Hozzászólok Aktív témák

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Akkor a fejlesztőt kellene eltávolítani. Talán akkor jobban megválogatná a megrendelőit.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • infectedmann

  őstag

  Szerintem fele annyi szemét sincs, mint a Google Play Store-ba :O

  dragonballhungary.hu

 • _cHAos_

  aktív tag

  "A NYT megkereste a fejlesztőcég vezetőjét, aki elmondta, hogy háromezer dollárért írnak alkalmazásokat a megrendelőiknek, de a belső tartalomért felelősséget nem vállalt." - Az ilyen nem fejlesztő, nevezzük inkább zsoldosnak, de k..va megfelelőbb kifejezés erre.

 • JamesHun

  őstag

  hidd el bitang sok a értelmetlen, copy paste app az app store ban is

  Origin/Xbox 360/One: JamesSHun

 • Tigerclaw

  nagyúr

  Arra is kellene valami policy, hogy ne kérjen olyan tartalomhoz hozzáférést egy alkalmazás, amihez a funkciójából eredően nincs köze. Mondjuk egy játék ne kérjen engedélyt semmihez, mert csak egy játék. Egy fotós program csak a fotókhoz, vagy esetleg a helymeghatározáshoz, ha van geotag-je...ha nincs akkor ahhoz sem. Azt amiben a kérést megindokolja a fejlesztő, hozzá is kellene csatolni az App leírásához, hogy a vásárló lássa, hogy mire és miért kérnek engedélyt.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Tikakukac

  titán

  +1 most váltottam Air2-re és gondoltam újrahúzok mindent. Brutális sok szemét van már itt is.

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

 • #82729984

  törölt tag

  Meg az is jó lenne, ha a google mondjuk most már k.rvára átgondolná a permission-öket.

  Ugyanis ha pl. egy fejlesztő integrálja az alkalmazásába a google admob sdk-t, tehát azt amit hivatalosan a google ad ha reklámot akarsz megjeleníteni, akkor a következő engedélyeket csapja automatikusan hozzá (a júliusi admob kiadástól) a programhoz:
  com.google.android.c2dm.permission.RECEIVE
  com.x.y.permission.C2D_MESSAGE
  android.permission.READ_PHONE_STATE
  android.permission.READ_EXTERNAL_STORAGE
  android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE

  Wtf..
  Na erre mit irjon a fejlesztő, mi a p.csának kéri be az appja az sd kártyára való irást ha amúgy nincs is ilyen funkciója?
  Irjam oda hogy az appnak erre ugyan semmi szükség, de a google-nek igen, panaszkodj nála?
  Ja és a legszebb az egészben hogy ez egy undocumented "feature", teli van vele a net hogy csak azután derült ki miután a fejlesztő leforditotta és megpróbálta felrakni a telefonra, ami jelezte hogy egy rakás új engedélyt kér az app... Tehát sehol nem szerepelnek az app kódjában erre vonatkozó kérések. Szóval ne lepődj meg ha hamarosan ezt az 5 engedélyt minden app be fogja kérni majd amelyik reklámot jelenit meg.

  De még a normál engedélyekkel is baj van, mert a google olyan csodásan oldotta meg a feladatot, hogy pl. 6.0-tól ahhoz egy egy wifi elemző progi menjen, ahhoz nem elég a wifi engedély ám, hanem még a location-re is szükség van... A felhasználó meg nem érti hogy miért kéne egy wifi elemzőnek a hely hozzáférés... Hát kérdezd meg a google-t.

 • shortcutme

  tag

  A jogok bekérése valóban gáz, viszont a wifi érthető, mivel a wifi router MAC-je alapjan eleg nagy valoszinuseggel meg lehet hatarozni a GPS koodinatat. Pl itt egy publikus adatbazis, de valoszinu ennel sokkal pontosabbak is vannak: https://www.mylnikov.org/archives/1170

  Szoval a korulotte levo dolgokat le tudja kerni a program az olyan mint ha GPS jogot adtal volna neki.

  [ Szerkesztve ]

 • #82729984

  törölt tag

  És ki gyüjtötte össze ezeket a mac cimeket, miért lehet megmondani hogy melyik router hol van földrajzilag? Csak nem a google amikor végigkocsikázott a városokon és engedély nélkül begyüjtőtte ezeket az adatokat?...

  Na érted akkor nem volt fontos megkérdezni az embereket hogy begyüjtheti-e a routereik adatait (valószinüleg amúgy tök törvénytelen volt amit csináltak a legtöbb országban akár be is lehetne perelni őket ezért).
  És persze a szép megoldás ugye az lenne hogy ez esetben a wifi elemző nem látja a mac cimeket. A google megoldása meg az, hogy egyáltalán nem látja ilyenkor a wifi hálózatokat.

  De a fő probléma itt az, hogy a felhasználók 99.9%-ának fogalma sincs erről, ő csak annyit lát hogy egy wifi elemző location engedélyt is kér, és nem érti hogy miért. És már repül is egy 1 pontos értékelés mert szerinte kémkedik a program mi másért kéne neki ez az engedély. Ha meg nem adja meg neki és igy ugye a program nem látja a wifi hálózatokat kvázi nem csinál semmit akkor azért jön az 1 pont mert "nem megy ez a sz@r."..

  Persze kiirhatod hogy minek kell, csak épp a felhasználók kb. 10% olvas el bármit is, illetve csak kb. a 20%-uk beszél angolul. Azaz kb. 100-ból 1-nek fogod tudni elmagyarázni...

  Szóval amikor egy program a fél atyaúristenig minden engedélyt kér, az nem szükségszerüen jelenti azt hogy rosszindulatú, csak épp azt hogy a google-nek sikerült valamit egy 3 éves gyerek szintjén megoldani.

 • shortcutme

  tag

  A GPS-es helymeghatározás eléggé időigényes és városban megbízhtatlan is lehet, ezért ha elvárod, hogy a terkép program program bekapcsolása után ne kelljen perceket várnod a poziciódra, akkor a wifi jelekre kell a telefonodnak támaszkodnia.

  Nem volt szükség a streetview autóra, az okostelefonok megjelenése óta minden telefon folyamatosan gyűjti és átadja a google/apple számára ezeket az információkat.

  Ha felmész a google mapsra és bekapcsolod a forgalom információkat az is ugyanígy működik: minden telefon folyamatosan logolja és továbbadja a google számára a poziciós adatokat, így a google az útszakaszra jellemző átlagos haladási sebesség alapján meg tudja mondani a forgalmi helyzetet.

 • #82729984

  törölt tag

  Ez nem változtat a lényeg de most nem is fontos.

  Ami a lényeg, hogy a google önkényes ad hozzá az apphoz engedély kéréséket, amik nincsenek ledokumentálva.
  Ezen felül pedig bizonyos funkciókhoz olyan engedélyek kellenek, amik első ránézésre szintén értelmetlenek. Amit irtam csak egy példa volt, ha fejlesztenél androidra akkor tudnád hogy mennyi idióta engedély összefüggés van.

  Jelen esetben konkrétan számtalan user panasz jön, hogy minek kell a location engedély az appnak, attól függetlenül hogy ez le van irva az app descriptionjében a playen. Mert ahogy irtam a felhasználók 90% nem olvas el semmit sem, ezen felül csak kb. 20% beszél angolul, és végül még a maradék sem érti meg a technikai kapcsolat a wifi mac címe és a gps pozició között. Azt sem tudja mi az a mac, eszik vagy isszák, esetleg valami apple cuccra gondol. Ilyen egy átlagos felhasználó.

  De szerintem még te magad sem értenéd hogy minek egy zseblámpa appnak sd kártya írási engedély ugye? Feltételeznéd hogy biztos valami csúnyaságot akar csinálni.

  Pedig ahogy irtam, ezt bizony a google admob sdk teszi bele automatikusan, a fejlesztőnek ehhez semmi köze. De valószinüleg erre gondolnál utoljára.

  Úgyhogy jelenleg az a nagy helyzet, hogy az engedélykérések alapján tökre nem lehet kikövetkeztetni hogy az adott alkalmazás rosszindulatú-e vagy nem.

 • cuebler

  senior tag

  "...a szűrés elsősorban a kártékony kódra, és nem a szerzői jogra irányul..." Apple, te vagy az? :DDD

  "Vannak, akik csak a csúfságot látják a világban... a zűrzavart. Én a szépséget látom..."

 • Corleone33

  aktív tag

  sajnos a google play store-ban is nagy a káosz ilyen téren, bár még nem ilyenfajta alkalmazások miatt (de ami késik nem múlik persze)

 • shortcutme

  tag

  Igazából sokat javítana a helyzeten, ha a telepítés helyett akkor kérné az app a jogot amikor tényleg szüksége van rá, így le kéne kezelnie azt is, ha nem adom meg neki.

  A böngészőben elég jól működik ez, de az androidban is lenne rá lehetőség majd pár év múlva, ha kijön az Android 8 meglátjuk átállnak-e erre a fejlesztők. (Addigra talán az eszközök többségén talán már a 6-os fog futni)

 • #82729984

  törölt tag

  "Igazából sokat javítana a helyzeten, ha a telepítés helyett akkor kérné az app a jogot amikor tényleg szüksége van rá, így le kéne kezelnie azt is, ha nem adom meg neki."

  Ez már most is igy van, ha az app targetje android 6. De igazából sokra nem mész vele, mert mind úgy kezeli le, hogyha nem adod meg akkor kilép. Ha meg rosszindulatú akkor főleg.

  Tehát igazából választhatsz hogy vagy minden engedélyt megadsz neki induláskor (és akkor ott vagy ahol eddig) vagy nem és ekkor meg nem indul el (ekkor meg mint ha fel se telepítetted volna). Na már most akit a telepítésnél nem zavar a good mód permissiönök, azok futásidőben is a yes-re fognak nyomni.

  (lévén akit zavar, az fel se telepíti az appot, ha már felraktad az azt mutatja hogy biztosan használni akarod)

 • Diokhan

  addikt

  "Jelen esetben konkrétan számtalan user panasz jön, hogy minek kell a location engedély az appnak, attól függetlenül hogy ez le van irva az app descriptionjében a playen. Mert ahogy irtam a felhasználók 90% nem olvas el semmit sem, ezen felül csak kb. 20% beszél angolul, és végül még a maradék sem érti meg a technikai kapcsolat a wifi mac címe és a gps pozició között. Azt sem tudja mi az a mac, eszik vagy isszák, esetleg valami apple cuccra gondol. Ilyen egy átlagos felhasználó."

  Azért ezt így nem mondanám ilyen egyértelműen. Ma már a 8 éves lányom is úgy használja a tabletet, mintha azzal született volna. (Most ne menjünk bele abba, hogy szülőként mennyire jó vagy nem jó, hogy engedem neki). Szerintem az elolvasással talán még közel is jártál az igazsághoz (én mindig elolvasom, elég paranoiás vagyok ilyen szempontból), de a többivel nem.

  Ezek az SD-kártya írási engedélyek szerintem nagyjából ugyanazért kellenek, mint amiért minden weboldal a pofánkba tolja, hogy cookie-kat használ és helyez el a gépen. Ugyanúgy a felhasználó specifikus hirdetések miatt. Egyedül az nem világos számomra, hogy miért nem a NAND-ra rakja ezeket. Az pedig, hogy mit tesz jogosan a Google és az Apple és mit nem jogosan, teljesen tisztán sosem fogjuk látni. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg olyan dolog van, amihez nem kérték az engedélyünket. Valamint itt érdemes megemlíteni a különböző felhő és ingyenes email szolgáltatásokat. Ezekre igaz leginkább a mondás, miszerint: Ami ingyen van, ott Te vagy az áru. Email címet, telefonszámot simán kiadják, eladják cégeknek akik ezek után vagy felkeresnek telefonon, emailben... és a cégek ezzel az adat kereskedéssel jobban keresnek, mitha neked szabnának ki egy reális árat a szolgáltatásért.

  Scully: ...és úgy éreztem, mindenki engem üldöz. Mulder: Most legalább tudod, én hogy érzem magam általában. | K-B. T.!!!!!!!!!!

Hozzászólok Aktív témák