Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Ghoosty

  őstag

  válasz Kékes525 #4 üzenetére

  Mert nincs semmi gyakorlati haszna. Ugyanabból a pénzből sokkal több/hasznosabb információt lehet szerezni, ha mondjuk más bolygókat szondázunk.

 • Ghoosty

  őstag

  válasz Kékes525 #6 üzenetére

  Akkor most olvasd el még egyszer, amit írtam. Különös tekintettel a költségekre.

  A holdra szállás költsége mai áron 100 milliárd USD volt. A NASA éves költségvetése 17 milliárd USD 2015-ben.
  Ha tized áron is megoldják az odajutást, akkor is elviszi a költségvetés java részét. Ez csak 1 db rövid utazást jelent. Most itt a földön egy egyszerű GSM átjátszó állomás felállítása hónapokig tart. Szerinted hány utazás kellene egy teleszkóphoz a holdon?

  Szondákat meg folyamatosan küldenek vizsgálatra.[link]

  "...hogy innét kiindulva könnyebben tudnánk a naprendszert meghódítani."

  Ahhoz előbb kell a cél és értelme, hogy meghódítsák a naprendszert. (költségek)

  "A föld ásványanyagkészletei végesek, nem akkor kell elkezdeni a felkutatást, amikor már teljesen kifogytak."

  Ez nem így megy, hogy egyszer csak hopp nincs. Csomó minden újrahasznosítható. Amíg az újrahasznosítás és bányászás költsége nem emelkedik sokszorosára, addig felesleges pénzkidobás az egész.

  Álmodozni jó, én is örülnék, ha tényleg meg tudnánk hódítani a világűrt, de iszonyatosan messze vagyunk tőle.

 • blackrulz

  nagyúr

  LOGOUT blog (1)

  válasz Kékes525 #6 üzenetére

  mondod ezt amikor látjuk hogy mi megy az olajjal?

  az első holdraszállást a hidegháború tüzelte, hogy megmutassák az oroszoknak bármi áron hogy murrica az első bármibenis. ez is ahogy minden más csak érdek kérdése. és jelenleg nincs érdekében senkinek se ott bányászni, mert éppen pár tevének kell megmutatni mi az demokrácia precíziós lézerekkel.

  persze hogy véges minden készletünk, de most komolyan. oda ki kell lőni a teljes szettet, emberekkel, mindennel hogy lehessen ásni. ellátmányt utánuk lőni, legalább vizet nagy mennyiségben ha már tudnak termeszteni ezt azt, vizet a semmiből még mindig nem tudunk előállítani sajnos. onnan meg vissza kéne hozni a cuccot, meg visszalőni nekik amivel lehozták... rohadt sok fejlesztés, emberi erő lenne ez, rettenetes pénzek, és ezt szeretnéd azoktól, akik a saját országukban nem tudnak rendet tartani, folyamatosan háborúban állnak egy bokorral vagy egy fával, és a legnagyobb erőket arra fordítják hogy még x évig ők legyenek hatalmon...

  ehhez tényleg szemléletváltás kéne, közös célokkal, akár nemzeteken átívelő szervezéssel és tudományos munkával. ez olyan számomra mint egy pajkos este a plútón egy gyönyörű Kepler-452b-ről származó ikerpárral. látok benne fantáziát, de vannak fenntartásaim ;]

  Rohadtok egész nap a levegőn és labdáztok, vagy leültök végre a gép elé és csináltok valami értelmeset?

 • válasz Kékes525 #4 üzenetére

  Ki fizeti a költségeket? Az államok maximum propaganda célból tennék ezt (Kínai Hold-program például), de ők is csak akkor, ha megéri nekik, és csak annyit szánnak rá, amennyit még fájdalommentesen rá tudnak áldozni.

  A civil piac a jogi helyzet rendezésére vár, senki sem szeretne milliárdokat áldozni valamire, amikor nem tudni megtérül-e, illetve nem-e jön hirtelen egy olyan egyezmény, amely megfosztja őket a nyersanyagoktól, vagy lehetetleníti el őket. Túl sok rizikó tehát a befektetőnek.

  A Space Adventures és a Roszkozmosz kidolgozott egy Hold-körüli utat (a'la Apollo-8), de két, egyenként 120 millió dolláros székáron egy átalakított Szojuzban. Ha jól tudom senki sem jelentkezett az útra. A 30-50 millió dolláros ISS látogatásokra sincs akkora kereslet, mint azt sokszor beharangozzák.

  Hiába lenne egy Hold-utazás megvalósítható mondjuk 1 milliárd dollárból (a hasamra csaptam), ez csak egy utazás, mondjuk a második és az azt követők már "csak" 500 millió dollárba kerülnének. Akkor is látható milyen sok pénzbe kerülne a Hold-jelenlét fenttartása.

  Folyton Elon Musk-al jönnek, hogy hát ő így meg úgy. Elon Musk is a DARPA-tól kapta az első két Falcon-1 indítás(i kísérletre) a pénzt, a NASA-tól a Dragon és a Falcon-9 kifejlesztésére. Most az amerikai védelmi minisztériummal (DoD) perlekedik, hogy az ULA (Boeing-Lockheed) cég mellett neki is adjanak katonai megbízásokat. Mert ebből tud pénzt szerezni a nagy álmához, a Mars-utazáshoz. Iszonyatosan sok pénzekre van szükség, sok-sok milliárd dollárra. Ennyi pénzt pedig még a multi-milliomosok se tudnak elővarázsolni csak úgy...

  Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés