Új hozzászólás Aktív témák

  • spidersoft

    senior tag

    válasz -=Jam=- #20984 üzenetére

    Ez nem egészen így van... a feszültség, ellenállás meg az áramerősség szorosan összefügg. 5V akkor mérhető a gagyi kábelen (akkor jut át rajta), ha nincs rajta terhelés, mivel ilyenkor a kábellel csak a vele összemérhetetlenül magas ellenállású (elhanyagolható fogyasztású) feszültségmérő van az áramkörben. Ha bekerül egy fogyasztó, akkor máris leesik a feszültség, és a töltésnél a baj ezzel van. Például:

    A kábel és a fogyasztó (jelen esetben a telefon) feszültségosztót képez, tehát az ellenállásuk arányában megoszlik rajtuk a feszültség. 5V/2A esetén a fogyasztó (mondjuk telefon) ellenállása 2,5 Ohm. Ha mondjuk 2m-es, jó minőségű, azaz rézből készült, 24AWG-s kábelt veszünk, akkor ott 2x2m vezető lesz sorba kötve a fogyasztóval... 24AWG az 0,205mm², ebből 4m az ismert képlettel: 0,017Ohm*mm²/m*4m/0,205mm²=0,33Ohm. Ez van sorba kötve egy 2,5Ohm-os fogyasztóval, tehát az 5V 0,33:2,5 arányban oszlik meg rajtuk, azaz 0,58V fog esni a kábelen, míg 4,42V a fogyasztón. Tehát a dugasztáp kapocsfeszültsége 5V, az áramkörben 2A áram folyik (soros kör lévén a vezetéken és a fogyasztón is!), de a fogyasztóra csak 4,42V jut, amiből a töltőelektronika már esélyes, hogy nem lesz képes megfelelően működni, így lejjebb fog esni a töltőáram, hogy megemelkedjen a bemenő feszültség, majd mikor megemelkedik a bemenő feszültség, akkor megnő a töltőáram és leesik a feszültség, és így tovább... vagy ha van annyira okos a töltő, akkor a bizonytalan működés miatt kisebb töltőáramra kapcsol, amitől stabilan kellően magasan lehet a feszültség.

    Ugyanez AWG28-as (0,081mm²), ugyancsak 2m-es kábel esetén 0,84 Ohm, 1,21V a kábelen, 3,79V a fogyasztón... adatnak szánt kábelek jellemzően ilyenek. Viszont ha ilyenkor a dugasztáp feszültségét megemelnénk (max. áramnál 6,68V-ra), akkor dalolva töltene róla a telefon 2A-rel :D Persze ez nem kivitelezhető, pláne nem szabályozottan, hisz a pillanatnyi áramerősség függvényében kéne folyamatosan hangolni a táp feszültségét, hogy a fogyasztón mindig 5V essen.

    Ezt még az olcsó kábeleknél meg szokták spékelni kritikán aluli forrasztással illetve nem rézből készült vezetékekkel... rézzel csak a forraszthatóság miatt leheletvékonyan galvanizált vas a leggyakoribb. A fenti képletben a vasnál a rézre jellemző 0.017 helyett 0.13 helyettesítendő... azaz jó hét és félszerese ugyanolyan keresztmetszetű vas vezető ellenállása, mint egy rézé.

Új hozzászólás Aktív témák