Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Tsa-bika

  senior tag

  Na..na-na! A te és a Ti oldalatokon vagyok egy az egybe a témában, de ne jussunk már el odáig a bélyegző adogatásban, hogy, aki dohányos az kummantó, vagy bárki, aki más napi rutinnal működik.

  1,5-2 óránként én is kimegyek ecigizni, attól még: nem szoktam főnökök seggét nyalni, a munkám elvégzem, sőt hajlamos vagyok előre dolgozni, és semmilyen munkaidőn kívüli eseményen "offsite"-on nem veszek részt bratyizni, mert van egy erős 60% itt, akitől csak oldalra köpök és magamban üres öltönynek/kosztümnek hívom. A HO-ba nyilván többet voltam gép előtt ha szigorúan percre nézzük, mert a vízgőzös cigiért nem megyek ki erkélyre, hanem boldogan telepöfékelem a szobát.

  Azt aláírom, és láttam-tapasztaltam saját szemmel, hogy az egyik lenti kolléga által "zsebmanager"-nek leirt típusok valóban hajlamosabbak lettek több jelentéktelen meetinget felvenni, hogy valahogy igazolják a létezésüket és a milkos fizut, de vagy: ráírtam hogy más dolgom van, vagy: amúgyis esedékes webexet akkorra vettem fel system ownerrel vagy onsite tekivel (az ő beleegyezésével). Szóval idegesítőek igen, de egy kis talpraesettséggel lepöckölhetőek ezek a powerpoint sztárok ;)

  [ Szerkesztve ]

  "Fuck the Kingsguard, fuck the city....Fuck the king!"

 • Necroman_Mk2

  senior tag

  Az alapján, ahogy nekem elmondták a sztorit, a bizalom megvolt a vezetőség részéről. Csak ugye amikor jött a "Hogy is állunk?" kérdés, akkor szembesültek, hogy páran kvázi visszaéltek ezzel a lehetőséggel, és egy sornyi kódot sem írtak vagy javítottak az önkényesen meghosszabbított hétvége alatt. Ami nem jó, ha pénzt is akarnak keresni a kész programmal...

  A kollégának abban volt igaza, hogy ez nem kizárólagosan magyar jelenség, mert a fejlett nyugaton is előfordul ilyen.

  (#42) hallador Igen, tudok róla, hogy bizonyos helyeken vannak ilyen követelmények is. Bár ha a külön mobilnetet a cég fizeti, az nem akkora probléma.

  (#43) mephi666 "évekig emlegettem, hogy megvannak az (informatikai) eszközök, hogy azokat kihasználva kényelmesebben/gazdaságosabban/effektívebben intézzünk egyes ügyeket, de kellett a vírus ahhoz, hogy rá legyen mindenki kényszerítve és belássák, hogy ezek tényleg működnek és nem is rosszul "
  Hatalmas nagy Like! :K

  (#47) k-adi "persze csak akik olyan munkakörben dolgoznak hogy megtehetik"
  Vagy megoldják ott is :DDD

  [ Szerkesztve ]

  "Élő gondolkodó lény vagyok, aki az információ tengeréből született!"

 • dabadab

  titán

  - mérnökök/fejlesztők, stb. (vagy írhatnám azt is, hogy akik tényleg próbálnának dolgozni is :D) örülnek a HO-nak (kevesebb meeting, több fókusz)

  Ez azért erős túlegyszerűsítés (disclaimer: az elmúlt másfél évtized java részét HO-ban töltöttem, mint fejlesztő, több cégnél is megfordulva).

  A több fókusz nem mindig jön össze, mert sokaknak a home office-ból csak a home megy át, "úgyis otthon vagy, ergo semmi dolgod és ráérsz" :) és tényleg problémákat tud okozni az, amikor a munkaidőnek nincs kijelölt határa, ráadásul ha más is otthon van, akkor az eléggé be tud zavarni a fókuszba. Nálunk (mostanában az asszony is sokat dolgozik itthonról) ez odáig ment, hogy lett egy külön iroda pár percnyire a házunktól, ahova reggel odamegyünk, délután meg haza (és ennek nyilván van költsége).

  És az is igaz, hogy távmunkában egy csomó olyan csoportdinamikai dolog nem működik igazán jól, ami simán megy akkor, ha az emberek tényleg ott vannak egymás mellett.

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • mephi666

  veterán

  eszembe jutott egy újabb dolog az otthoni munkavégzéshez: szerveznek általában csapatépítőket, amiket több ember nyűgként él meg és haszna sincs sok... ellenben most videókonferenciák alatt mindenki "beengedte" a többieket a saját házába :) ilyen szempontból sem volt ez rossz... valahol beült kolléga ölébe a macska, másnál a gyerek köszönt be, stb... 1-2 megbeszélés közvetlenebb hangulatban indult, mint egy csapatépítő

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • NandoXXL

  senior tag

  Egy putri az ország, nincs itt pénze az átlagembernek normális élettérre. De kitap..nám a belét a HR-nek, managmentnek, amikor az alacsony bérek mellett ilyenket várnak el , mégis mi fasz...ból lenne erre helye egy átlag magyarnak? Persze papíron minden létezik, csak a villamos megálló füstöl a zárt járdaszigeten, meg nyomor sincs, és infláció sincs.. Komoly ellenőrzésnél a bank és telekommunikációs szektor leállna.

 • Tikakukac

  titán

  Szerintem 50%-át ki lehetne szervezni odabentről a melónak lazán, írnék egy 2-3 oldalas doksit szerintem a legtöbb problémát simán meg tudná oldani a user maga is. Most egy resethez és pendrive kihúzáshoz miért kellenék én. Érted.

  A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

 • k-adi

  veterán

  Abban igazad van, hogy "a több fókusz nem mindig jön össze", most pl. a covid miatt a gyerek is otthon volt, foglalkozni kellett vele, stb... de ez nem lesz mindig így.
  Míg az irodában a cég határozza meg a körülményeidet, melyik idióta mellé kell leülnöd, stb. addig a HO-ban "jobb esetben" te irányítod a legtöbb dolgot, így talán jobban tudod magadra-szabni és kontrollálni az ingereket, ezáltal szerintem több esély van rá még így is, hogy nagyobb fókusz időd legyen, mint bent.

  Nyilván nem kell mindenkit HO-ba zavarni, van aki bent tud jobban teljesíteni. Itt azt kéne felismernie majd a HR-nek és a vezetésnek főleg persze, hogy a lehetőség elől nemhogy nem elzárkózni, hanem megadni és támogatni kell.
  Ha mindenki úgy tudna dolgozni ahogy akarna, ki így ki úgy, sokkal előrébb tartanánk. Csakhát a régi beidegződéseket nehéz levetkőzni, de hátha most ez a covid-HO kényszer kicsit előre lendíti ezt a begyöpösödött gondolkodást hogy "aki nincs bent" az "tuti nem dolgozik" (persze a sok kummantó, de az bent is baszik dolgozni, de sebaj)

 • mephi666

  veterán

  én pl bent szerencsés vagyok annyiból, hogy egy kis külön irodában vagyok, viszont néha így is tud zavarni, ha benne vagyok egy komplex probléma megoldásában és kint nekiállnak nagy hangon megbeszélni pl a hétvége eseményeit, közben vihorászni... ilyenkor bedugom a fülem zenével és kizárom a külvilágot... máshogy nem tudok 100%ig koncentrálni :K

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • k-adi

  veterán

  vagy amikor óránként eltűnik a fél csapat cigizni vagy kávézni (vagy cigizni ÉS kávézni :) )... egymást invitálják, és a végén az is eltűnik, aki amúgy nem is akart volna de addig noszogatják míg megy velük ő is...

  a tudat, hogy megint lógnak.. ma is...

  na, ilyet a HO-ban legalább nem látok..

  ..ja de amikor egész nap offline a usere és még arra se veszi a fáradtságot, hogy legalább belépve, away legyen.

 • janeszgol

  veterán

  Ahhoz elég egy sarok is. Egy olyan sarok, ami mellett nem mész el minden nap. Tehát ne az ajtó mellé. Illetve még egy fontos dolog: a céges notit lecsukod és ott hagyod. Nem nézel filmet rajta, nem használod másra. Nálam így megvan a szeparáció érzete.

 • mephi666

  veterán

  HO-ban ezt megoldottam úgy, hogy hangerőt feltekertem (halljam, miről megy a téma), lekapcsoltam a kamerám, kiszaladtam kávét melegíteni, visszaültem, hangerő vissza, kamera bekapcs és kényelmesen kávéztam, pöfékeltem az ecigivel, valamint témához szóltam, ha kellett :) ...voltak akik lazábban oldották meg: egyik a franciaágyon fetrengett, miközben telefonon keresztül kapcsolatban volt, másik a kanapén... ha úgy nézzük, ez sem árt a hatékonyságnak, mert nem kell óránként 5perc szüneteket tartani a dohányosok miatt, amik inkább 10-15percesre csúsznak (senkit nem zavar, ha a saját háztartásában nekiáll füstölni, amikor neki épp jól esik)

  közben megint +1 pont a videókonferenciák mellett: a rugalmasság... nálunk van 10+ telephely az országban, soprontól debrecenig... simán össze tudunk szervezni bármikor "10 percen belül" egy videókonferenciát... ha pedig személyes megbeszélés kellene egy köztes helyre, akkor ez komolyabb szervezést igényel, valamint a távoli telephelyek dolgozói utazni fognak oda-vissza 2-3 órákat (ha csak 8 emberre kiszámolod, akkor fejenként ott van 6 óra utazgatás... 8-al beszorozva 48 óra, ami rengeteg: mintha a munkáltató 1 ember heti bérét elégetné ünnepélyesen az udvaron... üzemanyag- és egyéb költségekről nem is beszélve)

  [ Szerkesztve ]

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • Teljesen el kéne különíteni a lakó- és a munkateremet, hogy szóba jöhessen nálam a gyakoribb HO. Viszont nem vagyok hajlandó csak emiatt családi házba költözni, és főleg még egy extra kisházat is felhúzni a ház mellé. Jól is nézünk ki, hogy a munkához kelljen igazítanom az ingatlanom...

  [ Szerkesztve ]

  iPhone 11 Pro Max -- iPad Pro 10.5” -- tv 4K -- Watch — Mac — AirPods Pro

 • Polllen

  nagyúr

  Nálunk (külföldi multi, magyar management) csak úgy engedte a HO-t, hogy nyilatkoztunk, a munkavégzés helyén van ivóvíz, megfelelő elektromos hálózat, mosdó, hulladékszállítás, megfelelő szék, asztal, nem tom hány köbméter levegő áramlás per óra és megfelelő hőmérséklet szabályozás, természetes/mesterséges fény, meg úgy minden, ami elvárás.
  És persze tudomásul kellett vennünk, hogy ha elhagyjuk a nemtom talán min 2 négyzetméteres munkaterületet és ott megsérülünk (tehát elcsúszok a fürdőben), az nem munkahelyi baleset.
  Azt pedig csak a nagyfőnök tette hozzá szóban, hogy felejtsük el a kanapéról dolgozást, a HO nem erről szól, mert ő, mint munkáltató jogilag felel értünk HO alatt is.

  Nem kommentálom, de legalább volt HO, amíg vészhelyzet volt.

  Ezt csak azért írtam, hogy ha nincs megfelelő helyed, akkor hivatalosan nem is dolgozhatsz otthonról, még ha szeretnél se.

  [ Szerkesztve ]

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • mephi666

  veterán

  normál esetben fix otthoni munkavégzésnél rengeteg előírás van, ő csak a szabályokat akarta betartatni :K még poroltóval is kell rendelkezned... (munkatársam fia 5-10 éve így dolgozott otthonról, amikor még nem kapott ekkora teret a HO: még ellenőrzés is volt nála, hogy a munkavégzés helye megfelelően van-e kialakítva...) ...most ez ilyen kivételes alkalom volt és lazán volt kezelve az egész (majd pont a veszélyhelyzet alatt kezdték volna el ellenőrizgetni az otthon kialakított munkakörnyezetet minden lakásban, hogy megfelelő-e?)

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • Tigerclaw

  veterán

  A home officebol az alkalmazott rengeteget profitalhat eletminosegben, ami talan a legfontosabb. Persze nem annak akinek 10-20 perc a bejaras. Nekem pl. a 80km-re levo varosba ingazni majdnem napi 5 orat vinne el a sajat idombol. Ez pont annyi ami elvalasztja a biorobotot, zombit a valodi elettol. Nem mindenkinek megoldas, van akinek lehetetlen a HO, vagy az hogy kulon irodat tartson otthon HO-nak, de ha megteheti jobban jar.

  Attetelesen a munkaado is profital a kipihent, relaxalt, boldogabb munkavallalo miatt. A kulon HO iroda is mindket felnek elonyos.

  Persze nem ez nalam a vita targya, hanem az hogy a virus nelkul nagyon elutasitoak a HO-val szemben a munkaadok.

  [ Szerkesztve ]

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Polllen

  nagyúr

  Nyilván, de egy lakóingatlannál tényleg kérdés, hogy van-e áram? :)

  "Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

 • nevemfel

  tag

  A Stylerst például egy saját fejlesztésű szoftveres applikáció, a MONICA segíti,

  Sajnos nálunk tilos az online pornó a céges gépen.

  Bob Sugar keres a másik vonalon, ő frankón lelkesedne.

 • mephi666

  veterán

  pedig lényeges dolog, ha jobban belegondolsz: lehet, hogy annyira határon van otthon a teljesítmény, hogy míg dolgoznál és új fogyasztóként megjelenő laptop+1 képernyővel az a (hasra ütök) +150w már annyit jelent, hogy ha az asszony nekiáll közben sütni-főzni-mosni-porszívózni, akkor folyamatosan leveri az automatát :K (amitől képernyő kikapcs, laptop bírja, viszont net kiesik alóla, leszakadsz a vpn-ről, vállalatirányítási rendszerről, stb... már nem lesznek megfelelőek a munkakörülmények)

  "Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  de megoldjátok, ugye? :)

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • nemlehet

  őstag

  Ez elvileg most is így kéne hogy legyen. Nálunk a COVID előtt úgy volt, hogy heti 2 napot lehetett kivenni HO-ban, de ha mind a kettővel élni akartál akkor kijöttek ellenőrizni a körülményeket. Pont amiket írtál, poroltó, természetes fény, külön szoba, ergonómia (néni centivel méregette az asztalomat :D ) stb.
  Amúgy nem az érződött hogy direkt keresik a hibát, simán aláírta a papírt nekem megjegyzéssel, hogy új széket szerezzek be, amire kaptam támogatást (mondjuk asszem kb 10k-t ami lótúró, de hát egy normális szék amúgy se árt és amúgy is venni akartam).

  Ez belegondolva nem is hülyeség, mert nekem több ismerősöm is akikre csak úgy rászakadt a HO nyomták ágyból meg kanapéről meg 2 hétig pizsiben. Tipikus "kezdő hibák". Kell a mindset a munkához, nem lehet pizsiben dolgozni, fel kell öltözni. Nyilván nem öltöny nyakkendő, de mondjuk úgy hogy bármikor be tudj ugorni egy callba ha kell.
  Tespedve meg nem lehet dolgozni, a koncentrációnak se tesz jót, meg a hátad, nyakad is szétmegy megy. Más nézni egy 3-5 méterre lévő tévén filmet 2 órán át és más 8-9 órát egy hasadon lévő laptopot nézni.

  Nekem szerencsém van, eleve van külön szoba ahol tudok dolgozni ("kockaszoba"), de egy kis lakásban se lehetetlen azért a dolgozós sarok.Nyilván ahol 3 gyerek van 40 négyzetméteren az más.

  [ Szerkesztve ]

  Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3

 • Hi!King

  tag

  Külön dolgozó sarok necces egy kis lakásban, mert már minden terület foglalt. Nekünk feleségemmel eleve +1 íróasztal kellett, mert csak 1 volt két személyre, a +1 a konyhaasztalból lett (rá 1 hónapra vettünk egy ugyanolyan konyhaasztalt, addig 2 székből alakítottunk ki konyhaasztalt), és szekrények elé lett téve űgy, hogy egyes fiókok csak alulról érhetőek el. Ugyanez +2 íróasztallal, tehát hogy eleve lenne 2 otthoni "játszós", plusz 2 "munkasarok" az a kategória, hogy már az ágyat kellene megszűntetni és a földön aludni. A mi lakásunk 2 főre 36 négyzetméter, de ne úgy képzeld el, mint mikor a lakberendezők nyomják a szuper kis garzonok "praktikus" berendezését, ahol TV + kanapé foglalja el a szoba felét. Ekkora lakásban ha akarnánk sem lenne hely TV + kanapéra, nem mintha akarnánk.

  Egyébként alapból eleve sokat számít, hogy nem azon a gépen van a távmunka, nekem fizikailag sem, mert céges laptopom, feleségemnek még nincs, de ígérgetik, így jelenleg egy virtuális gép megy VPN-re.

Hozzászólok Aktív témák