• DraXoN

  őstag

  LOGOUT blog

  én most előremegyek úgy 1000 évet:
  az ország mit "fogalom" egy elavult dolog, így totál felesleges ez az egész izmozás... ;]

  be kell látni a globalizáció mellékhatása amit most látunk.. az országok és határaik mint olyanok sok ponton megszűnnek (kereskedelmi "engedmények" gyengítik a határt, a munkaerő és tudás "átáramlik", a kultúrák keverednek)..
  Amit mostanság látunk az az, hogy egyesek realizálták, a dolgok változnak, a "hatalom" nem ott ér véget mint régen.. a Trampli is olyan széket kapott ami nem olyan mint mondjuk az 50 évvel korábbi volt, és ezt meglovagolva sokakat maga mellé tudott állítani "a régi szép idők". Közben hatalomra jutott fossa a saját érdekeiből eredő (esetleges) marhaságokat a szájából, és "izmozik" hogy újból falakat emeljen... de az egész dolgot a másik irányból kellene megközelíteni.. a nagy cégeket nem fogja tudni "hazahozni", túl nagyok... ellenben sok kis helyi közösséget kellene inkább építeni, támogatni, a decentralizációt csökkenteni, hogy a helyi közösségek önellátók, öneltartók (önfoglalkoztatók) legyenek, így csökkentve a munkanélküliség problémáját..
  A nagy cégek persze sok embert foglalkoztatnak így "rúg egyet-kettőt" a számokon ha sikerül, de mivel sok lábon állnak ezek, nem ráció a teljes ipar visszavitele, főleg nem gazdaságos abban a mérettartományban ahol már ők mozognak (nem tudnának "jó áron" gyártani "otthon")...

  Így szerintem nem a jó taktikát követi az amcsi szénaboglya, de Kína se feltétlen (szó szerint e fél világba "bevásárolja" magát, cégekkel, hitelekkel, de az egy másik sztori)..

  De ez az "egyszerűbb" út, persze nem feltétlen a helyesebb (az rögös, és nehéz, sok vele a munka és szervezés, az eredmények is esetlegesen lassabban jönnek).
  Ez az izmozás inkább a választóknak szól ("megígértem" alapon). Cégeket hazacsábítani, munkahelyet létrehozni, de fentebb mondtam, én mit gondolnék a jobb módszernek... (bár az amerikai gazdaság teljesen más berendezkedésű mint az itteni, a "mikrogazdaságok" is más mérettet jelentenek, az elérhető népesség is nagyobb).

  The human head cannot turn 360 degrees... || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB || LG v20