Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • nyisziati

  veterán

  Látom sikerült megfognod a lényeget. Pláne, hogy a Szahara természeti ADOTTSÁGAIT hasonlítod emberi rendszerek MEGVÁLTOZTATHATÓ jellemzőihez.

  Ja és a röhögő tapsifülesedhez külön gratulálok.
  Ritka érzéketek van a társadalmi/hatalmi rendszerekhez.

  A Samsung telefonok mellől is kimaradhat a töltő! (kattints a nickem alatt a LOGOUT blogra) . . . . . . . . . . . . . . . . Samsung Galaxy A9 (2018); Pebble Steel

 • joysefke

  veterán

  Pont ez az, ami nettó hülyeség.
  USA = DEMOKRÁCIA.
  Kína = DIKTATÚRA.
  ENNYI.

  Igen, pontosan ennyi. És nagyon jól jelzi a totális naivitásodat. Azt még elfelejtetted hozzátenni, hogy USA == szabadság, Kína == rabszolgaság :))

  Egyébként pedig nem a te dolgod, hogy megváltoztasd Kínát. Ha mégis a saját dolgodnak érzed, akkor menj oda, Hongkongba, Pekingbe stb aktivistásodni. Az országunkat, a vásárlóerőmet stb hagyd ki a képletből. Mert a józan többség nem akar Kínával balhét és valószínűleg az USA által képviselt "egyetemes igazságban" sem hisz...

  [ Szerkesztve ]

 • Piszmaty76

  junior tag

  Sajnos a történelmet alapul véve az embernek is természetéből fakadó adottsága, hogy élősködjön másokon, szóval talán nem is volt annyira vacak a hasonlatom. Áldozatok árán megváltoztathatod és nemsoká minden hasonlóképp folytatódik tovább más megnevezéssel, más vezetésével, talán kevésbé véresen. Élősködés nem vész el, csak átneveződik. És köszi a gratulációt, még ha nem is volt őszinte...

 • cog777

  senior tag

  +1 Kinanak megvan a maga sajatos evezredes rendszere, ami demokratikus szemszogbol nezve nem jo, de ez van. Ennyi ember nem NEM fog valtozni hipp hopp. Kulfoldon nem hadsereggel hanem penzzel nyomul.

  USA-nak megvan a demokratikus rendszere - orszagon belul, valamennyire mukodik. Viszont kulfolitikaja korantsem demokratikus, nezzuk csak hogy targyalta ujra a meglevo kereskedelmi szerzodeseit. Eleggel diktatorikus modon. Es ha azt nezem hogy most kezdte destabilizalni megjobban a kozelkeletet, Trump kommentarjaval: "Úgyis Európába mennek, ott van a hazájuk."
  akkor akar azt is hinnem hogy az EU-nak nem eppen a szovetsegese (mert szovetsegesekre nem szabaditunk csomo menekultet es potencialis terroristakat) hanem eppen forditva.

  Ezert is bosszant annyira hogy USA egyet csettint es az EU-ban ervenyben levo szabadalmak semmisse valnak. EU-nak ezt fel kellene ismerni es kotelezni cegeket arra ,hogy ha EU-s nemzetbiztonsagi erdek jelentosen csorbul, akkor mas idegen hatalmak biroi donteseit figyelmen kivul KELL hagyatni EU-n belul. Ugyanugy ahogy az USA csinalja.

  HP Elitebook - Linux Mint; Raspberry Pi4 - Raspbian

 • borg25

  senior tag

  Nézd meg a Mortal Kombat utolsó részét. Tudod, hogy a végén hogy győz a rossz? Úgy, hogy minden eddigi alkalommal mikor a jó és a rossz összecsapott, akkor a jó volt az erősebb, s megkegyelmezett. A rossz az utolsó részben is veszítene, de csellel a semleges részt elfoglalja, így ott a jónak elvész a hatalma, győz, és a jót rabszolgájává teszi.
  Érts meg: A ROSSZ SOSEM FOG MEGKEGYELMEZNI A POTENCIÁLIS ELLENFELEINEK, HANEM LIKVIDÁLJA ŐKET!!!!

  Film, fantasztikum. Legyen életből merített példa: Hitler?
  Á, nem baj, hogy megszegi a békeszerződést és fegyverkezik.
  Á nem gond, hogy lerohanja Csehországot, úgy is majd megáll
  Á, nem gond, hogy bevonult Ausztriába, és kimondták az Anschlusst, úgy is mire megy vele.
  Á, nem kell teljesen megépíteni a Maginot vonalat, mert úgy is olcsóbb, s mi baj származhatna belőle?
  Tényleg történt bármi baj is azzal, hogy a nagy demokráciák inkább nem szóltak bele, mert a háború áldozatokkal járna, és diplomáciával úgy is minden elintézhető?

  (#47) Piszmaty76:
  "És amikor pl. Huawei-t veszek azzal én nem az ottani rezsimet szándékozom támogatni, hanem az ottani rendszerben (túl)élő emberek megélhetését (tudjátok munka, fizetés)."
  Hofi erre mondta, hogy édes istenem, ha annak idején az anyámnak azt mondhattam volna, hogy én nem buktam meg, csak az ötöshöz hiányzott még négy jegy.
  Részedről ez is ugyanolyan bulshit mint amit a cikkben USA mond indoknak.

 • Piszmaty76

  junior tag

  A manó se tudja. Te viszont bizonyára jobban tudod, hogy az érintettek örülnek-e a plusz munkalehetőségnek avagy sem.

 • joysefke

  veterán

  Jó, majd ha nem tudok tájékozódni jók vs rosszak, igazak vs gonoszok, demokrácia vs diktatúra, mi vs ők ügyekben majd megnézem a Mortal Kombatot vagy fellapozom a 12.-es töritankönyv nevezett tíz oldalát...

  Köszönöm hogy irányba raktál :)

  [ Szerkesztve ]

 • ysengrin

  senior tag

  Nincs is gyonyorubb mint amikor az r=1 kommentelok, azt probaljak megmagyarazni, hogy igen, kina diktatura, de ez nekik jo, meg amugy amerika se jobb mert ott meg verik a negereket. Gratula, jar a keksz. :U

  do you like hurting other people?

 • borg25

  senior tag

  ne sértődj meg, én nem azt mondtam, hogy jók vagy gonoszok, csak azt, hogyha nem jók, akkor bizony ha Kínának hatalmában áll majd, akkor az akaratát rá fogja kényszeríteni a világra, és ez ellen addig tehetsz bármit is, míg gyengébbek mint te, utána már nehezen.

  (#57) Piszmaty76:
  Van olyan álláspont (Diktátorok kézikönyve), hogy nem hatékony, ha pénzzel, élelmiszerrel támogatjuk a (pl afrikai) diktatúrákban szenvedő szegényeket, mert a pénz úgy se hozzájuk fog eljutni, hanem a rezsimhez. Ha mást nem, úgy hogy a rezsimnek nem kell foglalkozni az élelmezésükkel, iskolázásukkal, ami pénzt aztán Ferrárira és vesztegetésekre lehet fordítani. De inkább eleve lenyúlják a pénz nagy részét, mert általában ez történt, csak néz körbe a világban.
  Paradox módon, az a hatékony ha nem (így) segítünk.

 • joysefke

  veterán

  Még mindig azt tudom mondani, hogy ez nem egy amerikai szuperhős film, ahol vagyunk mi a jók és ők a gonoszok és nekünk erkölcsi kötelességünk a gonoszokból jókat csinálni vagy ha ez nem megy, akkor eltörölni őket.

  Azért mert nem jók és gonoszok vannak, hanem emberek, népek és érdekek és a kínai, arab, pakisztáni stb az nem feltétlenül ugyanúgy fog gondolkodni mint a szuperhős és űropera filmeken felnőtt Pistike. Nem ugyanaz lesz neki fontos, nem ugyanaz lesz erkölcsi kérdésekről az értékítélete stb. Még az is lehet, hogy nem akarja, hogy a gyereke szuperhős filmeken és Popsi-kólán nőjön fel.

  Elhiszem, hogy nem úgy gondolkodsz mint én. Mert én pld azt tartom "gonoszságnak" ha beleugatunk a világ másik végében lévő társadalmak belügyeibe és a saját erkölcsi normáink ürügyén (amik persze csak cinikus szólamok) szeretnénk őket olyan dolgokra kényszeríteni, amit ők közösségi szinten nem akarnak és amelyekből mi hasznot akarunk húzni.

  Mivel nem értünk egyet a "gonoszság" fogalmával ezért engedd meg, hogy ezen felülemelkedjek:

  Akár kinek is van igaza, ha beleugatsz kívülállók belügyeibe, minimális az esélye hogy bármit meg tudsz oldani, viszont maximális az esélye annak, hogy a végén az összes féllel összeveszel. Nem csak a képzelt agresszorral hanem azzal is akit éppen szerinted bántanak.

  Ráadásul alapot szolgáltatsz ahhoz, hogy fordított esetben a te belügyeidbe avatkozzanak bele.

  Jelenleg Kína minimálisan avatkozik a belügyeinkbe és hosszú történelme során csak rövid időszakokra gondolták azt, hogy nekik márpedig gyarmatosítani kell.

  Sokkal jobban ráférne egy nagy zakó az USA-ra, hogy végre leszálljon Európa nyakáról és ne próbálja lassan azt is megszabni, hogyan szarjunk.

  Tajvan sokkal inkább Kína része (akár mi is legyen pontosan Kína) mint a nyugaté. Ezt a vörös csillagos Kína és még a Tajvaniak is így gondolják. Elég nagy naivitás (vagy geopolitikai haszonlesés) azt gondolni, hogy a Nyugatnak hosszú távon keresnivalója van Tajvanon.

  [ Szerkesztve ]

 • Piszmaty76

  junior tag

  Nem újkeletű számomra ez pénzlenyúlás dolog, lásd a lenyúlt magánnyugdíjas pénzecském, amit évek alatt összekuporgattam. És ezt elvileg nem kommunista rezsim csinálta meg sokunkkal. Másrészről sajnos természetes, hogy pénzéhes gyökerek által csökkentett fizetést kapunk a munkánkért (lásd fentebb az élősködésről írt szösszenetem). Az inkább a lényeg, hogy meg tudunk-e éldegélni a maradékból. Sok kínai szempontjából (nem tudom, csak tippelek) a plusz munkalehetőség által kapott bevétel is maga a kánaán az azelőtti lehetőségekhez képest. Mondjuk biztos bevétel a bizonytalannal szemben. Kínát úgy tudom elképzelni, mint régivágású igen szigorú és vaskalapos apukát. Hagyja a gyerkőcöknek, hogy az általa megszabott határokon belül ellegyenek, viszont kíméletlenül bünteti az engedetlenséget és a rendbontást. Sokszor túlzásba is viszi a büntetést. Egyetérthetünk abban, hogy nem szokásunk kedvelni az ilyen szülőket. De az sem törvényszerű, hogy szimpatikusnak tartsak egy elkényeztetett, sunyi kis hülyegyereket (egy másik ország), akinek az a hobbija, hogy elrontja-lopja más játékszerét mindenféle aljas módszerrel (mert hozzászokott hogy megteheti), ha az jobbnak tűnik az övénél...

 • borg25

  senior tag

  Én se, tartalma alapján a cikk írója, de szerintem itt senki se gondolja azt, hogy Trump ezt most a szerencsétlen elnyomott etnikumok miatt csinálja. Erre tud hivatkozni, ennyi.
  A cél a bevételeső és a fejlesztés pillanatnyi megakasztása.

  Hogy most kivel járunk jobban, az USA médián keresztüli agymosásával, vagy Kína nagy testvér figyel téged hozzáállásával az lehet vita téma. Utóbbi mellett szólhat, hogy a létalapját nem a fogyasztói társadalom bevételéből kapja, tehát mondhatná, hogy innentől kezdve új TV 10 évente, de mégiscsak Kína a top környezetszennyező.

  A mi részünkről a lényeg, hogy aki a végén talpon marad az fogja diktálni a jövőt. Kínának elég jók rá az esélyei. Olyan jöhetne még számításba, mint India, aki a 1+milliárd főjével méltó ellenfele tudna lenni Kínának. USA egy főre eső GDP előnye folyamatosan apad, a népessége 1/4(?) hamarább fog öregedni.

 • Depression

  veterán

  LOGOUT blog

  Bocsi, egy olyan topicba írunk, ahol az usa nem engedi a technológiáját az elnyomásra használható cuccába belerakni Kínában. Itt nincs Huawei, hanem megfigyelési rendszer alkatrészei/szoftvereiről van szó...

  Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott kotton. 'nem használható fel engedélyem nélkül, ebből póló lesz

 • Piszmaty76

  junior tag

  Van Huawei. Ugyanennek a gyökérkedésnek/USA szintű kifogásnak az áldozata. Tehát, ha távolról is, de legalább annyira kapcsolódik a témához, mint maga a kommunizmus. Valamint nem hiszem, hogy az idecsempészett Huawei szó offolta volna szét a topicot...

 • joysefke

  veterán

  Vihar a biliben. Nem látok érdemi különbséget az arcszkenneléses telefonvétel és a személyhez kötött SIM kártya között (ez van itthon és nyilván még sok más helyen is), talán ez utóbbi még lényegesen hatékonyabb is.

  Itt is bármilyen disznóságot követsz el a telefonod segítségével, vagy akárcsak a telefonod társaságában, megvan a technikai lehetősége, hogy könnyedén beazonosítsanak. Sokkal könnyebben és hatékonyabban, mint holmi arcszkennel.

 • ElEvEn11

  aktív tag

  Technikailag nem sok különbség van. Az, hogy milyen szintén élnek vissza ezzel a kormányzatok, az már más kérdés. Hidd el; Kínában nagyon csúnyán és ez nem jó. Ma még lehet, hogy csak ott használják ilyesmire, de a jövőben nehogy kedvet kapjon valamelyik másik kormány a világban a hasonló szintű eszközkezelésre. Azon a szinten ez szimplán az elnyomás és a teljes kontroll eszköze.

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

 • joysefke

  veterán

  Én inkább először aggódom azon, hogy Magyarországon, Európában hogyan élnek vele vissza a kormányok és csak utána azzal, hogy Kínában mi történik. Azon egyelőre elég ha a kínaiak aggódnak. Kérdés, hogy ők -akiket érint- egyáltalán foglalkoznak-e vele annyira, mint az nyugati sajtó.

  de a jövőben nehogy kedvet kapjon valamelyik másik kormány a világban a hasonló szintű eszközkezelésre.

  Hidd el, nem Kínából kapják az ötleteket, és nem azért szigorodik itthon meg mindenhol a megfigyelés (amit én is károsnak tartok) mert Kínában újabban jobbnál-jobb kütyüket gyártanak.

  Már Kína felemelkedése előtt is voltak lehallgatható telefonrendszerek -amelyek lehallgathatóságának biztosítása az USA-ban pld. a gyártó TÖRVÉNYI kötelezettsége, nagyon régóta-,

  Már régóta vannak mobiltelefonok, amelyekkel a telefonhasználó időbeni tartózkodási helye és mozgása tökéletesen rögzíthető.

  Már a jelenlegi kínai riogatás előtt is voltak email-szolgáltatók a hatóság által szépen lekérdezhető adatbázisokkal.

  Közösségi oldalak.

  Autópálya kamerák rendszámfelismeréssel.

  Reptéri kamerák arcfelismeréssel.

  stb stb...

  Ezek közül egyik sem Kínából indult, Kína egyszerűen jó tanuló módjára elsajátítja a mestereitől a tanultakat és a miénknél is hatékonyabb megfigyelőrendszert hoz létre.

  Ez nem azt jelenti, hogy nálunk és az egész nyugati világban nem zajlik töretlenül a megfigyelőállam kiépítése. Kínától teljesen függetlenül.

  Hagyjuk meg a kínaiaknak a saját AVH-juktól való félelmet, mert nekünk ahhoz nincsen sok közünk. Majd ráérünk akkor aggódni, ha a kínai állam a magyar emberek levelezésébe, telefonjaiba stb akar betekintést. Mert az már ránk fog tartozni.

  De hopp, az USA már pont ezt csinálja és erőlteti. Az ő kezükben veled/velünk szemben lévő lehetőségektől miért nem félsz?

 • borg25

  senior tag

  Kedvet kapjon? Kína már most exportálja a megfigyelő technikáját más országokba. Ott is akad aki hasznosítaná, Kínának meg export bevétel. (win-win)

 • Fred23

  veterán

  Itt az a lényeg szerintem, hogy nem szabad megengedni Kínának a vezető szerepbe fejlődést, és minden lépés örvendetes, ami ennek az elvnek megfelel.
  Nálunk és az Államokban is megy keményen az agymosás sok tekintetben, de mi még egész jól tájékozódhatunk, és a véleményünket is általában elmondhatjuk. Az ország választott vezetői pedig akár nálunk, akár az usákoknál elvileg nagyjából azt teszik, amire mi felhatalmazzuk őket. Ha ezt a viszonylag elfogadható állapotot meg akarjuk őrizni, ahhoz az is kell, hogy ne csicskuljunk be a kínai vezetésnek -gazdasági érdekből sem.
  Mert ha elkezd túltengeni a megfelelési vágy bennünk Kína felé, lehúzhatjuk a rolót sok tekintetben. Ha hagyjuk domináns hatalommá válni az aktuális KKP vezetését, 50 év múlva nálunk is maximum a felső 1% nem lesz agymosott. Az amcsik is olyanok, amilyenek, de amíg mehet a South Park, meg hasonlók, én rájuk tudok bólintani.

 • joysefke

  veterán

  Ha ezt a viszonylag elfogadható állapotot meg akarjuk őrizni, ahhoz az is kell, hogy ne csicskuljunk be a kínai vezetésnek -gazdasági érdekből sem
  ..
  Mert ha elkezd túltengeni a megfelelési vágy bennünk Kína felé, lehúzhatjuk a rolót sok tekintetben.

  Te is becsicskultál, csak Te a mainstreamnek csicskultál be. Gyerekkorod óta szorgalmasan megkapod a médiából, az aktuális szuperhős-filmből, az éppen elfogadott történelem tankönyvből etc hogy mi az elfogadott vélemény. Az hiszed ugyanígy gondolkodnál, ha csak egy kicsit máshol/máshogy nevelkedtél volna?

  Társadalmi szinten a politikai vezetésnek első sorban a saját polgárai felé van felelőssége és a polgárok a saját kormányukat tudják (többé-kevésbé) elővenni.

  Itt az a lényeg szerintem, hogy nem szabad megengedni Kínának a vezető szerepbe fejlődést, és minden lépés örvendetes, ami ennek az elvnek megfelel.

  Itt tévedsz óriásit. Fent ülsz az erkölcsi magas lovon és azt hiszed istenadta jogod eldönteni, hogy másutt mi a jó és mi a rossz és adott esetben fellépni, hogy másutt is úgy viselkedjenek ami szerinted jó.

  Ez a mentalitás egészen addig működik jól, amíg a nálad sokkal gyengébbekre próbálod ráerőltetni a világnézetedet. Kivételes esetben működik, általában nem működik, de a gyengébb fél úgysem tud mit tenni. Pld a közel keleti demokrácia-export is ilyesmi. Sosem lesz ott demokrácia, mert alapvetően senki sem vevő rá, sem az aktuális uralkodó kaszt sem az aktuálisan elnyomottak. Az USA pedig nagyon nem ütheti meg a bokáját, legalábbis addig amíg az arabok csak parittyával tudnak a a tankokra lőni.

  Ezzel szemben ha megpróbálod egy egyenlő vagy nálad erősebb félre ráerőltetni az egyetlen, igaz és tévedhetetlen(TM) világnézetet, akkor rosszabb esetben akkora maflást kapsz, hogy a fal adja a másikat. Én kollektív szinten szeretnék ebből kimaradni és a svájci modellt követni.

  [ Szerkesztve ]

 • Fred23

  veterán

  " Az hiszed ugyanígy gondolkodnál, ha csak egy kicsit máshol/máshogy nevelkedtél volna?"

  Ha belátod, hogy ez sokat jelent, akkor azt is illene belátnod, hogy védendő érték a széleskörű tájékozódás lehetősége. Ami ugye sok helyen nincs, és nem is kívánatos. Másként fogalmazva: a mainstream szerintem jobb felénk, mint mondjuk Kínában. Ha Szerinted nem, szíved joga! Illetve nálunk az is vita tárgyát képezi és képezheti, mi mennyire elfogadható vélemény. Tényleg annyira nehéz belátni, hogy ez jobb verzió, mint a kínai, ahol a nagyvezír bölcs sorai szolgálnak iránymutatásul -megfejelve az állami elnyomás sokféle eszközével?! Bár, lehet, egyeseknek tényleg ez a kényelmesebb, ideálisabb.

  "Társadalmi szinten a politikai vezetésnek első sorban a saját polgárai felé van felelőssége"

  Nem mindegy, hogy milyen típusú és tartalmú az a felelősség. Van, aki beéri 16 óra munkával, meg némi étellel, van, aki szerint meg a felelősségnek ki kell terjednie mondjuk a véleménynyilvánítás szabadságára is. Egyébként ez egy nagyon fontos kérdés, és mert érdekel, el fogom olvasni a jelenlegi kínai vezír vélhetően magvas gondolatait is; szerencsére megtehetem, mert jogom van külföldi politikusok, véleményformálók írásait olvasni, és az olvasottakról akár társaságban vitatkozni.

  "Fent ülsz az erkölcsi magas lovon..."

  Dehogy, tényleg nem! Egyszerűen a saját érdekemet nézem, aminek része a jövőképem érdeke is. Szimplán félek és tartok a kínai rendszertől, és zavar, hogy egyre inkább megállíthatatlannak látom a befolyásukat, terjeszkedésüket. Olyan jövőt szeretnék elősegíteni, amiben szerintem jó élni -a KKP pedig ilyet láthatóan nem kínál nekem.

  Szerinted 50 év múlva követheti bárki a svájci modellt, ha mondjuk a kínai vezetés ledominálja az usákokat, de úgy rendesen? :U

  [ Szerkesztve ]

 • Depression

  veterán

  LOGOUT blog

  Csak tudnám, hogy mit szívsz... Azért remélem tudod, hogy ott ezért is halálbüntetés jár. ;]
  Még azt sem tudom elképzelni, hogy ezért a posztért plusz pontot kapsz náluk, hisz nem érhetnéd el ezt az oldalt sem. Vagy most a jólétedben lettél ilyen okos, mint a laposföldhívők, oltásellenesek, vegánok? Tudsz te bármit Kínáról azon kívül, bogy ott készül a huawei telefon, meg az iphone?
  30 éve, hogy megszűnt itthon a kommunizmus, amikor lelőttek, ha át akartál szökni. Az NDK-ban nőttem fel, ahol meg volt szabva, hogy hány deka húst vehettél, gyümölcsöt egy évben egyszer kaptál, az osztály legjobb tanulójaként is megtiltották, hogy angolt tanuljak, mert külföldi vagyok, és nyugodt lehetek, hogy rólam is van valahol egy szép vastag akta.
  A mai megfigyelési rendszerekkel nyugodt lehetsz, hogy nem lett volna rendszerváltás, és ilyen posztot sem tudnál olvasni.

  Orr alatt hordott szájmaszk pont annyit ér, mint a herére húzott kotton. 'nem használható fel engedélyem nélkül, ebből póló lesz

 • Piszmaty76

  junior tag

  Ahogy USA is árulgatja a fegyvereit más országokba, hogy fennmaradhasson az ottani balhé, amibe persze megfelelő ellenszolgálatásért cserébe Teréz anyuként beleszólnak a béke nevében. Én hőseim. :)

 • borg25

  senior tag

  Nem vitatom :)
  Tárgyilagosabban kellene összehasonlítani a Kínai és USA rendszert.
  Mindkettő egy-egy társadalmi rendszer.
  Mindkettő célja a fennmaradása.
  Kérdés, hogy az egyént tekintetében:
  - Hogyan írják elő az elvárásaikat (alkotmány, törvény)
  - Erre milyen módon veszik rá az embereket (képzés, oktatás, jutalmazási vagy büntetési rendszer)
  - Milyen módon detektálják a rendszer idegen elemeket (semmi, lehallgatás, globális megfigyelés)
  - Mi a tűréshatár, mi számít rendszeridegennek (árulás, vagy sértő megjegyzés a bölcs vezérre)
  - Milyen módon szól bele az emberek életébe (USA-ban akár el is tűnhetsz a vadonban, senkit se érdelek)
  - Milyen módon bánik az elesettekkel (Egészségügyi ellátás, oktatás, vagy borg módra a működésképtelen egyedeket megsemmisíti)

 • Piszmaty76

  junior tag

  Egyetértek. Ellenben ez bennünket nem igazán érint, mivel a határain kívül mindenki mást kakiba sem néz, tapos át mindenkin a saját célja eléréséért. Csak papíron számít, hogy szövetséges az adott nemzet (akitől akarja amit épp akar) avagy sem. Ez a rész az, ami bennünket (is) igazán érint.

  [ Szerkesztve ]

 • borg25

  senior tag

  Ez az összes demokráciára igaz, hogy a szavazó a határon belül van, az számít. A kintiek meg hasznosságuk alapján minősíthetők.
  Viszont ahhoz képest, hogy USA a nagy szemét kapitalista, Kína az aki mindenféle megtérülési terv nélkül bárkinek ad kölcsönt, aztán max ha nem fizetnek, akkor einstand van. A hitelfelvételre meg erősen lobbizik, mindegy mire csak vedd fel, s fizess kamatot. Lsd Budapest-Belgrád vasútvonal. Azért ilyet amerikai bankról ritkán hallani, pedig még egyszer ő a szemét kapitalista...

 • ElEvEn11

  aktív tag

  Ne gondolj olyan naívnak, mint amilyennek gondolsz! ;) Tudom, hogy a megfigyelési technológia éppen annyival jár a köztudomásúlag használt technológia előtt, hogy megmaradjon az információs előny az azt alkalmazó hatalom kezében. Az ilyen technológia használható úgy is, hogy visszaéljenek vele. Ez sosem jó. Kína ebben élen jár és jelenleg világhatalomra tör. A szememben Kína rosszabb hatalom, mint az USA (ez nem jelenti, hogy az USA fasza és király, ne lőjj így vissza légy szíves!), óder bármelyik más. Röviden. ;)

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

 • Tetsuo

  aktív tag

  A #13 és #14 hozzászólás mondja ki a lényeget, aztán valami nem csak érveléstechnikát, hanem logikát nélkülöző tinédzser szerint erre az a riposzt, hogy költözzön ki Kínába...
  Nem hiszem, hogy itt bárki egyetért a kínai megfigyelések helyességével, hanem az USA világcsendőrködésével és hazugságaival sem értünk egyet néhányan.

  Ha nekimegyünk Kínának az emberi jogok miatt, akkor legyünk következetesek és ne hagyjuk szó nélkül a többi országot sem! Szaúd-Arábia és Izrael sem maradhat ki a sorból, de pl. Franciaország sem Nyugat-Szahara miatt és ide vehetjük a #14-ben Predatorr által felsorolt mai gyarmati, leigázott területeket.
  Természetesen itt nem az emberi jogokról, hanem gazdasági érdekekről van szó az Egyesült Államok részéről, az emberi jogokkal való takarózás egyszerűen gyomorforgató.
  Inkább zúzták volna be az IBM-et, meg a többi amcsi céget régen, mert segítettek a náci Németországnak...

 • Kecsubacsi

  csendes tag

  Az USA meg vállaljon felelősséget a kirobbantott háborúk miatt. Ja, és ítéljék el ,mint háborús bűnösöket, a két volt elnöküket, ifjabb és idősebb Bush-t.

  Kecsubácsi

Hozzászólok Aktív témák