Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

 • Robitrix

  senior tag

  Lehet, hogy kicsit tényleg túl sok lesz már fent a műhold..... a Starlink-hez eleve fel akarnak lőni vagy 20 ezer körüli műholdat. van hasonló szolgáltatás, ahol szintén pár ezer műholdat terveznek nyilván ez a cikkben szereplő se 5 műholddal dolgozik.... a föld körüli alacsony pályák területe azért nem korlátlan. Plusz ott van rengeteg döglött eszköz és törmelék az elmúlt 70 évből....

 • Robitrix

  senior tag

  válasz dchard #9 üzenetére

  Azért mérik az átviteleket a Starlinktől függetlenül és erősödik a hálózat folyamatosan a fellőtt műholdak számával. Azért havonta csinálnak 2-3 indítást úgy 60-70 darab műholddal. Nyilván egy része azért bedöglik egy idő után elégnek a légkörbe süllyedve. így kell némi pótlás is. Valahol a talán a 2000 darab körüli műholdnál járnak. Ráaádsul vagy évtizedig tart mire fellövik a tervezett 18-26 ezer körüli műholdat és nyilván erősődnek teljesítményben és átviteli kapacitásban magák a műholdak is. Ma már jobb és fejlettebb műholdakat lőnek fel, mint 2-3 évvel ezelőtt. És nyilván 2-3 év múlva nagyobb kapacításúak mennek fel majd akkor aktuálisan. Azért ma jobb átviteli adatok vannak jóval a Starlinkre, mint 1-2 éve.. Ahogy szaporodnak a műholdak egy adott pont felett egyre több műhold és kapacítás jelenik meg és így javul az elérhető sebesség is.

 • Robitrix

  senior tag

  válasz Gargouille #15 üzenetére

  Azért ezek nem geostacionárius műholdak 36 ezer km távolságra A föld átmérő 3-szoros távolságában levő "gömbhéj sokkal nagyobb felület, mint a föld felszín feletti 200-350 km-es gömbhéj. Azért a legtöbb fellött űreszköz döglött eszköz, lefövési törmelék és egyebek az alacsony pályán vannak a föld felett. Persze ezek egy része azért folyamatosan fékeződik így csökken a pálya és egy idő után elégnek a sűrű légkörben. Az ilyen alacsonyabb pályén levő eszközök élettartalmát nem is szokták túl sok időre tervezni. 5-8 év alatt tönkre megy majd pár év után elég a légkörbe belépve. Egy geostacionárius pályán(36 ezer km magasság környéke) műhold lehet év 10 milliók alatt fékeződik le annyira, hogy végül elégjen a sürübb légkörben. A starlink műholdak nagyjából 260-280 kg.os műholdak, amik nem igazán érnek le egy darabban valami belölük a föld felszinre. Ilyen szempontból a gondok a sok tonnás darabokkal vannak. amik túl nagyok, hogy szétégjenek.

Új hozzászólás Aktív témák