nem igaz. Kína kb. az 1970-es évek végétől kezdett el erős lenni. Gazdaságilag az 1980-as évektől állt talpra, katonailag inkább az 1990-es évektől. A mihez tartás véget az 1979-es Kínai-Vietnami háború effektíve Vietnami győzelemmel ért véget (kínai szemszögből ők visszavonultak a régi határokhoz), például, és az 1980-as évekbéli konfliktusokban is Vietnam rendre jobban szerepelt.

  Ha nincs az 1970-es évek béli nyugati nyitás, akkor gazdaságilag ma sem lenne sehol, Kína azért lett, azért lehetett erős, mert a nyugattal való kereskedelem ezt lehetővé tette...

  Ez nem afrika, hogy egymas ellen forditsa a nzeteket,. Vagy mint Europba.

  Ehhez képest ezt csinálják. :)
  Dél-Korea és Japán az Egyesült Államok de facto szövetségese Kína ellen, csak hát ugye ők legalább annyira rühellik egymást, mint Kínát. Az, hogy Tajvan még "talpon van", erősen köszönhető az Egyesült Államoknak, nélkülük valószínűleg Kína így vagy úgy, de már visszaterelte volna a rebellis szigetet az akolba.

  Az Egyesült Államok térségbéli nagy dilemmája, hogy Kína legnagyobb területi ellenpárja India lenne, de ők meg kategorikusan rosszban vannak Pakisztánnal. Kína ezért támogatja Pakisztánt, amely viszont évtizedek óta az Egyesült Államok támogatását (is) élvezte. Kb. 15-20 éve kezdődött el a nagy amerikai nyitás India felé, amely bizonyos szintig arról szól, hogy adott esetben India segedelmével korlátozzák Kína terjeszkedését. India és Kína amúgy sincs jóban, az 1960-as években háborúztak is, ott Kína elég szép területet kiharapott a Nagy Elefántból. A két ország kapcsolata azóta is hektikus...

  Szóval a területi politika minden, csak nem homogén, az országok egymás ellen fordításához itt nem kellett az Egyesült Államok, de especiel ők is igyekeznek jól sakkozni...

  Az iszlamkt felszamoltak, kell az ujabb nagy gonosz.

  Őőőő... Az Iszlám vallást aligha számolták fel. Még a közel-keleti tűzfészkeket sem tudják kezelni (Szíria, Irak, Jemen...)...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • NandoXXL

  senior tag

  Az emberi természet egy része ilyen. Kicsiben is megy a rombolás, nagyban is. Az érzelmi intelligánciával rendelkezők, jobb érzésű emberek, kisebbségként tehetetlenek. Plusz viselik a parazita életmódot folytató emberek döntéseinek következményét. Ez van, kína se szent, egy élhetőbb világ felé kellene törekedni, nem padig a nukleáris sivatag veszélye után, a klíma változás felé tolni mindent, gazdasági versennyel a pokolba.

 • Itt elsodlegesen nem gazdasagilag gondoltam a multra, hanem nemzet allamkent
  Igaz, kokemeny veres kezzel volt-van egybe tartva a regio.

  Nemzeti államként se volt rendkívüli, gyakorlatilag az atomfegyver-programja, majd a rakétaprogramja emelte ki a régió többi országa közül külügyi téren. Hiába nézzük a Koreai-háborút, a Kínai-Indiai, vagy később a Vietnami-háborút, illetve aztán a Kínai-Vietnami háborút (amit Kína a Kambodzsai Vörös khmerek megsegítésére indított), a régiós ereje marginális volt, akár hogy is nézzük.

  Belsőleg, ha lehet így diplomatikusan fogalmazni, saját magát gáncsolta el válogatott módozatokkal (Kulturális forradalom, Mao pompás ötletei a gazdaság fellendítésére (minden faluba mini-kohó...) és a többi).

  Es eros a nemzeti tudat, es minden olyan terulet ahol ez jelen van, veszejt jelent egy masik nemzeti tudat zaszlojaval iranyitott orszagra, foldreszre.

  Ez a "nemzet tudat" olyan, mint a kommunista idők szovjet-elvtárs korszakában, csak modernebb eszközökkel. Eleve erős egységes Kína tudat sincs, hiszen Kína is különböző régiókból áll, amelyek kulturálisan, nyelvileg és etnikailag is szétszórtak (Belső-Mongólia vagy Tibet a szélsőségesebb példák). Vagy egy fentről az emberekre ráerőszakolt "Nagy Kína" kép, amit próbálnak kifelé és befelé is így lekommunikálni...

  Mielott az EU valoban erosodott volna, a kornyezo tersegekre ra eresztette USA a "demokraciat". Afrika, szerbia felso vege, irak...stb.

  Ezekkel az összeesküvés-elméletekkel az az apró probléma, hogy sajnos nem igazak az állításaik. Csak sajnos az emberek lusták maguk utána nézni a történelemnek, és elfogadják, azt, amikor egyesek összehadoválnak nekik. Ha esetleg erre komolyabban kíváncsi vagy, akkor nézz utána, hogy miért van annyi Észak-Afrikai Franciaországban (Tunézia, Algéria, Elefántcsontpart, stb...), miért van annyi bevándorló Nagy-Britanniában (a volt kolóniákról, ugye) és akkor még a Holland- és Belga bevándorlókról (szintén egykori ill. kvázi jelenlegi gyarmatok) kevés szó is esik...

  Irakot ugye Cheney és ifjabb Bush együtt szúrta el, ahogy Afganisztánt is (vele együtt pedig Pakisztánt...).

  A nagy arab tavasz terén azért érdemes elgondolkodni, hogy honnan is indult (Tunézia, Egyiptom, Algéria, hopp, fent már említve volt Franciaországnál belőle kettő... de akkor is biztos az USA az oka... vagy nem...).

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

 • kromatika

  veterán

  Teljesen egyet értek.Már rég óta csak ezt tudják.és most Trump még jobban erőlteti ezt a politikát. :W

  Korg DS DAC 100M,és AKG 712 Pro eladó

Hozzászólok Aktív témák