Hirdetés

2019. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Zsoxx


Zsoxx
(senior tag)

Robotpilóta nélkül már felszállni sem tudnak?

https://youtu.be/2VB_uz6G6C4?t=18s

(#2) battisti


battisti
(tag)

jó nagy kártérítést fog ezért fizetni a Boeing, HA kiderül, hogy elfuserálták a robotpilóta szoftverét.
mennyi ember, akiknek emiatt meg kellett halniuk...

batt

(#3) speed471 válasza battisti (#2) üzenetére


speed471
(fanatikus tag)

És még mennyi ember fog meghalni pénz, naivság, kapzsizság miatt.

Két lépés közt születik a megoldás. "Okos az, aki csak a felét hiszi el annak, amit hall. Zseni az, aki tudja is, hogy melyik felét."

(#4) gorgil válasza Zsoxx (#1) üzenetére


gorgil
(újonc)

Valahol írták, hogy ez nem a normál robotpilóta, hanem egy olyan rendszer, ami folyamatosan be van kapcsolva és akkor lép közbe, ha úgy érzékeli, hogy a gép bajba kerül. Csakhogy olyan esetekben is próbál "korrigálni", amikor igazából nem kellene és emiatt pl. váratlanul süllyedni kezd a gép, miközben a pilóták éppen emelkedni szeretnének.

(#5) Kopi31415


Kopi31415
(PH! félisten)

Eléggé lejárt ez a cikk, már mindenhol földre parancsolták a gépeket. És nem szoftverhibás, hanem elrejtett funkciós, ami rejtett funkciót szándékosan rejtettek el, hogy ne kelljen új képzést tartani, olcsóbb, gyorsabb lehessen az átállás (megspórolhassa mindenki az átképzés költségeit, a hozzá szükséges dokumentációt, mindent).

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#6) Agostino válasza Kopi31415 (#5) üzenetére


Agostino
(PH! addikt)

bug lett a feature-ből

                               if only you knew how bad things really are

(#7) Kopi31415 válasza Zsoxx (#1) üzenetére


Kopi31415
(PH! félisten)

Ez nem robotpilóta, hanem átesés elleni beavatkozó. MCAS a neve. Az új gépekre új, nagyobb hajtómű került, előrébb és feljebb helyezve, mint a régiek voltak, így teljesen másképp viselkedik a gép, mert a súlypontja, az aerodinamikai középpontja (nem tudom már megmondani mi hivatalosan a szakszerű neve, az a pont, amelyik az aerodinamikai "tömegközéppontja" a gépnek), és bizonyos állásszögek esetén tovább növelnék a hajtóművek az állásszöget, ami áteséshez vezetne. Ennek kiküszöbölésére lett beépítve, a vízszintes vezérsíkokat téríti ki, és nyomja le, vagy húzza fel velük a gép orrát, ha úgy érzékeli. Ezzel szemben beavatkozni a pilóta csak a vezérsíkon lévő lényegesen kisebb felületek kitérítésével tudna, aminek a hatása nem elégséges. A MCAS nem szerepelt sehol a géppel kapcsolatos dokumentációkban, sem a pilótáknak, sem az üzemeltetőknek, sem a karbantartóknak kiadottakban. Talán a tavalyi eset óta már valahol igen, de nem általánosan, nem került be rendesen a pilóták képzésébe. Ha a MCAS hibás adatokat kap, és lekezd beavatkozni, akkor következhet be a két balesethez hasonló, kikapcsolni meg elég bonyolult módon lehet csak. És teljesen manuális repülés során is aktív rendszer. USA-beli pilóták már panaszkodtak régebben a gépre, írásban is az FAA-nál, de az azt mondta nincs semmi látnivaló, repüljenek tovább.

Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec

(#9) bambano


bambano
(Jómunkásember)

nem értem az aggodalmakat. volt már, hogy gép fennmaradjon?
akkor meg mire a hiszti...

:P

lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

(#10) atike


atike
(PH! nagyúr)

....telefonoknál "csak" ciki, hogy szoftveres buggal adják ki az adott eszközt, de repülőgépnél...? :F Ez azért durva - elég sok fejnek kellene a porba hullani... Azért itt nem kicsi a felelősség. El nem tudom képzelni, hogy hogy lehet ez "megengedhető". Itt nem (csak) kártérítés kellene hanem börtön a felelősöknek.

Ennyi erővel önvezető autókat is lehetne forgalomba engedni, mert "jó lesz az"... Oh, wait... :U

(#11) Tigerclaw


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Milliárdos kártérítési perekre készülhet a cég. (persze dollárban)

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#12) Tigerclaw válasza Kopi31415 (#7) üzenetére


Tigerclaw
(PH! nagyúr)

Ha ez igaz és az FAA is szőnyeg alá söpörte, akkor náluk is fejek és milliárdok hullanak majd.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#13) mallory303


mallory303
(lelkes újonc)

Igazabol nem az volt a baj, hogy MCAS a hatterben csinalja a dolgat, hanem hogy ha rossz adatok erkeznek be a hibas szenzoroktol az MCAS-be akkor az alapjan probalja stabilizalni a gep allasszoget, mindezt ugy hogy a pilotak nem tudjak kikapcsolni, mert sok esetben nem is tudnak rola hogy van ilyen rendszer.

A digitális adat örökké megmarad. Vagy legalábbis 5 évig. Ahogy épp sikerül.

(#14) azbest válasza Kopi31415 (#5) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

Az túlzás, hogy eltitkolták volna, ebben a cikkben azt emlegetik, hogy az mcas magától visszakapcsolódása is le van írva az egyik dokumentumban. Egyébként tényleg elég kemény, hogy mi a módja a rendszer kiiktatásának, hogy ne akarja földbe állítani a gépet, ha megbolondul egy hibás szenzortól [link]

Pedig régebben is voltak már hasonló okokból balesetek - nem megfelelő kiképzés, nem megfelelő szoftver, ami felülbírálhatatlan a pilóták által, ha nem tudják pontosak, hogy lehet tönkretenni. Nem tanulnak a hibákból.

[ Szerkesztve ]

(#15) Killer01 válasza Kopi31415 (#7) üzenetére


Killer01
(őstag)

Egyértelműen olyan gépet kell tervezni, amit "majd" egy szoftver "jól megvéd" az áteséstől.... ja, nem.

(#16) mallory303


mallory303
(lelkes újonc)

Ja es az egeszben az a legszebb, hogy mindez az egesz mutatvany a szarnyakkal meg az uj hajtomuvel azert tortent, mert az uzemelteto cegek nem akartak uj gepet venni (757) es arra atkepezni a pilotakat, ezert a gyarto ceg ugy dontott, hogy attervezi a 737-est, ekkor kerultek bele az uj hajtomuvek meg az attervezett szarny, amitol a gep viselkedese legalabb annyira megvaltozott mintha masik gep lenne es ezt tobbek kozott az MCAS-al gondoltak "eltuntetni". A FBW rendszerben levo tobbi tuningolasrol meg nem nagyon esik szo, pedig valoszinuleg azt is athegesztgettek, hogy a gep iranyithatosaga olyan legyen mint a regebbi 737-nek...

A digitális adat örökké megmarad. Vagy legalábbis 5 évig. Ahogy épp sikerül.

(#17) azbest válasza mallory303 (#16) üzenetére


azbest
(PH! félisten)

Ennél állítólag bonyolultabb a helyzet. A nagy gépekre néhány kivételtől eltekintve (dubai), nincs igény. Azért, mert a nagy gépek a központi hub repterek közti repkedésre ideálisak. De mivel jelenleg a pont-pont közti közvetlen járatok adják a legtöbb járatot, így oda kisebb gépek ideálisak.

A dreamliner és airbus 380 is ezért nem terjedt el. Dubainak azért is jön az be, mert a kontinensek közt pont ideális helyen van és oda az óriásgépek hatékonyak. [link]

Viszont a fejlesztéseket, amelyeket az nagygépekhez csináltak, az újabb kisebb gépeken is alkalmazzák.

[ Szerkesztve ]

(#18) pomorski válasza Zsoxx (#1) üzenetére


pomorski
(őstag)

Lehet nem is akarnak.

(#19) Zsoxx válasza Kopi31415 (#7) üzenetére


Zsoxx
(senior tag)

Azt mondod, hogy a pilóták nem ugyanazokat a vezérsíkokat vezérlik a botkormánnyal, mint az MCAS?

https://youtu.be/2VB_uz6G6C4?t=18s

(#20) Polarstar


Polarstar
(PH! nagyúr)

Azért ez ciki, hogy a hagyományos működés szimulációját fenntartó rendszert építenek be - és ezt nem mondják el. Igen, A gépek aerodinamikai és tömegközéppontja eltér és ez okozhat így is - úgy is slamasztikát.

Hát most csinált!

Ami elromolhat - az el is romlik alapon - de ha nem tudjuk mi az és lehetlen beavatkozni - és ezzel emberek halnak meg azt mégsem intézhetjük el egy "bocsmá!" közleménnyel. Szerintem pofán lesz verve de nagyon a Boeing. A biztosítók, áldozatok ügyvédei és az engedélyező nemzeti hatóságok is ott lesznek a sorban.
Igencsak sokan fognak abba a sorba beállni.

BlackBerry Key2, Telegram newschannel-> t.me/crossnordic ursa.major-et-tutanota.com

(#21) gafz válasza Zsoxx (#19) üzenetére


gafz
(újonc)

A vezérsíkok azok a nagy izék ott hátul. A kormánylapok ezeknek a hársó szegélyén vannak. Ezeket mozgatják a botkormánnyal. Viszont az egész vízszintes vezérsík szöge is állítható (trimm), a sebbesség, szél, hőmérséklet, súlypont, egyebek függvényében, hogy megfelelően irányítható legyen a gép. Ha nagyon rosszul van beállítba, hiába a kormánylap, az sokkal kisebb felületű, nem biztos, hogy irányítható marad a repülő.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rep%C3%BCl%C3%A9si_alapfogalmak

[ Szerkesztve ]

(#22) TK36


TK36
(fanatikus tag)

Arról lehet valamit tudni, hogy az októberi - hasonló - balesetnek mi lett az eredménye, hol tart?

(#23) szkaroly


szkaroly
(fanatikus tag)

Mint általában más baleseteknél, itt is több több ok együttese okozta a katasztrófát.

1. Boeing ahelyett hogy új gépet csinált volna, tovább foltozta a 737-t. Hogy a nagyobb hajtóművekkel boldogulni lehessen jött az MCAS.

2. A Boeing, FAAA és az európai hasonló szervezet úgy vélte nincs szükség nagyobb mértékű továbbképzésre. Egyedül csak a brazilok voltak olyan tökösek hogy az mondják de mégis.

3. MCAS léte jelek szerint teljesen új volt a legtöbb pilóta számára.

4. Hibás szenzorok az indonéz gépen.

5. A jelenlegi agyonautomatizált gépeknél a pilóta szerepe gyakorlatilag a fel- és leszállásra korlátozódik. Ennek az a következménye hogy a pilóták néha alapvető dolgokban hibáznak. (Ajánlom a Mayday epizódjait). Az indonéz gép pilótái elmulasztották a középkonzolon lévő kapcsolók használatával a vezérsík elektronikus kontrolját kikapcsolni és ezáltal a mechanikus kontrollt létrehozni (lásd a link a 14-es hozzászólásban). Ez egyébként egy ismert eljárás, nem csak ezen a géptipuson.

(#24) szkaroly válasza TK36 (#22) üzenetére


szkaroly
(fanatikus tag)

Előzetes jelentés van még csak, végleges csak később.

(#25) Robert_F válasza gorgil (#4) üzenetére


Robert_F
(kvázi-tag)

Hello, nem robotpilóta hanem egyfajta átesés elleni védelem ez az MCAS.

Kifejtve Manoeuvring Characteristics Augmentation System... Istenem de szép nevet tudtak neki találni...

(Átesés ugye az a jelenség, amikor az állásszög kritikus értéken túl növekszik és a szárny által termelt felhajtóerö durván lecsökken. Ez sokféle módon létrejöhet: sebesség nagyon lecsökken, durva manöverezés bólintás irányban, egyebek, pl. szélnyírás.)

(Állásszög parasztosan a szárny húrjának - még parasztosabban: a szárnyprofil 'középvonalának' - a 'megfújás' irányával bezárt szöge.)

Kikapcsolt robotpilóta mellett is aktív, a vízszintes vezérsík (lassú) mozgatásával avatkozik be abban az esetben, ha az állásszög meghalad egy bizonyos, a gyártó által meghatározott értéket.

Ilyenkor elkezdi magától állítani a vízszíntes vezérsíkot 'orrot lefelé' irányban, (AND - Apply Nose Down) hogy ezzel megelözze az átesést.

A gond úgy látszik az, hogy nem dokumentálták ezt sehol és a pilóták sem kaptak erröl tájékoztatást.

Úgy olvasom, deaktiválni csak úgy lehet ha a vízszintes vezérsík elektromotoros mozgatását tiltják.

Erre van kapcsoló már a korábbi szérián is: fedeles 'stab trim cutout' a középkonzolon. Ezzel ki lehet iktatni a vezérsík minden elektromos mozgatását és csak kézzel lehet a továbbiakban állítani.

Ami még adalék, hogy hibás állásszög érzékeléskor is aktiválódhat ez a funkció úgy látszik.

A Boeing ezt most csúnyán elxxxxta ha kiderül, hogy az Etióp gép is MCAS-sal kapcsolatos hibák miatt zuhant le...

Gyorstalpaló:

http://www.b737.org.uk/mcas.htm

[ Szerkesztve ]

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#26) Robert_F válasza Zsoxx (#19) üzenetére


Robert_F
(kvázi-tag)

A pilóták a vezérsíkot és a magassági kormányt is tudják mozgatni. Az MCAS csak a vízszintes vezérsíkot.

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#27) Robert_F válasza bambano (#9) üzenetére


Robert_F
(kvázi-tag)

Ez nagyon morbid, gondolom te is szoktál idönként repülni, úgy föleg nem vicces.

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#28) pengwin válasza gorgil (#4) üzenetére


pengwin
(PH! addikt)

Tudtommal Fly-by-wire rendszernek hívják az ilyet, és katoai gépeknél elég régóta alkalmazzák.

Üdv, pengwin "A belépőszint mindig ott van, ahol a fájdalomküszöbünk."

(#29) Vesa válasza pengwin (#28) üzenetére


Vesa
(PH! addikt)

Nem, a Fly-by-Wire rendszer "csak" annyi, hogy a pilóta kormányszervei és az általuk vezérelt szerkezetek között nincsen mechanikus kapcsolat, kizárólag elektronikus. Ez az Airbus-okon szembetűnőbb, ahol már szarvkormány sincs a pilóták előtt, csak egy joystick oldalt. A Boeing kvázi hagyományból meghagyta a klasszikus szarvkormányokat, de azok is már elektronikusan, szervomotorokkal működnek, nem úgy mint régen, tehát nem bowdeneket rángatnak (vagy hidraulikus rendszereket működtetnek).

A katasztrófában érintett rendszer az MCAS, erről már többen írtak részletesen feljebb.

(#30) jeni válasza battisti (#2) üzenetére


jeni
(PH! félisten)

kérdés:
a többi légitársaság vissza fogja adni az összes drága pénzen megvett MAX8 és a MAX9 gépeket a gyártónak vissza vételre?
a kártérítésről nem is szólva!
már a Norvégok benyújtották a számlát a gyártónak.

XFX Pro 650W & Seasonic Prime Ultra 550 W Gold eladóak.

(#31) csongi


csongi
(PH! kedvence)

Az hogy szoftver vagy pilota hiba okozza a balesetet, nem mindegy?
Ugyan az mindketto. Ember irta a szoftvert, ember hoz rossz dontest a pilota fulkebe.
Lehet perelni, orrba szajba. Szamtalan legi katasztrofa volt emberi hiba miatt.Es jopar eset volt, ami ugyan azon hibabol eredoen kovetkezett be.
A mai gepek nem permetezo ketfedeles valamik.
Egy pilota atkepzese sem konnyu. Es semmilyen garancia nimcs arra, hogy veszhyzetben jo donteseket hoz.
Egybe olvad lassan a ket iranyitasi rendszer.
Elobb vagy utobb automatizalodik, ez az irany.
Kenyszer palya. A balesetek, mind emberi hibara vezetheto vissza.
Ember hozta letre azt az eszkozt amivel a levegobe utazunk. :)

jeni: Ez szimplan egy anyagi dontes. Ezek arrol szolnak, hogy most joleg lehet cibalni a gyarto penztarcajat. Uzemeltetik a gepeket, nekik minden kiadas csokkentese jol jon. Itt sok penzt fognak vissza szerezni remenyeik szerint.
:). Kapnak az alkalmon.

[ Szerkesztve ]

(#32) bigrock válasza Robert_F (#27) üzenetére


bigrock
(PH! addikt)

Egyetértek, én nem viccelődnék a 2*150 utas+személyzet+hozzátartozók kárára.

(#33) layerke válasza bambano (#9) üzenetére


layerke
(fanatikus tag)

Kellően érzéketlen hozzászólás, olyan tényleg rád jellemző. Eddig se voltál egy szimpatikus valaki, most végleg elástad magad a tapló beszólásoddal. :W

(#34) Robert_F válasza csongi (#31) üzenetére


Robert_F
(kvázi-tag)

Ez kicsit árnyaltabb. Az utasok körében mostanra kialakult a félelem a típus irányában, (kinél több kinél kevesebb, van aki gondolom nem is hajlandó maxxal utazni.) hatóságok most lelöttek minden repülést USA/Kanada kivételével. Az üzemeltetö légitársaságok most nagyon benyalták, bizalomvesztés és rep. tilalom okán. Teljesen jogos, hogy kártérítést fognak követelni. Hatalmasak ilyenkor a veszteségeik nagyon gyorsan, nem arról szól ez szerintem, hogy most jól meg akarják rángatni a gyártót. Jogosan követelnek vmiféle kártérítést.

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#35) csiben1


csiben1
(fanatikus tag)

"hamarosan szoftverfrissítést adnak ki, mely egyértelműen arra utal, hogy a gépek balesetét nem egyedi vagy emberi hiba okozta, hanem a rosszul működő irányító rendszer"
Mert az irányító rendszert nem emberek tervezik, írják, ellenőrzik, hagyják jóvá? :U

Szomorú és értelmetlen ennyi ember halála, viszont azt nem árt leszögezni, hogya repülés jelenlegi szabályait vérrel írták. Ugyan úgy mint a szárzföldi vagy vízi közlekedésben mindig is voltak/vannak/lesznek balesetek és általában események,hibák láncolata vezet el a baleset bekövetkezéséig, nem pedig 1 ember/vállalat/szerv 1db hibája.

Illetve én azért várnék a végső konklúzió felállításával, hisz jóformán még a nyomozás se kezdődött el, de már nagyon sokan kész tényként kezelik a hiba okát és nevezik meg a felelősöket. :F

(#36) bigrock válasza csiben1 (#35) üzenetére


bigrock
(PH! addikt)

Egy NTSB/FAA vizsgálat van amikor egy évig is eltart...
A hozzátartozók biztos nem fognak addig várni, ízekre akarják szedetni dörzsölt ügyvédekkel a Boeinget. Nehéz helyzet, mindenkinek.

(#37) csongi válasza Robert_F (#34) üzenetére


csongi
(PH! kedvence)

Szerintem, eddig is igy volt, csupan most jol fel is fujja a media. Mert vegre a gep hibazott es nem emberinek mondjak. Egy fogas a szoftveres repules elleneseknek. :).
Bar siman tevedhetek en is.

(#38) Robert_F válasza csongi (#37) üzenetére


Robert_F
(kvázi-tag)

Szoftveres repules - ha van ilyen terminologia (?) - kb az a320 bevezetese (~ 1987) ota abszolut altalanos minden teren. Minden gep tele van zsufolva CPU-kal es szoftverekkel a radio-magassagmerotol a robotpilotakig. A magas biztonsagi kovetelmenyek ellenere a legtobb gyarto kepes megugrani a lecet, legfokepp a repules kulonleges biztonsagi kovetelmenyeinek es a megkovetelt redundancianak a betartasaval. Itt 'csak' sikerult bevinni egy szoftverhibat ami hibas szenzor adattal egybol galibat okoz es a megfelelo kikepzes hianyaban most meg is fektetett ket szemelyzetet/jaratot.

[ Szerkesztve ]

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#39) Döglött Róka válasza bambano (#9) üzenetére


Döglött Róka
(PH! addikt)

Nem eleg hogy erzeketlen volt de meg gyenge is. Elsutotted mar aldozat hozzatartozojanak is vagy csak itt nagy a pofi? :)

Ikea Tafjord, Kínai indukciós töltő, Victorinox Traveler, 10 Tojás M (3 már hiányzik),Rádiós ébresztőóra piros kijelzővel, Varta akkutöltő

(#40) Robert_F


Robert_F
(kvázi-tag)

Helyesbítek, Kanada is tiltotta öket, nem sokan maradtak állva, USA biztosan, Japán? EU tiltja, Kína tiltja plusz sokan a távol keleten.

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#41) Robert_F


Robert_F
(kvázi-tag)

Japán is utolsóként.

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#42) jeni


jeni
(PH! félisten)

Azért meglep,hogy gyártás és teszt repülés során ezek a hibák nem derültek ki?
Magyarán prototípus nem is létezik a repülőgép gyártásban?
Próbapad,kínpad,stb.... már nem is tudom melyik a jó szó ehhez?

XFX Pro 650W & Seasonic Prime Ultra 550 W Gold eladóak.

(#43) Scalpel


Scalpel
(senior tag)

Nem az első tervezési hiba a 737 család esetén, lásd az oldalkormány mozgató mechanizmusának tervezési hibája: 737 Rudder Issues. Még valamelyik "Légikatasztrófák" részből emlékszem rá. Imádtam a sorozatot nézni, úgy is, hogy sűrűn repültem. :)) És én jobban szeretem a 737-est mint az Airbus 320-as családját. Na jó, talán a 321-es pariban van vele a tágasság érzet miatt. Persze a 747-8-assal talán semmi nem veszi fel a versenyt. :D
De ez sajna benne van mindig, csak ha leesik egy gép, akkor a nagyságrend miatt azonnal nagyot is szól. A hibás gyilkos Takata légzsákok is akkor lépték át az ingerküszöböt, amikor már kellően sokakat érintett.

(#44) Robert_F válasza jeni (#42) üzenetére


Robert_F
(kvázi-tag)

Ez talán a legjobb kérdés amit most fel lehet tenni.

... minden reggel jusson eszedbe: ... ma van hátralévö életed elsö napja ... anonymous

(#45) Scalpel válasza layerke (#33) üzenetére


Scalpel
(senior tag)

Aki például sokat repült munkájából kifolyólag, az mindig ezzel viccelődik amikor megkapja a "vigyázz magadra'" útravalót reptérre menet a lakás ajtajában... én is, tesóm is.

Egyébként valljuk be, egy ilyen baleset akkor érint meg bennünket igazán, ha direktben érintettek vagyunk, családtag, barát révén, vagy mi is rajta ültünk... vagy ha szoktunk adott típussal repülni és a saját seggünk féltjük. IMO: Az összes többi álszent maszlag, bocs.

[ Szerkesztve ]

(#46) bigrock válasza Scalpel (#45) üzenetére


bigrock
(PH! addikt)

Szoktam nézni a Youtube-on a FlightChannel adásait, ahol Flight Simulatorral rekonstruálják a légibaleseteket, professzionális módon. Mikor a landoláskor után kiírják, hogy "everyone survived", esküszöm, megkönnyebbülök, pedig nincs érintettem a dologban.

(#47) btprg


btprg
(tag)

Szoftverhibás repülők? :(

"Tepid! Tepid is no good for a star, but it'll do for stardust." (nmlorg/naim)

(#48) Zsoxx válasza layerke (#33) üzenetére


Zsoxx
(senior tag)

Most tényleg egy trollal vitatkoztok? :W

https://youtu.be/2VB_uz6G6C4?t=18s

(#49) Joci10 válasza jeni (#42) üzenetére


Joci10
(senior tag)

De van, viszont minden összes lehetséges hibakombinációt nem fognak tudni előállítani, és tesztelni (pláne ha valami újdonságot hoznak be, addig még nem is létező hibalehetőségekkel). Amilyen ismert hibajelenség előfordulhat, arra tesztelik ezeket; de a még ismeretlenekre, vagy az ismeretlen kombinációkra nem (mert a legtöbbször nem 1 adott hiba okozza a nagy baleseteket, hanem egyszerre több). Sok baleset 'rejtett' hibák miatt következett be, amik nem jöttek/nem jöhettek elő akármilyen korábbi jellegű teszten sem; csak használat közben, a nagybetűs életben. És ez a hiba sem olyan, hogy egyből tudható lett volna, és nem is azonnal jött az első meghibásodás (már ha biztosan az a hiba, amire jelenleg gyanakodnak - mert hiszen sokszor volt olyan, hogy 'előre' megmondták, hogy mi volt a gond, aztán a legvégén (vagy akár az után, sok év múlva) kiderült, hogy mégsem).

(#50) layerke válasza Zsoxx (#48) üzenetére


layerke
(fanatikus tag)

Igazad van, hagyjuk kategória. :(

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.