Keresés
 • gyantaszuz

  tag

  És az vajon miért van, hogy egy jelentős része dobbant az egyetemről néhány félév után? Legalábbis nálunk ez volt a tendencia.
  3. félévre már csak fele létszámmal ment az évfolyam, azóta már egy csomó senior/architect (persze, ez önmagában nem jelent semmit) és lapátolja a pénzt technikusi papírral, vagy anélkül. Tudom, mert sokkal tartom a kapcsolatot.

  [ Szerkesztve ]

 • gyantaszuz

  tag

  Jaja, nálunk anno 140 vagy 150 fővel indult a szak és évente nagyjából 20-30 szerez diplomát.

  @guni
  Nem hiszem, hogy minden esetben általános "kiesésről" van szó (ahol azt lehet érteni, hogy túl magasan van a léc az egyénnek). Elég sok tehetséges ember van köztük. Csak mondjuk jött egy jó full-time lehetőség ami mellett könnyebb volt az élet.
  Például egyik srác elvégzett egy hasonló bootcampet és most Dániában fejlesztő. Másik online kurzusok alapján autodidakta módon tanult meg kódolni és az első (!) munkáját Londonban kapta.

  Egyébként nemrég beszélgettem a diploma nélküli IT szakemberekhez való hozzállásról az egyik amerikai kollegával, aki korábban az Ericssonnál és az Applenél is dolgozott. Ott is tapasztalható a "dropout", mint jelenség. Elmondása szerint ugyanúgy vannak köztük tehetségesek, mint diplomások között a tehetségtelenek. Viszont, a legutóbbi gazdasági válságkor elsődlegesen az alacsonyabban képzettektől váltak meg a cégek vagy ezek az emberek nehezebben találtak munkát.
  Azonban ne felejtsük el, hogy a legutóbbi válság óta csak mégjobban az IT körül forog a világ. Azóta elvileg nagyobb a kereslet.

  Lehet akármilyen diplomád, vagy akármilyen bootcampes certed, ha a céges felvételen (emberi, szakmai) szűrőkön nem mész át.
  Nekem például 5 éve 15 kreditem van hátra (szakdolgozat), teszek rá, mert nem kéri egy cég sem. Ha rákérdeznek, elmondom és ezzel mindkét fél részéről el is van intézve.
  Semmi motiváció nincs a tanárok és diákok felől. Full száraz, elévült dolgokról van szó többnyire. Ettől függetlenül végigszívtam az összes kurzust. Ma már nem biztos, hogy beiratkoznék.

  [ Szerkesztve ]