Új hozzászólás Aktív témák
-
blackrulz
nagyúr
Pánikra nincs ok, a Kata kivezetése után érkezik az új rendszer a Zsanett
When you want a circus you exalt the clowns
-
janeszgol
félisten
Ez csak egy gumicsont. Szeptemberig majd finomítják.
Addig figyelem elterelésnek jó. -
-
L4mie
veterán
hogyhogy lehet kommentelni?
4IG likeolja......[ Szerkesztve ]
Dolgok amiket utálok: 1. fórumaláírások, 2. irónia, 3. listák
-
Narxis
nagyúr
Itt az idő egy netadó méretű tüntetésre! Ebből most már elég!
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
ViZion
félisten
A pénz herdálás utáni pánik ez, hirtelen kellene a gempa, mindegy, h milyen áron. Ígérgetés az EU-nak, emberek tönkretétele itthon, stb... belefér, csak jachtozásra jusson...
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy
-
Véleményem szerint ebben a formában a KATA-t be sem kellett volna vezetni. Ez nem egyenlő azzal, hogy nem kellene lennie egy hasonló elvekre épülő konstrukcióra, ami társadalmi szinten igazságosabb (vagyis többet adózik). Ez már az elején is bicska nyitogató volt, szemben azokkal, akik nem trükköztek.
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
anulu
félisten
hozzáértő kormányzás. az... gg annak, aki ezt az átalakítást így kitalálta. hatástanulmány, felmérés gondolom - szokás szerint - sehol. megy az ötletelés, azt' valami lesz.
"Jelenleg a cloud nem más mint a sales által elhazudott és eladott utópia, egy ígéret, csalánba csomagolt mézesmadzag, amit az üzemeltetés f@$zával vernek" | Feel the power! Intel Core i7 | iPhone 11Pro 256GB | iPad Pro 2017 64GB | XBOX ONE X
-
|AP|
veterán
részben erről beszéltem a megosztottságnál. És pont ezért nem lesz akkora társadalmi összefogás.
Mert akik nem Katáztak, azok szemében a legtöbb Katás egy trükköző adócsaló, mint ahogy szerinted is és ezzel nem vagy egyedül.Nekem van bejelentett munkahelyem, tehát nem trükközésre, adócsalásra használtam a Katát. Építészként így tudtam vállalni egyéb munkákat, ami után minden hónapban befizettem a mellékállásúként fizetendő adót (25k). Ezt például teljesen kinyírták (mellékállásként katázást), úgyhogy szüntetem is meg, és majd borítékban lesznek fizetve ezek a munkák.
Ez aztán az igazságos, meg a gazdasági fehérítés.... -
dabadab
titán
Azért érdemes ezt a maga kontextusában látni: a KATA nagy részben azoknak szólt, akik addig tényleg trükköztek (magyarul így vagy úgy, de adót csaltak) és őket terelte a legalitás fele - és elég nyilvánvaló, hogy most elég sokan ugyanoda fognak visszamenni. Szóval emiatt a KATA-s adózókat "trükközőnek" meg "adóelkerülőnek" titulálni kifejezetten tévedés.
És hát persze az, hogy relatív alacsony az adóterhelésük, még nem teszi kisebb böszmeséggé azt, hogy ezt így év közepén, nulla egyeztetéssel, gyakorlatilag azonnal határidővel átverik, ráadásul úgy, hogy valószínűleg a törvény benyújtója (illetve azok, akik a kezébe adták a kész szöveget) sem tudnák megmondani, hogy akkor ennek pl. milyen hatása lesz a költségvetésre (vagy az inflációra, ugye).
És persze, a társadalmi szolidaritás szempontjából is érdemes lenne egymás mellé állni, ha már az nem zavar, hogy praktikus szempontból és következményei alapján katasztrófális az egész, mert a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" oda vezet, hogy a végén senkinek sem lesz tehene.
disclaimer: nem vagyok KATA-s
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
BE4GLE
aktív tag
Ez igaz, de közben mind láttuk ennek a másik oldalát is. Nem arra volt a KATA kitalálva, hogy pl. egy IT cég több kis cégen keresztül számlázgasson a fejlesztőinek, mert így olcsóbb. És az IT cégek esetében megoldható ám, hogy rendesen be legyél jelentve. De azt nem vitatom, hogy a kormánynak halvány lila gőze sincs a várható következményekről. Csak ugye ez ott lett elrontva, hogy ismét ők vezetik az országot.
Redmi Note 9 Pro
-
Igen, nekik szólt eredetileg, de a trükközők hada is megjelent ezzel együtt és így nem tudnék őszintén szolidaritást kifejezni. Családból is vannak sztorik... Főleg, hogy egy rokon könyvelő. Mesélt cifra sztorikat.
Azért az valahol vicces, hogy a KATA-ért kiállnak a hídra és szolidaritásért kiáltanak, addig mondjuk a tanárokkal szemben teljes közöny ül az emberekben. Az EU-nak kell szólni, hogy ugyan emeljék már meg a bért.
[ Szerkesztve ]
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
dabadab
titán
Nem arra volt a KATA kitalálva, hogy pl. egy IT cég több kis cégen keresztül számlázgasson a fejlesztőinek, mert így olcsóbb.
Nem erre volt kitalálva?... Aki nem tudta a bevezetés pillanatában, hogy ez lesz, az hülye vagy fogalma sincs arról, hogy mi van a magyar gazdaságban.
És az IT cégeknél az ilyen KATA-s megoldások általában nem arról szóltak, hogy a munkaadó spóroljon, hanem hogy a munkavállalónál több maradjon - és ezért pl. ne lépjen le nyugatra.
Egyébként meg persze, a KATA (ahogy az össze többi adónem is) egy csomó szempontból problémás volt, de ezt az eljárást nem indokolja, nem indokolhatja semmi ilyesmi.DRM is theft
-
dabadab
titán
Igen, nekik szólt eredetileg, de a trükközők hada is megjelent ezzel együtt és így nem tudnék őszintén szolidaritást kifejezni
Jó, hát nem muszáj észrevenned, hogy egyrészt éppen most téged is szivatnak, másrészt meg hogy amikor közvetlenül szúrnak ki konkrétan veled, akkor ugyanennek a szolidaritásnak a hiánya miatt lehet azt majd megtenni veled.
Egyébként meg ugye azért tartunk mindenféle pénzügyminisztériumot meg adóhivatalt, hogy ők dolgozzanak ki olyan szabályzást, amivel minél kevésbé lehet trükközni, de az amúgy se túl magas színvonal ott is meredek zuhanórepülésben van.
Elég alap dolog: tulajdonképpen amolyan hagyomány, hogy ősszel van a könyvelők továbbképzése a jövő évi adószabályokból. Vagy legalábbis az volt, mert az elmúlt évtizedben sikerült eljutni oda, hogy ősszel még senkinek fogalma sincs arról, hogy mik lesznek ezek, sőt, arra is volt már példa, hogy karácsony után faragták még a január elsejétől érvényes szabályokat.
Szakmaiság, b+Azért az valahol vicces, hogy a KATA-ért kiállnak a hídra és szolidaritásért kiáltanak, addig mondjuk a tanárokkal szemben teljes közöny ül az emberekben.
Ez egyáltalán nem igaz.
[ Szerkesztve ]
DRM is theft
-
Alex91
félisten
Ez egyáltalán nem igaz.
De igaz, mert amikor korlatoztak a sztrajkhoz valo jogukat, akkor kellett volna az egesz orszagnak sztrajkolnia, hogy ez mar sok, es, hogy holnap meg majd minket is esetleg igy xopatnak…Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.
-
Zolik
senior tag
kinek mit intézett a kormánya..
'' Árpád biztos jó munkásember..., vót valamikó ''
-
dabadab
titán
A tanárokkal kapcsolatos problémák egyike, hogy a szolidaritás úgy működne, hogy a többiek odaállnak valami mellé, márpedig a tanároknál ezt nem lehetet megtenni, mert nem volt mihez. Nem az volt, hogy a tanárok egy emberként tiltakoztak, a társadalom meg elfordult tőlük, hanem az, hogy a tanárok eleve nem álltak ki magukért, csak szórványos, koordinálatlan tiltakozások voltak.
DRM is theft
-
-
Azért vegyük ketté a dolgot. A KATA-t már eleve elhibázottnak gondoltam ebben a formában, így nem bánom, hogy beszántják. Emellett semmilyen szolidaritást nem érzek.
Az hogy ilyen gyorsan, meg sunyin, meg szakmaiatlanul vezetnek be dolgokat, meg változtatnak meg, azzal szolidaritást érzek. Főleg azért is, mert a demokrácia egyik alappillére a kiszámíthatóság. És ugye ez már évek óta nincs. A másik halálom az a visszamenőleges hatályú törvények.
Azt támogattam volna, hogy a családosok ne kapjanak csak úgy ingyen pénzt év elején. Bár mi is kaptunk, de abszolút nem éreztem sem jogosnak, sem igazságosnak.
Támogatnám a vagyonadót is, mind értékpapírra, mind lakásra. Mindamellett, hogy ez engem is érzékenyen érintene. A TBSZ-t is már régen be kellett volna szántani.
Sőt, szerintem én várom legjobban a dugódíjat Budapesten, mert élhetetlen belváros. Biztos, hogy ez engem is érintene.
Sőt, szolidaritást érzek a nővérek és más egészségügyben dolgozók felé is, akik nem részesültek béremelésből.
A tanárok esetén nem hallottam, hogy Margit hidat foglaltak volna el.
MOD: igen, értem azt is, hogy nem álltak ki egységesen, de ennek nem kellene mentségnek lennie a többiek felé.
[ Szerkesztve ]
-
nevemfel
aktív tag
-
azbest
félisten
Sok más országban is van hasonló és nem, nem óriási pénzekről van szó. Csak a nyomor országában könnyű uszítani bárki ellen, hogy kulák. Ebben a csodálatos országban családonként a nettó jövedelem 335 ezer forint, a ksh jövedelmi tizedes táblázataiból visszaszámolva. Úgy, hogy 3-8 tizedbe tartozók is gyakorlatilag ugyanazon a szinten vannak (300-400 eft körzt háztarts szintjén). Szóval könnyű farháttal és uszítással ellenségnek beállítani bárkit, aki egy kicsit már többet keres.
A katát eredetileg kb beárazták árra, hogy a mindent is elszámoló trükkös vállalkozások valójában milyen arányban fizetnek adót. (persze arra is jogi lehetőségek vannak) Így trükközés nélkül megadták egyéni szinten az arányt, ezzel itt marasztalva szakembereket, akik nem maradnának egy fél mosogató béréért itthon.
Ma Tállai azzal érvelt, hogy túl nagy jövedelműek kezdték használni a katát. Hát kérem szépen, akkor miért emelték fel 6-ról 12 millióra a határát. És még inkább kérem szépen, ha túl magas jövedelmet vesznek ki katával, akkor miért vezették be a mai döntéssel a 18 milliós határt a csókosoknak? És miért terjesztette be egyik társuk, hogy hupsz, kimaradt a beadványból az a kitétel, hogy közpénzre ne vontakozzanak a korlátozások (ahogy a jelenlegibe is beletették).
Ez egy szemfényvesztés a lopáshoz. Közben az átlagemberre mutogatnak, hogy tolvaj.
Szerintem a felsorolt új adók helyett inkább nem kéne ellopni minden pénzt. Mert marhára elfolyt a semmire vagy 50 ezer milliárd az utóbbi években. Bár már nem is lehet számolni, hiszen komplett ágazatokat szerveztek ki alapítványokba a közvetlen pénz elherdáláson túl.
#33 nem. Több országban is van ilyen, sokkal nagyobb határokkal. Ha jól emlkszem az alanyi adómentes - ami a 0 áfás számla kiállítását jelenti, azzal van baja az eu-nak. És azt meghosszabbították. és nem is kata specifikus.
[ Szerkesztve ]
-
nevemfel
aktív tag
#33 nem. Több országban is van ilyen, sokkal nagyobb határokkal. Ha jól emlkszem az alanyi adómentes - ami a 0 áfás számla kiállítását jelenti, azzal van baja az eu-nak. És azt meghosszabbították. és nem is kata specifikus.
Lehetséges, hogy igazad van, nem értek hozzá.
Arany mezők, ezüst folyók.
-
dabadab
titán
Akkor ahogy látom beindult a kormánypropaganda, hogy ez is a gonosz Brüsszel miatt van
Valójában meg az van, hogy pont most ígérte meg kormányunk az EU-nak, hogy a jövőben tartózkodik a társadalmi konzultáció nélküli, rapid törvényhozástól - aztán négy nappal később meglépik ezt.
Szóval valójában nem az EU-s elvárások miatt, hanem azok ellenére született meg ez a módosíás.
DRM is theft
-
Narxis
nagyúr
Nyilván nem de azért vicces, hogy tényleg bármit megtehetnek, mondjuk nem vicces de kínomban már csak röhögni tudok.
[ Szerkesztve ]
I do not fear, for you are with me. All those who defied me, shall be ashamed and disgraced. Those who wage war against me, shall perish. I will find strength, find guidance, and I will triumph.
-
gliskard
senior tag
Mellékesen az már most valószínűsíthető, hogy a KATA
kivezetésemódosítása hozzá fog járulni az infláció növekedéséhez (bár nem ez fogja nagyon megdobni).
Az eddig katázók szolgáltatók (pl. víz szerelő, lakatos, festő, stb.) elkezdenek árat emelni a megemelkedett költségeik miatt, mert ők sem akarnak kevesebbet hazavinni – persze opció a számlanélkülokosaban működés, de meglepő módon sokan nem feltétlenül mennének ebbe az irányba. -
gliskard
senior tag
"Nem nagyon tudok olyan dolgot, amihez képest ez gumicsont lenne."
esetleg a tegnapi Hernádi nyilatkozat a benzin tartalékokról és a hatósági benzin árról?
Nem nagyon szokott tudodkinek az jóváhagyása nélkül nyilatkozni, vagy megsütötte a nap és félre beszélt vagy két hét és komoly változások lesznek a kutakon. -
dabadab
titán
A gumicsontos tématerelésnek, mint stratégiának, akkor van értelme, ha olyasmiről van szó, ami amúgy nagyon fontos és komoly következményei vannak, de ez majd csak később, közvetett módon jelentkezik, szóval kommunikációs taktikával el lehet róla terelni a figyelmet.
Az EU-ból való kilépés meg a benzinár szabadon engedése remek példák azokra a témákra, ahol a gumicsont nem működik.DRM is theft
-
strogov
senior tag
"A katát eredetileg kb beárazták árra, hogy a mindent is elszámoló trükkös vállalkozások valójában milyen arányban fizetnek adót"
Igen. Az eredeti elképzelés szerintem alapvetően nem volt rossz, csak aztán szokás szerint ezt is úgyhagyták a francba ahogy minden hatástanulmány nélkül bevezették.
Egyrészt pontosan tudja mindenki, hogy a befizetett járulék még éhhalálra is kevés lesz.
Másrészt 2013 óta nagyon sokminden változott a munkaerő piacon, ezért az 50k HUF már a nevetségesnél nevetségesebb.
Harmadrészt nagyon sokan visszaéltek vele munkaadó és munkavállaló oldalról is.Ez a fűnyíróval szétbaszunk mindent elv nagyon idióta, és nagyon káros. Írom ezt úgy, hogy soha nem voltam kata-s. Nem lett volna gond ha szigorítanak, de így félévnél 450k ember megélhetését tönkrevágni az nagyon durva.
Arról nem is beszélve, hogy most 450k ember szabadul rá a könyvelőkre, hogy mi legyen.Ezen kívül nyilván nem csak a kata-sokkal csesztek ki. Visszatérünk a kell számla(?) korszakba. Csak mostmár ha kell akkor ki se jön, mert csak magánszeméllyel dolgozhat. Társasházak boldogok lesznek amikor szakit kell keresni, és abból csak 27% áfás mehet ki hozzájuk.
-
strogov
senior tag
"a számlanélkülokosaban működés, de meglepő módon sokan nem feltétlenül mennének ebbe az irányba"
Amikor fél év egy normális szakembert találni nem hiszem, hogy épeszű ember kockáztatna azért, hogy a megrendelőnek kevesebbe fájjon. A másik oldal meg a garancia még mindig nehéz számla nélkül. Úgyhogy gépek esetében nem is fog működni.
-
2012-ben teljesen rendben volt a havi 50eFt.
(válság, kinyírt kis és középvállalkozások, devizahitelek, etc.)
2022-ben már nagyon kevés, én hiányoltam a 18 milliós emelés mellé egy havi fix 100-as "közteherviselést".Vérlázító, hogy milyen adóelkerülés ment a KATA égisze alatt.
Amikor bejött a szigorítás(max 3mFt), akkor gyorsan felhúztak még 3 céget ugyanazok és azon keresztül számláztak.
Olykor hol a feleség volt kata-s, olykor a férj, olykor anyós, etc.
Közben lapátolták ki a havi 1-2-3 milliókat, és lehetetlen volt bizonyítani.
Tipikusan IT területen is.
Vagy ott van az összes foodpanda és/vagy wolt futár.
Mindegyik "vállalkozó", mert megveszi a dobozt a cégtől és kész is.
Pedig összesen arra vállalkozik, hogy a cégnek dolgozik.
De most nem csak bezárták az okosba számlázásokat, hanem még betonnal is kiöntötték a kiskaput.Teljesen rendben van, hogy a valódi vállalkozókat segítsük, egyszerűsített adminisztrációval.
Ami továbbra is megvan, talán még túlságosan is kedvezményesen.[ Szerkesztve ]
01110011 01101000 01101111 01110010 01110100 01110101 01110010 01101100 00101110 01100001 01110100 00101111 01100010 01101110 01110100 01001111 01010101
Új hozzászólás Aktív témák
it Az IVSZ szerint a digitális munkaerő elvándorlását okozza az egyszerűsített adózás lehetőségének szűkítése, ezért a KATA kivezetésének átütemezését sürgetik, és rugalmas, az atipikus foglalkoztatási formákra is alkalmazható adózási módot javasolnak.
- 3D nyomtatás
- Computex 2023: futurisztikus köntösben tér vissza az ASUS Matrix VGA szériája
- Óra topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Vezetékes FEJhallgatók
- Itthon is elérhető a OnePlus 11 és a Buds Pro 2
- BMW topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Seasonic G12 GC-650W 4 ev garival
- Chieftec Iarena GPA-600s 600W 80+ teljesítményű ATX tápegység
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 512GB, 3 év garancia, újszerű, 3 év biztosítás, ajándék gyári tok!!!
- Apple MacBook Pro 15" 2017 i7 16GB RAM 1TB SSD FULL CTO
- Microsoft Xbox Series S 512GB SSD Játékkonzol + Vezeték nélküli kontroller (Shock Blue)
Állásajánlatok
Cég: Servergarden Kft
Város: Budapest
Cég: KIFÜ
Város: Budapest