Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • kpbendeguz

  őstag

  "Hihetetlen, hogy a mai nagy szuperszámítógépek nem képesek még mindig saját magukat sem fejleszteni. Ez nekem csak annyit jelent, hogy még mindig gyerekcipőben jár az informatika, hisz embereknek kell tervezniük, kitalálniuk, hogy hogyan lenne hatékonyabb, és olcsóbb. "

  Hihetetlen, hogy az ember képtelen úgy átalakítani a saját genetikai kódját, hogy immunis legyen minden betegség ellen és meggátolja az öregedést. Ez nekem csak annyit jelent, hogy még mindig gyerekcipőben jár az orvostudomány, hiszen embereknek kell diagnosztizálniuk és gyógyítaniuk más emberek betegségeit ahelyett, hogy az emberi szervezet saját maga építene nanorobotokat, amik levadásszák a vírusokat. :W

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

 • kpbendeguz

  őstag

  A csíkszélesség csökkentése a fogyasztás és a hőtermelés miatt fontos, nem csak a chip fizikai mérete miatt. Minél kisebb távot kell megtenniük az elektronoknak a chipben, annál kevesebb energia kell ugyazon logikai műveletet elvégezéséhez.
  Ezt az energia nyereséget aztán több módon is kamatoztatni lehet:
  - Több tranzisztor kerülhet a chipbe ugyanakkora fogyasztás és hőtermelés mellett, azaz ugyanakkora tdp keretből gyorsabb és sokoldalúbb chipeket lehet fejleszteni.
  - Azonos funkcionalitás mellett csökkenhet a chip fogyasztása, így pl. mobil eszközökben hosszabb üzemidő érhető el.
  - Lehet továbbá azonos funkcionalitás mellett a chip méretét csökkenteni, így ami eddig max. egy laptopba kerülhetett, az onnantól elfér egy okosórában.
  - Ezek valamilyen kombinációja.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Hozzászólok Aktív témák