• Itt elsodlegesen nem gazdasagilag gondoltam a multra, hanem nemzet allamkent
  Igaz, kokemeny veres kezzel volt-van egybe tartva a regio.

  Nemzeti államként se volt rendkívüli, gyakorlatilag az atomfegyver-programja, majd a rakétaprogramja emelte ki a régió többi országa közül külügyi téren. Hiába nézzük a Koreai-háborút, a Kínai-Indiai, vagy később a Vietnami-háborút, illetve aztán a Kínai-Vietnami háborút (amit Kína a Kambodzsai Vörös khmerek megsegítésére indított), a régiós ereje marginális volt, akár hogy is nézzük.

  Belsőleg, ha lehet így diplomatikusan fogalmazni, saját magát gáncsolta el válogatott módozatokkal (Kulturális forradalom, Mao pompás ötletei a gazdaság fellendítésére (minden faluba mini-kohó...) és a többi).

  Es eros a nemzeti tudat, es minden olyan terulet ahol ez jelen van, veszejt jelent egy masik nemzeti tudat zaszlojaval iranyitott orszagra, foldreszre.

  Ez a "nemzet tudat" olyan, mint a kommunista idők szovjet-elvtárs korszakában, csak modernebb eszközökkel. Eleve erős egységes Kína tudat sincs, hiszen Kína is különböző régiókból áll, amelyek kulturálisan, nyelvileg és etnikailag is szétszórtak (Belső-Mongólia vagy Tibet a szélsőségesebb példák). Vagy egy fentről az emberekre ráerőszakolt "Nagy Kína" kép, amit próbálnak kifelé és befelé is így lekommunikálni...

  Mielott az EU valoban erosodott volna, a kornyezo tersegekre ra eresztette USA a "demokraciat". Afrika, szerbia felso vege, irak...stb.

  Ezekkel az összeesküvés-elméletekkel az az apró probléma, hogy sajnos nem igazak az állításaik. Csak sajnos az emberek lusták maguk utána nézni a történelemnek, és elfogadják, azt, amikor egyesek összehadoválnak nekik. Ha esetleg erre komolyabban kíváncsi vagy, akkor nézz utána, hogy miért van annyi Észak-Afrikai Franciaországban (Tunézia, Algéria, Elefántcsontpart, stb...), miért van annyi bevándorló Nagy-Britanniában (a volt kolóniákról, ugye) és akkor még a Holland- és Belga bevándorlókról (szintén egykori ill. kvázi jelenlegi gyarmatok) kevés szó is esik...

  Irakot ugye Cheney és ifjabb Bush együtt szúrta el, ahogy Afganisztánt is (vele együtt pedig Pakisztánt...).

  A nagy arab tavasz terén azért érdemes elgondolkodni, hogy honnan is indult (Tunézia, Egyiptom, Algéria, hopp, fent már említve volt Franciaországnál belőle kettő... de akkor is biztos az USA az oka... vagy nem...).

  [ Szerkesztve ]

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.