Hirdetés

Keresés
 • paljani

  csendes tag

  Pontosan. Lehet itt nerezni, lőrincezni meg politikailag nem egyetérteni a miniszter asszonnyal (sem), de ugyanúgy lehet tényként kezelni a faszbúk politikai hovátartozását és cenzúráját is. Undorító ami ott megy, én pl. napjában 3-4 érzékenyítő bejegyzést/reklámot/"ájánlást" kapok amitől a belem fordul ki a helyéről. Amikor meg szóvá teszi ezt az ember "valahol", akkor gyorsan a szólásszabadságra terelődik a szó. Ami a gyakorlatban úgy néz ki, hogy "nekik" van, neked nincs. Olyanról embert még nem hallottam panaszkodni, hogy konzervatív vagy szélső(bb)jobb posztok árasztották el "véletlenül", az ellenkezőjéről napi szinten ismerős/baráti/kollegáris társaságban egyaránt. Pedig ez elég nagy merítés, elég széles skálán mozgó tűréshatárú emberekkel. Teljesen egyetértek, hogy kezelni kell a helyzetet.

 • paljani

  csendes tag

  Engedelmeddel én egy kissé másképpen gondolkodom erről. Ha elfogadjuk a(bármilyen típusú) média közvélemény-befolyásoló hatását/szerepét, akkor nem lehet minden mellett "szó nélkül" elmenni, lelépni. Persze egyszerűbb, ebben egyetértek.

 • paljani

  csendes tag

  nem egyszerűbb hanem az egyetlen helyes lépés egy demokráciában.

  --Igen, ha sétáltatom a kutyát és éppen kirabolnak valakit, akkor elsátálok ha nem tetszik. Mintha picit félre lenne értelmezve a "demokrácia". Persze ez egyértelmű(nek tűnő) helyzet, amikor mindenki "érzi", hogy valamit tenni kell(ene). De mi a helyzet, ha valaki(k piaci) erőfölényből nyomnak le az emberek torkán "dolgokat". Ha elmegyünk mellette, kiderül-e valaha, hogy ez történt?

  Amennyiben diktatúráról beszélünk akkor persze egyéb eszközök is rendelkezésre állnak.

  --Én nem beszélek diktatúráról, mert nem tudom mi az. Mint ahogy itt nagyjából kb. senki sem tudja.

 • paljani

  csendes tag

  Végigolvastam a hozzászólásokat tegnap óta. Én sajnos csak egy "rossz" példával tudtam szolgálni ill. most mégegy felismeréssel, hogy a hozzászólások effektív 90%-a offtopic ami nagyjából abban merül ki, hogy ner, kormány, lopnak, lőrinc, mindenki szegény és minden a viktor hibája. Lefordítva a cikk témáján kívül mindenről van szó, a lényeget kivéve. Ezt egyébként jó dolognak tartom, mert így minden "szegény", "elnyomott" "ellenzéki ellenálló" sorstárs véleményt tud nyílvánítani, cenzúramentesen, minimális moderációval ITT. Ez körülbelül ugyanaz, amit a faszbúkon is szeretnénk elérni plusz az adózás (piactorzítás) kérdése. Remélem így érthetőbb picivel. Amúgy "az akkor ne használd" típusú nagyívű hozzászólóknak annyit még megjegyzek, hogy ha ugyanők szídnak ebben az országban mindent, akkor el lehet innen menni. Megmondta a viktor is... ja nem. Az a feri volt. Szori. De ha mégsem akarnak elmenni, akkor talán közelebb kerülünk egymás megértésében ahhoz, hogy mi meg miért nem akarjuk a használatát abbahagyni, hanem inkább egy értelmesebb mederbe terelni.

 • paljani

  csendes tag

  Ha a faszbúk (mint magáncég, ami nem az enyém - köszi, hogy szólsz fel se tűnt amúgy) itt vagy bárhol akar szolgáltatni, akkor az itteni (bárholi) játékszabályok szerint kell(ene) játszania. Tehát ha itt szólásszabadság van, akkor nincs joga egyoldalúan(!!!) cenzúrázni. Ha itt reklámoz (vagy folytat egyéb gazdasági tevékenységet) akkor itt is kell(ene) adóznia azok eredménye után.

 • paljani

  csendes tag

  Ne haragudj, de nem értem mit szeretnél mondani. Kifejtenéd bővebben?

 • paljani

  csendes tag

  NEM tettem egyenlőségjelet az állampolgárság és a faszbúk tagság közé. Te tettél. Hogy miért az rád tartozik. Az hogy hol élsz, semmi köze az állampolgársághoz (amúgy), az csak egy születéskori - esetleg később felvett - állapot. Érzékeltetni próbáltam bölcs feri vezér mintájára, hogy ez egy kifejezetten szar elintézési javaslat egy vagy több konkrét probléma megoldására. Szóval engedd el kérlek az állampolgárságos sztorit, közöm nincs hozzá. Témára és példára visszatérve: Menj el, hagyd ott, lépj tovább, fogadd el stb. Kösz... de nem. Lehet a szar a szoba közepén jobb lenne példának, valahogy azzal is szoktak kezdeni valamit az emberek. Remélem így érthetőbb.

 • paljani

  csendes tag

  Így már értem, köszönöm. Ingoványos a talaj, mert jó amit írsz, de gyakorlat kissé más. A szélsőségek azok, amik mindkét oldalon károsak (remélem ezzel mindenki egyetért). Ezt talán meg is oldják rendesen. De ez önmagában még kevés. Amit 200 hozzászólással ezelőtt is kifogásoltam az az, hogy a teljes ajánlói és megjelenítő rendszer liberális, érzékenyítő tartalmakkal (és csak azokkal) van tele. Ez viszont (közvélemény?) befolyásolás. És nem kérek belőle. Volt is ebből botrány, ugye az amcsi elnökválasztásnál. Mert az oroszok kihasználták. Na ezt kellene kipusztítani belőoe, hogy egy jól meghatározott "ideológia" mentén válogatott tartalmakat basszon az ember(ek) arcába.

 • paljani

  csendes tag

  Tetszik ismerni. Jól hangzik, meg vicceskedő is, csak nem így működik a faszbúk. A faszbúkon ugyanis nem kommuniti van, hanem autoriti. Azaz teljesen mindegy, hogy a kommuniti mit gondol jónak, kit gondol eszhólnak ők egyszemélyben döntenek a tartalmakról
  Remélem érzed, hogy itt már bukott a hasonlat...

  Nem tudom van a többboldalú cenzúra, az általam kifogásolt egyoldalúság arra vonatkozik, hogy nincs összhangban az adott ország (ahol a szolgáltatást nyújtja) szabályozói környezetével -> legyen az kevésbé vagy méginkább szigorú. Többek között ezt is kifogásolják a politikusok, nem csak nálunk.

  Az általad javasolt vonalon is elindultam, olvass csak vissza!

 • paljani

  csendes tag

  Ha befolyásol, akkor azt az államoknak kell megoldaniuk, hogy rászorítsák az egységesebb tájlékoztatásra.

  Ezt akkor meg is beszéltük, pontosan ugyanezt szeretném én is, meg a politikusok is. Régen (6+ éve) meg simán jött minden szembe, nem voltak rafinált algoritmusok és "hírszerkesztők" akik tolják az ember arcába az "érzékenyítést" reggeltől-estig. Na mindegy is, mostmár úgy érzem világos, hogy mit szeretnék, ezzel lehet egyetérteni vagy elutasítani, egyéne válogatja.

 • paljani

  csendes tag

  Teljesen mindegy, mit gondol a kommuniti, amíg a delete gomb meg a hírfolyam (üzenőfal) algolritmusok a faszbúk kezében vannak. A kémbridzses botrányt is megúszták 5 mrd dodóval -> ennyibe kerül a "szólásszabadság" / "közvélemény befolyásolása" a nagy vizen túl. Ébresztő, minden be van árazva! Ha szerinted látszatintézkedések (moderációs elvek "módosítása" a kommuniti "nyomására") megfelelőek azt készségesen elfogadom, de nem értek veled egyet ebben.