Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • hallador

  addikt

  Ez az informatikusokra nem igaz. Informatikában a nem magyar tulajdonú integrátor fizeti a legtöbbet az üzemeltetőknek, vagy a rendszermérnököknek Budapesten, vidéken pedig szintén a külföldi itegrátor fizet a legjobban a Debrecen, Pécs, Székesfehérvár tengelyen, persze a pesti fizetéseknél így kevesebbett. A többit nem tudom.
  A Magyar tulajdonú bankok a legrosszabbul fizetők között vannak a bankszektorban, a külföldi tulajdonú más kérdés. Sorban mennek a magyar bankoktól az emberek folyamatosan, akkora a fluktuáció mint a 90-es években. Sajnos látjuk a helyzetet….
  Amióta betette a lábát a piacra a kis vasút kalauz és kis haverja azóta pedig még rosszabb a helyzet...
  Ez az informatikára vonatkozik nem a többire.

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  Nem. Szerintem azért, mert:
  1) Nagyon bonyolult problémáról van szó.

  Ez rendben valóban komoly dolog, az, hogy a logolást, és a visszaellenőrizhetőséget megoldja, bárki is.

  2) Egyszerűen nincs megfelelő számú, megfelelően képzett szakember a piacon akik ezt a problémát ennyi pénzért, ennyi idő alatt meg tudják oldani.

  Na ez nem igaz. Van, az, hogy a magyar nem akar fizetni, nem képzi az embereit, nem csinál semmit, csak pénzt akarnak , csak lehúzni a szakembereket, mert orbanisztánban ez nemzeti sport. Az nem a szakember, meg a piac hibája. Az 5 éve nem küldtük a szakembereket tanfolyamra, nem tudja mi az a docker, ansible, kubernetes stb, ami az AFR-hez kellene. Hagyták, hogy a legtöbb ilyen helyen semmirekellő osztályvezetőcskék, legyenek a vezetők a szokásos ki ha én nem, természetesen szakmailag a zoknim is képzettebb náluk stílusban vezetik a semmit.
  Na ne félj, ha a külföldi bankok nem készültek volna el akkor lenne bünti, csak böllér haver kis cirkusza nem tudott elkészülni, hát mást sem büntetnek...
  Akik értenek a technológiához eszük ágába sincs ilyen helyre menni dolgozi. Aki ott is van 6 - 8 hónap múlva lelép, mert nem képzik őket, nincs semmi. Csak mi vettünk fel olyan embereket akik vidékről mentek fel ilyen helyre, látták mi van léptek is kifelé az országból, legalább 4 - 5-öt.
  Nem lehet szakember hiányra fogni van szakember csak csesznek megfizetni, mert sokkal jobb macskát hordani magánrepülőn, meg kifogásokat gyártani, mint embernek maradi.

  3) Irreálisan rövidnek tűnt a határidő már a kitűzéskor is. Fogalmam sincs miért erőltették ezt ennyire.

  Tavaly augusztus óta tudják, hogy lesz ilyen, egy dolog miatt nem sikerült, mert a magyar tulajdonú bankokban nincsenek folyamatok, és nem megy semmi, mert a tekintélyelvű semmirekellő vezetők, alkalmatlanok erre a feladatra. Ne félj van ahol sikerült ez, de ott nem úgy gondolkodnak mint kisvasutas haver, meg kispalytásai..

  4) Igen, az utólagos MNB módosítások sem jöttek jól.

  Na ez a szokásos, nem gondolkodunk, csak nyomjuk a semmit.

  Sajnos látjuk mi folyik. Nem bántásból mondom, de jön vissza a kádár rendszer, én éltem akkor és hiába élek külföldön, haza is dolgozunk, egyre nagyobb a szakadék az üzleti szféra, és az úgynevezett "független"
  magyar tulajdonú bankok között.

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  több hsz-re reagálva megkérdezném ismételten: nemrég mélyen belenyúltak a rendszerekbe, amikor megcsinálták a napközbeni többszöri átutalást. akkor miért nem csinálták meg rendesen?

  Nem nyúltak bele sehogyan sem. Ez egy teljesen új technológiát jelent, Linuxokon fut az egész. Nem Type 1 típusú virtualizció végzi a HA funkcionalitást, hanem a Linux cluster a legtöbb esetben ezt a rendszert újra kell telepítani ennek megfelelően, több konkrét probléma is van:
  - monitoring, 5 sec alatt kell megjavítani a problémát, ami igazából 2. mert ugye még meg is kell javítani, ezt ember nem javítja az egész rendszer automata, container alapú, mert más nem képes ilyen gyors és rugalmas lenni a virtuallizáció nagy és lusta a fizikai gépek eleve nem alkalmasak erre marad a konténer.
  - Logolás 5 sec alatt kell a logból értelmezhető valamit gyártani ha baj lenne. hmmm...
  - visszaigazolás a giro. és a bank között.
  - titkosítás több 100 egyidejű tranzakció között..
  - etcetera

  szerk: megkérdezném azt is, hogy ha jól sejtem, a bankoknak egymással egyáltalán nincs közvetlen kapcsolatuk. akkor mit számít, hogy melyik bank van kész és melyik nincs az azonnali átutalással?
  - Valóban nincs közvetlenül, de közvetve ott a giro.

  Szóval ez nem úgy megy, hogy belenyúlunk jó "Kelet-Európai" - "Találékonysággal" = gányolással.

  Ehhez különálló rendszert kell építeni nem is akármilyet.

  A helyedbe nem ezt kérdezném meg, hanem azt, hogy erre 9 hónap miért nem volt elég? Na ez itt a jó kérdés.

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  eddig nem volt napközbeni utalás, majd lett. tehát belenyúltak.

  Hol vannak olyan követelményei a napközbeni átutalásnak mint az 5 sec-en belüli utalásnak gondolkozzál már....

  kösz, most már értem, miért nem tudták megcsinálni.

  Miért Te mivel csinálnád meg? Csak kíváncsi vagyok, mert úgy csinálsz, mintha szakértő lennél ebben a fizetései rendszerben, de én építettem is ilyet nem csak magyarosan fikázok, mert ez nemzeti sport a nem fizetünk a szakembernek, mert csak mellett. Igaz nem Magyarországon szerencsére.

  Nem lehetetlen a feladat, de korántsem olyan egyértelmű mint sokan gondolják, mert otthon ehhez is értenek, a minden mellett... :D :))

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  ha pedig te már telepítettél ilyet, az csak annyit mond, hogy érintettséged folytán az objektivitásod nulla.

  :DD

  Tehát ha úgy 50 bank Európában ilyet használ, akkor Te mint,aki 0 konkrétumot írtál le arról, hogyan kellene működni majd jól kioktatsz olyat aki épített ilyet...

  Ejjha Te véletlenül nem valami filozófus vagy? :U :Y

  (figyu most itt úgy felnevettünk, hogy régen röhögtünk ekkorát. Nem baj nyomd csak... ;] )

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  Én ezért nem élek már ott. Ebből lett elegem. Nem működik semmi a legtöbben meg akarnak gazdagodni befektetett munka, tanulás nélkül ez ma már nem megy. Én nem akarok a Kádár rendszer paródiájában megöregedni. Van akinek ez tetszik sőt jól is érzi magát benne. Elég volt az eredetiben élni. Akik hatalmon vannak már 30 éve ez mind Kádár "gyereke". Úgy is viselkednek.othon a közönyösség, nem törődömség, azonnal beszólok, fikazok amit érek a közélet része lett. Az én gyerekeim ne nőjének fel ott... Akinek ez tetszik az meg ott van...

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  A konténer tesz pár ígéretet, amiből, szerintem, egyet se tart meg.
  például:
  - gyorsan lehet deployolni. nem hiszem, hogy az oprendszer saját csomagkezelőjénél gyorsabban bármi tud deployolni.

  Mert miért is kellene csak oprendszer csomagokat deployolni, a fejlesztők által készített saját fejlesztéseket hogyan szeretnéd teríteni a saját csomagkezelővel?

  - biztonságos1. a konténer szoftverekben is lehet hiba, az interneten olvasott hírek szerint van is.

  Hát ja mint magában az operációs rendszerben is, ennyi erővel nem szabad csak számológépet használni azt nem tudod semmihez csatlakoztatni, sarkított példa, de érthető szerintem.

  - biztonságos2. a konténerekből pillanatok alatt ki lehet törni, tehát hoszt oprendszerbeli védelmet nem ad

  Mint ahogy a rosszul beállított ssh-t is fel lehet törni pillanatok alatt, ami magától semmilyen védelmet nem nyújt. Ezt ne hozd fel mert, ha ez így lenne, akkor a google-től, az amazonon át a Microsoftig senki nem használná ezt a technológiát, de most már ott tartunk, hogy a Cisco, vagy a HP mint hardvergyártó is konténereket használ a frissítésekhez.

  - egyszerű. a konténer maga lehet egyszerű (egyébként nem az), de a használatához mindenféle kiegészítő szoftverek kellenek, amiket egyrészt sok energia megtanulni, üzemeltetni, másrészt ugyanúgy bugosak, mint a konténer.

  Nahát nincs ingyen semmi, meg kell tanulni, hát igen az élet nem olyan mint amit megszoktak otthon van ilyen. Mi az, hogy bug-os? Mond már meg, hogy melyik operációs rendszer az amiben nem volt épp aktuális bug, tudsz ilyet mondani?

  - mindenféle szolgáltatásokat ígér: amiket az alap oprendszer ugyanúgy tud, mint amit a konténer állít magáról.

  Bizony így van, csak ameddig a konténer képes ezt a 10-ed annyi erőforrással megoldani. Addig az operációs rendszer mivel minden egyes feladathoz egy külön kernel kellene, addig a konténer számára nem kell. Pont ez a lényege. Platformfüggetlen a dolog nincs odakötve a kernelhez, vashoz oprendszerhez platformhoz.

  a konténer szerintem egy olyan technológia, ami úgy jött létre, hogy pár programozónak már nagyon viszketett a segge az unalomtól, hogy programozni kellene valamit, hát csináltak egy konténert, ahelyett, hogy megvakarták volna, vagy uram bocsá', megmosták volna. ezzel a húzásukkal ahelyett, hogy a hibák alaprendszerből történő kitakarításába feccölték volna értékes munkaerejüket, újabb hibák rendszerbe pakolása sikeredett. ez egy ilyen "nem elég, hogy dácsiát vettél bmeg, még szét is borítod munka közben" típusú hozzáállás. ezzel párhuzamosan meg kidobják azok munkáját, akik valóban hasznosan áldozták idejüket arra, hogy egy dpkg meg egy apt rendesen működjön.

  Még szerencse, hogy csak szerinted, mert vannak azok a csúnya dolgok, amik keresik az egységesített dolgokat, ahol a dpkg,, yum, bind, meg ki tudja miket nyugodtan elfelejtheted, mert ezt megoldja a rendszer, ezáltal nem is kell neki semmire várnia. Ha az egyik konténer megsemmisül a microservice-en belül, a másik úgy képes elindulni, ha kell, hogy 1 sec-sem esik ki a rendszer üzemeltetésből, na ezt old meg vm-el, vagy teljes virtuális géppel, mindezt úgy, hogy egy fizikai vason futhat akár 40 konténer is. A rugalmasság az ereje, nem a szerinted miért nem jó, hát ja a 2000-es évek elejének vége van, ezt kellene felfogni.

  egyébként ki lehet ezt számolni: ha p1,p2,p3,...,pn a valószínűsége, hogy az i-dik szoftverréteg hibátlanul működik, akkor

  P=p1*p2*...*pn

  a valószínűsége, hogy az egész kóceráj egyben jó lesz, ahol minden pi<1. Következmény: minél több réteged van, ami 1-nél kisebb valószínűséggel hibátlan, az összegük annál labilisabb lesz.

  Igen pont ez a lényege, hogy a konténert nem virtualizáción futtatunk, hanem natív hardveren. Ugye a konténert virtualizálni az valóban két réteg, ha virtualizálni akarom, akkor vannak erre már technológiák amint a HLC - COD , és barátai. Nem fogja elfogadni az érveidet, egy olyan vezető sem, akinek a 0 - 24 órás üzem a lényeg.

  Van amire nem jó a konténer, ilyen a nagy Oracle adatbázis, azt nem illik konténerbe tenni.

  a unix alapfilozófiája: KISS: Keep It Stupid and Simple. sem a konténer, sem a systemd nem ez.

  Meg a unix röpke 50 éves, lehet a múltban élni csak minek. A systemD meg hogy jön ide? Igen újra kell tanulni a Linux management-et, mert a SysV init sem mai gyerek már és nem felel meg a mai kor követelményeinek sem, elég csak arra gondolni, hogy mindenki elkezdte írogatni a kis scriptjeit a saját kis prorgam indításhoz, meg kezeléshez, aztán amennyi Linux disztró annyi féle systemmanagement. Na ennek aztán nagy értelme volt, persze aki szereti a káoszt annak első osztályú volt, de aki meg nem, annak a SystemD-t megtanulni még mindig egyszerűbb lesz, mert a systemctl, vagy a timedatectl a debian-on is ugyanaz lesz, mint a CentOS-en, bezzeg milyen jó volt amikor lehetett nyomni az upstartot, az init-et, a systemd-t, meg mi mindent párhuzamosan?
  Nem mondom, hogy a systemd fenékig tejföl, mivel a Red Hat fejlesztette, de a saját 7-es rendszerükben a SystemD tudásának fele van benne, ellentétben a CoreOS (vagy tisztességes nevén Container OS, by google)-ban minden funkciója elérhető.
  De még mindig jobb mint szerencsétlenkedni minden disztrón a saját dolgaival.

  Persze szigorúan magánvélemény.

  az informatika alaptörvénye pedig ez: ha nem romlott el, ne akard megjavítani. értsd: ha nincs valós igény egy problémára, akkor az nem lesz megoldva. a konténer nem valós igény.

  A mindent akarok, de semmit nem akarok érte tenni otthoni mentalitásból kiindulva igazad van, a való világ szerencsére nem úgy működik, mint magyar köz szféra. Szerencsére.

  Jönnek a süket dumával, hogy gyorsan kell deployolni. Ezt az igényt az hozta elő, hogy trógerül végzik el azokat a munkafolyamatokat, amik a szoftver meghatározásához kellenek, konkrétan a folyamatszervezést és a szoftver tervezését. Nem tudja a megrendelő se, hogy mit akar? nem baj, csinálunk valamit, hátha attól rájön, hogy mit akar, és akkor majd megcsináljuk azt is.

  Vagy inkább a magyaros piros pöttyös talicska bt helyett, van több ezer szerver, vagy több 10 000 konténer, amire nem lehet deployolni értelmes idő alatt kézzel nyomogatva . Addig elmegy a dolog, ameddig annyi szervert üzemeltetsz amennyit meg is tudsz fejben jegyezni, de ha van 5000 fizikai szerver meg 50 000 vm, meg 100 000 konténer, akkor már nem fog menni a dolog amit mondasz...

  Magyarul pazaroljuk a programozók munkáját, mert ha nem tudják, mit kell programozni, biztosan kidobásra ítélt kódot csinálnak, és megspóroltuk a szervezést, a megrendelő interjúztatását, kifaggatását. így a végén a legdrágább munkaerő sorozatos pazarlásával készül el valami. Ha így programozunk, akkor nyilván kell a gyors debloy, hogy a megrendelő két percenként változó igényeit követni lehessen. De ez marhaság, ez csak egy aktuális menedzsment bullshit. Ami ugyanez a kategória: kínosan viszketett már valamelyik yuppie menedzsernek, feszített a hátsója, hát mondott egy ordas baromságot ahelyett, hogy kiment volna a kishelyiségbe, és bedurrantott volna a perem alá. (zárójelben jegyzem meg: ennek a hülyeségnek az értelemszerű következménye egy csomó agilis szoftverfejlesztési módszertan is. hogyan dolgoztassuk a programozót akkor is, ha fingunk nincs arról, milyen feladatot kellene adni neki.)

  Hát ha így működne a google vagy a microsoft akkor már a 2000-es években tönkrementek volna. Azt értem, hogy amit leírsz az otthon így megy, na pont ezért vannak ilyenek, hogy az az csúszik, mert az emberi tényező olyan amilyen. De azért ugye te sem egészen gondoltad komolyan, hogy mindenhol úgy szórják az uniós pénzeket a semmire mint arrafelé?

  Néha felemlegetik az emberek a linuxnál a töredezettséget, hogy miért van kettőnél több desktop, stb. Amikor a konténer szóba kerül, akkor lesz hozzá egy bazi hosszú lista, "orchestration", hogy ceph, kubernetes, meg a fene se tudja, még mi, amik mind megoldanak egy olyan részfeladatot, ami konténer nélkül nincs. rotfl, aki ezeket feltelepíti magának, az csak plusz munkát okoz.

  Hát ja lefordítom azok nyelvére is akik nem egészen értik ezt, tehát szerinted ha búzát aratunk, akkor minden alkalommal kaszát kellene használni azért mert az egyszer bevált, igaz kell hozzá 300* több ember, és 4* annyi idő de végülis működik.
  Ahelyett, hogy kifejlesztünk egy gépet, ami nyilván igénybe vehet több évet is, és a 300 emberrel 600* több terményt tudunk termeszteni, igaz lesznek kisebb sarkok ahova a kombájn nem fér oda, de emiatt ne is használunk kombájnt? Hát?
  Hiszen amúgy a kombájnt egyszer kellett kifejleszteni, az pénzt és időt vett igénybe, se nem éri meg mert hát az mennyibe került? Meg kell hozzá még 3 traktor is kombájnonként ami a terményt elszállítja.

  Levetítve ezeket a banki átutalásos rendszerekre:
  1. konténernek elvben lehet értelme akkor, ha több usert akarsz kiszolgálni egyszerre egy vason.
  2. konténernek lehet elvben értelme akkor, ha több feladatot akarsz ellátni egy géppel, amelyek csak egy töredék gépet használnának ki. (egyébként ez más okból is hamis érv)

  Kérdés mekkora a rendszer amit üzemeltetek, mert ha van 10 fizikai szerverem, amin virtualizálok, akkor rendben van, de ha van 1000 akkor az érveid megbuktak. Ha van 3000 000 user akit ki kell szolgálnod záros határidőn belül, ami nem 3 000 másodperc, az érveit megdőltek stb.

  Ez a két érv ne legyen már igaz egy banki utalásos rendszerre. Ez annyira kritikus rendszer egy bankban, hogy erre vegyenek megfelelő mennyiségű dedikált gépet, és azon ne menjen semmi más. Egy banknak legyen már pénze pár darab márkás szerverre, főleg ilyen otp-k, mikor 1 milliárd eurós adózás utáni nyereséget jelentenek be.

  Na látod Te nem láttál még nagy rendszert elbagatelizálod a dolgot, itt nem pér szerverről van szó, hanem pár 100 szerverről, nyilván bármilyen cég úgy van vele, mint magyarok (persze uniós pénzből az "ingyen van") ugye ismered a jó magyar mondást "ami a tiéd az az enyém is, ami az enyém ahhoz semmi közöd" lefordítom senki nem fog a két szép szemedért feleslegesen pénzt kidobálni, csak azért mert valakinek volt egy jó ötlete, na feljebb fejtegetted a programozókat, ez amit ide felvázoltál szerinted mennyivel jobb?

  3. A konténertechnológia jelenleg jól láthatóan nem hibátlan szoftver.

  Ja ja mert a Windows vagy a Linux az?

  4. Volt már a héten intel proci sebezhetőség?

  Aminek mi köze van a konténerekhez?

  ezek alapján súlyos hiba lenne az átutalási rendszer mellé beengedni ugyanazon gépre bármilyen más szoftvert, pláne idegen felhasználót. következmény: nincs szeparálási igény, a szeparálást a gép fémdoboza adja. akkor meg minek konténer?

  Ezek alapján amit leírtál súlyos hiba számítógépet használni.

  Egy ilyen rendszert úgy lehet jól megcsinálni, hogy fogod az architektúra tervet, amit egy átlagos java architekt tervezett, és kihajigálod az összes réteget, ami nem kell. majd elolvasod Himfy-t, és alkalmazod :) ami marad, azt pure linuxon megvalósítod, és akkor jó lesz.

  Igen, 2000-ben, nem 2019-ben.

  Szerintem

  (#120) UnA

  Ha nem lenne hosszú távú gondolkodás, akkor a több generációs cégek nem léteznének, az, hogy otthon nincsenek ilyen cégek, amik 50 - 100 éve léteznek és gyarapodnak, nem jelenti, hogy máshol sincsenek.

  (#102) rednifegnar

  Mi sem értjük az 5 másodpercet, de szerintem van egy olyan benne, hogy valamelyik kitalálta ezt és azért is meg akarják csinálni. Értelme nem sok van, de el lehet mondani, hogy ezt is "megoldottuk".

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  Figyu, minden ellen lehet hozni fel ellenpéldát. Ahogyan ezt meg is teszed, Te egy dolgot nem veszel figyelembe, hogy a fejlődés az nem a kisipari hegesztésekkel lesz megoldva előbb utóbb hanem azzal, hogy mennyire lehet egy adott feladatot megoldani nagy hatékonysággal több rendszeren is. Ezt szolgálja a systemd, a konténer, és sz összes hasonló technológia.
  Hozhatod az ellenpéldáidat. Konkrétan senkit nem érdekel mindaddig, amíg egy adott technológia arról szól, hogy szabványosítson. Amilyen példákat Te hozol arról szól hogyan ne oldjuk meg! Nem arról, hogy rendszer szintű gondolkodásba hogyan segítsük egymás munkáját. Senkit nem érdekel, hogy konkrétan mibe futottál bele a systemd-vel, ha 100 rendszerből 99-nél képesek használni. Minden technológia bevezetése időbe telik, a systemd, a docker és a többi, olyan csak a kádár rendszerben volt, hogy minden "tökéletes" bizonyos szempontból, na ha erre vársz, akkor soha egy rendszer sem lesz jó, csak amit kényelemből üzemeltetsz, az meg nem szorgalmazza sem a fejlődést, sem a tanulást sem semmit. Egy dolgot szorgalmaz az egy helyben toporgást. Ami megint csak bizonyos szempontból jó, más szempontból meg nem jó.
  Hát ez ilyen játék.

  Olyan példákat hozol fel mintha csak a Docker, meg a systemd meg azok a technológiák lennének a rosszak amit Te rossznak tartas, majd előadod, hogy jajj a többi sem jobb, csak akkor miért is nem írtad bele az eredeti kommentbe? Ugye érzed a mellébeszélés fajtort? Mondhatnám hogy m...... csak már nem szeretném érzed ezt te is.

  (#125) UnA

  El tudok szakadni én bármitől, csak azt nagyon rühellem, ha valaki akkor is okoskodik, ha nem kellene. Nem ismeri a technológiát de azonnal leszólja mert hát na a vérében van. Mondhatnám, hogy ez a radikalizmus, végletes gondolkodás ami nem fért bele soha a felfogásomba, mert ez az ami nem előre, hanem hátrafelé visz bármit is.

  Visszatérve a cégekre. azért jóval több cég van aki gyarapodik, mint ami nem. Lehet ellenpéldákat mondani, de azért szerencsére inkább gyarapodó cégekkel találkozom, mint nem.

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  nézhetjük nem technológiai oldalról is...
  a konténer arról is szól, hogy ha nagyon elterjed, az üzemeltetőnek nem lesz állása.

  Mert ezt nem kell üzemeltetni a 3 havonta frissülő docker, és a fél évente end of time-ba forduló komplett docker életciklus magától frissíti magát vagy mi?
  Ez nem olyan mint a kádár rendszerben volt mikor megjelentek a 80-as években az NC gépek, majd mondták, hogy mi lesz a 6 lapfejű eszterga szakmunkásokkal aki megtanulta az NC-t tudott tovább dolgozni, aki nem az ment mást dolgozni. Ez ilyen a fejlődési életciklusok megvannak, vagy a villamos elé állsz ami elül vagy felszállsz rá ennyi.

  de nem ez a fő kifogásom ellene, hanem az, hogy úgy látom, tájékozatlanul alkalmazzák. azt hiszik, az mindenre is jó, miközben például a biztonságába vetet hit megalapozatlan.

  Hát ez mostanában szokás arrafelé, a konténerizáció elsősorban a DevOps és a Web kiszolgálásra való, ezzel nem is mondtam újat neked nem is kioktatásnak szántam. Mindent arra lehet használni amire való. Teljesen igazad van. A biztonság olyan dolog, hogy ettől én nem félek.

  A nagy bankok most vezetik be a konténereket, tudom mert mi is bevezettünk már több helyen, mostanában Magyarországon is több bank bevezeti. Ha láttál már MNB, Hungard, vagy akár Kancellár ellenőrzést ezek a cégek nem nagyon szoktak úgy elmenni, hogy majd lesz valami. Eléggé cseszegetik a bankokat, ha nem lenne biztonságos annyira amennyire kell, akkor ezt nem is engednék be a bankszektorba például.

  Szerintem.

  hogy nagy cégek ki akarják venni az üzemeltetést a kezedből, hogy ők szedjék be érte a profitot.

  Hát ez az ipari forradalom óta így van, nem arrafelé, mert ugye azért tudjuk, hogy 1950 - 90 között nem a munkaszeretetről szólt a "munka" hanem teljesen másról. Az pedig, hogy ma is az ország fel igen a 30 évesek is inkább pénzt kapnának mint dolgoznának hát ez meg nem szakma, emberi tényező.

  miből gondolod, hogy nem tudnám megalkotni a konténerizációt? biztosan meg tudnám, csak az jobb lenne, mint a mostani vackok. megtanulni is meg tudnám. nem a tudás vagy a képesség (esetleges hiánya) a lényeg, hanem az, hogy ezt ki fizeti meg. de ez már elhangzott: normálisan a ráfordításokat csökkenteni kell, a bevételeket meg növelni, mert ettől nő a profit. ha meg tudok csinálni valamit 3 óra munkával alapoprendszeren vagy 15 óra munkával dockeren, és ugyanaz a végeredmény, akkor azt alapoprendszeren kell megcsinálni, mert senki nem fog megfizetni 12 óra felesleges munkát.

  Hát csak ne felejtsd el, hogy ez megint akkor lesz igaz, ha annyi rendszert üzemeltetsz amit fejben meg tudsz jegyezni, de ha nagy rendszerekkel dolgozik valaki, akkor már meg is bukott az elméleted.

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  ha egy cég biztosan akar működni, akkor nem engedi, hogy bizonyos fontos információk egy embernél legyenek. ha veled bármi történik (pl. felrúgod a villamost), akkor mi lesz?

  Ehhez ember is kell, és nem olyan mint az átlagoz üzemeltető, hanem olyan akit érdekel is a dolog, vagy olyan dokumentáció kell, amiből azonnal meg tudod oldani a problémát. Ez nem szokott lenni a kisebb cégeknél. Mert nem szokás dokumentálni. Az pedig otthon egyenesen következik, hogy ameddig nálam az infó addig nem rúgnak ki, holott ez a szakma már nagyon régen nem erről szól.
  Szóval amit írsz 100 %-ig igazad van, csak hát ehhez kell egy vállalati kultúra, fejlettség és kell egy fajta hozzáállás is, ez nem szokott meglenni, tisztelet a kivételnek. Szerintem.

  ha a cég a működését szabványosítani akarja, akkor előbb-utóbb csinálnia kell üzletfolytonossági és katasztrófa elhárítási terveket. ezeknek része, hogy az alkalmazást hogyan kell telepíteni és üzemeltetni, egészen bolondbiztos szintig lemenő leírással. ez alapján az üzemeltetőnek is tudnia kell pontosan ugyanolyan jól telepíteni az alkalmazást, mintha te csinálnád.

  Hát ez megint az elmélet egy Audi-ban odamész a G9-es szerverterembe lecsapod a szervertermet a G10 továbbviszi mert nem állhat meg a gyár, mert nem és pont. Egy magyar tulajdonú banknál, és a többinél is meg vannak ilyen DR "teszt"-ek és ennyi. Ja amúgy meg hát ha valami minimális gikszer közbe jön, akkor pedig hát ja megállt a napi zárás van ilyen nem? Hát nem. Szóval ebben is 100 %-ig igazad van, csak megint nem mindegy, hogy valóban szántak pénzt erre vagy csak az épp aktuális felügyeleti szerv meggyőzése a cél mert az egyik valóban pénzbe kerül a másik elmélet marad.

  az információbiztonsági megoldások zömében nem a hatékonyságról szólnak :)

  Ez megint arról szólnak mennyit költenek rá, "ÉS" mennyit foglalkoznak vele, mert ha csak költenek rá de nincs foganatja, akkor semmit nem ér.

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  de látsz-e olyan típusú stratégiai gondolkodást, ami nem csak a tőzsdei mutatókat veszi figyelembe, hanem esetleg olyan összetevőket, mint a környezet vagy a társadalom állapota?

  - Nem azzal akarok megoldani feladatokat, hogy a melóst nem vagy nem letljeen jelentem be.
  - nem 3 ember helyett dolgoztatok 1 embert
  - van dokumentáció mert követelmény.
  - vannak folyamatok, mert mert rájöttem, hogy anélkül semmi nem megy a minőség ellenőrzés és a munka is csak kis hatékonysággal működik.
  - képzem vagy így vagy úgy a gyári összeszerelő munkást is mert teljesen mindegy mit gyártunk, de az a legmodernebb a világon, és nem engedhetem meg magamnak, sem az embereimmel szemben, sem a termékemmel szemben hogy rosszat vagy selejteset gyártsak.

  Soroljam még a magyar cégeket messzire elkerülő társadalmi szintű trehányságot?

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  "a fejlődés az nem a kisipari hegesztésekkel lesz megoldva előbb utóbb": a konténerezés nem érte el még a kisipari hegesztések szintjét se.

  Ha nem ismersz valamit jellemzően ez a válasz.

  "amíg egy adott technológia arról szól, hogy szabványosítson": mert a docker például arról szól, hogy szabványosítson? ne nevettess. hogy fog szabványosítani a docker úgy, hogy a szükséges feladatok zöméhez más programcsomagokat is üzemeltetni kell, miközben sem az alap oprendszer nem szabványos, sem a konténer technológia nem szabványos, sem a körítés?

  Azért képes különböző oprendszereken is pont ugyanúgy működni?

  "Amilyen példákat Te hozol arról szól hogyan ne oldjuk meg": így van. de ha nem szelektíven olvasol, akkor azt is leírtam, hogy hogyan kell megoldani másképp.

  Ok hogyan kell ugyanúgy megoldani másképp, ha valakit odaültetsz CentOS, Debian, Red Hat, Suse elé ugyanúgy nézzenek ki a parancsok a konténer kezelése? Minden rendszeren?

  "Senkit nem érdekel, hogy konkrétan mibe futottál bele a systemd-vel, ha 100 rendszerből 99-nél képesek használni.": legyen a szokásos autós példa. ha egy autóval mindig lehet közlekedni, de néha nem tudom bekapcsolni a rádiót, akkor abba bele tudok törődni. de ha egy autó az esetek zömében nem indul be, és ha be is indul, akkor se tudom rátenni a szabványos kereket, akkor azt felgyújtom a p..ba. különösen ha egy olyan világban erőszakolják rám, ahol addig a szabad választás lehetősége volt a vezérelv.

  a docker meg olyan, hogy van egy ócska, kátyús utad, és egy csomóan azzal foglalkoznak, hogy olyan jelzőtábla tartó oszlopokat fejlesszenek ki, amit könnyű telepíteni és nem fújja el a szél, hogy rátehessék a kátyús út! táblát.

  Ok, majd ha Írországban járok mondom is a volt kollégámnak (Amazonnál mérnök), hogy semmit nem tudnak erről bezzeg Közép-Európában szerintem ezt nem kell leírnod megint kezd ez hasonlítani az orbáni direktívákra hajtogatjuk, hajtogatjuk a semmit aztán rájövünk szépen, hogy Európa már régen rájött miről szól ez. Na ez pont olyan semmit mondó válasz volt amit most Te is adtál...

  "Olyan példákat hozol fel mintha csak a Docker, meg a systemd meg azok a technológiák lennének a rosszak amit Te rossznak tartas": én a dockert (pontosabban a komplett technológiát) rossznak tartom. igazából nem is a docker a rossz, hanem a tervezési irányelvei és céljai. a systemd-t meg nem csak én tartom rossznak, népes "rajongó" tábora van.

  Hát meg még nagyobb a rajongó tábora azoknak akik meg jónak tartják ilyen ez.

  "jajj a többi sem jobb": pontosan mit is írtam, amit így sikerült értelmezni?

  Ezt Te írtad?

  "Mi az, hogy bug-os? Mond már meg, hogy melyik operációs rendszer az amiben nem volt épp aktuális bug, tudsz ilyet mondani?": oké, mondok autós példát: ha most nyitnál egy taxivállalatot, mit csinálnál? vennél 15 féle autóból 100 darabot/típus, és tartanál 5 féle gyújtógyertyát, ékszíjat meg fékbetétet raktáron, meg készleteznél többféle üzemanyagot, vagy kiválasztanál egy gyártmányt és abból vennél 1500-at? na a docker meg a kubernetes pont ez, hogy kellene egy autó, amivel fuvarozol, de te nem egy autót veszel, hanem többet, hogy legyen mivel szívni. senki nem mondta, hogy a linux hibátlan (de, én :P ). csak nem mindegy, hogy van pl. a debianban heti 3 hiba, azt kell kezelni, vagy van a debianban heti 3 hiba, a dockerben heti 8, a kubernetesben 12, a ceph-ben 6, és egyébként is a szkriptek fele telepítéskor rossz, és heteket kell dolgoznod, mire először elindul a rendszer.

  Tehát akkor a másik sem jobb mert ugyan hiába vannak bug-ok azokat pontosan ugyanolyan gyorsan javítják mint a debian-ban, ezzel az egyikben 3 a másikban 8 a harmadikban xxx ezzel nem sokat mondasz el mert ugye javítják folyamatosan, csak Neked nem tetszik? Neked megfelel a saját példád? Vagy az sem?

  "El tudok szakadni én bármitől, csak azt nagyon rühellem, ha valaki akkor is okoskodik, ha nem kellene.": a valóság ezzel szemben az, hogy tetszőleges időpontban mondanék olyan véleményt, ami neked nem tetszik, akkor az rögtön okoskodás lesz szerinted. Tehát nem attól lesz okoskodás valami, hogy szerinted nem kellene vagy rosszkor jön, hanem attól, hogy ellenkezik veled.[/I

  Mondod ezt te? Aki folyamatosan azt bizonygatja, hogy minek kellene megtanulni bármit ami új, ha ott a régi is :D

  (I)"Nem ismeri a technológiát": ezt honnan tudod?(/I)

  Ezt Te írtad?

  (I)miből gondolod, hogy nem tudnám megalkotni a konténerizációt? biztosan meg tudnám, csak az jobb lenne, mint a mostani vackok. megtanulni is meg tudnám. nem a tudás vagy a képesség (esetleges hiánya) a lényeg, hanem az, hogy ezt ki fizeti meg. de ez már elhangzott: normálisan a ráfordításokat csökkenteni kell, a bevételeket meg növelni, mert ettől nő a profit. ha meg tudok csinálni valamit 3 óra munkával alapoprendszeren vagy 15 óra munkával dockeren, és ugyanaz a végeredmény, akkor azt alapoprendszeren kell megcsinálni, mert senki nem fog megfizetni 12 óra felesleges munkát.(/I)

  Tehát akkor magad szerint sem ismered? Hiszen meg kellene tanulnod igaz? Akkor most beszélsz félre vagy akkor beszéltél félre?

  pedig a konténer arról is szól, hogy nem kell hozzá üzemeltető. ezt az állítást csak azok olvassák félre olyan jelentéstartalmmá, hogy "nem kell üzemeltetni", akik nem beszélnek rendesen magyarul.
  (/I)

  Na ez ahhoz kezd hasonlítani, hogy adott közszereplők, csak akkor adnak interjút ha magyar az újságíró de sajtó tájékoztató nemzetközi... Ne beszélj félre!

  (I)Az általad emlegetett auditorok közül az egyikkel volt már dolgom (hagy ne emeljem ki), azóta is mindig nagyokat röhögünk, ha sztorizgatás közben előkerül.(/I)

  Tehát akkor finoman lefikáztat a komplett magyar piacot, és vele együtt kinevetted a komplett magyar bankipart, mert más nem nagyon fogja ellenőrizni azokat :D

  Szerintem!

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  Figyu maradjunk ebben. Nem értünk egyet, szerintem tanulni kell akkor haladsz előre, és ekkor tudom kamatoztatni legalábbis én a tudásomat. Szerinted meg épp amit mondasz, mert aktuálisan az felel meg neked.

  Ez ilyen majd meglátjuk kinek lesz igaza ezt a jövő dönti el. Mellébeszélésből nem lehet megélni ennyi erre én rájöttem azért is jöttem el otthonról mert ott még igen, csak a mellébeszélés != fejlődés, a mindent meg tudok magyarázni, de dolgozni csak azzal tudok amit ismerek, de nem is nagyon akarok tanulni, mert jó az ami van pedig nem a világom, a világnézet más nem a szakmai tudás az van mindkettő oldalon, így azt mondom maradjunk ennyiben...

  Ezért nem is válaszolok, neked mert felesleges lenne nekünk beszélgetni bármiről... Legalábbis erről biztosan.

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  Senki nem mondta, hogy otthon minden szar, ezt te mondtad. Nem én. Annyit mondtam, ami sajnos közelebb áll a valósághoz, hogy nincs vállalati kultúra, nincsenek folyamatok, és sok esetben a szaktudás is hiányos. Az, hogy közben aztán ilyen jó magyarosan belekeverték a rénszarvasokat is ne azén hibám legyen.

  Azért amit írtam abba köss bele, ne kritizálj, mert az nagyon megy otthon csak valamiért nem haladunk sehova, vagy legalábbis nagyon lassan, ez meg tény anélkül is, hogy Te Bambano, vagy én akármit is írnék...

  [ Szerkesztve ]

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  ezzel a nézettel nagyon nem tudok azonosulni.

  Én meg azzal, hogy csak azt akarja erőltetni amivel egyetért... MInden technológiának megvan a helye...

  most azt mondtad, hogy fejlődni kell, és az egyetlen fejlődési irány a konténer, és aki nem akar erre menni, az mind elmaradott és ócska.

  Senki nem állított rajtad kívül ilyet. Én azt írtam, ha nem forgatnád ki a szavaim, csak a magyar ember ezt Közép-Európai találékonyságnak tekinti, a valóságtól teljesen igenen módon, mit is írtam? : A konténer, elsősorban a Web, Devop-ra jó elsősorban, mire Te: aki nem akar erre menni, az mind elmaradott és ócska.

  Tehát ezek szerint Te nem beszélgetni jöttél 1000-edik alkalommal sem, hanem vitatkozni jól érzem?

  marhaság. kismillió más lehetőség is van szerencsére. valójában te vagy beszűkülve, ha azt gondolod, hogy aki nem a te utadon jár, az téves, más üdvözítő út nincs.

  Ezt megint Te halucináltad ki mondta, hogy nem? De konkrétan a Web-re, meg a Devopsra ez a leghatékonyabb, hiába magyarázol össze vissza...

  nekem egyébként jó dvolgom van, nagyjából két, objektíven mérhető paraméter eldönti, hogy jól dolgoztam-e vagy sem. ha nem csörög a hibabejelentő telefonja, akkor alapvetően jól dolgoztam, függetlenül attól, hogy a kibicek mit irkálnak. a másik meg: ha le tud tölteni annyi adatot, amennyi a szerződés szerint jár, akkor jól dolgoztam. a pletyka meg lepereg.

  Jó neked. Ez a Te dolgod, én örülök, hogy jól dolgozol, kevesen vannak akik íjen felfogással élnek.

  "Ez ilyen majd meglátjuk kinek lesz igaza ezt a jövő dönti el.": nem, nem fogjuk a jövőből megtudni, hogy miért volt igazam :P

  egy csomó példát tudnék most hozni informatikai és nem infós területekről, amikor se az aktuális divat nem vált be, és a fősodratú vélemények bevallani se merték. az a szerencsés eset, amikor akkora pofáraesés van, hogy nem lehet alternatívan interpretálni, ritka.

  Tehát Te ismered a komplett piacot mindenhol? Értem, ahogy érzed. Én nem ismerem az összes munkahelyet a világon, ha Te úgy érzed igen, akkor hajrá... (Otthon most úgy is ma mindenhez illik érteni, se haladni nem kell sehova, nem követelmény... )

  de azért megkérdezem: van egy konkrét problémám, amit eddig virtualizációval oldottam meg. az nem tanulás, hogy most megtanultam, hogy hogyan lehet jobb eredményt elérni, ha virtualizáció nélkül oldom meg?

  A virtualizáció jó dolog. Hát hogy Te hogy oldod meg az a Te dolgod....

  IGAZATOK VAN.... Na akkor vége... Remélem....

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

 • hallador

  addikt

  normális ember nem erőlteti azt, amivel nem ért egyet.

  Normális ember legalábbis, ha tényleg normális, akkor a számba vehető, számára elérhető információ alapján összeszedi elemzi, értelmezi, majd kialakít egy vagy több véleményt, na azt megértem, ez látszik a stílusodon is, hogy nálatok inkább az nyer aki fizet, de egy valóban versenyszférában lévő céget nem szokott meghatni az erőltetés, az épp ész érvek igen, na nem véletlenül mennek el otthonról annyian.....

  Persze abban igazad van kedves Bambano, ha a vitatkozás, meg az EU-s pénzek eszetlen költése a cél, akkor a Te véleményed az erősebb....

  ööö, mivel is gyanúsítottál meg? hogy "Ezt megint Te halucináltad". szóval azt meg, hogy sok példát ismerek, ebből levezetted, hogy ismerem a komplett piacot mindenhol, az a te halucinációd, mert egyébként ez téves következtetés.

  Kár hogy a példáid csak teoretikusak, ja egyet sem mondtál, bocs nincsenek...

  az otthonfóbiádba meg nem szeretnék beszállni.

  Na látod ez mintázza a legjobban, hogy amikor már elfogytak az érvek, akkor jön a kötözködés, nem véletlenül vannak amik vannak arrafelé...

  [HP EliteBook 830 G6, I7 32GB 2TB, HP ProBook 430 G5, I5 32GB 1TB ; Debian Stretch; Linux Mint 19.3, Ubuntu 19.10, OpenSuse Leap 15.1 ; ASUS ZenBook UX333FA I3;]

Hozzászólok Aktív témák