• Eugene Roe

  senior tag

  Debrecenben akar venni. Én 10km-t is bicikliznék, de mondd ezt meg egy átlag vidékinek. Pedig autója is van, de neki ott 15km ingázás 20 perc alatt a világ vége. Ilyen a keleti országrész (legalább egy fiatal párja).

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • Eugene Roe

  senior tag

  Inkább legyen üres a kontinens, minthogy én 40-ért vegyek ólat. https://index.hu/gazdasag/2019/08/08/europai_lakasarindex/ jártam Frankfurtban, kicsit mások ott a bérviszonyok.

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • hcl

  nagyúr

  LOGOUT blog

  Ez hogy jön ide?

  Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  Ez extrém optimista statisztika, átlagbérrel (Mejszáros Lölö vs 1000 közmunkás = havi 1 milla átlag...) és átlagos ingatlanárral (50db 40-80 millás szuperkeresett Bp-i ingatlan vs 10ezer eladhatatlan vidéki csődhalmaz 10 milla alatt) számol. Azokat az ingatlanokat, amik fél órás ingázási körzetében nincs normális, átlagfizetést adó(!) munkahely, eleve kihagynám a statisztikából.

  A realitás: egy alap 70nm-es lakás megyeszékhelyen, pl Szegeden 20M Ft-nál kezdődik. Valóban keres évi 3 millát egy postás, tanár, orvosasszisztens? És ez nem az átlag lakás volt, az ingatlan.com 16 oldalas szegedi lista (70-80m2) közepén ("átlag") 33-35M környékén jár az ár. Ez ugyebár havi 400eFt-ból jönne ki a cikk szerinti 7év alatt. Hol van ez az átlagtól??

  Még egy apróság: nyugati árak (műszaki cikkek, élelmiszer, ruhák, kb minden, sokszor még szolgáltatás is!) mellett egy magyar átlagfizetésből mennyi is marad hónap végén? Azaz reálisan hány évig lesz adósrabszolga a magyar és meddig a német lakásvásárló?

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • dabadab

  félisten

  "az ingatlan.com 16 oldalas szegedi lista (70-80m2) közepén ("átlag" medián)"

  FTFY :)

  [ Szerkesztve ]

  DRM is theft

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  :R , korrekt.

  Ja, a cikk még egy dologban nagyon nem korrekt: bruttó fizetést ír - aminél az sincs letisztázva, hogy ez az szja vagy az szja+összes egyéb járulék levonása előtti össszeg? A közterhek gyökeresen különböznek az egyes országokban.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Penge_4

  veterán

  "3%-nyi bevételért nem lesz érdemes lakást kiadni, jobban megéri majd a 3% betéti kamat, amit nem hánynak össze, nem hagynak utána közüzemi számlát és nem kell újrafesteni."

  Szerinted Átlag Mancika mennyire számol ROI-t, mikor ingatlant vásárol? A befektetők aránya az ingatlanpiacon minimális, azon belül is inkább a középosztály (kisbefektetők) van túlnyomó többségben, Magyarországon nem éri meg ingatlanmogulnak lenni (bár lehet, hogy Lawrence the Bucher majd változtat ezen (is) ;] ).

  Az ingatlanárakat az is elég erőteljesen nyomja fel, hogy tele van lakatlan, üresen álló ingatlanokkal, az eloszlás is katasztrofális (sok kisnyugdíjas nyomorog 70+ négyzetméteren, bár korukból adódóan náluk a legkevésbé elvárható, hogy racionalizáljanak), rengetegen tartanak kacatszobát, a hatalmas 12. kerületi villákról nem is beszélve, ahol már a parkettából kinőtt a fa... Eközben egyetemisták kényszerülnek 20 négyzetméteren lakni 4-en, 5-en emeletes ágyakon... Plusz van Budapest a vízfej és még pár egyetemváros, ahol van "élet", Battonyán meg 1 millióért veszel családi házat 2000 négyzetméteres gyümölcsfás kerttel...

  De itthon mindig sláger volt az ingatlan. Amikor 9%-okat adtak az állampapírra se volt annyira népszerű a takarékoskodás, a befektetés meg pláne, mint a saját ingatlan. Csak mivel még rengeteg munka volt vidéken, még nem vándorolt Pestre az ország azon része, aki nem külföldre ment és még nem ízlelte meg sokszázezer fiatal, hogy milyen havi félmilliót keresni a mekiben fejlettebb országokban, addig elúszkáltak a langyos vízben az emberek és akinek több ingatlana volt annak jól jött a havi 30+ rezsi is, amiért kiadta (ne feledd, akkor még a minimálbér/bérminimum is ilyen 60-80 ezer volt) és akkor már egyébként is tudatosnak számított Átlag Józsihoz képest, akinek üresen rohadt az ingatlana vagy csak rezsiért (vagy még azért se) adta kölcsön a kulcsot a Feri meg a Béla haverjának alkalmi légyottokra.

  Akármennyibe is fog kerülni az ingatlan, a magyarok többsége ragaszkodni fog a sajáthoz, ez nemzeti berögződés. Ezen mint mondtam csak hosszú idő és állami garancia tudna változtatni.

  "Valaki mobilisabb, valaki nem. A mobilitásnak megvan az ára: a lakbért gyakorlatilag kidobod az ablakon, míg ha pl kertes ingatlanod van, akkor az egy örök érték - amennyiben a feletted basáskodó államnak nem megy el végképp a józan esze és telkestül is bukja az értékét."

  Nem feltétlenül, ha számolsz alternatívaköltséget is. Eleve ha van egy kertes ingatlanod, amit mondjuk méreténél fogva 30 millióért el tudsz adni (ami valójában az ingatlanos kamudumája, lőjj alá bőven 10-20%-kal és akkor is lehet, hogy vidéken, ahol állatokat is jobban tarthatsz, tehát gazdálkodhatsz majd csak 1 év múlva lesz rá vevő), akkor ezt a pénzt beteszed akár csak simán állampapírba, havi 130-140 ezret hoz tisztán. És nincs akkora kockázat, mint amit említettél, hogy felgyújtja, széthányja, lelakja, nem fizet...

  Ennyiért ingyen (csak rezsiért) laksz egy pesti külvárosi garzonban, ahol rengeteg időd felszabadul, amit amúgy a nagy ház rendben tartásával, takarításával, javítgatásával, kertészkedéssel (akár csak minimálissal, hogy ne legyen dzsumbuj) töltesz el.

  És a tőkéd sokkal likvidebb, mint a 30M-ra felértékelt családi házad. Ha holnap az orvos rákkal diagnosztizál még mindig el tudod adni minimális bukóval és elmehetsz egy világkörüli útra, vagy akármit csinálhatsz vele.

  Persze aki családot, gyereket akar, ott már másabbak a prioritások. Tehát csak akkor kidobott pénz, ha nem számolunk az alternatívaköltséggel.

  "Mindenki munka nélkül akar meggazdagodni, amivel az a baj, hogy a bankok által kifosott hitelmilliárdok vásárlóerejével kell versenyeznie a kemény munkával megkeresett-félretett garasoknak."

  Meggazdagodni (egy generáció alatt) sajnos leginkább csak munka nélkül lehet (ha nem vagy zseni vagy nincs hihetetlen nagy szerencséd, mert azért lássuk be, akár az MS-t, akár az Apple-t, akár a Facebookot nézzük, mindegyik esetében van ám jó adag szerencsefaktor is. Attól függ, kivel hasonítjuk össze, a TV előtt meccset meg Maonika Show-t néző sikertelen Átlag Józsival, vagy azzal, aki 0-ról, diákhitellel elvégzett egy nehéz szakot, a megkeresett pénzének nagy részét startupokra fordította és sosem ért el különösebb sikert.

  Persze lehet jönni Edisonnal meg a 2000 kudarccal, aki abból él, hogy eladja neked, hogy minden 100%-ban rajtad múlik, annak mindenre van válasza, de attól még a valóság, hogy rengetegen törekednek a piramis csúcsára és nincs ultimate recept, még egyénre gyártott se nagyon, általános meg pláne. Rengeteg minden számít, pénzügyi tudatosság, emberi kapcsolatok, piacképes skillek (nem iskolák és papírok, hanem skillek). De ezek maximum azt garantálják, hogy ne legyél csöves, meg teremts magadnak államfüggetlen biztonsági hálót (ugyanakkor rohadtul frusztrál, mikor bizonyos emberek érdemtelenül kapják ugyanezt, akik isznak, cigiznek, részben te pénzedből), de ettől még nem leszel gazdag szerencse nélkül. Még középosztálybeli is csak életed közepére-végére...

  "És minimum tízezrek csinálják ezt az országban, aztán jön a sírásrívás, hogy jajjistenem, kiraknak minket a pólyás gyerekkel."

  Csak az a baj, hogy ha elég nagy tömeg érintett, akkor kihúzzák őket a szarból és most lényegtelen, hogy devizahitel vagy Questor, vagy nyugdíj nevű piramisjáték...

 • Penge_4

  veterán

  "Ja, a cikk még egy dologban nagyon nem korrekt: bruttó fizetést ír"

  Vagyis 3 gyereket nevelő, friss házas fényevő, zero waste vegánokra kalibrálták, akik az átlagfizetést adó munkahely mellett kéregetésből/utcazenélésből fedezik annak a fűtött, közművesített garázsnak/melléképületnek a rezsijét, amiben 7 évig laknak... Így valóban kijön a matek... :U

  És 7 évig nem lesznek soha betegek, nem lesz semmilyen váratlan kiadás, valamint akkora polihisztorok, hogy még a befektetéseket is úgy vágják, hogy minimum évi 8-10%-os nettó hozamot elérnek a megtakarításukkal, hiszen így legalább részben kullognak az évi 20-30%-os ingatlanáremelkedés után. :(

  [ Szerkesztve ]

 • Kopi31415

  félisten

  Vidéken sem csak 150 négyzetméteres, ötszobás házak vannak, még létezik elég sok vályogház, két szoba, konyha felosztással is jó sok.

  "(sok kisnyugdíjas nyomorog 70+ négyzetméteren, bár korukból adódóan náluk a legkevésbé elvárható, hogy racionalizáljanak)"

  Pedig elég racionális döntés részükről is: anyagilag nem járnának jobban egy kisebb lakásba költözéssel. Ha bérlemény, még rá is fizetnének esetlegesen. Idekinn Németországban is ezért nem mozdul olyan könnyen és adja fel a lakását senki, ha talált egy jót, mert anyagilag nem éri meg.

  #304 t72killer: A német lakásvásárló jellemzően szintén 10-15 évig lesz adós, már ha kap hitelt. Manapság ráadásul egyre kevesebben engedhetik meg maguknak a drágulás miatt a saját vásárlását.

  [ Szerkesztve ]

  Part to Part | Status:122% completed | Estimated time remaining:1193hr 2min 30sec ----- Converting Data | Status: 425% completed | Estimated time remaining: 1193hr46sec

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  +#307-8: mivel itt ez nagyon OFF téma, nyitottam saját topikot:R

  Valóban a fritzek frekventáltabb régióiban is csúnyán elszálltak az árak, kicsit ránézve a piacra, 300kEUR (=100MFt) környékén kezdődnek a minőségibb 80nm-es lakások, ezt nem fogja egy lidl-pénztáros (=havi bruttó 2500EUR) adók és család mellett 15év alatt kiperkálni.

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  Ennél sokkal több ment el focira, a manyup-veszteség is nagyobb, uis ez az összeg békén hagyva 8év alatt csillagászati hasznot hajtott volna. Effektíve csupán a manyuppal 5-6'000Mrd-ot vettek ki a nép zsebéből.

  Paks2 és a Belgrádi csodavasút sincs benne, hogy csak az apróságokat említsem. A Microszopsz balhé meg gondolom zajszint alattinak minősül...

  Ezekről is dalolhatna már vmelyik miniszter vagy az errefelé ténfergő "nemvagyokfideszes" trollok...

  [ Szerkesztve ]

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • Eugene Roe

  senior tag

  Nem racionális, sok nénivel beszélünk kutyasétáltatáskor. Az egyiknek itt óbudán özvegyként van egy 66m2 panelja, és egy kapirgálója az óbudai temetőnél a hegyoldalban. Ennek a néninek a rezsik után 40 ezer ft-ja marad egy hónapra, és 10 ezer a gyógyszer. 1 kutyás barátja van rajtunk kívül, a többi kutyást nem kedveli.

  Ha ő, és ezernyi sorstársa elmenne legalább Dunaújváros kategóriájú városokba, vagy a szülőfalvába a zemplénbe, 25-30 millió ft készpénzzel ülne ugyanúgy elszigetelődve, csak 50-200km-rel alrébb. 75-80 évesen még oké,hogy inkább meghal, bár világot is láthatna, de hogy 65-70 évesen mi a terve, az hatalmas rejtély. A német nyugdíjasnak bezzeg nem derogál a Zemplénbe költöznie...

  #312 "álhíreket" nem kommentálnak! :)

  [ Szerkesztve ]

  It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!

 • doooo

  őstag

  Ezekből látszik, hogy kis ország, meg nem a legszorgalmasabb a nép, stb, stb, és mégis egész szép pénzek gyűltek az államkasszába. Amíg el nem jött az utolsó narancs uralom...

 • t72killer

  félisten

  LOGOUT blog

  "Ha ő, és ezernyi sorstársa elmenne legalább Dunaújváros kategóriájú városokba, vagy a szülőfalvába a zemplénbe, 25-30 millió ft készpénzzel ülne ugyanúgy elszigetelődve, csak 50-200km-rel alrébb."

  Összetett a kép: ha vidéken talál jó egészségügyet, akkor minden OK, sőt, a budai árak kb feléért mehet étterembe, negyedéért festik ki a házát (ha talál szakit), stb. Viszont előfordulhat, hogy nincs orvos a faluban, kórház 1 óra buszozásnyira/mentő se ér ki 1 óránál korábban.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • mikung

  aktív tag

  És mit csináljon a Zemplénben ? Mennyi idő alatt jön ki az orvos ha rosszul lesz ? Közbiztonság állapota ? Kit pletykálna ki ? ;]

  Amúgy meg ... kié lenne a lakása ? Ha kiadná ugyanúgy drágán adná ki, ha eladná, a szeterotíp cuki kisgyerekes egyetemi hallgató 20 -as párocskák helyett garantáltan belvárosi motel/diákszálló/motel/hostel/... céljára venné meg valaki aki ki is perkálja a lét kp. .

  Szerk. :

  Akinek ilyen jellegű lakásra fáj a foga, vannak bevett formái, pl. eltartási szerződés. Kb. mint az öregek otthona, csak te&családod vagytok a "személyzet", cserébe mamóka/papóka rátok hagyja a lakást/házat. Persze érdemes előtte nagyon alaposan kismerini az öreget, mert ha mégse jön be akkor amíg él abban nem lesz köszönet.

  [ Szerkesztve ]

 • Egon

  nagyúr

  Ebben a topicban a hozzászólások több mint 10%-a a tied: vagy nagyon ráérsz, vagy téged ezért fizetnek.
  Ügyesen kiragadsz mondatokat az eredeti kontextusból, megfosztván eredeti jelentésüktől, és arra reagálsz. Szalmabáb érvelés rulez.
  A "hány éves vagy?" kérdésed - abban a kontextusban ahogy elhangzott - sértő, személyeskedő, alkalmas a közösség előtti lejáratásomra (egyébként borítékolom, hogy több mint te... :U ). Gratulálok, sikerült a saját csapdádba beesni. :C

  A nick nevet birtokló személy ugyanúgy jogalany.(természetes személy)

  Személyiségi jogait sérteni továbbra sem tudod, mivel ahhoz beazonosíthatónak kellene lenni (lásd személyes adat fogalma, ha már akkora jogász vagy). Továbbra is tolod a f*szságokat (idézet tőled, és ugyebár csak a véleményed minősítettem... ;] ), de példát csak külföldről (azaz egy másik jogrendszerből) tudtál hozni, ergo kijelenthető, hogy a hazai jogrendszerben nincs olyan, amit vetítettél.

  Ahogy a többiek is, én is abbafejezem az etetésed, most már végleg.

  [ Szerkesztve ]

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

 • Egon

  nagyúr

  Nem igazán értem, hogy ezt miért nekem címezted.
  Ketten kerestek összesen nettó 850-et?

  "Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)