Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • SybenX

  őstag

  Nálunk pedig esélye sincs senkinek elvégezni időben a programtervező szakot, mivel tanárhiány miatt olyan verseny van a tárgyakért, mint amikor 100 éhező kutya közé bedobnak egy darab csontot, emiatt nem jön össze az összes kredit 3 év alatt és akkor még bukásról nem is beszéltünk.
  2. évemet kezdem, a 200-ból 60-an maradtunk akik még nem buktak semmiből, 10%-ra szokás tippelni akik el is végzik egyszer az alapszakot és ez egy top egyetem... Ilyen tempóban megy a képzés az egyetemen, de az is igaz, hogy sokan nagyon pályát tévesztenek amikor ide jönnek.

  [ Szerkesztve ]

 • janeszgol

  veterán

  Mert nem motiváltak. Vacak az iskola, vacak a képzés, vacak a tanár.

  A női nemnél csak a női igent szeretem jobban. / Intel is dead. nVidia targeted - AMD

 • gyantaszuz

  tag

  Jaja, nálunk anno 140 vagy 150 fővel indult a szak és évente nagyjából 20-30 szerez diplomát.

  @guni
  Nem hiszem, hogy minden esetben általános "kiesésről" van szó (ahol azt lehet érteni, hogy túl magasan van a léc az egyénnek). Elég sok tehetséges ember van köztük. Csak mondjuk jött egy jó full-time lehetőség ami mellett könnyebb volt az élet.
  Például egyik srác elvégzett egy hasonló bootcampet és most Dániában fejlesztő. Másik online kurzusok alapján autodidakta módon tanult meg kódolni és az első (!) munkáját Londonban kapta.

  Egyébként nemrég beszélgettem a diploma nélküli IT szakemberekhez való hozzállásról az egyik amerikai kollegával, aki korábban az Ericssonnál és az Applenél is dolgozott. Ott is tapasztalható a "dropout", mint jelenség. Elmondása szerint ugyanúgy vannak köztük tehetségesek, mint diplomások között a tehetségtelenek. Viszont, a legutóbbi gazdasági válságkor elsődlegesen az alacsonyabban képzettektől váltak meg a cégek vagy ezek az emberek nehezebben találtak munkát.
  Azonban ne felejtsük el, hogy a legutóbbi válság óta csak mégjobban az IT körül forog a világ. Azóta elvileg nagyobb a kereslet.

  Lehet akármilyen diplomád, vagy akármilyen bootcampes certed, ha a céges felvételen (emberi, szakmai) szűrőkön nem mész át.
  Nekem például 5 éve 15 kreditem van hátra (szakdolgozat), teszek rá, mert nem kéri egy cég sem. Ha rákérdeznek, elmondom és ezzel mindkét fél részéről el is van intézve.
  Semmi motiváció nincs a tanárok és diákok felől. Full száraz, elévült dolgokról van szó többnyire. Ettől függetlenül végigszívtam az összes kurzust. Ma már nem biztos, hogy beiratkoznék.

  [ Szerkesztve ]

 • doooo

  őstag

  Morzsolódás mindenhol van, akár ekkora mértékű is (bár az az 1 személyes dolog elég egyedi és szélsőséges, amennyiben igaz). De a csúszás például nem számít igazi morzsolódásnak, lévén kapnak diplomát idővel, és valóban sokan komolytalanul mennek ezekre a helyekre (is), részben mert például a szakközépiskolákban elhitetik velük, hogy az ottani silány oktatás majd az egyetemen is úgy folytatódik... Mindenesetre az nagyon magas arány marad továbbra is, hogy hányan iratkoznak egyáltalán be ezekre a szakokra, az viszont gyakorlatilag lehetetlen, hogy mindenki be is fejezze egy időben, ez sehol nincs így, ebből kár önmagában kiindulni.
  Amennyiben itthon tudnák tartani azokat a diplomásokat (vagy akár azokat, akik diplomát nem kaptak, de a munkát el tudják végezni), máris előrébb lennénk. De ismételten, ez gyakorlatilag minden létező szakmára kezd igaz lenni ebben az országban, az orvostól a kőművesig, a tanártól az informatikusig.

 • guni

  tag

  A műszaki szakokon mindig is kemény lemorzsolódás volt. Mi 275-en kezdtünk és mindkét félévben 10-20 ember diplomázott tizenakárhány éve. És kétség kívül volt azért beleszarás a hallgatók részéről is de azért szivatás meg irreális követelmények is bőven voltak az oktatói oldalról.

 • oszi666

  őstag

  Szerintem azért abban van ráció, hogy ha közpénzen tanul az ember, akkor vmennyit törlesszen már vissza a közösségnek is, aki adta azt.
  Az, hogy lediplomázik az illető a magyar adófizetők pénzén, aztán pattan rögtön külföldre, szerintem nem fair
  az igaz, hogy az állam feladata lenne olyan körülményeket teremteni, hogy megérje itthon maradnia egy fiatalnak
  (pár év munka után lassan mi is pattanunk külföldre, bevallom. törlesztettem már eleget.)

  [ Szerkesztve ]

  It is not birth, marriage, or death, but gastrulation, which is truly the most important time in your life.

Hozzászólok Aktív témák