Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • ElEvEn11

  aktív tag

  válasz Balage700 #23 üzenetére

  Engem például már beengedni is alig akartak pedig volt meghívólevelem is az egyetemtól, ahova mentünk. 25 percig álltam és nézegetett a finánc az Emigrant Office-nál. Vagy 5 telefonhívást is elintézett. Nem értik az ékezeteket és az én nevemben, azért akad.
  A srác nagyon jó fej volt és az egyetem minden egyes kutatócsoporthoz kirendelt egy-egy kínai diákok, hogy segítsen fordítani a field research-nél. Hiába tanulnak nagyon sokan állítólag kínában angolul, nekünk az volt a tapasztalatunk, hogy még a yes/no szintjén sem értik mit akarsz. A non-verbális kommunikáció pedig olyan kultúrális szakadékkal van tőlünk távol, hogy még a számokat sem tudod az ujjaddal rendesen mutatni, mert azt is máshogy mutatják bizonyos esetekben. A deportáció az általuk gyanúsnak vélt esetekben szokásos és akkor, ha turistaként vagy bent az országban. Mi azért tényleg semmit nem csináltunk olyat és fényképezni is csomószor engedéllye fotóztunk, filmeztünk stb. A megfigyelés így is ott van mindenhol. Több kamerát látsz a villanypóznákon, mint világítótestet. Komolyan, minden túlzás nélkül. Volt olyan flash-em, amikor konkrétan úgy éreztem magam, mint a Szárnyas fejvadászban. Egy áruház ledreklámja, hangosan beszélt hozzám kínaiul (shanghainese volt éppen) és próbálta eladni a valamit, miközben a sarokról árgus szemekkel koslatott egy rendőr, aki olyan elektromos kisbuszos mobilposztnál állt, aminek a tetején vagy 10 kamera figyelte a környezetett és automatikusan rögzített, felismert, azonosított stb. Nagyon kemény volt. Nem akarsz egy ilyen elnyomó rendőrállamban élni, nah. Ettől függetlenül a deportálás nem fenyegetett, de végig tudták mit csinálunk és hol vagyunk. Bezzek amikor egyszer eltévedtünk Shanghai-ban úgy 35 km-rel, mint kellett volna, akkor rohadtul nem segítettek. :D Amikor viszont Édesanyámmal beszéltem Viberen a kínai SIM-kártyámon és néhány keresetlen (nem volt csúnya kifejezés benne, csak kritika) szóval illettük az otthoni (magyar) helyzetet és párhuzamot húztam az ottanival, akkor kaptam 3 tök mandarinul írt üzenetet és azonnal bannoltak a hálózatról. :)
  A felnyomásról. Én egy magánegyetemen voltam tanulmányi úton ott. Az egyetemen ettől függetlenül volt egy pasas, akit úgy mutattak be, hogy a mi "guide"-unk lesz végig. Na ehhez képest pontosan azt csinálta, amit a politikai tisztek, pártbizalmik régen. Megfigyelt, jegyzeteket készített rólunk, állandóan idegesítő kérdésekett tett fel és többször kamerával is felvett minket a dán tanárainkkal egyetemben. Nagyon emlékeztetett a fiatalkoromra, amikor a kommunizumusban is ezek a mechanizmusok működtek Magyarországon. Szóval nem kellett felnyomnia senkinek és az ottani diákok többsége amúgy is ahhoz a felső 10 ezerhez tartozik, aki leszarja, nem érdekli és általában nagyon sokan már eleve külföldre tervezik a jövőjüket (éppen fentiek miatt és a szülőknek még tökéjük is van ehhez). Őket tehát nem érdekli és érdekük sem fűzödik a feljelentgetésekhez, ráadásul amúgy is ott volt ez a kirendelt megfigyelő, aki meg mindent tudott nagyjából. Egyszer még azon is rajtakaptam, ahogy a szállásunk mosodájától kérdezte, hogy hányszor mostunk és mennyit béreltük a mosógépeket. Mindent feljegyzett rólunk. :((

  Szerintem az iLindowsdroid, egyedi GUI-val a világ legjobb op.rendszere. ;o)

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés