Új hozzászólás Aktív témák
-
hallador
addikt
Igen ez egy cég volt, mivel én kb passzívan 2003 óta aktívan 2007 óta csak Linuxot használok, Ezért köszi tudom.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
xeqe
csendes tag
Igen, valószínűleg akkor még kevesebb cég állt mögötte, és összességében minden bizonnyal kevesebbet is invesztáltak a dologba. De ha elolvasod például a HUP-on megjelent cikket, abból kiderül, hogy maga az IBM már korábban is tett egy 1 milliárd dolláros vállalást a Linux-szal kapcsolatban, konkrétan 2001-ben.
-
hallador
addikt
Én sem azt montam, hogy nem akkor kezdték belepumpálni a pénzt, hanem azt, hogy 2000 környékén kb 5 - 10 cég volt most meg van kb 200 cég, passzívan kb 5000 cég aki visszajuttat pénzt a Linux-ba. 2000-ben azért nagyon nem pumpálták ennyira a pénzt a Linux-ba.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
xeqe
csendes tag
Mondom, nem most kezdték meg a multik a pénz lapátolását a Linux-ba, ez nagyjából 2000 környékén kezdődött, az évezred eleje óta tolják bele az óriási pénzeket. Ha akkor ezt nem kezdték volna el, akkor nyilván nem jutottunk volna el a jelenlegi elterjedtségéhez. De amúgy félreértesz, nekem ezzel nincs semmi problémám. Ez teljesen normális befektetés a részükről, és különböző utakon a befektetett pénzek nyilván megtérülnek.
-
hallador
addikt
Már milyen multikra gondolsz, végülis pontosan mire gondolsz, hogy lassan szinte mindent Linux hajt. Tényleg, ingyen kellene ezt csinálniuk nem?
Gyakorlatilag, ami valamelyest is beépített rendszer abba Linux fut (Esetleg BSD), még jó, hogy valamennyit visszatolnak bele, ezt kb úgy írtad, mintha feleslegesen lapátolnák bele.
Nem tudsz úgy eldobni a Media Marktban egy papírgalacsint, hogy ne akadna bele egy eszközbe amin a Linux valamelyik változata, lezármazottja hajtana.
Szerinted véletlenül lapátolják bele.
Meg aztán ritkán tolnak bele egy milliárd $-t.
Ez a sok ..(cégecske).. meg pont az önzetlenségükről / profit mentes üzletekről híresek:
[ Szerkesztve ]
-
Dare2Live
félisten
imo a high-end enterprise mainframe kornyezetben továbbra is jól elvan a power akinek kell a hibatürés sok 9... az zsebébe nyúl. A piac igazából nem bővül, de nem is szükül.
A GPUs résznél ahogy irod NV, amúgy az, hogy az IBM rendszerek ennyire megbízhatóak és gyorsak annak csak egy kis része a HW.
A linux pedig imo nem azért mert annyira lefelé akar nyitni hanem mert a linux jön felfelé. Hiába sokkal kiforrratlanabb, sokkal kevésbé sok 9 mint az AIX mégis felzabálja a piacát. A linux itt van a középvállalati szegmensben.Mindenesetre a piac átalakulóban.
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
Dare2Live
félisten
Értem amit írsz, de ez technologiai blabla amiben bár tökéletesen igazad van de láthatóan a cégeket nem érdekli. Innen piac szempontból semmi bátor nincs abban amit írtam.
Tavaly a unix eladások leírni is rossz 35%!!! al zuhantak. Tavalyelött 15%ot és ha jól emlékszem már 2010 is -os volt rendesen. Eltünt a piac fele 3év alatt és a zuhanás pedig még imo nem állt meg és én nem is látok semmit ami megállítaná.
Mire állnak át? Hát elsősorban linuxra az gerjeszti a folyamatot. Innen ld cikket az IBM megpróbál előre menekülni. Mindezt úgy, hogy a linux sehol nincs soksok szempontból az AIX, Z, I...hez képest.
Hát ennyi és a helyzet ráadásul még gerjeszt is magát. pl IBM salesek se fogják innen AIXet tolni, IBM elvonja a forrásokat...
don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up, don't look up...
-
hallador
addikt
Ezt kijelenteni, nagyon bátor lenne, azért az AIX mögötti technológiához a Linux a kanyarban sincs. (Nem a Linux hibája, még nem fejlesztették arra a szintre Power gépeken).
Azért az AIX féle LPAR-t fizikai gépnek tekinti, mind az Oracle, mind az SAP, vagy éppen a TSM is, és szinte mindenki. A Power gépcsalád, nagyon össze van nőve az AIX-el. A Linux-nak akkor lenne esélye, ha:
1. Olcsóbban adnának a Power-t. Ez egy két terméknél, mint a 710 megtörtént, de még ennek az árából is egy komolyabb x86-os szervert kapsz.
2. A Linux eléri alapszintű funkcionalitásban az AIX szintjét Power-en.
3. Ugyanazzal a Supporttal kellene adniuk, mint az AIX-es RS6K-kat.Egyik sincs meg még jelenleg, aztán ki tudja az az 1 milliárd $ mit takar majd, de az a helyzet, hogy jelenleg az RS6K a legelterjedtebb, RISC rendszer még, nem írnám le az AIX-t.
Távoli (informatika időmércével mérve 10 - 20 év) jövőben lehet, hogy eléri Power-en a Linux, az AIX szintjét, de jelenleg még nem tart ott.
-
Lomha 8V
addikt
Reméljük tud élni a Linux a lehetőséggel.
-
-
Dare2Live
félisten
unix benne aix zuhanórepülésben van már most is és a fő kiszorítója a linux. Ez van.
Innen hirtelen hasra csapva én azt látom, hogy IBM előre menekül. AIX kifut lassan kuka de itt van helyére a linux. Ha pedig igen akkor nem lepne meg ha már portolnák az adott alkalmazásokat, ha másért nem, hogy a saját szakembereiknek segítsék az átállást.
Lehet tévedek...
-
derive
senior tag
Attol fugg hova arazzak a power chipeket, eddig a high-end enterprise kornyezettel jol elvoltak. Ahogy csokken a piac es a piaci reszesedes, ugy csokken a tularazas (manapsag az x86 lassacskan elszivja a power/itanium hasznalokat, pusztan mert a korabban celiranyos CPU igenyes progikat atirjak GPUra, ezert allnak ossze az NVvel). A linuxal sztem nyitni akarnak a kissebb szereplok fele, akik testreszabhatobb rendszert kernek.
-
-
hallador
addikt
Ez nagyon jó hír. Végre kap egy komoly támogatást a Linux. Bár eddig sem kellett félteni. Bár kérdés, hogy a Power árak mennyire versenyképesek az x86-al.
Nem is csodálom, hogy az AIX lassan "Nehézzé" válik. Mocskosul kifirrott, és stabil, de nagyon nehezen konfigurálható a Linuxokhoz lépest.
Ami visztont hiányozni fog az Linuxokból a saját diagnosztikai rendszerek, (errpt), meg a többi cucc, ami jó szolgálatot, tett az AIX-ben, (SMIT, Topas stb).
Reméljük ezt sem felejti majd az IBM.The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
Új hozzászólás Aktív témák
it A cég szerverüzletága továbbfejlődése szempontjából kulcsfontosságúnak látja a nyílt forrású platform erősítését.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ukrajnai háború
- PR-Telecom
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Gumi és felni topik
- Tudományos Pandémia Klub
- Kapja az ívet az új Spider-Manben a DirectStorage, pedig csak teszi a dolgát
- általános iskolai rendszergazda
- Kerékpárosok, bringások ide!
- MIUI / HyperOS topik
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC, PlayStation, Xbox, Nintendo digitális és dobozos játékok, feltöltőkártyák!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest