Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • attila9988

  őstag

  Két dolgot jegyeznék meg a témával kapcsolatban.

  Először is. Nem hiszem hogy az online terjesztés belátható időn belül felváltaná a hagyományos értékesítést, nem is annyira technikai, mint inkább az emberi természetet érintő tényezők miatt. Az ember szereti birtokolni azt ami tetszik neki, és egy szénné védett online letöltött filmmel ezt nem teheti meg. Nem rakhatja fel a polcra, nem mutogathatja büszkén az ismerőseinek, és nem veheti le onnan évek multán, hogy ismét megnézze. Online lehet terjeszteni egy foci meccset, lehet egy t6v show -t esetleg, de filmeket nem nagyon hiszem. Legalábbis amíg a digitális jogkezelés ilyen korlátokkal működik, illetve amíg az emberek egy jelentős hányada akkor sem tudná hogyan kell lemezre írni a letölétött filmet, ha nem lennének az említett védelmek.
  Tehát amíg gyűjteni akarjuk a filmeket, addig lesznek boltban megvásárolható lemezek, (amik a mai lemezminőséget figyelembevéve nyilvánvalóan tovább bírják egy házilag megírt példánynál)

  A másik dolog pedig az, hogy mindenki sietteti ezt a váltást, holott a dvd -nek is 10 év kellett mire megette a piacot, és ehhez képest a BD bizony igenis gyors. Amint emberi árú írók lesznek, akkor a számítógépes adattárolásban biztosan kiváltja majd a dvd -t, és ez hamarabb be fog következni mint az asztali lejátszók népszerűsödése. Aztán majd valaki megtöri a ps3 -at, amiől megugranak az eladások, és a lemezek ára is esik. Ezt követően az asztali lejátszók is szépen zuhannak majd, és minden megy ahogy kell neki. Ezek a kis riogatások semmin sem változtatnak. A sony pénzt akar látni ezekből a fejlesztésekből, és fog is...

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • dabadab

  titán

  "szénné védett online letöltött film"

  Ellentetben a szenne vedett BD-vel?... :D

  DRM is theft

 • LordX

  veterán

  Vajh' miért egyre népszerűbb a P2P? Csak mert nincs semmi védelem a rajtuk lévő filmen, semmi probléma kiírni, ha épp arról van szó?

 • rudi

  nagyúr

  Miért kellene lemezre írni? A TV fölötti set-top-boxban rámegyek a "filmkölcsönzős" menüre, kiválasztom a kívánt filmet (esetleg megnézek előtte egy halom trailert, ha nem tudok választani), szépen megnézem egyszer (vagy amennyiszer megvettem), aztán a hó végén kapom a TV-s számlát a megnézett filmek után (esetleg fizetek kártyával, kuponnal, SMS-sel, akármivel). Szerintem, ezzel a mechanizmussal szemben a klasszikus, lemezes terjesztésnek (megvárom míg megjelenik, elmegyek érte a boltba, tárolom a polcon, ahol porosodik) nem sok esély van. A cikkben is utalt erre a szerző.

  Ja, illegálben meg torrentről gyorsabban lejön az x sorozatrész vagy film, mint amennyi alatt megnézné az ember.

  [ Szerkesztve ]

  Resistance Is Futile. You will be assimilated!

 • attila9988

  őstag

  Ja, illegálben meg torrentről gyorsabban lejön az x sorozatrész vagy film, mint amennyi alatt megnézné az ember

  Ez mind rendben van. Sőt! Az én filmes ízlésem nem igazán mondható átlagosnak, jóformán az álltalam kedvelt művek 10% -át sem lehet nálunk kapni, és tv -ben sem igazán adják őket (nem szeretem a hollywood -i filmeket, egy amerika seggét nyaló országban.. ezt hívják úgy, hogy pechh..:) ) Az internetes warez úgymond ezért is felsőbbrendű, mivel azontúl hogy ingyen van, még a választék is korlátlan, és nem csak azt nézheted amit az arcodbatolnak. Sok olyan kedvenc együttesem is van, amit így ismertem meg, és ha nem lenne az internet, soha az életben nem hallottam volna róluk.

  Azért ha nagy ritkán megjelenik egy álltalam ismert és kedvelt film, akkor azt megveszem, (feltéve hogy rajta van az eredeti hangsáv, és minimum egy angol, illetve egy magyar felirat, mert gyakran ezeket is lefelejtik.

  De mindenesetre nekem nem tetszik a megoldás amit említesz, nekem kell a tudat hogy a nehezen megszerzett filmjeim ott vannak amikor kellenek, és hogy nem kell értük 86x fizetnem, hanem csak egyszer (vagy ha nem adták ki, akkor torrent, és akkor egyszer sem..:) ) Rólam ne húzogassanak le ennyi bőrt. Ha fizetek a filmért, akkor az az enyém.

  A BD viszont olcsósodhatna, mert az adattárolási gondjaimat mindenképpen enyhítené...

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • Dare2Live

  nagyúr

  Nem mindegy szekrényen gyülik porfogonak mert 3 többször ugyse nézed meg vagy még az 3. kifizetésre is olcsobb mindha megvennéd, nem fogja a helyet és bármikor nézhető?

  Rétegfilm meg kis szelet ha az vhogy legálisan kapható lesz az tuti nem a sarki bolt hanem a net mert nem tétel +10db 500as hdd üzemeltetése az Europai központban ennek a kis rétegnek.

  BD meg amíg nincs az író ára 25K környékén a lemezek meg 1000Ft alatt még egy jelenlegi biztonságos raides k* gyors hddvel se veszik fel a versenyt, ilyen árakon sansztalan...

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • #95590400

  törölt tag

  az online stream, pay per view simán ki fogja nyírni a korongokat, mert az általad említett szempontok nagyjából a vásárlóerő 10%-nak, ha fontosak...

  [ Szerkesztve ]

 • ujoimro

  tag

  Azt állítani, hogy jobb a polcon, mint a merevlemezen, butaság. Az ugyan olyan mint hogy jobb a kinyomtatott email, mint a képernyős, jobb a könyv, mint a pdf, mert be lehet vele ülni a kádba.

  Akár csak egyszer nézed meg, akár többször, rengeteg helyet elfoglal, és szerintem sokkal praktukisabb, ha nyolcszáz dvd-t felvált két ötszáz gigás harddisk (anyagilag biztosan), vagy hatvan blu-ray lemezt egy terabájtos. Az emberek egyre többet olvasnak a képernyőről (például az itcafe-t), és a zene világában, már kevesen érvelnek a cd-k mellett.

  A kellemetlenségei ellenére az emberek sokkal jobban értékelik, ha este kilenckor bérelhetnek vagy vásárolhatnak egy filmet az interneten, mintha el kell érte menni a tékába.

  A tartalomszolgáltatóknak nem-kedves (de semmiképpen sem illegális, csak illegálisnak kikiáltott) tartalomszerzéssel kapcsolatban pedig versenyképeseknek tartom az online boltokat.

  Létezik egy kevéssé ismert szerzői jog, az úgynevezett adatbázishoz fűződő jog. A következő dologról van szó:

  tegyük fel, hogy megtudok szerezni bármilyen tartalmat a szolgáltatóknak nem-kedves módon. Hogy választom ki ezeket a tartalmakat? Vannak a keresők, van az imdb, van a wikipédia és van a rotten tomatoes. Itt mondjuk megvan minden információ csak nehéz kibányászni. Néha az ember elmegy egy pizzára, hogy ne keljen mosogatni.

  Ha tényleg finomra van hangolva egy online bolt (címek, leírások, mások is szerették), ha valóban nagy választékkal rendelkezik (ugye a nem-kedves módszerrel pont az a baj, hogy a kevésbé népszerűek nehezebben beszerezhetők), illetve, ha levágják a csomagolás és a korong árát (ezeket ugye az interneten nem vesszük meg), akkor szerintem egy ilyen modell versenyezhet a nem-kedves módszerrel. A kölcsönzés kategóriájában biztosan.

  És az ilyen "adatbázisokat" egy egyszeri ember nem akarja lemásolni (a wikipédiát is kevesen töltik le egyben), az ipari méretű másolás ellen pedig védhetőek.

 • Vladi

  nagyúr

  Alig-alig, de legalább halad. :DD Én ennek örülök és most optimista vagyok az ügyben. Már 30K az olvasó és 60 az író. Reális esélyt látok arra, hogy a következő gépembe már kerül kék. :)

  "If you dont read the newspapers, you are uninformed. If you do read it, you misinformed." Denzel Washington

 • attila9988

  őstag

  Azért a nem kedves módszerrel eddig többé kevésbé be tudtam szerezni azokat az alkotásokat amit nálunk még véletlenül sem találtam meg. A vicc az, hogy nem is annyira rétegfilmekről van szó. (bár igaz hogy vannak olyanok is szépszámmal)
  Egyszerűen arról, hogy azt ami egyszer népszerű volt orrba szájba nyomják, ami pedig kevésbé, azt meg sem találja az ember. Nekem tv -m sincs, és útálom a rádiót is pontosan azért, mert mindíg azt harsogták hogy "és akkor most a legnagyobbak" következnek. De ha én sz---ok a legnagyobbakra, és szeretném látni, vagy hallani a többieket, akkor az interneten kell kutakodnom. És kik a legnagyobbak? Akikre éppen rányomják ezt a jelzőt a domináns kiadók. És persze mindent csak amerikából.. A harry potter a csapból is folyik. Pillanatok alatt beszerzi az ember bárhonnan. De mi van ha neked nem az kell?

  És ez lesz az online shopokban is. Nálunk biztosan.

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • remington2

  senior tag

  Elfejeltetted odaírni, hogy szerinted :U

  Szerintem meg nem. Egyvalamit mondok, ami útjába áll majd: a birtoklási vágy, ami a legősibb emberi ösztön. Lehet, hogy az amúgy is elavult kölcsönzős dolgokat kiváltják majd egy pay per view dologgal, de mellette tuti megmarad majd a megvásárlós lehetőség is, kb. 30-70% arányban utóbbi javára.
  Mert nem mindenkinek a polcon porosodik a lemeze . . .
  szerintem.

  They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D

 • Kriza

  őstag

  De a BD lemezt legalább kézbe lehet fogni, míg a letöltött biteket nem... :DDD

  Fenntartom magamnak a jogot, hogy a kéretlen reklámban szereplő terméket nagy mennyiségben, kamu címre rendeljem.

 • Timbu

  tag

  "jobb a könyv, mint a pdf"

  Szerintem a papír könyv igenis jobb :D

  És szerintem az a tudat is megnyugtató, hogy ha van egy dvd-m, akkor azt akármikor meg tudom nézni, nem pedig a szolgáltatón múlik, hogy törli-e egyszer a listájáról (mert mondjuk megszűnik a szerződése a forgalmazóval)...

  Meg a gépen tárolás: azért sokkal nagyobb az esélye, hogy tönkremegy a merevlemez, mint hogy szétmegy a dvd / bd. Így ha valamit biztonságban akarunk tudni, archiválni kell, mondjuk dvd-re...

 • MichaelSD

  őstag

  Mondjuk BD filemt azért még sokáig tart letölteni a neten keresztül.

  Különben én most dobzam ki a DVDim tokjait. Borítok egy mappába, a DVDk meg 2 100-as CD tokba. Voila, sokkal kisebb helyen elférnek. A következő lépés a DVDk felmosolása egy NASra és csokolom.

  Persze, hogy mindig lesz olyan, hogy fizikailag meg akarja valaki venni a filmet. De ha tényleg elterjed a letöltős filmezés, akkor ez picit olyan mintha a részvényeidet papíron tartanád otthon. Ez vicces, poén egy Google értékpapír a falon, de alapvetően felesleges. A következő generációnak már mindegy lesz szerintem.

  A könyv hasonlat azért sántít, mert kényelmesebb (legtöbb embernek) a könyvet olvasni, mint a PDFet. Talán megfelelő olvasó hardverrel ez is változhat (Kindle...)

  [ Szerkesztve ]

 • dabadab

  titán

  Es?... Komolyan, nem ertem ezt a fogdosasfetist. Meg szerintem akkor, amikor a "kezbe fogas" kifejezes melle apro, maszatos kezecskek kepzete kapcsolodik, te is at fogod ezt gondolni :))

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • doc

  veterán

  pedig én is fogdosáspárti vagyok :)
  elég erősen munkál bennem a birtoklási ösztön, így pl. a 99 ft-os dvd-turkálót is mindig megtámadom a tecsóban, és ha találok olyat, amiről úgy gondolom, legalább egyszer megnézem, megveszem
  az olyan filmekért meg, amiket tényleg szeretek és becsülök, nem sajnálok több pénzt kiadni. nagyon sokszor megesett, hogy a már meglévő (khm, biztonsági másolat, ugye :U) filmet megvettem normál, gyári dvd-kiadásban. Igaz, max. egyszer bontottam ki, hogy megnézzem a lemezt, de akkor is... a tudat hogy az ENYÉM mégiscsak más, meg jól néznek ki a polcon :)

  ami a BD-t illeti: ami engem illet, akkor váltok BD-re, ha lesz olyan, jó minőségű asztali lejátszó, ami megeszi a BD-n levő DivX (xvid, stb) filmeket, ne adj' isten a h.264-et

  1N23456.HU - A Veszprém megyei motorkölcsönző

 • Kriza

  őstag

  Igen, ha gyerekem lesz, lehet átértékelem majd ezt a dolgot. :K :R
  Nem is a fogdosás miatt (az otthoni lemezeimet sem tapizom át naponta), hanem a tudat miatt, hogy fizikailag az ENYÉM, és bármikor levehetem a polcról, berakhatom a játékosba, átvihetem haverhoz, megmutathatom csajomnak, stb... Hidd el, ez nagyon sok embernél fontos dolog

  Fenntartom magamnak a jogot, hogy a kéretlen reklámban szereplő terméket nagy mennyiségben, kamu címre rendeljem.

 • fordfairlane

  veterán

  Fogdosás ide vagy oda, az audio CD-k forgalma visszaesőben van, és jön fel az online MP3 értékesítés. Így lesz ez a filmekkel is, idő kérdése.

  x gon' give it to ya

 • DarkByte

  addikt

  akkor váltok BD-re, ha lesz olyan, jó minőségű asztali lejátszó, ami megeszi a BD-n levő DivX (xvid, stb) filmeket, ne adj' isten a h.264-et
  H.264-et már most is minden BD tud hiszen ez és a VC-1 a fő kodekjei a szabványnak. Mivel a H.264 a DivX/XviD alapját adó H.263 egy továbbfejlesztése végülis, szerintem semmi akadálya azok lejátszásának sem. Az más kérdés hogy vajon az avi, mkv container-ekkel melyik lejátszó boldogul el, de ez már szerintem csak firmware kérdése. Egyébként én egyre inkább HTPC irányba mozdulnék el. Ott nincs ez a tökölés a kodekekkel, formátumokkal. Ha valami nem megy csak frissítek pár dolgot és meg van oldva. A most nagyon favorizált AMD780G -re pl. ott vannak elég jóárú lapok, az integrált VGA elviszi a HD tartalmakat. Persze a BR drive-ot is meg kell venni hozzá ha valaki Blu-ray-ezni akar. Mivel a TVzés is DVB irányba tolódik el egy-két éven belül a felvételhez sem kell erős CPU majd hiszen csak simán stream lementéssel működik a dolog, nem kell mindenképpen tömöríteni felvételkor.

  Az online filmterjesztésre én valami hasonlót képzelek el mint a Steam a játékokra. A lejátszóban legyen egy HDD és egy író, a HDD-re letöltöm a kifizetett filmemet, és ugyanúgy megmarad az online listámon is ahonnan bármikor újra leszedhetem, ha letörölném a HDDről. Plusz legyen lehetőség archiválni lemezre ha igényt tartok rá, és onnan vissza lehessen nézni még akkor is ha már a szolgáltató archívumában nincs meg.

  [ Szerkesztve ]

 • remington2

  senior tag

  "Az online filmterjesztésre én valami hasonlót képzelek el mint a Steam a játékokra. A lejátszóban legyen egy HDD és egy író, a HDD-re letöltöm a kifizetett filmemet, és ugyanúgy megmarad az online listámon is ahonnan bármikor újra leszedhetem, ha letörölném a HDDről. Plusz legyen lehetőség archiválni lemezre ha igényt tartok rá, és onnan vissza lehessen nézni még akkor is ha már a szolgáltató archívumában nincs meg."

  Ez így jó dolog, a kecske és káposzta esete. Fogdoshatom :DDD , ugyanakkor online lehet terjeszteni. :C

  They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D

 • ujoimro

  tag

  Szerintem a papír könyv igenis jobb

  ha egyszer majd befejezed az egyetemet, vagy költözöl, gondolkodj el rajta, hogy azt a jónéhány láda könyvet el tudnád vinni a farzsebedben. Ugyanez igaz akkor is, ha már nincs hova rakni otthon és felkerül a padlásra, vagy egyenesen a kukába lomtalanításkor. Akkor biztos hogy nem veszed elő újra.

 • ujoimro

  tag

  100-as CD tokba. Voila, sokkal kisebb helyen elférnek.

  az lehet, de próbáld meg megtalálni, amit keresel. A tapasztalatlanok erre rávágják, hogy tarts egy adatbázist a gépeden, csak akik használják a dvd-ket azoknál a 100-as tok pilanatok alatt úgy összekeveredik mint a gordiuszi csomó. És főleg, ha büszkélkedni akarsz vele (túrj bele az aljába) vagy ha kölcsönadod (ahelyett, hogy elvinné egy 4GB-s USB kulcson) hát beszélj nekem a stílusról

 • doc

  veterán

  ezért használok én alukoffert, pár másodperc alatt megtalálok bármit, esztétikus, praktikus, királyság ;)

  1N23456.HU - A Veszprém megyei motorkölcsönző

 • shtml

  őstag

  A sorszámozott papírtok+sorszám szerinti volume name+adatbázis csodákra képes. Nekem kb, 1,200 DVD-n vannak zenék (FLAC-ban) és mindent gyorsan megtalálok. Ugyanennyi DVD műanyag tokban - nos, kurva sok helyet foglalna és adatbázis így is, úgy is kellene.

  Edit:
  azoknál a 100-as tok pilanatok alatt úgy összekeveredik mint a gordiuszi csomó

  Ezt aztán jól megaszondtad.;]

  [ Szerkesztve ]

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • WonderCSabo

  félisten

  A HD-s felkonvertálós DVD-lejátszók télleg nagyon népszerűek, egy tucat ismerősöm most vett ilyeneket, köztük én is :) Sztem elég durva az, hogy az amerikai tv-k 40%-a HDTV. Kiváncsi vagyok Magyarországon ez az arány eléri-e az 1 százalékot. :(

  - Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

 • attila9988

  őstag

  Azt állítani, hogy jobb a polcon, mint a merevlemezen, butaság.

  Persze gondolom most DRM -et nem vetted figyelembe.. Pedig kellene, mert az online terjesztés ezzel jár együtt. Az rendben van hogy fel lehet törni, de akkor meg lőttek az egész érvrendszernek, mert akkor akár P2P is letölthettem volna nem?

  Az ugyan olyan mint hogy jobb a kinyomtatott email, mint a képernyős, jobb a könyv, mint a pdf,

  Gondolom egyéni problémám, de én sokkal jobban szeretek könyvet olvasni, és sokkal nagyobb értéknek tartom mint a pdf -et....

  Akár csak egyszer nézed meg, akár többször, rengeteg helyet elfoglal,

  A sok kis vékony műanyag lemez milyen iszonyatos sok helyet elvesz tőled... hihetetlen... :DD

  sokkal praktukisabb, ha nyolcszáz dvd-t felvált két ötszáz gigás harddisk

  A hdd napi használatra való, nem archiválásra. Ha az 500gb -os merevlemezben rávágódik a fej a lemezre mert épp olyan napja van, akkor elúszott a fél gyűjteményem? Na nem...

  Az emberek egyre többet olvasnak a képernyőről

  Ez igaz. De nézd meg miket.. Híreket, leírásokat, forum -okat. Nem nagyon hiszem hogy több 100 oldalas regényeket bárki is nekiállna tft -ről olvasni. Egyszerűen kényelmetlen. És nem is arra van. Használhatjuk persze a nyomtatás varázslatot, de attól még mindíg nem lesz könyv... :DD

  A kellemetlenségei ellenére az emberek sokkal jobban értékelik, ha este kilenckor bérelhetnek vagy vásárolhatnak egy filmet az interneten, mintha el kell érte menni a tékába.

  A TK esete valóban érdekes, azokat vélhetően valóban leváltja majd ez az új módszer, mivel annak egy egyszerűsített változatát takarja végülis az egész. (És a választék is ugyanolyan gyér... kaphatsz kalózos, meg zöldemberes filmet, de ha más kell, mehetsz a netre torrent -ezni..:) )

  A tartalomszolgáltatóknak nem-kedves (de semmiképpen sem illegális, csak illegálisnak kikiáltott) tartalomszerzéssel kapcsolatban pedig versenyképeseknek tartom az online boltokat.

  Ha lenne választék, és nem lenne drm, akkor igazad lenne. De nekem ne mondják meg hogy hányszor játszhatom le a filmet, vagy hogy hányszor írom meg magamnak, és legyen milliós nagyságrendű a választék. Akkor majd versenyképes lesz...

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • attila9988

  őstag

  A HD-s felkonvertálós DVD-lejátszók télleg nagyon népszerűek

  Mondjuk az egész csak egy trükk, hogy ne legyen annyira gagyi a képe a hdtv -nek, mint amikor nem natív felbontásban küldöd bele a képet. A software -es konverzió azonban mesze nem ugyanaz mint ha ténylegesen ilyen felbontásra készült a film, ahhoz viszont elég hogy adjon egy pofont a drága BD -nek. Ez a szegény ember HD mozija....:)

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • attila9988

  őstag

  Azért látom elég sokan egyetértenek az érveimmel, és nem csak én szeretem magaménak tudni a filmet amit szeretek.

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • attila9988

  őstag

  "Az online filmterjesztésre én valami hasonlót képzelek el mint a Steam a játékokra. A lejátszóban legyen egy HDD és egy író, a HDD-re letöltöm a kifizetett filmemet, és ugyanúgy megmarad az online listámon is ahonnan bármikor újra leszedhetem, ha letörölném a HDDről. Plusz legyen lehetőség archiválni lemezre ha igényt tartok rá, és onnan vissza lehessen nézni még akkor is ha már a szolgáltató archívumában nincs meg."

  Ez az ami soha az életben nem lesz így megvalósítva, mert a jogvédők szemét szúrná hogy te kiírkálhatod a filmet, és ott nézheted meg ahol akarod...

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • attila9988

  őstag

  Nekem kb, 1,200 DVD-n vannak zenék (FLAC-ban)

  Gondolom ezek mind biztonsági másolatok igaz?.. :)

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • dabadab

  titán

  "Ez az ami soha az életben nem lesz így megvalósítva"

  Ajanlom figyelmedbe az Apple iTunes Store-t (ami messze a legnagyobb online "mp3" bolt): az pontosan igy mukodik. Sot, lehet venni szamokat mindenfele masolasvedelem nelkul is, sot, az Amazon.com-on az osszes szamot masolasvedelem nelkul lehet kapni.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • attila9988

  őstag

  Ajanlom figyelmedbe az iTunes store-t: az pontosan igy mukodik.

  Bevallom őszintén hogy soha nem volt szerencsém az itunes -t közelebbről megvizsgálni, d biztos vagyok benne hogy vannak komoly megkötései annak is.

  „Csak az apró titkokat kell védeni. A nagy felfedezéseket a nyilvánosság hitetlensége védi.” (Marshall McLuhan)

 • dabadab

  titán

  Kozben update-eltem: a lenyeg az, hogy az online zeneterjesztesbol kezd kikopni a masolasvedelem.

  DRM is theft

 • WonderCSabo

  félisten

  Hát igen. Na majd ha beszerelik a új digi UPC-t. :) Csak ne lenne ilyen drága. :((

  - Tommy was weak. Tommy was stupid. Tommy is dead. - I'd drink to that.

 • Dare2Live

  nagyúr

  "Nekem kb, 1,200 DVD-n vannak zenék (FLAC-ban)"

  Mi a jóisten gyüjtöttél össze? Az emberiség összes zenei alkotását KRE5000töl?
  és még én hittem magam fanatikus elborult zenegyüjtőnek... Nekem van 120giga losslesem ami kifér bőségesen 30dvdre és ebben benne van 1980 tol kb minden második film soundtrackje, beethoven és mozart és .... összes, hihetetlen mennyiségű Metall és Elektro és Jazz és Dixy és NuJazz és Rock Eric Clapton összesen át Pink Floyd összesen keresztül és..... minden.

  és 1200DVD akárhogy is számolom nem 120giga hanem 5000+

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • Dave™

  veterán

  Ne haragudj, de utánaszámolok...:)

  1200 x 4,xx (lefele kerekítve, hogy kerek szám legyen) legyen 5000 GB vagyis 5 TB (1000-es váltószámmal egyszerűség kedvéért).

  Egy FLAC track legyen átlag 40 mega felfele kerekítve, a kedvezőbb eredményért, hossza pedig 4 perc. 5000-ben a 0,04 (GB) megvan 125000-szer. Átlag 4 perces időtartamot feltételezve ez 500000 perc, ami 8333,33 óra ami 347,22 nap. Vagyis ha már mindegyiket hallottad egyszer, akkor minimum majdnem egy évig folyamatosan (0-24 midnennap) zenét kellett hallgatnod:)

  Az emberi természet birtoklási vágya:)

  szerk: azért vicces lehet bogarászni az 1200 DVD-t, még korrekt leltárral is:) Hány méter hosszú a sor? Egy 50-es hengeres pack megközelítőleg 8 cm magas, de gondolom valamilyen tokban azért benne vannak, az még hozzáadódik, nyersen is 1200/50=24, 24x8=192, tehát szűzen két méter hosszú a sor. Persze lehet párhuzamosítani is:)

  [ Szerkesztve ]

 • DarkByte

  addikt

  Hidd el vannak nálad elborultam zene őrültek, én láttam már nem egy embert akinek TB-os méretben van megosztva lossless. Az viszont nem mindegy hogy valaki azért ír ki valamit mert tényleg úgy érzi valaha is szüksége lesz rá vagy csak az általad is írt bírtoklási vágy hajtja. Idestova 4-5 éve vannak DVD-im, nemrégiben léptem át a 100 lemezt és most is úgy érzem hogy amiket kiírtam annak a fele már soha az életben nem fognak kelleni, pedig így is nagyon erős szelekción megy át minden (na jó, mióta olcsó az üres DVD nem annyira erős). Sebaj, úgy is át fogom írni ami kell újraválogatás után Blu-ray-re mint anno a CD-ről a DVD-re váltás esetén (úgyis esedékes a DVDk életkorát figyelembe véve) és akkor megint redukálom a fizikai lemezszámot.

  Az viszont szomorú hogy a zenéket neten nem lossless-ben hanem tömörítvényekben lehet megvenni. Én akkor fizetnék értük ha lossless-ben másolásvédelem nélkül megkapnám és utánna ha kell megtarthatnám lossless-ben, hordozható lejátszóra pedig mp3/aac/vorbis -ba át tudom tömöríteni egyéni igényeim szerint (egyébként itt is lehetne a fent vázolt rendszert használni, P2P okos kihasználásaként). Fontos lenne még egy okos árazás. Ha például a régebbi lemezeket 800-1000 ft os darabáron lehetne venni (vagy mégolcsóbban nagyobb csomagban) azzal teljesen egyet tudnák érteni (nincs fizikai lemez, nincs papír, nincs nyomtatás, sőt akár kiadó sincs hanem közvetlen a zenésztől jön a virtuális korong, ezek költsége lejönne a CD árához viszonyítva), csak sajnos kevés esélyét látom hogy ez megvalósul.

  Ha már felhoztam a Steam-et.. ott is szemezek jónéhány játék csomaggal. Hihetetlen áron meg lehet kapni pl. Unreal összes vagy Quake összes csomagokat, és annyit ezek bőven megérnek ha még évek múltán is le tudok ülni velük játszani; azokra a játékokra nem sajnálom a pénzt kiadni mert 100% ig megérik az árukat. Lesz keresetem sor is fog kerülni rá. Mostani játékok közül nem egy még odáig sem jut el hogy esetleg beszerezném kipróbálni.

  [ Szerkesztve ]

 • #95590400

  törölt tag

  és akkor az elé a megállapítás elé is írjam oda, h sikeres az itunes, meg az audio korongok eladása meg visszaesett, h: szerintem???
  na ne vicceskedjünk már ezzel az idiotisztikus szerintemmel, pláne mert nem is írtam, h kihalnak a korongok, csak azt, h az értékesítés ezen irányba mozdul el a filmek terén is. eddig sem az volt a gátja ennek, h gyűjtőszenvedély, meg birtoklási vágy, meg hűha...
  kvescsön, adjak ki egy premier filmért 2-3k-t, vagy 200-300-at, h aztán töröljem a halálba a vinyóról, vagy törölje magát a tempből? lehet, h az ízlésemmel van a baj, de az elmúlt egy évben egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan film jött ki, amire azt mondtam, kell a polcomra, csak mert 10 éven belül megnézem, meg egyébként is kult...
  régi klasszikusokat valóban adtak ki HD-ben, amire fáj a fogam és gyűjtőszenvedély on...

 • shtml

  őstag

  Elég korlátozott a zenei érdeklődésem, csak jazzt (ezen belül sem mindent) és klasszikus zenét ("komolyzenét") gyűjtök.

  Dave™: Igen könnyen megtalálok bármit. Először is a jazzben a zeneszámok átlagosan hosszabbak 4 percnél, a klasszikus zenében pedig egy-egy mű még ennél is hosszabb, még ha több trackből áll is. Plusz az 1,200 DVD között van jópár DVD rip is koncertekről, természetesen ezek is veszteségmentesen. Továbbá klasszikus zenénél művek, jazznél albumok vagy előadók szerint keresek, bár persze tudok track szerint is keresni.

  Egy Bach-összkiadás kb. 150-160 audio CD, ez veszteségmentesen tömörítve önmagában több 40GB-nál, és nekem van háromféle is.:) De egy Mozart-összkiadás is közelíti ezt, igaz, abból csak egy van nekem. És ne feledd, a klasszikus zenében ugyanazt a művet igen sokféle előadásban kiadják és ezek között lényeges különbségek is vannak. Jazzben meg a régi analóg felvételek remasterjei azok, amelyeket gyakran szintén érdemes beszerezni. Baromi nagy hangzásbéli különbségek lehetnek pl. egy eredeti analóg felvétel, ugyanannak a Rudy van Gelder-féle és Ron McMaster-féle remasterje között.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • GReddy

  tag

  Drága ifjú barátom, a könyv ezerszer jobb, mint a pdf! És most hadd ne ecseteljem, hogy miért, mert szerintem felesleges, a véleményed alapján nem hinném, hogy életedben kettőnél több könyvet olvastál volna. Kétségkívül a monitort -tv-t elárasztó holywoodi egyen-mocsokra felesleges egyetlen megveszekedett fillért kiadni (gondolok itt az írható DVD árára) az bőven elég HDD-n. Max kétszer nézed meg, annyit meg kibír egy nagyobb vinyón. Ha meg olyan, ami szerinted megéri az árát, akkor tessék megvenni eredetiben. Szerintem...
  Kicsit más kategória, de simán idetartozik, online zeneletöltés: Idióta balfaxok.. songo.hu, van egy rakat letöltött albumom. A mai tömörítő-algoritmusokkal minimális az mp3 vesztesége, a mai zenéknek simán elmegy az mp3 album átlag kétezer forintért (kivéve Deák Bill Gyula!). DE. Mi a jó édes anyjukért ticket-eznek? Magyarul az mp3 másolásvédett. Azaz jogod van hdd-n hallgatni, átmásolni akárhányszor mp3 lejátszóra, és KÉTSZER kiírhatod CD-re... Marhák. Mivel az elsővel kissé megszívtuk, hisztizni kellett a ticketért egy hdd hiba miatt, ma már rutinosan lejön a zene, írom ki, és rippelem be (immáron másolásvédelem nélkül) úgy, hogy nem romlik a minősége. De nem egészen értem, hogy miért kell trükközni vele....

  BD? Minek? Bőven elég ma a DVD. Egyszerűen nincs is olyan film, amit összevissza törném magam, hogy lássam nagyfelbontásban. Ha meg igen, akkor keresek egy igazi mozit, és megnézem ott igazi szélesvásznon!

  Dominate the woods... The Bowhunter.

 • dabadab

  titán

  "Drága ifjú barátom, a könyv ezerszer jobb, mint a pdf!"

  Igazabol ez addig igaz, amig nem lesznek normalis olvasok - viszont az elektronikus papirok kezdenek egyre normalisabb format olteni, szoval a klasszikus papirnak meg van par eve, aztan tenyleg lehet atterni a pdf-re.

  Egyebkent meg a sima papirkonyv tenyleg hihetetlenul maceras. Szuleim 1500+ kotetes gyujtemenye alig kezelheto: egyreszt hihetetlenul sok helyet foglal, az ossze-vissza fizikai meretek miatt eleg nehez barmifele rendszert vinni az elrendezesukbe, porosodnak (es magas paratartalom hatasara mindenfele gonosz kis gombak is megtelepedhetnek a konyvekben, amikkel nem tul egeszseges egy legterben lenni - szerencsere ilyen meg nem tortent), hasznalat kozben gyurodnek, maga a konyv nem keresheto, a szallitasa nehezkes, stb.

  (A zeneknel meg mar egyertelmu trend a DRM elhagyasa - elobb-utobb be fog gyuruzni ide, a Nyugat-Balkanra is :) )

  DRM is theft

 • shtml

  őstag

  Teljesen egyetértek veled. A könyveim jelentős része már évek óta a pincében van, mert a viszonylag kis lakásban nem férnek el. Lassacskán elég sokat beszereztem közülük elektronikus formában (pl. SLP), plusz nagyon sok könyvet szereztem be angolul és németül, szintén elektronikus formában.

  Én szerencsés alkat vagyok, jobban szeretek monitoron olvasni (irodalmat is), de pl. barátnőmet nem tudom erre rávenni. Ő igen konzervatív, vsz. a különféle e-papírok sem fogják meggyőzni, de ha másképp nem, kihalásos alapon az e-papír fejlettebb formáié a jövő, ez kétségtelen.

  Sajnos a váltás igen lassú lesz, részben a másolásvédelmek miatt, a kiadók ui. szépen ragaszkodnak a papíralapú könyvekhez, mivel egy minőségi digitalizálás (scan, OCR, korrektúra) nagyságrendekkel több munkát és hozzáértést kíván, mint egy audio CD rippelése bármilyen formátumba. Én is jópár könyvemet közzétettem már az SLP-n, bizony legalább egynapi munka egy 2-300 oldalas könyv digitalizálása, és akkor ez még "csak" szépirodalom, ahol nem jellemzőek az ábrák, netán árnyalatos, színes illusztrációk.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • shtml

  őstag

  Hamarosan küldök PM-et, mert itt kimoderálnák.

  A szak­ember olyan barbár, akinek tudatlansága nem terjed ki min­denre. (Stanislaw Lem: Az Úr hangja)

 • Dare2Live

  nagyúr

  szoktam mostanában 3.5"os iphonen netezni, olvasgatni, szélessége minte egy regény elég jó.

  10éven belül én guttenbergi fordulatot várok ezen a területen. A kiadók/boltok.... meg kössék fel magukat amikor egy már rég nem jogdíjas könyvért amit kiadtak eddig 20* MOon elkérnek 2490Ftt. Persze sejtem mindent elköetnek az "e"olvasás ellen.

  A dohányzás se káros, sok nagyapa, dédapa száritott diófa levelet tekert újság papírba, és azt szívta. Mégse a tüdőrák vitte el őket sok esetben. by k.feri80

 • ujoimro

  tag

  A sorszámozott papírtok+sorszám szerinti volume name+adatbázis csodákra képes

  és mennyit pöcsöltél amíg felnyálaztad és egyenként bejátszottad a tartalmukat? egy geek még büszke is rá, de egy egyszeri ember 15 után abbahagyja

  Ugyanennyi DVD műanyag tokban

  nem műanyag tokban, hanem 5-6 harddisk-en (és kevesebbe kerülne, mint a dvd-k)

  és mindent gyorsan megtalálok.

  gyorsabban, mint egy indexelt raid-ben?

 • ujoimro

  tag

  használatra való, nem archiválásra. Ha az 500gb -os merevlemezben rávágódik a fej a lemezre mert épp olyan napja van,

  1) a harddiskben egy csomó adatvédelmi kütyü van, ami meg tudja jósolni mikor megy tönkre. ezeket akár paranoidra is lehet hangolni

  2) létezik szoftver xor (raid) védelem a BIOSból is! zéró telepítés (főleg az 1200-dvd-s gyűjteménynél ajánlom)

  3) egy hardisk várható élettartama 10 év, szenben a dvd 5 évével

  4) ha lejár egy harddisk várható élettartama (vagy közel a vég) akkor veszel egy másikat és átmásolod bitenként. csinálj 1200 dvd-ről másolatot 10 évente! az minden másnap egy dvd biztonsági mentése.

  5) a hardisk-et sok helyen használják archiválásra is. de ha nagyon paranoid vagy, még mindig ott a terabájtos (szalag) TAPE.

  Nem nagyon hiszem hogy több 100 oldalas regényeket

  én már több könyvet is elolvastam (igaz a többségüket megbántam, ezek főleg szépirodalmi alkotások voltak)

  Ha lenne választék, és nem lenne drm,

  a világ trendből kifutóban van a drm. és az iTuneson 6 000 000 ( hat millió !) zeneszám vásárolható meg ( nagy harcok árán ) egyszégáron. mutass nekem egy klasszikus cd-s áruházat ahol ekkora a választék

 • ujoimro

  tag

  zenéket neten nem lossless-ben hanem tömörítvényekben lehet megvenni.

  99.999999998% -át az mp3-ban megvásárolt zenéknek olyan lejátszókon halgatják, amik nem tudnak olyan hangminőséget mint ezek az mp3-számok (az összes handheld device (amik miatt ugye fáj a drm), a speakerek (még a drágák is) nagy nagy többsége). és a drm-védett zenéket is több számítógépen hallgathatod és a cd-lejátszók!. a cd-minőséget túllpozicionálták.

  Ha például a régebbi lemezeket 800-1000 ft os darabáron lehetne venni (vagy mégolcsóbban nagyobb csomagban)

  ugyan még sok harc van hátra, de remélhetőleg az árak csökkenni fognak. az iTunes-on most ugye 2500/album.

  ------------------------------------------------

  aki pedig olyan lejátszót engedhet meg, aminek a fizikai hangminősége jobb, mint a cd-nek (de egy ilyen lejátszóban már benne van a hangszigetelt szoba is) annak valóban mindegy, hogy egy album 1000(ezer) vagy 20 000(húsz ezer) forint

 • ujoimro

  tag

  könyv ezerszer jobb, mint a pdf!

  én nem arról akarlak meggyőzni, hogy lokálisan jobb-e. ha ezt hiszed félreértettél. én arról sem akarok meggyőzni senkit, hogy nincs élvezeti különbség egy blu-ray audio és egy mp3-között.

  had említsek inkább néhány példát:

  1) amikor bejöttek a digitális fényképezőgépek, minden profi azt állította, hogy az analóg képminőség jobb (ez különben a mai napig igaz). Ma már nagyítóval kell keresni azokat, akik analóg géppel fényképeznek (idén tetőzött a kompakt digitális gépek piaca).

  2) amirok kijött a VHS, akkor mindenki azt mondta, hogy nem tudja képminőségben felvenni a harcot a mozi-val (idézet: amikor a mozi egéz közönsége eggyütt rezdül). a mai napig nem tudja, mégis a dvd előtt kétszer annyi bevétel folyt be a vhs-ből a filmstúdióknak az első két évben, mint a moziból az egész jogvédett 70 év alatt fog. (és ebben a statisztikában még nincsenek benne a nem-kedves kópiák)

  3) karácsonyi üdvozlet,

  4) levél vs. email

  5) chat vs. igazi beszélgetés

  6) telefon vs. voip

  .
  .
  .

  és a lista csak folytatódik...

  BD? Minek? Bőven elég ma a DVD.

  ez a vélemény pedig szöges ellentétben áll az első idézettel

Hozzászólok Aktív témák