Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Élőben biztosan sokkal jobban néz ki, pedig a videón se piskóta
5G routered van? Van kedved tesztelni? ---> https://hardverapro.hu/apro/5g_routerrel_rendelkezoket_keresek_tesztelesre/hsz_1-50.html
-
konyi79
addikt
Na végre! remélem 3 éven belül lesz belőle elérhető árú termék.
-
Partz
senior tag
"A Sony 3 évvel ezelőtt mutattta be első valódi LED megjelenítőjének kicsin prototípusát"
Volt az 5 is, de ki számolja!
-
QwErTy42
addikt
Ez azt jelenti, hogy a három különböző színű alpixel, mind-mind különálló apró LED?
Ergo egy 4k felbontású kijelzőn van 8*3=24 millió különálló apró ledecske? A 8k-n meg négyszer annyi?Kérném a hozzáértők véleményét. Köszi!
...oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...
-
Tigerclaw
nagyúr
Jó lenne tudni, hogy jelenleg milyen képpontsűrűséget tudnak elérni. Tehát tudnak-e 40-60 inch környékén pl. 4k-s kijelzőt készíteni. Illetve az is jó kérdés, hogy csak ez a gigakijelző méregdrága, vagy a normál méretű FHD-4k felbontású is drágább-e mint az OLED konkurens?
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
Ixion77
addikt
Lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem akkorát tudnak, amekkora a videón látható. Az egy nagy összesen 8K felbontású "panel" ami 144 részből áll. Tehát 660x360 pixel felbontású egy-egy panel
[ Szerkesztve ]
"Seems like humanity needs war and famine to correct itself."
-
QwErTy42
addikt
Az LG ha jól tudom a háttérvilágításban használ egyszínű ledeket és elé rak színszűrőt.
A kérdésem arra irányult, hogy itt ez másképp van-e: hogy az alpixelek önmagukban világítanak különböző színeken mindenféle szűrő és hókuszpók nélkül....oktalan embert észérvekkel meggyőzni nem lehet...
-
Partz
senior tag
Nézd meg ezt a videót, itt látszik minden.
Igen az, lényegében ez egy micro-led kijelző. Azonos méretű modul panelekről van szó, annyit raksz belőle össze olyan formában ahogy neked tetszik. A felbontás ettől függ.
Ennek az elődje volt a 2012-es CES-en bemutatott Crystal led kijelzőjük, az is ezen az elven működött. Ez annak a projektnek a továbbfejlesztése. Igazából ez lenne a valódi led tévé.
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Igen! Kérek egyet otthonra...
-
ziku
csendes tag
Kiváncsi vagyok az illesztéseket hogyan oldották meg, mert ha kicsit is közelebb vagy távolabb kerül egymáshoz az illesztésnél két sor led, akkor ott lesz egy fényesebb vagy halványabb csík. Esetleg ezt lehet kompenzálni, de előtte le kell mérni, hogy mennyivel.
-
Partz
senior tag
Bőven, a 8k se lenne akadály, viszont baromi költséges az eljárás. Az oled, qled-hez (itt az eredeti koncepcióra gondolok) hasonló megoldások sokkal gazdaságosabbak, szerintem ezért nem is fog ez elterjedni a közeljövőben.
FefeeX
Nem, mert azok nem micro-ledesek. Itt nincs akadálya egy kis kijelzőnek, csak nincs aki megfizetné. Azért nem mutatnak ilyet a tévés szegmensben. Apple egyébként már gondolkodik ilyen elven működő okos óra-telefonokban.[ Szerkesztve ]
-
Vole
aktív tag
En azt nem ertem, hogy miert nem ment el erre a TV -s piac mar evekkel ezelott. Teljesen folosleges a meregdraga nagymeretu paneleket legyartani, ha 4 olcson eloallithato panelbol ossze lehet legozni egy nagy TV -t. Lehetne ket kulon technologia az otthoni ( mondjuk ~200" meretig ) es lehetne uzleti felhasznalas gyakorlatilag korlatlan meretben ( amekkorat a felbontas enged ). Igy lehetne akar evrol-evre fejleszteni a kepernyo meretet, csak venni kell hozza ujabb es ujabb modulokat. Hiba eseten detto. Mondjuk egy 9 elembol allo TV egyik resze meghibasodik, akkor eleg azt az egy modult cserelni.
-
ziku
csendes tag
Úgy legyen, de én gyakorlatban is dolhoztam ilyen LED-es panelekkel (ezekből építik a kültéri kijelzőket), és ott komolyan kellet mérni és kompenzálni. Hidd el, a szem nagyon érzékeny, kis eltéréseket is észrevesz.
De gondolom a Sony csak megoldotta/megoldja valahogy.[ Szerkesztve ]
-
AVhelper
senior tag
Itt olvashatsz róla.
6 x 3 = 18 egységből állna egy 1.920 x 1.080 képpontos kijelző, aminek a képmérete 2.418 x 1.359 mm lenne, ami egy 109 inch képátlónak felel meg.
Ennél a LED méretnél a LED-ek sűrűségét növelve csökkenne a fekete hordozófelület aránya, s így az úgymond "fekete szint" és a kontrasztarány. Ha a LED-ek méretét tovább tudják csökkenteni, akkor persze...
[ Szerkesztve ]
-
aronocs
tag
Rémlett, hogy valami tíz évvel ezelőtt olvastam egy cikket egy akkori prototípusról.
Ez volt az, 2005-ből: http://www.bit-tech.net/hardware/2005/10/04/brightside_hdr_edr/1
Itt sincs ugyan képpontonként egy-egy LED, de akad néhány, illetve szoftveres varázslatot is bevetettek a szem megviccelésére.
an array of nearly 1400 ultra-high brightness, white LEDs replace the cold cathodes and reflective layerAzt hiszem, nem hallottam a cégről azóta.
[ Szerkesztve ]
Aut inveniam viam aut faciam.
-
Ren Hoek
veterán
Mikroledeket egymilliószor bonyolultabb gyártani, felvinni, mint a szendvics struktúrájú "nyomtatható" OLED, vagy a jövőben érkező elektrolumineszcens QD kijelzőket.
Mind a három LED technológia alapjaiban, elektron-lyuk, foton emisszió stb ezeknek érdemes utánaolvasni. Vannak már nagyon apró atomos méretű LED-ek is, de ezek mire elérnék a gyártás értelmes költségeit, addigra a gyárak fossák majd ki a feltekerhető OLED , QD,perovszkit tapétákat...
-
cinemazealot
addikt
Mondjuk, hogy összerakunk egy 6×3-as Full HD képernyőt, amihez egy kontroller bőven elég. Mennyivel lehet drágább ez a pakk egy kifejezetten jó minőségű Full HD projektor + vászon kombónál? Ez azért, gondolom, klasszisokkal jobb képet produkálna a vetítőnél, nem?
[ Szerkesztve ]
-
kakuk.tamas
addikt
Senkinek se tűnt fel, hogy normális mozgó képet (videót) nem adnak a tv-n? Vajon miért?
Úriember vagyok, az a gecirendes fajta. ~ Győr ~ Apple iPhone 14 Pro ~ Apple Watch 8 Cellular 45mm ~ Xiaomi Mi Electric Scooter 3 ~ EBFEC VIPER MTB2 ~ Telekom 2000/1000 ~
-
AVhelper
senior tag
válasz cinemazealot #27 üzenetére
Mivel nem tudom a CLEDIS modulok árát, ezért nem tudom a választ. Projektorral csak vetítésre optimalizált körülmények között lehetne megközelítőleg ilyen kontrasztot elérni, de 1.000 cd/m² fényességű képet vetíteni illuzórikus.
-
Ren Hoek
veterán
válasz cinemazealot #27 üzenetére
Szerintem ez a sztori az illesztéseknél bukik meg. Minél kisebb a pixel, annál nehezebb láthatatlan illesztést elérni, ami minden szögből jó.
Otthoni körülmények között szerintem nem is megoldható. Ha meg előre összerakják, akkor a modularitás veszik el, és fene tudja mennyire sérülékeny, érzékeny a szállításra.
-
veterán
Ez a dolog több sebböl is vérzik.Fogyasztás? Ha kiszámolom a ledek számát akkor őrült nagy fogysztás jön ki ha igazán nagy fényeröt szeretnénk.Mozgókép megjelenítés ez sem egyszerű ledekkel.A ledek összeillesztése hézagmentesen sem egyszerű feladat.Kíváncsi vagyok a végeredményre már ha tényleg lesz illetve biztosan lesz csak szerintem ipari fogyasztóknak mert az otthoni tévézésre ez alkalmatlan.
duree54
-
OutsideR
aktív tag
Otthonra, szobába... mintha a fentebb linkelt videón egy rakás ventilátort láttam volna. Az kell még hogy a tv is süvítsen. A falra is nehezen rakod fel mert kell a légrés a ventiknek.
-
cinemazealot
addikt
-
Sonja
nagyúr
A hűtést hogy oldják meg? Azért annyi micro LED is termelheti szépen a hőt.
Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!
-
gproject
aktív tag
totál laikusként...
Hiába azonosak a panelek, azokat tökéletesen egyformára kellene hangolni, hogy egységes képet alkossanak. A profik megoldják 1-1 pár órás rendezvény idejére, de hosszútávra -pláne otthonra- nem biztos, hogy kivitelezhető.
Mobil kijelzőket -full hd v qhd- is össze lehetne illeszteni tv méretűre, de nem véletlen nem csinálják.[ Szerkesztve ]
(realme x50 pro, <[ ultrasone 480i 580i 820 ]>)
-
AVhelper
senior tag
Most találtam ezt a fórum oldalt. Eszerint az InfoComm 2016-on és felteszem most a CES-en is egy 144 (24 x 6) panelből álló konfiguráció adja a 7.680 x 1.920 képpont felbontású képet, s ennek az ára 1,2 millió $ (348 MFt).
Ha ez igaz, akkor egy panelre vetítve inkább 8.000 $ felett járunk.
[ Szerkesztve ]
-
krx21
nagyúr
Akkor kicsit odébb vagyunk attól, hogy ebből kereskedelmi termék legyen... De jópár éve is azért álltak le vele, mert túl drága lenne. Lehet ez is csak egy technológia demonstráció, mely a céget kiemelten mutatja, csak hogy ebből lesz e, tud e profit termék lenni? Az jó kérdés...
-
Na! Egy ilyent innovatív technológiával felvértezett tapétát kérek a festőtől
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
Vole
aktív tag
"Hiába azonosak a panelek, azokat tökéletesen egyformára kellene hangolni, hogy egységes képet alkossanak. A profik megoldják 1-1 pár órás rendezvény idejére, de hosszútávra -pláne otthonra- nem biztos, hogy kivitelezhető."
Nem latom hogy miert ne lehetne ezeket a kijelzopaneleket osszehangolni akar otthoni felhasznalasra. A panelek mogott szukseges lehet egy keret, amibe a panelek pontosan illeszkednek, a kepeket pedig az elektronika osszehangolja. Szerintem nem olyan bonyolult, hogy ne tudnak megoldani.
Ezt az 1-1 oras megoldast sem ertem. Ha valamit ossze lehet rakni 1 orara, hogy tokeletesen mukodjon, akkor az mukodni fog 1 ev mulva is.
Az egyeduli problemat talan abban latom, hogy a modulok esetleg mas mertekben oregednek az evek folyaman es ebbol adodoan enyhe szinkulonbsegek keletkezhetnek. Abban mar nem vagyok biztos, hogy ezt egy laikus eszrevenne."Mobil kijelzőket -full hd v qhd- is össze lehetne illeszteni tv méretűre, de nem véletlen nem csinálják."
Azert mobil kijelzokbol kirakni mondjuk egy 65" -os TV -t nem biztos hogy jobban megerne, mint eleve egy nagyot gyartani. Plane, hogy a mobil kijelzok foloslegesen nagy felbontasuak ehez. Ha megnezed, akkor bizonyos merettol nagyon megugrik ezeknek a paneleknek a gyartasi koltsege, nem veletlen, hogy a 75 -os TV ketszer annyiba kerul mint a 65 -os, es nagyjabol ekkora az ugras a 75 -os es 80 -as kozott is. A 100" -os panelek meg mar elmebeteg arban vannak a 80 -hoz kepest. Ezert lenne jo tobb modulbol osszerakni egy 150" -es TV -t, mert egy 150 -es panel legyartasa annyiba kerul mint a Mars utazas.
"Nagyságrendileg $5.000 a panelek darab ára."
Azert azt ne feledjuk, hogy ez kis szeriara vonatkozik. Ha elterjedne ez a rendszer es gyakorlatilag minde TV -t ilyen modulokbol allitananak ossze, akkor jelentosen lecsokkenne az eloallitasi ar.
[ Szerkesztve ]
-
Ren Hoek
veterán
Ja ezt így szépen el lehet képzelni laikusként... de a valóság az, hogy egy 4K-s kijelzőbe belehülyülsz mire subpixel szinten összekapcsolsz. Bármilyen kicsi eltétés egy vonalat fog eredményezni a kijélzőn.
Amiből nem lehet 4K-t építeni értelmes méretben, abból nem lesz termék.
Arról már nem is beszélve, hogy ahány panel és ahány elektronika, annyi kalibráció kell.
Egy TV-t el lehet adni kalibráció nélkül... itt ez is kilőve, mert egyesével egymáshoz kell. -
junkpod
veterán
válasz kakuk.tamas #28 üzenetére
pont ez tűnt fel nekem is, hogy diavetítés volt, azért egy CES-en ez eléggé lehangoló...
Box's don't touch!
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest