Keresés
 • Diabolis

  csendes tag

  Mind a kettő fontos nekik, de szerintem a pénz jobban érdekli őket mint a cenzúra :D

 • Kékes525

  veterán

  "nem tudják a lakájmédia módjára cenzúrázni."

  És valószínűleg egyedül nem is fogják, hacsak nem EU-s szinten.

  [ Szerkesztve ]

  A legbiztosabb jele annak, hogy létezik intelligens élet a Földön kívül az, hogy még nem próbáltak kapcsolatba lépni velünk.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  miért ne tudnák?
  ráugrik a fizetett kommenthadsereg, és elnyomják zajjal az adatot.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • EndRe:404

  újonc

  A liberális oldalon mindenki szent! Soha senki nem élt még vissza a hatalmával, befolyásával...csak Ők rendelkeznek a világot megváltó/megmentő tudással! Nem tudnak hazudni, mindig csak az emberiség szolgálatában állnak!! Nem ismerik a cenzúrát, vagy legalábbis Ők sosem élnének vele.Náluk nincs "vélemény diktatúra"! (homofób vagy, náci vagy, hülye vagy, birka vagy, patkány vagy stb.) Nyilván a FB-tól sem rúgnának ki, mert nem osztom az általuk képviselt világnézetet, hiszen minden ember egyenlő! Ott igazán demokrácia és vélemény szabadság van, csak a munkád minősége számít!

  Amúgy:
  „Az országokhoz nem köthető, határokon átívelő tevékenységet folytató nagyvállalatok szabályozását uniós és nemzeti szinten egyaránt újra át kell tekinteni. A techcégek működése nem átlátható, nem ellenőrizhető..."
  (viszont csak dekázni tud, mert hiszen a NER tagja...->homofób, náci, inkompetens)
  Eddig egyet is értek vele...csak szvsz nem biztos, hogy az adózás a legnagyobb probléma...
  bár a semmiből nehéz stadiont (is) építeni...

  [ Szerkesztve ]

 • EndRe:404

  újonc

  Nem tartozom ahhoz az oldalhoz, csak már elegem van a demagóg dumákból...

  [ Szerkesztve ]

 • Darthforce92

  tag

  Azért nem perelnek ,mert bizonytalan a kimenetele. A magyar bíróságok pedig kifárasztásra mennek minden téren. Ergo egy ilyen pert az engedhet meg magának akinek csak erre a hülyeségre van fölös pénze.

  Megjegyzem nem csak nálunk van így, hanem a fél nyugati világban!

  "Őket hol pereljem be, hogy levettek egy teljesen kulturált, még csak nem is kritikus kommentet?"

  Első körben fb, majd ha nem segítenek ,akkor a hatóság kötelezheti, hogy adják ki az oldal üzemeltetőének személyes adatait . Elvileg jó hírnév megsértése is lehet, amennyiben azzal törlik, hogy gyűlöletkeltő vagy trágár ,de nem az. Ezek mind az fb esetén is megállnak!

  Ha tiltanak 5 napra gyűlöletkeltő kommentért akkor azt az ismerősi köröm megtudhatja. Nem jogos tiltás esetén ez joggal ronthatja a sértett jó hírnevét.

 • Darthforce92

  tag

  Hát látod erre nincs. Pedig elviekben a másik oldalnak is van rá pénze.
  Szóval lehetne oda-vissza perelgetni.

 • Sinesol

  addikt

  Azert az is benne volt a győzelemben, hogy sokan elegedetlenek voltak Obama impotens politikajaval, ha nem let volna gond, akkor hiaba lett vilna barmi FB/Twitter.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  "Apropó, Vida Ildikó kitliltása az USA-ból még érvényben van?": honnan tudhatná, neki nincs angol tolmácsa, az usákok meg nem beszélni magyar...

  :)

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • bambano

  titán

  LOGOUT blog

  miért, az internet az alapjog?
  és akkor itt a csavar: egy kis szolgáltató nem köteles veled szerződni, az inkumbens pedig igen.

  tehát nem ugyanaz az elbírálás. lehet, hogy a ph!-n hozzászólni nem alapjog, de fb-n az azonos elbírálásnak annak kellene lenni.

  lezso6 szerint a user: rossz számtech karmája van | @netik: There is no Internet of Things. There are only many unpatched, vulnerable small computers on the Internet.

 • Gargouille

  aktív tag

  Én is így látom ahogy te. Nem korlátozhat az alapjogaim gyakorlásában viszont nem köteles teret biztosítani rá (technikai hátteret nyújtani) ahhoz, hogy kifejtsem a nézeteim. Ergo elmondhatomom a véleményem (tehát gyakorolhatom a szólásszabadságom) csak nem ott.

 • Darthforce92

  tag

  "Simán megcsinálhatod, sőt, bizonyos országokban ha mindkét fél beleegyezik és nagykorú, szexet is kérhetsz érte - illetve ha a parkolni kívánó nem akar szexelni, akkor elküldöd és fogadsz mást."

  Példát mindenre lehet hozni ,de a legtöbb alkotmányos demokráciában nem mondhatsz le az alkotmányos alapjogaidról. Az USA-ban biztos nem és nem nagyon ugrik be olyan eu-s állam ahol ezt megtehetnéd.

  Kaviár evéshez azért nem kötheted a parkolást ,mert a személyes szabadságodat érinti amúgy meg verseny szabály ellenes.

  Egyébként megtudnád mondani, hogy amit írtál honnan veszed?

 • Darthforce92

  tag

  "Magyarázd el légyszíves, miféle személyes szabadsági - parkolási jogod van az én magánterületemen (parkolómban) :F?"

  Amint szolgáltatsz a telkeden onnantól nem pusztán a tulajdonod. A példa eleve a szolgáltatásra és nem a magántulajdonra vonatkozik.
  Ha nyújtasz egy szolgáltatást ,akkor nem kötheted olyan feltételekhez, ami a szolgáltatás szempontjából nem indokoltak és már személyes szabadságát korlátozzák.
  Ezt nem tudom miért kell magyarázni?! Elvileg jogi végzettséged van.
  Nem akarlak megbántani ,de ez számomra döbbenetes!

  [ Szerkesztve ]

 • Darthforce92

  tag

  "Pl alapjelenség, hogy egy objektumhoz tartozó parkolóhoz csak akkor van jogod, ha az objektumot (strand, hivatal, stb) használod."

  Ez durván jogsértő. Nem kínálhatsz úgy szolgáltatást , hogy más szolgáltatás vagy termék megvételéhez kötöd.
  Hol láttál ilyet?

  "Ezt persze táblán fel kell tüntetni, ergo nekem ki kell tennem egy kaviárevős táblát."

  Emberi méltóságot, verseny szabályozást, személyes szabadságot biztosan sért. :C

 • Darthforce92

  tag

  Valószínűleg ingyenes használatra gondoltál. Ilyenkor a parkolás a strandbelépőhöz nyújtott extra szolgáltatás és nem elvárás/kényszer.

 • Sinesol

  addikt

  Tökmindegy, hogy éppen indulhat-e vagy sem Obama, maga a párt képviseli a politikáját, kis sarkitással élve az elnök nagyjából aláírni van ott. Szóval amikor azt mondtam elégedetlenek voltak a politikajaval, gondoltam egyértelmű, hogy ez elsősorban az egész garniturát jelenti. Amúgy nagy valószínűséggel Sanders sem nyert volna, túlságosan szélsőséges jelölt volt, talán még kevesebb szavazatot kap a végelszámolásnál, mint Clinton. Alapjában véve egy választás amugyis a pártokról szól, a demokratákból meg eléggé kiábrándultak az emberek, kb. a saját országuk ellen dolgoztak, ez meg nem nagyon fért bele.

  [ Szerkesztve ]

 • Darthforce92

  tag

  Ez megint más abban az értelemben , hogy egy bank vagy bármilyen szolgáltatás eléréséhez le kell tudnod parkolni és ezt a szolgáltató segítheti. Amennyiben pénzt is kér érte akkor necces.

  A példám amúgy arra irányult, hogy önkényesen nem köthetsz ki dolgokat amik alkotmányos alapjogokkal ellentétesek. Például sértik a másik fél emberi méltóságát, személyi szabadságát, alapvető jogait.
  A kaviár etetés egy teljesen önkényes és jogilag indokolhatatlan elvárás.

  Más említette ,de engem marhára érdekelne az is, hogy pl szexet ,hol kérhetnek szolgáltatásért cserébe.

 • Darthforce92

  tag

  "„Nem beszélhetünk üzletszerű kéjelgésről, hiszen nincs szó válogatás nélküli szexpartner felhajtásáról, prostitúcióról. Ebből később kialakulhat akár barátság, szimpátia. Erkölcsileg mindenképp sajátos az eset,"

  Szerintem téved. Igazából ezért senki nem fogja feljelenteni ,de ez törvénysértő. (Egyébként megnézném, ha egy előnytelen külsejű nő vagy férfi akarná kibérelni az ingatlant. :D)

  "Viszont pl mondhatjuk, hogy pornószínészként szereplés kihat az ember méltóságára. Mégis sokan csinálják teljesen legálisan, leszerződve."

  A szerződő ebben az esetben felnőttfilmben való szereplést kínál nem szolgáltatást. A színésznő szolgáltat és a filmes veszi igénybe.

  Mivel a törvény ismer olyan szolgáltatást, hogy prostitúció ezért gondolom itt indokolt lehet rögzíteni ezzel kapcsolatos szerződést. Más esetben nem lehetne!

 • Darthforce92

  tag

  Nem mindegy ,hogy a hirdető fél kínál vagy elvár szexuális szolgáltatást. A pornósoknál a kínáló fél nyújtja a szexet és ez lényegi különbség.

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Én inkább az egyes országok sajátpecsenye-sütögetését vélem bajnak, ami nem fog változni. Ja, nem adóznak, de akinél meg adóznak, az azért élvezi. Együttműködni egyik sem hajlandó, pedig úgy meg lehetne oldani.

  @gzbotii : Azért ami érinti az informatikát itthon, az nem baj, ha itt is megjelenik.

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • Eugene Roe

  senior tag

  Azért nem az a jellemző, ráadásul egy tisztességes kórháznál már a kórházból kigyalogolni is 5-10 perc... és nem is olcsóbb, mint kint. De tény, hogy nem kell igazolni, hogy bent van dolgod.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • mjani1172

  őstag

  Volt egy kérdés és arra válaszoltam.

  Tigerclaw : Nem pont csak ennyi volt a célja, de ez már tényleg nem ide tartozik.

  [ Szerkesztve ]

 • Tigerclaw

  veterán

  Ez olyan mint a márka, tipusnevek. Akárhogy is keresnek biztos lesz olyan nyelv, amin az a szó valami negatívat vagy vicceset jelent vagy nagyon hasonlít rá. Gondolom ezt a kampányt is tolja sok helyen a Coca Colasok, csak nálunk belekötött a kormány, mert mindig kell valami friss botrány ami eltereli a figyelmet a számukra kellemetlen dolgokról.

  Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

 • Hoby

  tag

  "A poltopikban rendszeresen próbálkoznak fideszes trollok, ritkán bírják sokáig ha eszüket is használó emberekkel vannak körülvéve..."
  és 3 kommentel lejjebb elpufogtatja a "gondolkodó" ember a a baloldal örökérvényű mantráit..... :))

 • Hoby

  tag

  értem! te mint hyperfejlett gondolkodó leereszkedsz a szintünkre? :))
  fáj az igazság ugye?? hogy ugyan annyira hazudod magad gondolkodónak mint én? :)

 • Hoby

  tag

  dittatúrában a bíróság a hatalom ellen szokott ítélni? ez nekem új!!
  amúgy ez az arány pont azt mutatja ahogy mindenhol a világban hogy mennyivel aktívabbak a liberálisabbak a konzervatív gondolkodóktól miközben a konzi általában csak legyint és leszarja a dolgokat addig a liberális fűleg a mai hyperliberálisnak még az ég színe is sértő és szót is emel rá. példának pont a mintademokrácia usát hoznám fel úgy kompletten.
  gonolom a hazai ellenzéki média még vár egy kicsit arra hogy kiírja 10 év után is hogy még mindig nincs csődben a gazdaság? :)) tényleg gondolkodónak hazudod magad? :)

  ps: ugye a 20-as szorzó csak szubjektív vagy valahol olvastad? :)

  [ Szerkesztve ]

 • istnag

  addikt

  Nem, ahogy a Microsoft ügy is a feledésbe merül majd. Néhányan buknak majd felfelé azt kész. :(((

 • Hoby

  tag

  a 4 db A4-es oldalra gondolsz amin különös módon csak tiborcz neve szerepel vs 150+(vagy mennyi) oldalas 4-es metrós jelentés?
  amit a tungsram annyiszor cáfolt már amennyiszer nem szégyenlik?

  213.most persze baj ha eu-s "irányelvek alapján" működik a felfele bukás? :)) tudod ez arrafelé divat :)

  215: elég éber vagyok köszi :)

  211: minden világos! ha nem ért veled egyet valaki akkor elkel hallgattatni!! esetleg valami mérget ne ajánljak hogy a földszintéről is eltűnjünk?

  [ Szerkesztve ]

 • Darthforce92

  tag

  Miért ne lehetne perelni? Az más kérdés, hogy senki nem teszi.
  Egy fiatal nőt trágár becsmérlő módon szidott egy hajléktalan életvitelű alkoholista nő. [be volt nyomva és mindenféle indok nélkül becsmérelte]
  A rendőrség kinyomozta , hogy ki volt és megnyerte ellene a pert. Ez pl egy pécsi eset.
  Extrém esetben egy lehülyézés is alkalmas lehet becsületsértésre. Nyilván egyébként ebben a műfajban extrém mértékben szór , hogy mit ítélnek meg a bíróságok,de ezt egy jó ügyvéd tudja.

  [ Szerkesztve ]

 • Eugene Roe

  senior tag

  Ez az 5%-os kamatos valami az első pozitív dolog az elmúlt 4 évben. Értem én, hogy ebben a putriban fontos a pörgő építőipar, de megöli a 90'-es generáció azon tagjait, akik nem full stack programozónak, vagy multis gazdasági szakembernek mentek. Ugyanez a pénz mehetett volna ingatlanosok helyett állampapírokba, vagy a fogyasztásba is.

  150 ezret kereső ápolónő és 300-at kereső rezidens is hamarabb megy Bécsbe 150 ezres lakbérlet mellett, mint 40 ezresnél... De ez most ilyen.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Penge_4

  veterán

  "Ez egy ideiglenes állapot, az extraalacsony mnb-kamat + a nullhozamos nemzetközi környezet és a CSOK együtt fújták fel a lufit."

  Az USA emelt aztán mégis visszacsökkentett ő is. A CSOK valóban lufi, de nem látod a big picture-t. A turizmus olyan mértékben felpörgött (és exponenciálisan növekszik és a technológiai fejlesztések is annak kedveznek), hogy a Föld bolygó 8 milliárdos lakosságából annyian szeretnének Magyarországon, azon belül is infrastrukturálisan fejlett területeken (BP, Agglomeráció) lakni, hogy ez már önmagától is húzza felfelé az árakat akár még évtizedekig (főleg ha tényleg egyre több lesz majd víz alá került földrész meg elsivatagosodott, ma még lakott terület).

  Az állami szubvenció itt csak a kiváltó szikra volt, ami belobbantotta a futótüzet.
  Az egyetlen oka, amiért nem adom zálogba a vesémet és vásárolok vadul ingatlanokat az az, hogy ugyanezt a tendenciát az állam meg is tudja fordítani.

  Plusz mert itt ténylegesen nincs belső érték, csak elavult, egészségtelen építészeti megoldások, alapjaiban rossz kivitelezéssel, nehézkes szigetelhetőség, modularitás teljes hiánya, konkrétan egy betonkockát kapsz egy nagyobb betonkockán belül. Mindezt egy zajos, büdös, szmogos, élhetetlen nagyvárosban.

  A lakhatásnak 2019-ben egyébként is ingyenesnek kellene lennie a jelenlegi technológiai fejlettségünket figyelembe véve, de nem ez az egyetlen olyan dolog, amiből évezredek óta tart lufit csinálnak és minél többen érdekeltek a játékban, annál inkább érdekük a status quo fenntartása.

  Viszont mivel küszöbön áll a technológiai munkanélküliség, ha szeretnék a jövőben befogni a "falon túliak" száját, akkor kap majd mindenki valami high-tech putrit (azért putri, mert a középosztály és a gazdagok még high-techebbekben fognak lakni).

  És ahogy 100 éve sem tudtuk elképzelni, hogy valaha megszűnik a telefonközpontos kisasszonyok munkája, ha sikerül valamivel kompenzálni a jelenleg ingatlanbizniszben érdekelt tömegek kritikus részét, akkor simán lehet, hogy a jövőben átnyergelnek valami másra, amivel ugyanúgy meg tudják kopasztani a népet és függésben tartani.

  Meg ne felejtsük el a generációváltást is. Egy idős embernek hiába magyarázol új dolgokról, minimális azok száma, akik haladnak a korral. Egy mai Z generációs meg olyanokban is bizniszt lát és sikerre viszi, amikre még a 30 körüliek is csak döbbenten néznek, hogy WTF?

  Ha az állam rendszerváltás óta csinált volna normális bérlakásprogramot és fix inflációkövető lakbér maximumot állapított volna meg, ami mai vásárlóerő-paritáson számolva nem lenne több négyzetméterenkénti 800 Ft-nál, akkor mára kb. itthon is 50% alatt lenne a saját ingatlant tulajdonlók aránya.

  Ugyanis a jövőtudatos gondolkodás és a mobilitás mindig a bérlés mellett szól, csak úgy kéne, hogy a matek is afelé billenjen és mindezt hosszútávú állami garanciával.

  Csak az államnak nem érdeke a mobilitás (maximum országon belül), a jövőtudatos gondolkodás pedig talán most, hogy kialakult egy bebetonozott diktatórikus rendszer, de előtte 4 évre tervezett mindenki.

  Ráadásul számos olyan problémát megoldana, hogy nem lehet épületeket lebontani, rovart irtatni vagy szimplán csak korszerűsíteni.

  És ne beszéljen senki autonómiáról, mert ez leginkább azok vesszőparipája, akik annyira csórók, hogy számos ponton függenek a rendszertől és nem a legkardinálisabb a lakhatás.

  Ez az egész egyszerű mindset kérdése. Egy milliárdos vezérigazgató le tud élni 10-20 évet az életéből úgy, hogy utazgat jobbra-balra, szállodákban lakik, ahol naponta "bolygatja a privát szféráját a takarítónő meglátja az ágy alá dobott használt óvszert is aztán júj mit gondol róla...", más meg magán kívül van és állandóan azzal jön, hogy nem verhet be egy szöget a falba és neki ezért kell a saját.

  A vidéki, több száz négyzetméteres családi házban élők meg külön műsor, mikor több köbméter lomot raktároznak és "azért nem költözök Pestre, ahol lenne munka, mert akkor hova teszem abba a kicsi 40 négyzetméterbe".

  Persze jogos, hogy a legkirályabb dolog ötvözni a budapesti fizetést a kvázi-ingyen élettel, mikor megterem minden a kertben és nemhogy drága kínai izébizét nem kell venni párszáz vagy valami horror 4 számjegyű összegért, esetleg széteső IKEA bútort fél évnyi közmunkás bérért, mert otthon meg lehet barkácsolni ingyen (és még ökotudatosak is vagyunk, persze csak kizárólag ilyenkor, máskülönben még arra is lusták vagyunk, hogy a tejesdobozt vagy a PET palackot összenyomjuk, hogy több férjen a szemeteszsákba), hanem még a helyi pékkel meg hentessel is jóba vagyunk, akitől kapunk ingyen pékárut/húst cserébe a kertben termő cuccok bizonyos részéért, így időnként ténylegesen 0 Ft-ból hozzuk ki a kaját, ezért maximum az áramért fizetünk mert napelemre még nem ruháztunk be.

  Csak hát ennek is ára van, hasonló szitu, mint mikor valaki Svájcban keresi meg a pénzt és itthon akarja elkölteni. Megoldható, de nehézkes a logisztika. Az idő nagyrészét a jövedelmet adó országban kell élni (különben meg az utazási költség és a kiesett munkaidő viszi el, illetve csökkenti a pénzt) és költeni és úgy már nem biztos, hogy annyira kolbászkerítés a dolog.

  De ez tipikusan annak az esete, hogy nem ugorhat az ember kasztot úgy, hogy felszívja magát és "uccu neki!".

 • Eugene Roe

  senior tag

  Nem biztos, van ismerősöm aki 2*150 ezer bérrel vesz fel most 10 millió babavárót + 10 millió banki hitelt vidéken. Ennek a kormánynak megéri kiszolgáltatottak tömegeit létrehozni.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • dabadab

  félisten

  "az ingatlan.com 16 oldalas szegedi lista (70-80m2) közepén ("átlag" medián)"

  FTFY :)

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • Penge_4

  veterán

  "3%-nyi bevételért nem lesz érdemes lakást kiadni, jobban megéri majd a 3% betéti kamat, amit nem hánynak össze, nem hagynak utána közüzemi számlát és nem kell újrafesteni."

  Szerinted Átlag Mancika mennyire számol ROI-t, mikor ingatlant vásárol? A befektetők aránya az ingatlanpiacon minimális, azon belül is inkább a középosztály (kisbefektetők) van túlnyomó többségben, Magyarországon nem éri meg ingatlanmogulnak lenni (bár lehet, hogy Lawrence the Bucher majd változtat ezen (is) ;] ).

  Az ingatlanárakat az is elég erőteljesen nyomja fel, hogy tele van lakatlan, üresen álló ingatlanokkal, az eloszlás is katasztrofális (sok kisnyugdíjas nyomorog 70+ négyzetméteren, bár korukból adódóan náluk a legkevésbé elvárható, hogy racionalizáljanak), rengetegen tartanak kacatszobát, a hatalmas 12. kerületi villákról nem is beszélve, ahol már a parkettából kinőtt a fa... Eközben egyetemisták kényszerülnek 20 négyzetméteren lakni 4-en, 5-en emeletes ágyakon... Plusz van Budapest a vízfej és még pár egyetemváros, ahol van "élet", Battonyán meg 1 millióért veszel családi házat 2000 négyzetméteres gyümölcsfás kerttel...

  De itthon mindig sláger volt az ingatlan. Amikor 9%-okat adtak az állampapírra se volt annyira népszerű a takarékoskodás, a befektetés meg pláne, mint a saját ingatlan. Csak mivel még rengeteg munka volt vidéken, még nem vándorolt Pestre az ország azon része, aki nem külföldre ment és még nem ízlelte meg sokszázezer fiatal, hogy milyen havi félmilliót keresni a mekiben fejlettebb országokban, addig elúszkáltak a langyos vízben az emberek és akinek több ingatlana volt annak jól jött a havi 30+ rezsi is, amiért kiadta (ne feledd, akkor még a minimálbér/bérminimum is ilyen 60-80 ezer volt) és akkor már egyébként is tudatosnak számított Átlag Józsihoz képest, akinek üresen rohadt az ingatlana vagy csak rezsiért (vagy még azért se) adta kölcsön a kulcsot a Feri meg a Béla haverjának alkalmi légyottokra.

  Akármennyibe is fog kerülni az ingatlan, a magyarok többsége ragaszkodni fog a sajáthoz, ez nemzeti berögződés. Ezen mint mondtam csak hosszú idő és állami garancia tudna változtatni.

  "Valaki mobilisabb, valaki nem. A mobilitásnak megvan az ára: a lakbért gyakorlatilag kidobod az ablakon, míg ha pl kertes ingatlanod van, akkor az egy örök érték - amennyiben a feletted basáskodó államnak nem megy el végképp a józan esze és telkestül is bukja az értékét."

  Nem feltétlenül, ha számolsz alternatívaköltséget is. Eleve ha van egy kertes ingatlanod, amit mondjuk méreténél fogva 30 millióért el tudsz adni (ami valójában az ingatlanos kamudumája, lőjj alá bőven 10-20%-kal és akkor is lehet, hogy vidéken, ahol állatokat is jobban tarthatsz, tehát gazdálkodhatsz majd csak 1 év múlva lesz rá vevő), akkor ezt a pénzt beteszed akár csak simán állampapírba, havi 130-140 ezret hoz tisztán. És nincs akkora kockázat, mint amit említettél, hogy felgyújtja, széthányja, lelakja, nem fizet...

  Ennyiért ingyen (csak rezsiért) laksz egy pesti külvárosi garzonban, ahol rengeteg időd felszabadul, amit amúgy a nagy ház rendben tartásával, takarításával, javítgatásával, kertészkedéssel (akár csak minimálissal, hogy ne legyen dzsumbuj) töltesz el.

  És a tőkéd sokkal likvidebb, mint a 30M-ra felértékelt családi házad. Ha holnap az orvos rákkal diagnosztizál még mindig el tudod adni minimális bukóval és elmehetsz egy világkörüli útra, vagy akármit csinálhatsz vele.

  Persze aki családot, gyereket akar, ott már másabbak a prioritások. Tehát csak akkor kidobott pénz, ha nem számolunk az alternatívaköltséggel.

  "Mindenki munka nélkül akar meggazdagodni, amivel az a baj, hogy a bankok által kifosott hitelmilliárdok vásárlóerejével kell versenyeznie a kemény munkával megkeresett-félretett garasoknak."

  Meggazdagodni (egy generáció alatt) sajnos leginkább csak munka nélkül lehet (ha nem vagy zseni vagy nincs hihetetlen nagy szerencséd, mert azért lássuk be, akár az MS-t, akár az Apple-t, akár a Facebookot nézzük, mindegyik esetében van ám jó adag szerencsefaktor is. Attól függ, kivel hasonítjuk össze, a TV előtt meccset meg Maonika Show-t néző sikertelen Átlag Józsival, vagy azzal, aki 0-ról, diákhitellel elvégzett egy nehéz szakot, a megkeresett pénzének nagy részét startupokra fordította és sosem ért el különösebb sikert.

  Persze lehet jönni Edisonnal meg a 2000 kudarccal, aki abból él, hogy eladja neked, hogy minden 100%-ban rajtad múlik, annak mindenre van válasza, de attól még a valóság, hogy rengetegen törekednek a piramis csúcsára és nincs ultimate recept, még egyénre gyártott se nagyon, általános meg pláne. Rengeteg minden számít, pénzügyi tudatosság, emberi kapcsolatok, piacképes skillek (nem iskolák és papírok, hanem skillek). De ezek maximum azt garantálják, hogy ne legyél csöves, meg teremts magadnak államfüggetlen biztonsági hálót (ugyanakkor rohadtul frusztrál, mikor bizonyos emberek érdemtelenül kapják ugyanezt, akik isznak, cigiznek, részben te pénzedből), de ettől még nem leszel gazdag szerencse nélkül. Még középosztálybeli is csak életed közepére-végére...

  "És minimum tízezrek csinálják ezt az országban, aztán jön a sírásrívás, hogy jajjistenem, kiraknak minket a pólyás gyerekkel."

  Csak az a baj, hogy ha elég nagy tömeg érintett, akkor kihúzzák őket a szarból és most lényegtelen, hogy devizahitel vagy Questor, vagy nyugdíj nevű piramisjáték...

 • Penge_4

  veterán

  "Ja, a cikk még egy dologban nagyon nem korrekt: bruttó fizetést ír"

  Vagyis 3 gyereket nevelő, friss házas fényevő, zero waste vegánokra kalibrálták, akik az átlagfizetést adó munkahely mellett kéregetésből/utcazenélésből fedezik annak a fűtött, közművesített garázsnak/melléképületnek a rezsijét, amiben 7 évig laknak... Így valóban kijön a matek... :U

  És 7 évig nem lesznek soha betegek, nem lesz semmilyen váratlan kiadás, valamint akkora polihisztorok, hogy még a befektetéseket is úgy vágják, hogy minimum évi 8-10%-os nettó hozamot elérnek a megtakarításukkal, hiszen így legalább részben kullognak az évi 20-30%-os ingatlanáremelkedés után. :(

  [ Szerkesztve ]

 • doooo

  őstag

  Ezekből látszik, hogy kis ország, meg nem a legszorgalmasabb a nép, stb, stb, és mégis egész szép pénzek gyűltek az államkasszába. Amíg el nem jött az utolsó narancs uralom...