Új hozzászólás Aktív témák

  • Hieronymus

    addikt

    LOGOUT blog

    Ez a zöldség tálalást én sem enném meg. :DDD

    Próbáld ki a hagyományos salátaöntettel leöntve. Nem kell sok, de ízt ad és segíti a a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. A minőségi növényolajok és ecetek. önmagukban is tartalmaznak a fontos anyagokat.

    A hagyományos olasz salátaöntet.
    Kettő egység olívaolaj, egy egység balzsamecet.
    Nagyon finom kompozíció, csak hosszú távon unalmas.

    Kicsit átalakítva.
    Egy egység olíva olaj, az íze miatt.
    Egy egység olaj keverék.
    Fejenként 1-3 gramm lenmagolaj. (Tudom, az omega zsírsavakból nem sok szívódik fel, de az legalább felszívódik.)
    Az egy egység maradék részét változatosan töltöm ki olajjal. Leggyakrabban tökmagolaj. A nagyon finom íz mellett, a férfiaknak különösen ajánlott. (Főleg idősebb korban, a prosztata miatt.)
    Érdemes több olajfajtát felváltva használni. Idővel kialakul, hogy melyik kombinációk a legfinomabbak.)

    Amennyiben leveles saláta kerül az asztalra, az ecet egy részét érdemes friss citromlével helyettesíteni.
    Állítólag a levelet rágcsáló bogarak ellen, idegméreggel védekeznek. Ezt a mérget közömbösíti a friss citromban lévő savanyag. Nem tudom igaz a történet vagy sem, de változatosabb ízvilágot lehet elérni a friss citrom felhasználásával.

    Az elkészült alaplébe mehet fokhagyma, friss gyömbér, só, bors, paprika, ...
    A bors mellett én mindig adagolok hozzá őrölt csilipaprikát vagy Cayenne-borsot. Nem sokat, nem kell még csípősebbnek lennie az öntetnek. De kiemel más ízeket.
    Két természetes ízfokozó anyagot is használok.

    Kurkuma por. Önmagában íztelen sárga festékanyag. Misztikus hatást tulajdonítanak neki az idők kezdete óta. Ma már tudományosan is ismertek a kedvező élettani hatásai. Egyes rák betegségek esetében gyógyító és megelőző hatása van a kurkumának. (Ez inkább a nőket érinti.)

    Cukor. A sóval megegyező mennyiségben. Nem kell sok.
    A cukor helyett lehet gyümölcsöt használni. Pár szem szőlő leve vagy finoman felszeletelve, nagyot dob az ízen.

    Nagyon finom salátát lehet készíteni bébi spenót és vilmoskörte befőtt kombinációjával. Kevés körte, hajszálvékonyra szeletelve. Bárki elé oda lehet tenni, mert a spenótot sokan nem szeretik, de nem ismerik fel.
    Az íz is más, mint hagyományos módon elkészítve.
    Ha a gyereked mégis reklamál miatta, étkezés után, akkor ne erőltesd. Állítólag a spenótot nem vagy csak nehezen tudják megemészteni a gyerekek. Felnőtt korban már biztosan nem gond, de a rossz emlékek miatt kerülik az emberek.
    Meglepi salátának viszont jó. El fogják kérni a receptet.

    A salátába keverve mehet még enyhén pirított tört dió vagy fenyőmag. Persze más hasonló magokkal is érdemes próbálkozni.
    További ízesítők. Bazsalikom, oregano (szurokfű), petrezselyem, ... friss levelei.
    Kevés reszelt sajt. vagy pirított húsos szalonna kocka, kétszersült darabkák, ..kombinálása, vacsorát csinál az unalmas zöldségből.

    Nagyon finom ízesítőanyag a feketeköménymag törete. Buddha egyszer azt mondta, hogy ez a mag, a halálon kívül minden betegséget gyógyít. Az olaja is finom, sajnos gyorsan avasodik. A termőterületén, vajas kenyér helyett, az olajával kenik a kenyeret. (A kenyeret, maggal megszórva sütik.)

    Szinte minden zöldségféle használható salátának. Azért vigyázni kell vannak növények amik nyersen nem egészségesek. Például a cukorborsót (általában a borsóféléket) elő kell párolni, hogy az emészthetetlen anyagát lebontsa a hőkezelés.)

    A mai ebédhez édeskömény saláta kerül az asztalra. Kicsit megosztó növény. Vagy szeretik vagy nem az ízét. Természetesen a magja is felhasználható saláta ízesítéshez. :D (Így már kevésbé megosztó.)

    Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

  • batmanéhes

    tag

    válasz Hieronymus #1 üzenetére

    nem ismered a kölyköket, a bármilyen salátatöntet valahol level 5 körül lesz. ezzel most elégedettek vagyunk. a répa is finom, a karalábé is, a pari is, a szív ill. római saliknak meg mondjuk úgy oké íze van.

    a zöldséges posztban gyűlnek lassacskán a salik is amúgy.

  • batmanéhes

    tag

    válasz batmanéhes #2 üzenetére

    hozzáteszem vinaigrettes dolgokat nem tudsz gépezés közben enni. lásd minipari, amiből így sokkal többet esznek, mint lucskos szeletelt nagyból.

  • #33253120

    törölt tag

    Hugom 12.5 évvel fiatalabb mint én. Anno szüleim GDP pörgetése miatt sokat kellett foglalkoznom vele.
    Nálunk az vált be akkoriban, hogy ha valamit meg kellett etetni vele, akkor abból nem kapott.
    Hamar jött a kérdés, hogy én mit eszek. :) Neked ilyen nem kell, nem szereted, nem akarsz ilyet enni, ez olyan felnőttes, majd ha nagy leszel, és emiatt elég hamar akarta is enni. Mivel így magától kóstolta meg utána már nem érezte kényszernek a zöldségevést. Mai napig nem fordul ki a szájából a chips, vagy a pacal, (bár magának nem főzi meg) de rajongással eszi a zöldséget is. :)

  • D1Rect

    félisten

    Nálunk a zöldséggel beetetés sokkal jobban megy, ha "megformálod" és valami képet raksz ki belőle.

    A nutellával az a trükk, hogy csak gofrira kapnak(spéci lisztből, cukor nélkül) és azt ahogy kened nem tud "belemenni" a tésztába mint a kenyérnél, tényleg grammokban mérhető amit megesznek mégis boldogság van, hogy "mogyorókrémes".

  • batmanéhes

    tag

    válasz D1Rect #5 üzenetére

    hát megmondom a valót eddig már nem megyek el. ez a géppel zsarolás elég jól bejött eddig nálunk, a robotzsaru 2-ben se volt gond belőle, szóval ftw.

    a kicsi bármit megeszik - akár előlünk is, a nagy elég nehéz. már szag alapján default deny-t nyom egy csomó dologra, de haladunk. ő meg már 9, nem a formán fog múlni. tegnap pl 3 nagy kanál gránátalma volt, néha kapnak fél-fél multiminerál pezsgőtablettát, szóval ez ilyen univerzál fegyver.

  • D1Rect

    félisten

    válasz batmanéhes #6 üzenetére

    Én szénsavasat egyáltalán nem adok nekik, utálják is az ízét "csípős" => nem kell szkanderozni a kólán, üdítőkön, ilyeneken.
    Ha "gyereknapvan", akkor lehet egy-egy pohár alma vagy narancslé, de 99% víz.

Új hozzászólás Aktív témák